KULT

A pillanat, amikor rájössz, hogy egyetlen döntéssel megelőzhettél volna egy gyilkosságot

A Zanox alapsztorijából egy végtelenül gagyi sci-fit is ki lehetett volna hozni, ehelyett az utóbbi idők egyik legkellemesebb csalódása lett belőle a magyar filmek között.
Láng Dávid - szmo.hu
2022. június 02.Misi átlagos gimnazista fiú, az ideálisnál kevesebb önbizalommal és jó adag szorongással, amire egy kísérleti gyógyszert szed. Amikor megismerjük, épp az érettségi reggelén tömi magába a nagymamája által készített bundáskenyeret, majd elindul az iskolába, ahol természetesen nem lesz szerencséje a húzott tétellel. Utána ráadásul még arra is nemet mond, amikor bulizni hívja a lány, aki titokban régóta tetszik neki.

Eddig tipikus és átélhető a sztori, valószínűleg mindenkinek voltak hasonló csetlés-botlásai tinédzserként. Hamarosan azonban kiderül, hogy egyes döntéseinknek sokkal nagyobb súlya is lehet annál, mint amit az adott pillanatban gondolunk róluk. De erről kicsit később, előtte beszéljünk arról, miért rendhagyó film több szempontból is a Zanox – Kockázatok és mellékhatások.

Egyrészt szinte kizárólag a nagyközönség előtt eddig ismeretlen színészek kaptak szerepet benne, közülük többen határon túli magyarok: a főszereplő Bálint Előd és a kezelőorvosát játszó Hatházi András erdélyiek, a kórházban megismert alkoholista férfi szerepében pedig a felvidéki Dráfi Mátyást láthatjuk.

Mindannyian emlékezetes alakítást nyújtanak, remek érzékkel választották ki őket, ráadásul – érdemeik elismerése mellett – külön felüdülés, hogy végre nem ugyanazt az 5-6 arcot látjuk, akiket a legtöbb populáris magyar filmben és sorozatban foglalkoztatnak. De mindenki más, még a kocsmai statiszták is hitelesen hozzák a saját figurájukat.

Nagy dicséret jár a formabontó zeneválasztásért: Ricsárdgírt nem sok nagyjátékfilmben hallhattunk eddig, és ide tökéletesen passzol is a fésületlenségük (a nyitójelenetben ráadásul egy interjúrészletet is bevágnak a frontemberüktől – aki látott vagy olvasott már ilyet, tudhatja, hogy Márton Dani minden megszólalása instant röhögőgörcsöt okoz).

Hasonlóan meglepő fordulat, amikor a végzősök bulijában a Tankcsapda hirtelen átcsap Groovehouse-ba, de a Belmondo Mikor című slágere is elég rég eltűnt már a mainstreamből, itt viszont az egyik kulcsjelenet aláfestéseként fontos szerep jut neki.

A helyszínek szintén újszerű benyomást keltenek, a filmet ugyanis Dunaújvárosban és Komlón forgatták. Ezzel egyrészt túlléptek az unalomig bejáratott Budapest-kliséken, másrészt az egykori szocialista iparvárosok komor képi világa is fokozza a hangulatot, amibe a Zanox berántja a nézőt.

Térjünk vissza a történethez, mert itt csúszhatott volna félre legkönnyebben az egész film. Eleve merész húzás volt bevállalni egy olyan koncepciót, amiről mindenkinek eszébe jut legalább egy világhírű előkép, mégpedig az Idétlen időkig, ahol a főhős szintén egy adott napot él újra folyamatosan. A Zanox emiatt kicsit olyan hendikeppel indult, mintha valaki varázslóiskolás filmet forgatna, majd elvárná, hogy senki ne asszociáljon róla a Harry Potterre.

Ebből az összevetésből viszont teljesen jól jön ki: az időben való visszautazás módja (házipálinkát inni a kísérleti gyógyszerre) pont eléggé meghökkentő ahhoz, hogy eszünkbe se jusson koppintásra gondolni. Az időugrás előtt önkéntelenül rángatózni kezdő szereplők ugyan kissé megmosolyogtatóak, de összességében ez is inkább vicces, mint gagyi.

Ráadásul a film nem tolja túl az időhurkos koncepciót: az érettségi napját Misi összesen kétszer éli újra, mire elkezdhetnénk megunni a dolgot, máris jön az első komolyabb fordulat. Kiderül ugyanis, hogy a házipálinka mindig az utolsó bevett Zanox tabletta időpontjába repít vissza.

