hirdetés
F.BelaDSC_0294.jpg

„Nagyon boldogan játszom ezeket az epizódszerepeket” – beszélgetés Fesztbaum Bélával

szöveg:Göbölyös N. László - fotók: Gál Bereniké - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

– A 20. század első felében az irodalom és az újságírás még nem vált annyira ketté, mint később.

– És ez termékenyítőleg hatott mindkét területre. A korszak írói valódi mesterei voltak tolluknak művészi területen és az újság hasábjain is. Én magam nagyra becsülöm a jó újságírást. Édesapám haláláig újságíróként dolgozott, főleg sportot írt, de járatos volt kulturális és egyházi témákban is. Az újságírás is művészet, egy cikknek is kell, hogy legyen eleje, közepe, vége, mint egy irodalmi műnek, egy bizonyos terjedelmen belül kell úgy megírni a témát, hogy az olvasó mindent megértsen, és az egyes műfajok szabályait tiszteletben tartva pont annyit kell beletenni, amennyit maga az anyag elbír. Mindez nagyon tiszteletre méltó szaktudást igényel.

Nagy örömmel nyúlok tehát jól mondható újságírói szövegekhez, már csak azért is, mert ezekben a szerzők valóban az egyes szám első személyű hangjukat hallatják, míg esetleg a műveikben egy karakter mögé bújva beszélnek. Az ilyen megszólalás megkérdőjelezhetetlen és mindig különlegesen nagy ajándék, mert általa közel lehet jutni a szerző valódi személyiségéhez, amit nem takar el sem egy versláb, sem egy költői kép vagy egy párbeszéd.

– Ön elismert színházkutató. Doktorált Ditrói Mór, a Vígszínház egykori igazgatója életéből. Vannak-e további hasonló tervei?

– Igen, elég csak saját színházunkra gondolni, amelynek számos olyan alakja volt, aki megírásra érdemes. Bár most nem ez áll a feladatok élén, de ott van köztük a kutatás, a színháztörténeti írás. Most színészi munkámra koncentrálok, közben szervezem a Grund-vígszínházi fiúzenekar nyári koncertjeit, amely A Pál utcai fiúk-előadás nagy ajándéka. Nagy az érdeklődés Seress Rezső-estem, a Dalok a Kispipából iránt, ami öt éve megy az Óbudai Társaskörben, de országszerte számos meghívást kaptunk. Emellett egy két és fél éves kisfiú édesapja vagyok…

– A zene is elválaszthatatlan Öntől, a szentesi kollégiumtól kezdve a Könnyű Esti Sértés színészzenekartól a Grundig, Seresstől a Budapest Klezmer Bandig.

– Igazi örömzenész vagyok abból a felelőtlenségből fakadóan, hogy nem vagyok képzett és tanult zenész. Lehetnék erre büszke, meg szégyellhetném is, egyiket sem teszem. Örülök, hogy a zene számomra, mint ajándék megadatott és igyekszem ezt a lehető legszélesebb skálán visszaadni a közönségnek. Például a Grund-vígszínházi fiúzenekarral próbálunk visszahozni valamit az élő zenélés, az együttzenélés, a rock-zene varázsából, a Seress-esttel megszólítani az idősebb generációt, megmutatni egy legendás pesti bárzongorista figuráját az ő ifjúságukat is megidézve, de szívesen kalandozom a klezmer, vagy a kabaré sanzonjainak, kupléinak világa felé. Tavaly nyáron ugyancsak az Óbudai Társaskörben volt a premierje a Café Mennyországnak, de az idén is látható lesz öt alkalommal.

– Hogyan került szülővárosából, Egerből Szentesre?

– Minden ember életében van egy meghatározó pedagógus, aki megmutat egy jó irányt. Általános iskolai osztályfőnököm, irodalomtanárom - álljon itt a neve, szeretettel emlékszem rá: Petre Józsefné - kitűnő érzékkel felhívta szüleim figyelmét a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatára. Én 1989-ben kerültem oda, és ez lett az egyik legmeghatározóbb élmény az életemben. Örökké hálás vagyok ezért nemcsak a tanáromnak, hanem a szüleimnek is, hiszen 14 évesen az embert általában nehezen engedik el otthonról, de ők bíztak bennem. A középiskolai drámaoktatás ötlete annak idején Várkonyi Zoltán agyában született meg, és ehhez találta meg szentesen Bácskai Mihályt, aki már évek óta vezette a gimnáziumban a diákszínpadot. Az, hogy én most itt vagyok a Vígszínházban, ennek a hagyománynak is egyfajta folytatása.

– Számos olyan „kis” szerepet játszik, amelyek nyomot hagynak az adott darabon: Polonius a Hamletben, Cenzor a Bíborszigetben, Témüller A padlásban, vagy éppen Rácz tanár úr. Mi a titka ezeknek a figuráknak színészi szempontból?

