KULT

X-Faktor: a harmatgyenge Szikora Robi sem akadályozta meg Kiss Kevin továbbjutását

Mihályfi Luca lenyűgöző, Solyom Bernadett pedig sokoldalú, bár az Eminem-produkciója nem mindenkit győzött meg.

Link másolása

Amikor néhány hete megkérdeztem Miller Dávidtól, fog-e idén énekelni idén az X-Faktorban, kitérő választ adott. Biztos meglepetésnek szánta (hogy jó vagy rossz meglepetés, azt mindenki döntse el), de az is lehet, mostanáig rimánkodott a szerkesztőknek, hogy engedjék énekelni, és végül rábólintottak csak hogy lerázzák.

A negyedik élőadásig sikerült húzni, de most végre nótázva jöhetett be.

Lassan végéhez ér a 2022-es X-Faktor. Az idei évad sok érdekességet hozott, például Dávidtól megtudhattuk, most fordult elő a műsor hazai történetében először, hogy a top 4-ben minden mentornak van versenyzője.

Mint megszokhattuk, az X-Faktor olyan, mint a politika, adásról adásra változnak a szabályok. 4 játékos maradt, két szék, azaz biztos továbbjutó hely várt rájuk. Eddig legalább három mentor igen szavazata kellett ahhoz, hogy egy játékos leülhessen. Ezen az estén azonban még akkor sem veszett el minden, ha döntetlen lett az eredmény, azaz 2-2 szavazat. Ebben az esetben a nézők döntötthették el az adott énekes sorsát.

Mivel csak négy játékos maradt, de a műsoridőt ki kell tölteni, így mindenkinek két dalt kellett énekelnie, egy duettel és egy önálló produkcióval léptek színpadra

Kiss Kevin kezdte a sort. Duettpartnere az a Szikora Robi volt, aki annak idején először hívta el Puskás Petit az X-Faktorba, mint mentorsegédjét.

Szikora Robi kétesélyes duettpartner. Aki olyan öreg, mint én, emlékezhet rá, hogy annak idején a Megasztárban a felkészületlen, indiszponált énekes hogy járatta le Schmidt Verát, aki ki is esett emiatt. (Bakáts meg is jegyezte, mennyire tetszik neki, hogy a nézők kiszavazták Szikorát.)

Kiss Kevinnek azért sem volt könnyű dolga, mert Marics Peti nagyon jó előadó, aki hihetetlen energiákat mozgat meg ebben az Úristen című dalban. Szerencsére Kevin is remek énekes, némi túlzással a kisujjából rázta ki a produkciót.

Nem úgy Szikora, aki eléggé halvány volt a lovászfiú mellett.

A második dal Kevin saját dala volt, amit nagyapjának írt, aki sok-sok éve az alkohol miatt eltávolodott a családjától, és régen nincs semmi kapcsolata vele.

A megható produkció után nem lehetett kérdés, hogy Kevin széket kap.

Sajnos Helfy Alexa szereplése nem sikerült ilyen jól. Pedig ígéretesen indult, hiszen Herceg Erika a tavalyi X-Faktor legeredményesebb női előadóját, Paulinát kérte fel duettpartnernek. Ráadásul Paulina és a Honeybeast Tele a szívem című közös dalát énekelték, ami külön öröm számomra, mert a Honeybeast nagy személyes kedvencem.

Nem csak az a baj, hogy Alexa görcsösen, mereven énekelt, de ráadásul ott volt a tűzrőlpattant Paulina, aki végig pörgött, és próbálta volna húzni Alexát, és így még jobban kiemelte, mennyire „matt” a 17 éves versenyző. Arról nem is beszélve, hogy Paulina eredeti partnere a dalban, Tarján Zsófi, ugyancsak kiváló énekesnő, akihez nem könnyű felnőni.

Sajnos a szóló produkció sem sikerült jobban.

Alexán látszott, mennyire nem élvezi az előadást, nem jöttek a kellő energiák, sokszor a kellő hangok sem.

A mentorok nem kímélték, jöttek a kritikák rendesen. Hiába próbálta Erika szépíteni a dolgot, ami nem megy, az nem megy. Végül Gáspár Laci és Peti nemmel szavazott, Erika természetesen igennel, de ByeAlex szíve megesett rajta, és igennel szavazott. Ez azt jelentette, hogy a nézők szavazata döntött, akik többségben úgy határoztak, széket érdemel az énekesnő.

