hirdetés

OLIMPIA
A Rovatból
hirdetés

A holokauszttal viccelődött 23 éve, kirúgták a tokiói olimpia nyitóünnepségének rendezőjét

Nem ez az első hasonló eset: pár napja például a nyitóünnepség zeneszerzője lépett vissza egy korábbi nyilatkozata miatt.

Link másolása

hirdetés

A japán médiában nemrég kezdett el terjedni egy 1998-ban készült felvétel, amelyben a pénteken kezdődő tokiói olimpia nyitóünnepségének rendezője a holokauszttal viccelődött.

A 23 évvel ezelőtti megjegyzése miatt most kirúgták Kobajasi Kentarót

- írja a BBC.

Kobayashi mindezt úgy kommentálta: "Szórakozás közben nem szabad, hogy az emberek kényelmetlenül érezzék magukat. Megértem, hogy az akkori hülye szóválasztásom hiba volt, és sajnálom".

De nem ez az első hasonló eset a tokiói olimpia esetében: a nyitóünnepség zeneszerzője, Ojamada Keigo például azért lépett vissza, mert kiderült róla, hogy iskolásként több osztálytársát is zaklatta, köztük fogyatékkal élő fiatalokat. Év elején pedig a szervezőbizottság korábbi vezetője, Mori Josiro bukott bele egy szexista kijelentésbe, amikor azt mondta, hogy egy megbeszélés nem lehet hatékony nők részvételével, mivel ők túl sokat beszélnek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
OLIMPIA

Vitray Tamás: Hosszú Katinka méltatlan helyzetbe hozta saját magát és méltatlan helyzetbe hozták a vezetői

A legendás sportkommentátor szerint érezhető volt, hogy a háromszoros olimpiai bajnok nem készült fel az ötkarikás játékokra.

Link másolása

hirdetés

Hosszú Katinka a korábbi évekkel ellentétben most nem dicséretcunamit, hanem rengeteg kritikát kap az olimpián nyújtott teljesítménye miatt. Az úszónő legerősebb számában, a 400 méteres vegyesúszásban ötödik, 200 méteren hetedik lett, pedig mindkét távon címvédőként indult. A 200 méteres pillangóúszástól visszalépett, így már csak a 200 méteres hátúszásban bizonyíthat, de már előre jelezte, hogy valószínűleg abban sem fogja megváltani a világot.

Sokan a védelmükbe vették a háromszoros olimpiai bajnokot: kommentelők, ismert emberek, politikusok is megszólaltak az ügyben.

Hosszú Katinka szereplését Vitray Tamás, a legendás sportkommentátor is értékelte. Vitray a Spirit FM-en azt mondta, szerinte Hosszú Katinka méltatlan helyzetbe hozta saját magát és méltatlan helyzetbe hozták a vezetői.

"Gondoljunk bele, milyen szavakkal méltattuk Szilágyi Áront 3 olimpiai bajnokságért és hogyan beszélnek most kommentelők, névtelenek és egyáltalán miféle híreket terjesztenek most Hosszú Katinka kudarcáért"

- fogalmazott Vitray, aki szerint Katinka a mostani teljesítményével nem pusztította el az eddigi eredményeit és nem létezik, hogy az úszó sport vezetői nem sejtették, hogy baj van, hiszen Vitray maga laikusként is érezte, hogy valami nincs rendben.

hirdetés
"Biztos, hogy nem volt felkészülve. Biztos, hogy tudta. Biztos. Esküdni mernék rá, hogy tudta, hogy nem megy. Nem lehet nem tudni. Ez nem olyan sportág. Órával mérik a teljesítményt, egy stopper megmondja azt, halál pontosan. Nem vezető az, aki biztat, bátorít és elfed. Mibe húzták bele? Mibe engedték bele?"

- mondta a legendás sportkommentátor.

Vitray egyébként arról is beszélt, hogy a 2020-as nyári olimpiai játékokat nyomon követve sokallja a 13 magyar érem esélyét, mert szerinte rettenetes magas a színvonal idén.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
OLIMPIA

Hosszú Katinka nem jutott be az elődöntőbe 200 háton, ezzel véget ért számára az olimpia

Burián Katalin bejutott az elődöntőbe 200 háton, Milák Kristóf és Szabó Szebasztián pedig 100 pillangón elődöntősök.

Link másolása

hirdetés

Burián Katalin bejutott az elődöntőbe, Hosszú Katinka pedig a 20. helyen fejezte be szereplését 200 méter háton csütörtökön a tokiói olimpia úszóversenyén.

A kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Burián 2:09.10 perces idővel nyolcadiként jutott tovább, míg a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú - aki öt évvel ezelőtt Rióban ebben a számban hat századdal maradt le az aranyéremről - 2:12.84 perccel ért célba.

A női 200 méter hát elődöntőjét magyar idő szerint pénteken 4.35 órától rendezik.

A 200-on aranyérmes Milák Kristóf, valamint Szabó Szebasztián pedig bejutott az elődöntőbe 100 méter pillangón csütörtökön a tokiói olimpia úszóversenyén.

Az előfutamban Milák 50.62 másodperces idejénél csak a világcsúcstartó amerikai Caeleb Dressel volt gyorsabb, ő 50.39 másodperces olimpiai rekordot úszott.

Szabó 51.67 másodperces idejével a 14. helyen várja a magyar idő szerint péntek 3.30 órától sorra kerülő elődöntőt.