És amikor a főhős azután is bevesz egyet, hogy a körülmények szerencsétlen összjátéka miatt már súlyos testi sértés vádjával körözik a rendőrök, búcsút mondhat annak a kényelmes elképzelésnek, hogy végtelen számú esélye van helyrehozni, ha valamit elrontott.

Ezen a ponton a film végleg elválik az Idétlen időkig alapsztorijától, és egyben innentől lesz igazán lebilincselő, mivel hirtelen eltűnik a tétnélkülisége. Ezt dramaturgiailag is szépen oldották meg: amikor Misi fejében összeáll a kép, mi történik pontosan, miért nem újra az érettségi reggelére tért vissza, hanem csak 10 perccel korábbra, ennek egy ízes „a picsába!” felkiáltással is hangot ad.

Itt kezdődik az igazi versenyfutás az idővel: a fiúnak ugyan sikerült megakadályoznia egy gyilkosságot, de most mindenki őt hiszi agresszív állatnak, akire jó eséllyel börtön vár, ha elkapják.

A kétségbeesés határán eszébe jut, hogy a kezelőorvosa korábban említette neki, hogy évekkel ezelőtt ő is szedte a gyógyszert. Ennek nyomán áll össze a mesterterv, aminek a kivitelezése a lehetetlennel határos. Misi mégis megpróbálja beleimádkozni az éppen rendelő dokiba a pálinkát, amit az pont annyira fogad lelkesen, mint bármelyik orvos tenné, akitől azt kérik, hogy munkaidőben igyon meg egy felest.

Itt egy újabb műfajt behozva konkrétan túszejtéses akciódrámába csap át a film, aminél valószínűtlenebb fordulatot nem igazán tudtam volna elképzelni, különösen azt nézve, honnan indult. Nyilván nem kell hollywoodi mélységekre gondolni, erősen látszik az alacsony költségvetés, abból viszont a lehető legtöbbet hozták ki.

A végén természetesen minden jóra fordul, ráadásul van még egy csattanó, amit nem árulunk el, de alighanem mindenkinek megfordult már a fejében, amikor arról gondolkodott, mihez kezdene, ha előre láthatná a jövőt.

A Zanox egyszerre nagyon szórakoztató, és villant meg olyan mélységeket, amit a rövid leírása és előzetese alapján valószínűleg senki nem gondolna róla. Ráadásul önkéntelenül is gondolkodásra késztet: biztos mindenki fel tud idézni olyan történéseket az életéből, amelyek gyökeresen máshogy alakulhattak volna, ha egy adott pillanatban máshogy dönt. A film pont ezeket hozza elő, és már csak emiatt az önismereti vetülete miatt is érdemes megnézni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Mi lesz a Balaton Sounddal? Megszólaltak a szervezők
A legutóbbi zamárdi képviselő-testületi ülésen már elhangzott, hogy nem lesz több Sound a településen. Pumped Gabó is gyászolja már szeretett fesztiválját, de vajon mi lesz a Sound sorsa?


Nem sokkal a 16. Balaton Sound lezárulta után érkezett a hír, hogy lejárt a fesztivál szerződése Zamárdival. A Balaton-parti város polgármestere szerint így ez lehetett az utolsó alkalom, hogy a rendezvényre a településen került sor.

Korábban is voltak pletykák a fesztivál esetleges megszűnéséről, de akkor Vető Viktória, a Sziget Fesztivál és a Balaton Sound sajtófőnöke azt nyilatkozta, hogy nem foglalkoznak ezekkel a híresztelésekkel, mivel nincs napirenden a téma.

A sonline.hu azonban csütörtökön arról számolt be, hogy

a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, amelyen a szervezők képviselője is részt vett, egyértelműen elhangzott, hogy az idei volt az utolsó Balaton Sound Zamárdiban.

Az Index megkereste a szervezőket, akik a hírre reagálva az alábbi választ küldték:

„A Balaton Sound jövőjét érintő hírekkel kapcsolatban továbbra is azt tudjuk megerősíteni, amit korábban is elmondtunk: egyelőre nincs döntés ebben a kérdésben. Az valóban helytálló, hogy

Zamárdi önkormányzatával még nincs megállapodásunk, de ennek az oka az, hogy az önkormányzati választások miatt erre még alkalom sem nyílt, hiszen az októberre felálló új testülettel lehet majd érdemben tárgyalni.

Ezért mi a nemsokára kezdődő Sziget Fesztiválra koncentrálunk, majd értékeljük a fesztiválszezont, és ezután fogjuk megválaszolni a jövőt érintő kérdéseket.”

A Balaton Sound a tematikus fesztiválok közé tartozik, hiszen többnyire DJ-k és elektronikus zenei formációk lépnek fel. A rendezvény 2007-ben nyitotta meg kapuit a Balaton déli partján, és a koronavírus-járvány miatt történt lezárásokig minden év júliusában megrendezték Zamárdiban. A Covid után 2022-ben újraéledt az esemény, amely az elektronikus zenét kedvelők számára a nyár egyik fő programjának számított.

A Sound Európa egyik legnagyobb elektronikus zenei fesztiválja, amelyet prémiumfesztiválnak is neveztek. Az esemény különleges atmoszféráját nemcsak a vízparti elhelyezkedése adta, hanem az is, hogy

az árak magasabb kategóriát képviseltek – cserébe a vendégek kényelmére és a tisztaságra nagyon odafigyeltek.

A fesztiválon számos világsztár megfordult, többek között Tiesto, Armin van Buuren, Calvin Harris, Martin Garrix, The Chainsmokers és Paul Kalkbrenner, de fellépett itt a The Prodigy, Moby, Fatboy Slim és a Faithless is.

A 2012-es fesztivált a European Festivals Awarddal tüntették ki a legjobb közepes méretű fesztivál kategóriában.

A koronavírus-járvány előtti években rekordszámú látogatót vonzott a Sound: 2016-ban 157 ezren, 2018-ban 165 ezren, míg 2019-ben már 172 ezren szórakoztak a fesztiválon.

A celebek közül a legnagyobb reklámot Pumped Gabo hozta a rendezvénynek, akire 2015-ben az Index figyelt fel egyedi tánca miatt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Meghalt az Alf gyerekszínésze, Benji Gregory
A később visszavonult sztár az autójában hunyt el, kutyájával együtt. 46 éves volt.


Negyvenhat évesen elhunyt Benji Gregory, akit az Alf című sorozat Brian Tannerjeként ismert meg a világ. Június 13-án találták meg az autójában ülve egy bank parkolójában, az arizóniai Peoriában. Halálhírét most erősítette meg a testvére, Rebecca Pfaffinger a New York Timesnak. A szomorú eseményről az is kiderült, hogy Gregory mellett ült szolgálati kutyája, Hans, aki szintén elpusztult.

Pfaffinger elmondta, hogy a halál pontos okát még vizsgálják, de valószínű, hogy Gregory elaludt az autójában, és a nagy hőségben hőgutát kapott.

Hozzátette, hogy Gregory bipoláris személyiségzavarban és depresszióban szenvedett, és mindkét betegségét kezeltette.

Gregory már nyolcévesen ismert lett, amikor 1986-ban debütált az Alf című sorozatban, ahol a Tanner család legfiatalabb tagját, Brian Tannert alakította. A tévés szerepei között feltűnt A szupercsapatban és az Alkonyzónában is, és filmekben is játszott, például Whoopi Goldberg mellett az 1986-os Spiclik, sipirc című vígjátékban.

2004-ben Gregory visszavonult a színészettől, és a haditengerészetnél vállalt munkát. Élete végéig küzdött a mentális betegségeivel.

via 24.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Meghalt Shelley Duvall, a Ragyogás színésznője
A színésznő évekkel ezelőtt beszélt arról, hogy lelkileg és pszichikailag nagyon megviselte a legendás film forgatása. Duvall 75 éves volt.


Csütörtökön 75 évesen elhunyt Shelley Duvall, akit a legtöbben Stanley Kubrick Ragyogásából és a Popeye-ből ismerhetnek. A színésznő álmában halt meg texasi otthonában, cukorbetegség szövődményei miatt. Halálhírét élettársa, Dan Gilroy közölte a The Hollywood Reporterrel.

„Drága, édes, csodálatos élettársam és barátom hagyott itt minket. Túl sokat szenvedett az utóbbi időben, most már szabad. Repülj, gyönyörű Shelley”

– mondta Gilroy, akivel 1989 óta éltek együtt.

Duvall állapota már korábban is aggodalomra adott okot. 2016-ban megjelent a Dr. Phil talkshow egyik epizódjában, ahol elárulta, hogy mentális betegségben szenved. „Nagyon beteg vagyok. Segítségre van szükségem” – mondta akkor.

Mielőtt a kilencvenes évek közepén Hollywoodból Texasba vonult vissza, Duvall virágzó karriert futott be. Sokoldalú és egyedi színésznőként rengeteg filmben játszott, és saját produkciós cégét, a Think Entertainmentet vezette, amely innovatív gyermekműsorokat készített, sztárfellépőkkel. Ezekért a produkciókért két Emmy-díjra is jelölték.

Színészi karrierje Robert Altman filmjeivel kezdődött, olyan alkotásokban szerepelt, mint a McCabe és Mrs. Miller, a Nashville és a Három nő. Utóbbiban nyújtott alakításáért elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál legjobb színésznőnek járó díját.

A legnagyobb sikert Stanley Kubrick horror-klasszikusa, a Ragyogás hozta. A színésznő később elmondta, hogy a forgatás rendkívül megviselte, mivel Kubrick „heteken át napi 12 órán át sírásra késztette”, és számos jelenetet rengetegszer kellett újra felvenni.

Duvall a Ragyogás után még több filmben szerepelt, majd eltűnt a nagyközönség elől, és leginkább a produkciós cégével foglalkozott. Két évtizedes kihagyás után 2022-ben tért vissza a színészethez a The Forest Hills című produkcióban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Új klip: Kökény Attila, Rakonczai Viktor és Charlie végre „Együtt a bárban”
A videóklipben az emblematikus whisky is előkerül, így koccintanak a művészek, és egy kis időre elképzelhetjük a három művészt, ahogy újoncként egy zongorával díszített, félhomályos bárban tarthatták első koncertjeiket.


Az együtt alkotó kultikus duó, Kökény Attila és Rakonczai Viktor gyermekkori vágya teljesült azzal, hogy új dalukat Charlie-val készíthették el. Az Együtt a bárban című közös igazi hangszeres, nyári örömzene, melyben a főszereplők felidézték első zenei kalandozásaik élményét egy jó hangulatú videóklippel együtt.

Egy csodálatos szinergia jött létre, amikor Kökény Attila és Rakonczai Viktor 2022-ben úgy döntött, hogy együtt folytatja a zenélést. Habár mindketten nagy hírnévre tettek szert az elmúlt évtizedekben, egymás között mégis egy új időszámítás indult el. A folyamatos koncertezés mellett 11 év után első felvételüket tavaly adták ki, melyet most a legendás énekessel, Charlie-val közös projekt követ.

„Szerettem volna egy olyan életérzést átadni a dallal, amit Atti és Charlie annak idején a vendéglátó világban éltek át, nem véletlenül lett a címe a dalnak - Együtt a bárban”

– árulta el a zeneszerzőként is részt vállaló Viktor az együttműködés hátteréről.

Kétség sincs afelől, hogy Kökény Attila számára is kiugró ez a közreműködés, így mesélt róla:

„Bakancslistás álmom volt, hogy egyszer együtt énekeljek Charlie-val, annyi hála és szeretet van a szívemben, hogy ez most sikerült! Gyakorlatilag olyan vagyok, mint egy kétéves kisgyerek, aki megkapta a hőn áhított karácsonyi ajándékát!”

S hogy miért is azonosult könnyen a felkéréssel a 77 éves művész? Nemcsak zeneileg, de a magánéletben is látja a párhuzamot Charlie:

„Ezer éve ismerem Viktort és Attilát, nagyon szeretek velük dolgozni. Ráadásul az is közös bennünk, hogy az én fiam is baromi jól énekel, csakúgy, mint Attilának” – mondta el a nemrég életműkönyvvel is jelentkezett ikon.

A számhoz készült videóklipben az emblematikus whisky is előkerül, így koccintanak a művészek és egy kis időre képzelhetjük el ismét a három művészt, ahogy újoncként egy zongorával díszített, félhomályos bárban tarthatták első koncertjeiket.

VIDEÓ: Kökény Attila, Rakonczai Viktor és Charlie – „Együtt a bárban”


Link másolása
KÖVESS MINKET: