hirdetés
pizzaszeged_ck.jpeg

Minden az alapanyagokon múlik – itt a nagy szegedi pizzakörkép

Gergő írása a SunsEaty blogon - szmo.hu
2019. július 25.


hirdetés

3. Pizza e Pasta

A Klauzál térnél forgalmasabb helyszínt nemigen találni Szegeden. Különösen igaz ez a nyári időszakra, amikor mindenki a főtér teraszán bámészkodva élvezi a napsütést. A Pizza e Pasta jóvoltából mindezt egy finom nápolyi pizza vagy egy olasz desszert kíséretében is megtehetjük. Asztalfoglalás nélkül azonban valószínűleg csak a belső helyiségben tudunk helyet foglalni.

Ami valljuk be, elég hangulatos, viszont a hátránya nyáron, hogy jóval melegebb van a kemencének köszönhetően. Szerencsére a felszolgálók azonnal jelzik, amint megüresedett egy asztal a teraszon.

A pizzákat kézzel nyújtják (ami a rusztikus formájukon is látszik), majd feltétezés után a kőlapos kemencében sülnek ropogósra. A választék igen széles: az alap pizzák mellett olyan különlegességek is szerepelnek az étlapon, mint a füstölt lazacos, garnélás Delicata, az olasz ricottás, garnélás Affumicata vagy a Forzuta, amit tojással és Veneto régió szalámijával kínálnak.

A Margherita a nagy paradicsomszeletekkel, a friss bazsalikommal, valamint az extra feltétként kért bufala mozzarellával nem csak jól nézett ki, de nagyon finom is volt. A tetejére némi oregánót is kaptunk. A Boscaiolával sem lőttünk mellé, ezen vargánya gomba és olasz bacon volt.

Az árak a központi lokáció ellenére sem szálltak el. A Margherita itt volt a legolcsóbb, extra feltét nélkül csak 1 290 forintba került, míg a Boscaiola ára 2 090 forint volt.

Cím: 6720 Szeged, Klauzál tér 6.

+1 Szeged Nova

A Szőregi úti Nova bevásárlóközpont látványsütödéjének köszönhetően a Tisza másik oldala sem maradt nápolyi pizza nélkül. Az étterem közepén izzó kemencét fával tüzelik, és már csak a mérete miatt is lenyűgöző látványt nyújt.

A látványkonyha másik előnye, hogy közvetlen kapcsolatba kerülhetünk a pizzasütő mesterrel, aki boldogan mesél az alapanyagokról és a pizzasütés fortélyairól. Tőle tudtuk meg, hogy a 00-ás liszt, a pizzaszósz és még nagyon sok hozzávaló Olaszországból származik. Kivételek persze akadnak, de talán megbocsátható, hogy a nagy népszerűségnek örvendő Capulet-re igazi spanyol chorizót tesznek. Egyébiránt minden pizza bufala (bivalytejes) mozzarellával készül, amiért óriási pacsi jár nekik.

Az egyszerűbb, autentikusabb irányzat hívei, vagyis kevés, de egymással jól harmonizáló hozzávalóval dolgoznak. Aki mégis sok feltétre vágyik, annak a Capricciose a megfelelő választás, hiszen az alapokra (paradicsomszósz és mozzarella) főtt sonkát, gombát, olívát és articsókát tesznek, és a pizza közepére még egy tojást is ráütnek.

A tésztákat egyébként itt is 24 órán keresztül pihentetik mielőtt a 400 fokos sütő elnyelné őket, aminek köszönhetően a Savoyai Margit királynéról elnevezett Margherita pizza tésztája kívül ropogós, belül könnyű, laza szerkezetű lett.

Méltán büszkék a Giorgio bufala névre keresztelt pizzájukra, amit a kisteleki csípős szürkemarha-szalámi és a szárított paradicsom tesz igazán egyedivé. Nem mehetünk el szó nélkül a Tengergyümölcsei (paradicsomszósz, mozzarella, kagyló, királyrák, tintahal) mellett sem, hiszen tavaly a Rádió 88 szavazásán Szeged kedvenc pizzájának választották.

A pizzák két méretben választhatók (26 cm és 35 cm). Egy nagyobb Margherita 1 199 forintba kerül, egy full extrás Capricciose pedig 1 799 forint. Esetenként grissinit és focacciát is sütnek, amit sajnos nem volt alkalmunk megkóstolni, de legközelebb remélhetőleg kipróbáljuk.

Cím: 6726 Szeged, Szőregi út 80.


hirdetés
KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szeged_-2.jpg

Szegedet így még soha nem láttuk - teljesen kihalt a belváros, a rakpart, üresek a parkok, terek

A koronavírus-járvány miatt az itt élők is otthon maradtak, csak néha-néha halad el egy autó, vagy troli a kihalt városban.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. március 27.


hirdetés

"Sír a szívem, hogy ezt a sorozatot készíthettem el ma délután szeretett Szegedemen" - írta a fotós csütörtökön. A Napfény városa megdöbbentően kihalt, a megszokott nyüzsgés, a korzózó fiatalok, a napozó öregek, a szaladgáló gyerekek most mind az otthonaikban várják, hogy elmúljon a járvány.

A koronavírus-helyzet miatt a szakemberek mindenkit arra kértek, hogy ne menjenek az utcákra, csak ha halaszthatatlan dolguk van.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
szeged-ahogy-meg-nem-lattad-ezelott-2020.jpg

Szeged, ahogyan még soha nem láthattuk ezelőtt

Ezeken a fotókon egészen más a hangulata, mint ahogyan azt megszokhattuk.
Szegedi Éva - szmo.hu
2020. március 25.


hirdetés

Soron kívül utaztam nemrég Szegedre. A város örök szerelmem marad. Itt váltam felnőtté, itt találtam meg az utamat (többféle értelemben is), itt kötöttem életre szóló barátságokat.

Mielőtt önként vállalt elzárkózásba vonultam, utoljára tettem egy nagy sétát a városban, és próbáltam olyan részleteket felfedezni, amelyektől egészen más hangulatúvá válik Szeged, mint amilyennek megismertem.

Tudom, hogy egyhamar nem térek vissza - most jó sokáig otthon maradok. Ezzel a sorozattal búcsúztam el imádott szerelmemtől.


hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
nyito-8.jpg

Egy szegedi graffitis színes festményeivel dobták fel a város egyik szürke panelrengetegét

A borzok és a madarak egy lakóház falát és egy trafóházat díszítenek.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

A Szegedi dekor festés jóvoltából újabb kifestett szegedi házfalban gyönyörködhetünk, ezúttal Makkosháza városrészben.

A betonépületek közé csempészett színeket, vidámságot és egy kis természeti illúziót Zsolt. A borzok és a vörösbegy egy házfalat díszítenek, korábban pedig elkészült egy madaras festés is, amely egy trafóház dobozát rejti el. A graffiti művész utcai alkotásai jókedvet visznek a szürkeségbe.


hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés

Már Szegeden is vásárolhattok csomagolásmentes boltban

Végre a napfény városa is megtette az első fontos lépést a fenntarthatóbb, környezettudatosabb vásárlás felé. Megnyílt ugyanis a Garabolyos, Szeged első csomagolásmentes boltja.
Gergő írása a SunsEaty blogon - szmo.hu
2020. február 05.


hirdetés

G&B, azaz Gergő és Bandi. Két ember, akiket a közös szenvedélyük, a hamburger és a Forma-1 hozott össze. Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy a munkahelyi ebédszünetekben tett felfedező utak során szerzett kulináris élményeket igyekeztek a kollégákkal is megosztani. Aztán arra gondoltak, hogy szélesebb kört is érdekelhet, hogy hová érdemes betérni, ha valaki gyorsan szeretne enni valami igazán finomat... Elsősorban Szegeden, vagy bárhol máshol, ahova eljutnak. Az élményeiket pedig közreadják a SunsEaty blogon.

Amikor közel két évvel ezelőtt először olvastam arról, hogy Budapesten megnyitotta kapuit a Ligeti Bolt, rögtön tudtam, hogy csak idő kérdése, hogy valami hasonló kezdeményezés induljon Szegeden is. A Jósika utcában nyitott üzlethelyiség nem csupán azért különleges, mert kimérve árulja azokat az élelmiszereket és más alapvető háztartási cikkeket, amelyeket máshol kizárólag – legjobb esetben is a szelektív kukában landoló – csomagolóanyaggal együtt vásárolhatunk meg, hanem azért is, mert a termékek többsége Csongrád megyéből származik. Ezzel egyrészt támogatják a helyi vállalkozásokat, másrészt a rövid szállítási útvonal is sokkal környezetbarátabb.

Az üzlet tulajdonosai, Varsás Dániel és Anita még arra is figyelmet fordítanak, hogy lehetőség szerint már a szállítás is csomagolás-mentesen történjen. Mint megtudtuk, az akácmézes fémtartályt maga Kovács Géza szegedi méhész tölti fel, és az óföldeáki tészták is közvetlenül a szállításhoz használt zsákokból kerülnek az adagolókba.

A boltocska arról a fonott, füles kosárról kapta a nevét, amelyet érdemes magunkkal hozni, ha vásárlási szándékkal érkezünk. Mint ahogy az sem árt, ha van nálunk pár saját edény, doboz vagy befőttesüveg, amiben hazáig vihetjük a különböző magokat, tésztákat, kekszeket, gabonákat, aszalványokat, teákat és biofűszereket.

Aggodalomra persze akkor sincs ok, ha üres kézzel érkezünk, ugyanis textiltáskák és más textiltermékek is kaphatók, amelyek a tartósságuk miatt sokkal környezetkímélőbbek. A természetes alapú textilek ugyancsak a megyében, Ruzsán készülnek.

Olaj, ecet, kézműves szappanok és folyékony tisztítószerek is szerepelnek a folyamatosan bővülő kínálatban, sőt higiéniai termékeket (mosható pelenka és betét) is árusítanak. Hamarosan lesz kakaó, kávé és lasagne tészta is. A luffa tökből készült szivacs tökéletes alternatívája a műanyag szivacsoknak; fürdéshez és mosogatáshoz is egyaránt jól használható.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!