– Én nagyon boldogan játszom ezeket az epizódszerepeket, mert nincs sok időm a színpadon és ezért a lehető leggazdagabban, legárnyaltabban és legpontosabban kell bennük színészileg fogalmazni, hogy az a figura jól megszólaljon. Igyekszem őket emlékezetessé formálni, és mindenek felett örömmel játszani, mert ha én örömmel veszek bennük részt, akkor az a közönség számára is élvezetes lesz és tudnak azonosulni vele. Mindegyik figurának igyekszem megtalálni a legfontosabb központi jellemvonását, és átitatva valami egyéni ízzel tálalni. Nagyon színészbarátok ezek a szerepek, koncentrált figyelmet igényelnek és nagyszerűen lehet rajtuk keresztül kommunikálni a nézőkkel.


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
csik-zenekar-hazam-hazam-dal.jpg

A Csík Zenekar Hazám, hazám című új száma lett a nemzeti összetartozás dala

A dalban több neves előadó is énekel, akik közül jó páran a határon túlról származnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 04.


hirdetés

Új klippel jelentkezett a Csík Zenekar a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára. A Hazám, hazám című dalban többek közt Dér Heni, Földes Eszter, Mező Misi, Miklósa Erika, Keresztes Ildikó, Molnár Ferenc "Caramel" és Takács Nikolas is közreműködött. Közülük többen is a határon túlról származnak.

A dal és a hozzá készült videóklip arról szól, hogy bár 1920 óta határok választják el egymástól a magyarságot Közép-Európában és a világban, mégis egyek vagyunk.

A szerda este megjelent klipet Orbán Viktor is megosztotta hivatalos Facebook-oldalán.

Security Check Required

null

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
rudolf-schuster.jpg

Magyar nótát dalol a volt szlovák államfő a Dankó Rádióban

Rudolf Schuster édesanyja magyar volt, és nagyon szereti a népdalokat is, nem először fog nyilvánosan magyar dalt énekelni.
MTI - szmo.hu
2020. június 04.


hirdetés

A magyarokhoz való kötődéséről beszél és nótázik is Rudolf Schuster, Szlovákia volt államfője a Dankó Rádiónak adott interjúban, amelyet a nemzeti összetartozás napján, csütörtökön hallhatnak az érdeklődők.

Rudolf Schuster édesanyja magyar volt, így a magyar nyelv ismerete mellett a népdalok, nóták szeretete is öröklődött a családban

- mondta el Eredics Gábor, a Dankó Rádió csatornaigazgatója az MTI-nek, kiemelve: Rudolf Schustert mint a magyar nóták kedvelőjét szólították meg az interjúban, nem mint egykori politikust.

A csatornaigazgató hozzátette: Rudolf Schuster jó kedélyű ember, nagyon szereti a nótákat, a történetei pedig azt jelzik, hogy a népek közti barátság kimunkálásban a közös dalanyagnak nagy szerepe van. Az interjút készítő Erdélyi Claudia, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője felidézte:

Rudolf Schuster idén a szlovákiai Szőlőskén ünnepelte 86. születésnapját, amelyen magyar nótákat és magyar operettrészleteket énekelt Abaházi Nagy Lívia operaénekesnővel.

hirdetés

Az eseményt rögzítette a szlovák televízió és ott készült el Rudolf Schuster Harmadszorra a legjobbat című harmadik lemezének felvétele is. Az első lemezén német nóták, a másodikon szlovák dalok hangzottak el. Az interjúban pedig elmondta, hogy úgy érezte, a magyar nóták megszólaltatásával tartozik a magyaroknak, ezzel is szeretné kifejezni a magyarok iránti tiszteletét.

Erdélyi Claudia kitért arra is, hogy Rudolf Schuster a Dankó Rádió műsorában elénekli édesanyja nótáját Az a szép címmel, emellett pedig nagy kedvence az Akácos út.

Az interjú 19 óra 4 perckor hangzik el az Az a szép - A nóta nagymesterei című műsorban.

hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
1-9.jpg

Emma Stone, Jim Carrey és más filmsztárok első próbálkozásai - a legviccesebb casting videók

Így indultak a legnagyobbak: Steve Carell például röhögőgörcsöt kapott a saját alakításától.
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. június 05.


hirdetés

Az úgynevezett audition tape mindig az első belépő egy leendő sztár számára egy adott produkcióba, de az is gyakran előfordul, hogy már befutott színészeket néznek meg ilyen formában egy szerepre. Van, aki csak beküld magáról egy felvételt, van, akit a produkciós irodában castingolnak. Nagy flash látni, amint egy színész és a szerep azonnal rátalálnak egymásra, s különösen az, amikor utólag tudjuk: ebből az első osztályú kreténkedésből vagy finom humorú alakításból sztár született.