"Sikerült pihenni, aludni is az aranyérem után, így a hangulatom is javult. Teljesen elégedett vagyok, én is annyira vettem komolyan, mint Dressel, legalább egy másodperccel erősebben kell majd kezdeni élesben"

- értékelt röviden az MTI-nek a BHSE 21 éves világklasszisa.

hirdetés

Szabó Szebasztián pedig éppen fordítva élte meg a versenyt, ugyanis szerinte túl erősen kezdett:

"Az elején majdnem a maximumon mentem, de így csak 80 méterig bírtam, utána viszont majdnem a víz alatt fejeztem be a versenyt. Az elődöntőben picivel lassabb kezdés kell, hogy a végét is bírjam, akkor lehet esélyem a fináléra is".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OLIMPIA

Orbán Viktor is üzent Hosszú Katinkának: „Egyszer bajnok, mindig bajnok”

A miniszterelnök is kifejezte támogatását az úszónő felé, akit elég sok támadás ér az olimpiai teljesítménye miatt.

Link másolása

hirdetés

Egyre több híresség áll ki Hosszú Katinka mellett, aki a korábbi évekkel ellentétben most nem dicséretcunamit, hanem rengeteg kritikát kap az olimpián nyújtott teljesítménye miatt. Az úszónő legerősebb számában, a 400 méteres vegyesúszásban csak ötödik, 200 méteren pedig csak hetedik lett, pedig mindkét távon címvédőként indult. A 200 méteres pillangóúszástól visszalépett, így már csak a 200 méteres hátúszásban bizonyíthat, de már előre jelezte, hogy valószínűleg abban sem fogja megváltani a világot.

A háromszoros olimpiai bajnok is meglehetősen kritikusan nyilatkozott eddigi eredményeiről, de nemrég közösségi oldalain mondott köszönetet mindazoknak, akik ebben a minden bizonnyal nehéz helyzetben is támogatják.

A Katinkát támogatók közé számos ismert ember is beállt, most pedig Orbán Viktor is csatlakozott hozzájuk. A miniszterelnök az úszónő Facebook-bejegyzése alá írt egy vigasztaló kommentet.

"Egyszer bajnok, mindig bajnok. Akinek a tiszteletére egy olimpián egyszer is fölvonták a nemzeti lobogót, mindig a mi hősünk marad"

- üzente Hosszúnak. Hozzászólását alig néhány perc alatt már több ezren lájkolták.

hirdetés

De nem a kormányfő az egyetlen politikus, aki kommentben biztatja Katinkát. Bányai Gábor, Hoppál Péter, Nacsa Lőrinc és Zsigmond Barna Pál fideszes képviselők is hozzászóltak a posztjához.

"Én nagyon hálás vagyok az eddigi sikerekért! Aki nem képes felfogni, hogy vannak egy embernek rosszabb időszakai a jobbak után vagy előtt, az nem ért semmit sem az emberi létből! Hajrá Katinka!" - írta Bányai Gábor.

"Katinka a magyarok egyik büszkesége és példaképe. 3x olimpiai-, 9x világ-, 15x Európa bajnok. Egerszegi Krisztina 22 éves koráig volt olimpián (5 aranyat szerezve, máig legfiatalabb magyar olimpiai bajnokként), Katinka pedig 32 éves koráig olimpikonunk. Csak tiszteletet érdemel. A komcsi fotelforradalmárok, akik most gyalázzák, semmit nem értek el, amiért példaképek lehetnének. Köszönjük, Katinka!" - kommentelte Hoppál Péter.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OLIMPIA

A mentális egészsége miatt visszalépett Simone Biles megható üzenetben mondott köszönetet azoknak, akik támogatják

Az amerikai tornászcsillag két döntőtől is visszalépett az olimpián. A rengeteg támadás mellett szerencsére sok támogatást is kapott.

Link másolása

hirdetés

Míg nálunk Hosszú Katinka magához képest gyengébb tokiói szereplése okozott kisebb megdöbbenést az olimpiát követő magyarok körében, addig az amerikaiak Simone Biles miatt keseregnek. Fiatal tornászcsillaguk ugyanis előbb a csapatversenytől, majd az egyéni összetett döntőtől is visszalépett. Bár először mindenki azt gondolta, hogy sérülés áll a döntés hátterében, kiderült, hogy Biles a mentális egészsége érdekében tette meg ezt a lépést. A csapatdöntőben már az első gyakorlata után bement az öltözőbe, onnan pedig már átöltözve jött ki.

Később azt nyilatkozta, azért nem tudta tovább folytatni a versenyt, mert mentálisan nem bírta a nyomást. Úgy fogalmazott: "Az élet nem csak a tornáról szól."

Bár kiválásával az amerikai női tornászcsapat csak az ezüstérmet tudta megszerezni, ezzel pedig véget ért sokéves egyeduralmuk, csapattársai nem haragudtak rá. Az amerikai szurkolók viszont nem igazán tudták megemészteni, hogy az egyik jelenlegi legsikeresebb olimpikonjuk mentális problémákra hivatkozva nem hozza azt a teljesítményt, amit láttak és már elvártak tőle az elmúlt években. A 24 éves tornász rengeteg támadást kapott ezért a közösségi médiában, de szerencsére sokan megértik.

Biles csütörtökön Twitter-üzenetben köszönte meg a támogatást, amit kapott:

"A felém áradó szeretet és támogatást, amit kaptam, segített rájönni, hogy több vagyok a teljesítményemnél és a tornánál, amit korábban sosem hittem volna."

A négyszeres olimpiai bajnok mindkét szerenkénti döntőben érdekelt, de egyelőre nem tudni, hogy rajthoz áll-e. amerikai tornászszövetség közlése szerint mindennap megvizsgálják Biles mentális állapotát, és az eredmények fényében döntenek a továbbiakról.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: