hirdetés
90148420_2253083354795415_4508192871555268608_o.jpg

Miből főzzünk a karanténban? – tippek arra az esetre, ha elfogyna a hús, a tojás vagy a cukor

Szöveg: Vass Adrienn Fotó: Csákvári Péter - Tiny Wasteland - szmo.hu
2020. március 18.


hirdetés

Mi tegyek, ha nincs otthon krumpli?

Sokan ragaszkodnak a krumplihoz köret gyanánt, így mindenképpen ki akartam térni arra, hogy ezekben az időkben érdemes új köretekkel is ismerkedni.

Mondjuk ha krumplipürét enne az ember burgonyapehely formában még a tartós élelmiszerek között is találkozhat vele.

Aztán persze ott a rizs, de ez túl unalmas lehet egy idő után, így én azt mondom, hogy kell egy próbát tenni a kölessel, a bulgurral vagy mondjuk a quinoaval is.

Mi tegyek, ha nincs otthon hagyma?

A hagyma és fokhagyma is ráromolhat az emberre, és hagyma nélkül főzni elég szomorú helyzet.

Nálam mindig van itthon fokhagymakrém és fokhagymapor is. Nem olyan, mintha az ember egy fél vöröshagymát pirítana a pörkölt alá, de jobb mint a semmi.

Mi tegyek, ha nincs otthon friss zöldség, gyümölcs?

Gondolni se jó arra, hogy mi lesz, ha elfogy az utolsó banán és paradicsom... a friss gyümölcsöt és zöldséget semmi sem pótolja igazán.

Vegyünk fagyasztottakat, konzerveket, aszalt verziókat, és sok savanyút is fogyasszunk ha nincs másra lehetőség.

És ha tényleg kevés friss zöldség vagy gyümölcs jut a szervezetünkbe, a vitamin szedése is kötelező!

Mi tegyek, ha nincs otthon olaj?

Bizonyos ételeket egy jó serpenyőben zsiradék nélkül is vígan el tudsz készíteni. Vagy süss sütőben! Az is sokkal kevesebb zsiradékot igénylő művelet.

Ha pedig hirtelen nem találsz olajat egy boltban, keresd a kókuszzsírt. Egészségesebb is, és többször fel lehet használni anélkül, hogy megégne.

Mi tegyek, ha nincs otthon liszt?

Ahogy látom, a sima liszteket félőrült módjára cipelték haza az emberek, de ha te pont az vagy, akinek nem jutott, akkor se ess kétségben.

Keress alternatív liszteket. A gluténmentesen étkezőktől például sokat lehet tanulni. Ők vígan elvannak búzaliszt nélkül.

A különböző gabona és maglisztekből is lehet finomakat sütni, és csak hogy ne említsek túl extra példát, a boltok polcain még mindig van zab.

Ha zablisztet veszel, máris egészségesebben sütögethetsz, de ha csak egész szemű zabot találsz, egy kávédarálóval lisztesítheted is.

Mi tegyek, ha nincs otthon cukor?

Sokat fogunk most otthon, egyhelyben ülni, így nem is biztos, hogy a kristálycukor a legnagyobb barátunk. Vegyél inkább cukorpótlókat: xilit, eritrit, folyékony édesítőt steviával. Sok-sok alternatíva van, amit még nem fosztottak ki.

Legyen valami jó is a karanténban: Hagyd el a cukrot!

 

Fotó: tinywasteland


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Névtelen-terv-4.jpg

Egy tökéletes rakott krumplinál nincs jobb! – a Stand 25-ben jártunk

A Stand 25 jelenleg az ország legjobb 12 étterme között szerepel. A fenséges ízek mellett pedig a megfizethető árak miatt is érdemes felkeresni őket.
Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2020. február 26.


hirdetés

Február 24-én, hétfőn este rendezték meg a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb eseményét, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát, ahol Szulló Szabina és Széll Tamás étterme, a Stand másodszor is Magyarország legjobb étterme lett.

Mi is jártunk már náluk, még a nyitás környékén, és az alapján nem is nagyon vitatkoznánk az  eredménnyel. (Ezt a tesztet ITT találjátok.)

De a Stand, mondjuk úgy, hogy egy bizonyos rétegnek szól. A legolcsóbb, 3 fogásos ebéd is 12 500 forintba kerül, és bár minden fillért megér, ezt az összeget nem feltétlenül tudja vagy szeretné kifizetni mindenki.

A Dining Guide "Top 10 +2" magyar étterem listáján azonban van még egy Szulló Szabina és Széll Tamás által vezetett hely, a Stand 25, ami jóval szolidabb árakkal csábít, de ez nem megy az ízek rovására. 

A Stand 25-nek sokáig volt egy nagy hibája: a Belvárosi Piac adott neki otthont. Ez nagyban bekorlátozta a nyitvatartási idejüket, a méretüket, és nehéz volt kizárni, felülírni a piacos hangulatot ha ott evett az ember.

hirdetés

Novemberben azonban a Stand 25 átköltözött Budára, a Lánchíd és a Váralagút környékére, és teljesen új időszámítás vette kezdetét.

Hosszabb nyitva tartás, nagyobb vendégtér, bővített menü és nem utolsó sorban sokkal elegánsabb, finomabb hangulat járt együtt a költözéssel. Mintha mindig is ide készültek volna.

A bisztró filozófiája azonban maradt: Minőségi, magyar alapanyagokból, hagyományos magyar ételeket magas színvonalon készítenek el, mindezt pedig egy elérhető, jó árfekvésben.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
IMG_4458-másolat-1.jpg

Elkészítettük az IKEA-s húsgolyót – ért néhány meglepetés

De vajon mennyire hasonlít az eredeti húsgolyóra a nemrég napvilágot látott recept...?
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. április 30.


hirdetés

Pár napja bombaként robbant a hír, hogy az ikeás húsgolyó receptje kikerült az internetre.

A britek álmodtak meg egy „összeszerelési útmutatót”, ami érdekes módon eltér egy másik, az IKEA oldalán található recepttől. (Ezt a verziót ezen a linken (pdf) lehet elérni.)

Kis utánajárás után kiderült, hogy

egyik sem az eredeti recept, inkább csak egy ajánlás, ami könnyen beszerezhető alapanyagokból teszi lehetővé a húsgombóc hasonmásának elkészítését.

De vajon mekkora a hasonlóság? Érdemes bajlódni vele? Elkészítettük mi is!

hirdetés

Így fest a brit részleg összeszerelési útmutatója:

Hozzávalók:

a húsgolyóhoz:

- 500 g marhahús darált

- 250 g disznóhús darált

- 1 vöröshagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- 100 g zsemlemorzsa

- 1 tojás

- 5 ek tej

- só

- bors

a mártáshoz:

- 40 g vaj

- 40 g liszt

- 150 ml zöldség alaplé

- 150 ml marha alaplé

- 150 ml tejszín (minél zsírosabb, annál jobb)

- 2 tk szójaszósz

- 1 tk dijoni mustár

(A szósz összetevőinél szerepel még a "dash of oil", de szerintem az olaj inkább a gombócok megsütéséhez kell. )

Itt vannak az alapanyagok amikből én dolgoztam. Egy kicsivel kevesebb marhahúsom volt, így több disznót használtam. Zöldségalaplevet sem tudtam beszerezni, így dupla adag marhát használtam, de a többi dolog nagyjából stimmelt.

(A liszt lemaradt a képről.)

Lapozz az elkészítésért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
91793295_2803748496409286_8823583742070095872_o.jpg

Mentsd meg a kedvenc éttermedet egy rendeléssel! – teszteltük, milyen a házhoz szállítás járvány idején

Már a legmenőbb éttermek is házhoz mennek – ajánlunk pár remek opciót.
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. április 05.


hirdetés

Évek óta a gasztronómia az életem. Sütök-főzök-kóstolok, majd írok róla, vagy éppen videóra veszem, hogy hol, milyen finomságot eszem. Aztán jött a március, és most a gasztrovilágban (is) minden összezavarodott.

Nem az a baj, hogy én nem tudok éttermekbe járni, és nem tudok tesztet írni nektek róla... az konkrétan a legkisebb probléma.

A baj az, hogy azok az emberek, akik ezeket a nagyszerű budapesti helyeket üzemeltetik, most sok esetben tétlenül állnak, és nem tudják, hogy mi lesz velük a következő időszakban.

Biztos, hogy vannak köztetek olyanok, akik egy-egy dolgos nap után szívesen ültek be egy bárba lazítani. Hiszem, hogy sokatoknak okoztak feledhetetlen pillanatokat olyan éttermek, amik most bajban vannak.

Gondoljátok hát végig, hogy tudtok-e segíteni, és hogy melyik helyeket szeretnétek életben tartani akár azzal, hogy ezekben a nehéz időkben is igénybe veszitek a szolgáltatásaikat, rendhagyó formában.

hirdetés

Az egyik legegyszerűbb megoldás a két nagy házhoz szállító cégnél keresgélni:

A Wolthoz az utóbbi hetekben 600 új étterem jelentkezett, a NetPincérhez pedig nagyjából 900. Erről itt olvashattok bővebben:

De rákereshettek közvetlenül azokra a helyekre is, ahova eddig jártatok. Meglepően sokan alkalmazkodtak az új helyzethez.

Én hoztam nektek egy szubjektív válogatást nagyszerű projektekről. Természetesen sok olyan hely van ezeken kívül is, amiről érdemes lenne írni, de ide csak egy szelet fér, az a szelet, amire a nyakamat merem tenni.

Kipróbáltam és működik

Központ

A Központ egyik hétről a másikra teljesen átalakította a rendszerét. Az újpesti étterem jelenleg nem fogad vendégeket, de nem is a klasszikus házhozszállítást választották, hanem elég váratlan megoldással álltak elő.

Úgynevezett sous vide termékeket készítenek, mely technológia lényege, hogy az ételeket adagonként vákumcsomagolják, majd hőkezelik. Így pár perc ráfordítással igazán friss étel kerülhet az asztalunkra.

Nekem talán az tetszik a legjobban, hogy több mint 10 napig elállnak ezekben a zacskókban az ételek, így lehet előre gondolkozni, betárazni belőlük mélyhűtő nélkül is.

www.kozpontdeli.hu

Digó és Cavola

A Digó az egyik kedvenc pizzériám a városban, és nagy szerencse, hogy már a krah előtt ráálltak a házhoz szállításra. Sőt, egy teljesen új, római típusú pizzát is kikísérleteztek, ami a Cavola márkanevet kapta, és kifejezetten pizzásdoboz kompatibilis, jól szállítható, brutálisan laktató termék lett belőle.

Szívből ajánlom őket, mert a minőségi alapanyagok nem hazudnak. Nyilván helyben nagyobb élmény egy friss, ropogós, vékony pizzába beleharapni... de nekünk a kanapén falva, filmet nézve is bejött.

www.digopizza.hu

Planet Sushi

A Planet Sushi nem most kezdte a házhoz szállítást, de mivel az üzleteik jelenleg zárva vannak, ők is nehéz helyzetbe kerültek.

Én már évek óta csak tőlük rendelek, ha igazán jó sushit szeretnék otthon enni. Teljesen más dimenzió, mint sok olcsóbb, "noname" ázsiai hely kínálata.

Meg kell fizetni, és néha egy óránál is többet kell rá várni rá, de az idő és pénz itt végül tényleg magas minőségben fizetődik ki. Mindig hibátlan, mindig isteni!

Nemrég a tésztákra is rámentünk. Kár volt... most már olyat is KELL rendelni minden alkalommal!

www.planetsushi.hu

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
91921769_3453797511314606_1164068516697997312_o-1.jpg

Rendeld házhoz a húsvétot! - Last minute menüajánló

Csak most kaptál észbe, de szeretnél valami finomat a húsvéti asztalra? Segítünk!
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. április 07.


hirdetés

A jelenleg helyzet valószínűleg sokak húsvétjára rányomja majd a bélyegét, de próbáljuk meg kihozni a legjobbat a helyzetből. Sokan szállítanak házhoz a klasszikus, húsvéti menühöz kapcsolódó finomságokat, érdemes hát lecsapni rájuk.

Az idő azonban sürget. Van olyan hely, ahonnan már csak ma és holnap lehet rendelni, így döntsetek gyorsan, ha a hétvégén megspórolnátok egy főzést magatoknak!

Rosenstein Vendéglő

A Rosenstein az egyike azoknak a helyeknek, ahonnan már csak ma estig érhető el a húsvéti menü. Viszont ha arról lemaradnátok, az állandó étlapjuk is nagyon kecsegtető. A minőség pedig egy ilyen többgenerációs családi vállalkozásnál garantált!

Bővebben: Rosenstein Vendéglő

hirdetés

Pékműhely

A Pékműhely friss pékárukkal kecsegtet, de a legjobb szerintem az, hogy fagyasztott verziót is kapni náluk. Így például friss croissant-t süthet az ember magának bármelyik reggel. Minden nap 14-ig leadható a rendelés, amit másnap 16-20 óra között szállítanak ki.

Frissen rendelhető: teljes kiőrlésű rozskenyér, kalács, pogácsa vagy túrós táska

Fagyasztva kapható: kakaós/diós/fahéjas csiga, túrós táska/pogácsa, croissant, fokhagymás-/bio paradicsomos csavart és vajas kalács

Bővebben: Pékműhely

Déryné

A Dérynének egész komoly étlapja van, és elérhetőek a Wolton is, úgyhogy rájuk lehet keresni bármikor, ha megéhezik az ember.A különböző meleg ételek mellett húsvéti sonkát is szállítanak ki, így végső soron innen is rendelhetünk egy kisebb darabot a túrógombóc mellé.

Bővebben: Déryné Bistro

Kolbászposta

Ha csak a hús hiányzik az ünnepi asztalról, a Kolbászpostát még elkaphatjátok. Parasztsonka, kötözött lapocka, füstölt tarja, szívsonka, combsonka is kapható náluk. Meg persze kolbász! Ráadásul 10.000 Forint feletti vásárlás esetén ingyen szállítanak házhoz Budapesten és Pest megyében!

Bővebben: Kolbászposta

DiVin Porcello - A Sonkabár

Ha nem egy nagy darab sonkát rendelnél, csak egy tálról csemegéznél, A Sonkabár is remek ajánlatot kínál. Ráadásul összefogtak a Jacques Liszt pékséggel, így a kenyér sem marad majd le az asztalról. Nemzetközi sonka válogatást és egy nemzetközi vegyes (sonka + felvágott) válogatás érhető el náluk, amit házhoz is szállítanak. A húsvéti kalácsra pedig még április 8-ig tudtok lecsapni.

Nemzetközi sonkatál: Etyeki főtt sült sonka, Prosciutto San Daniele, Jamon Serrano - 2900.-Ft

Nemzetközi vegyes tál: Etyeki főtt-sült sonka, Buza vastagkolbász, Prosciutto San Daniele, Spianata Calabra, Jamon Serrano, Fuet - 3700.-Ft

Bővebben: DiVin Porcello

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!