Emma Stone - Könnyű nőcske

Stone első főszerepét kapta ebben a filmben, és otthon, saját kamerával rögzítette a felvételt, ami a filmben is hasonlóan néz ki: a hősnő, Olive videóblogban árulja el, hogy valójában mi is történt az elmúlt időszakban vele, amíg úgy tett, mintha a gimi legnagyobb cafkája lenne.

Kiderül, hogy valójában csak eljátszotta, hogy elvesztette a szüzességét és utána pénzért szexelt béna srácokkal. Stone-ra tökéletesen passzolt az önirónikus humorú és intelligens tini szerepe.

Jimmy Fallon

hirdetés

Megszámlálhatatlanul sok komikus kerül úgy a figyelem középpontjába, hogy sikerül bekerülnie Amerika vezető paródia/skeccsshowjába, a Saturday Night Live-ba. Sokan utánzásokkal próbálkoznak, így tett Jimmy Fallon is, aki a felvételen szemtelenül fiatal, és ijesztően hasonlít a hangja az Alanis Morissette-dal közben az énekesnőjére.

Ma már a saját show-jában kábé olyan szkeccsekben hülyül, amilyenekben csak akar. Biztosra ment, a meghallgatáson minden oldalát megmutatta a humorának, a zenei részek 06:13-nál kezdődnek.

Will Ferrell

Ma már óriási komikus, George W. Bush-féle utánzása előtt milliók hajtottak fejet, sőt, ha ma meglátjuk az arcát egy vígjátékban, attól röhöghetnékünk támad, ami misztikumának része. Itt épp szintén az SNL-be jelentkezett, azt érdemes megnézni, mennyi különféle személyiség megformálására képes. Ebben a videóban pedig Bushként látható:

Seth Rogen

A Felkoppintva sztárja ma már executive producer és írótársa a produkcióinak. Ezen a casting felvételen még le sem esett a tojáshéj a seggéről, de olyan monológot ad elő a jövőbeni, tervezett fűültetvényéről, hogy mindenki röhög a kamera mögött.

Rogen és a marihuána a vásznon azóta is bizalmas viszonyban vannak, az Ananász expressz pl. ezen alapult, de a Felkoppintvában is nagyokat tépett a haverjaival, akiket szintén ezidőtájt fedeztek fel.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
andfriends-karantenkoncert.jpg

A karanténkorszak első afterpartiját tartotta meg a Müller Péter Sziámi AndFriends

Négy dalt játszottak el akusztikusan a próbatermükben, közben már arra is nagyon készülnek, hogy újra „rendes” színpadra állhassanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 03.


hirdetés

A Müller Péter Sziámi AndFriends zenekar a karanténkorszak első afterpartiját a próbahelyen tartotta meg bemelegítésképpen, és az egyre közeledő pillanatra gondolva, amikor is végre újra a virágot jelentő deszkákra állhatnak. Nem máshol és nem máskor, mint a Kobuci Kertben, augusztus 16-án.

Rögtönzött akusztikus szobakoncertet tartottak tehát, amit fel is vettek, hogy így adhassanak számot a zenekar követőinek: tévedés azt állítani, hogy Mi már leszoktunk róla, viszont jó volna Szeretni még és Ez(en) a világ(on) Százból ha egyszer jó, az már nagyon jó.

Müller Péter Sziámi így foglalta össze a történteket:

„Eltoltunk négy kedvenc számot a próbateremben. Minden steril, nyugi! – kivéve ezt a kis koncertet, ami kifejezetten érzelmes, nettó víruslegyőzésre készült.

Statisztika és logisztika: úgy gondoljuk, hogy ha egyenként mindenki betartott minden óvatossági rendszabályt, akkor egymásra se vagyunk veszélyesek – sőt. Rátok meg pláne nem. Meg mertek akkor nézni minket esetleg?

hirdetés

Köszönjük szépen. Nagyon szívesen.”

Íme a dalok:

Mózsik Imre csak sepregette a dobot, miközben Varga Orsolya zongorázott, Kirschner Péter akusztikus gitáron, Bakos Zita ukulelén, Winterverber Csaba basszusgitáron támogatta a csoportos művészeti tevékenységen alapuló eseményt, a főhős a piros kalap alatt pedig természetesen a zenekar névadója, M.P. Sziámi volt.

Ámon Tamás vágott és forgatott, operatőrként az ország legjobb koncert-hangmérnökeinek egyike, Bana Róbert, valamint Rózsa Melinda segítették a munkáját. A filmecskét Kirschner Péter rendezte, a hangot is ő rögzítette, és a zenekart is ő terelte össze a jeles alkalomra.


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!