Mihályfi Luca esetében szó sem volt semmiféle bizonytalanságról vagy kétségről. Méltó duettpartnernek bizonyult Takács Nikolas oldalán. A csönd éve című slágert alt adták elő, amit nemcsak azért szeretek, mert nagyon jó dal, hanem mert Balázs Fecóék a videóklipjét itt nálunk, Leányfalun forgatták (#gotoyoutube).

Luca nemcsak szép és nagyszerű énekesnő, de remek ízléssel válogat dalokat (vagy válogatnak neki). Szóló produkciónak a Purple Raint énekelte Prince-től,

ami viszonylag gyakran feltűnik a tehetségkutatók „kínálatában”, de egyáltalán nem könnyű igazán átütően előadni.

Lucának sikerült, így nem is lehetett kérdés, hogy széket érdemel. A nézők Alexát állították fel.

Solyom Berni maradt a végére. Berni a múlt héten a Bagossy Brothers Company nótájával hódított, és Alex úgy döntött, őket kéri fel duettpartnernek. Berninek több kapcsolódási pontja is van a fiúkkal. Ugyanonnan származnak, és Bernadett szegről-végről ismeri is a tagok egy részét.

A magával ragadó duett után a szólóprodukcióban némileg sokkoló stílusváltással Eminem Lose Yourselfje következett. Bevallom, én úgy éreztem, helyenként nem volt jó a time, és az egész produkcióban éreztem bizonytalanságokat. De lehet, hogy tévedtem, legalábbis a mentorok – Laci kivételével – dicsérték a lányt.

Laci úgy érezte, az első produkció sokkal jobb volt, és zavarta a nagy stílusváltás. Nem is mondott igent, de a másik három mentor gondoskodott róla, hogy Berni biztosan ott legyen a döntőben.

Lucának kellett felállnia, ami nem túl jó előjel számára a döntőre nézve, Kevin ugyanakkor bizakodhat, hiszen kétszer is a helyén tartotta, és így a döntőbe juttatta a rajongók szeretete.

Végül – ahogy az várható volt – Alexa számára ért véget a verseny, így nem válik be az a jóslatom, hogy ez az évad Erikáé lesz.Jövő héten döntő, úgyhogy osszátok be jól ezt a kritikát, mert már csak egy lesz belőle.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Eddie Murphy és Jonah Hill vígjátékán nem fogsz sírva nevetni – A magadfélék-kritika
Megnéztük a netflixes, A magadfélék című filmet.

Link másolása

Vannak azok a vígjátékok, amikben annyi megdöbbentő, béna és kellemetlen dolgot művelnek a szereplők, hogy nem bírsz nem nevetni rajta. És vannak azok, amiknek egyszerűen csak kedves és szórakoztató hangulatuk van, amitől végül jobb kedved lesz. Szerintem alapvetően ezeket keressük, amikor egy vígjátékra kattintunk. Hát erre a filmre sajnos egyik megállapítás sem igaz, a romantika sem pezseg benne, és drámának sem mondanám. Pedig az ötlet nem rossz.

Eddie Murphy és Jonah Hill régi motorosok, és valószínűleg unják már a klasszikus vígjáték formát.

Az utóbbi időben mindketten tűntek már fel olyan filmben, ami a szórakoztatásnál jóval többet adott: Eddie Murphy például a 2019-ben a Dolemite Is My Name-ben, Jonah Hill pedig a 2021-es Don't Look Up-ban.

Mindkét film a Netflixre készült, szóval akár közös alkotásuk, A magadfélék is mozoghatott volna ezen a vonalon.

A történetről röviden:

Adott egy fehér, zsidó srác, Ezra (Jonah Hill), aki megismer egy fekete, muszlim lányt, Amirát (Lauren London). Egymásba szeretnek, de a családok összeismertetése természetesen nem zajlik zökkenőmentesen. Ezra anyja, Shelley (Julia Louis-Dreyfus), és Amira apja, Akbar (Eddie Murphy) gyakorlatilag minden próbálkozásukra a lehető legrosszabbul reagálnak, és ezek a balul elsült találkozások, beszélgetések adják a film gerincét.

Klisés az alap, de alapvetően alkalmas lenne szórakoztatásra, hiszen a különböző kultúrák és generációk találkozása örök humorforrás. De ez a film mintha nem is szeretne igazán vicces lenni.

Dobnak ránk pár erőltetett, kétbalkezes, dadogós és drogozós poént, de a film legnagyobb részében abszolút nem cél a néző megnevettetése (vagy ha az volt a cél, akkor valamit nagyon rosszul csináltak).

Ráadásul ahhoz, hogy értsük a beszélgetéseket, és olykor el tudjunk mosolyodni Jonah Hill dumáján, értenünk kell a popkulturális utalásokat.

Ha nem vágjuk, hogy kicsoda Drake, vagy ha nem láttuk a Tron és a Jucie című filmeket, esélyünk sem lesz érezni a poént.

(Mondjuk én úgy, hogy képben voltam ezekkel sem nevettem fel...)

Alapvetően feliratos verzióban próbáltam elkapni a fonalat, de néha kíváncsiságból meghallgattam a magyar verziót is. Szerencsére a szöveg nem lett nagyon kiforgatva, magyarosítva, úgyhogy ha az ember tényleg nem érti, hogy mire próbálnak utalni, az azért van, mert főként az amerikai kultúrából merít.

Továbbá a fekete és a zsidó öntudat boncolgatása annyira sokszor, sokféleképpen és hosszan jön elő, hogy Közép-európai tapasztalatokkal ez szintén lehet túl ködös és megfoghatatlan.

Sokszor nehéz azt is eldönteni, hogy karikatúra-e ez az egész, vagy ténylegesen mélyen bele akar merülni ezekbe a különbségeke és a különböző népcsoportok sérelmeibe. Szinte csak összefeszülős pillanatokat látunk. Mintha a feketék és a fehérek, a muszlimok és a zsidók csak a különbségeket látnák egymásban. Mintha direkt nem vennék észre, hogy csak szimplán emberek mindannyian.

Ettől függetlenül a színészekre nem lehet különösebben panasz.

Julia Louis-Dreyfus például tökéletes alakítja a zsidó anyukát, aki nagyon trendinek, haladó szelleműnek és érdeklődőnek hiszi magát, de közben inkább sértő és iszonyat kellemetlen.

Igazi boomer, akit nem lehet visszafogni, pedig egyáltalán nem esik jól hallgatni, mert baromira nem vicces. Tudjuk, hogy ez a szerepe, de ettől még szarul esik.

Az örömapa meg a fekete öntudatot tolja túl. Faarccal és keményen.

Érdekes amúgy Eddie Murphy-t ilyen szerepben látni. Talán egy még drámaibb, még érzékenyebb, még komolyabb filmben izgalmas is lehetne ez az arca.

Jonah Hill és Lauren London között nem forr a levegő, de nekem szimpatikus, hogy végre nem tökéletes emberek alakítják a szerelmespárt egy filmben.

És bár a karakter nem ad neki elég teret rá, de Jonah Hill az egyetlen, aki egy kicsit tényleg vicces, szerethető, és olykor igazi embernek tűnik.

És sajnos ez a legnagyobb bók amit mondani tudok, mert összességében a film semmiből nem ad eleget. Nem nevettet meg, de elgondolkodtatni sem fog hosszútávon, mert ahhoz meg nem mélyül el rendesen.

Szépek a képek, jók a zenék, szeretni akarod a színészeket is, de az általuk megformált karakterek cselekedeteitől és mondataitól csak folyamatosan kellemetlenül érzi magát az ember.

És nem „felröhögök mert annyira kellemetlen”, csak simán kellemetlen.

A film végét azért nem lövöm le, de nyilván nem kell katartikus, fordulatos befejezésre számítani. A végső megoldás is elég random és lapos.

Talán pár tanulságot azért elvihetünk magunkkal a végén (vagy legalábbis a film is megerősít bennünket ezekben a dolgokban).

Soha nem fogjuk tudni pontosan beleképzelni magunkat a másik helyzetébe. Például fehér zsidóként senki nem fogja átérezni azoknak a feketéknek a helyzetét, akiknek a dédanyja még rabszolga volt.

De fontos az érzékenyítés, és fontos, hogy ezekről a témákról újra és újra szó essen, és pont egy félig vicces, félig komoly film segíthetne is ebben… De akkor ennél jóval összeszedettebbnek és érzékenyebbnek kellene lennie, és nem csak kliséket puffogtatnia.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
45 évesen meghalt Annie Wersching, a 24 színésznője
Két éve rákkal diagnosztizálták, de ezután is folytatta a munkát. Több, Magyarországon is népszerű sorozatban játszott.

Link másolása

45 évesen meghalt Annie Wersching, a 24 és Star Trek: Picard sorozat színésznője – közölte a Variety.

A színésznő 24 évesen szerepelt először a Star Trek: Enterprise 2002-es epizódjában. Ezután még számos népszerű sorozatban tűnt fel: játszott többek között a Vámpírnaplókban, a Supernaturalban, a Runawaysben, az Időutazókban és a 24-ben is.

Werschinget 2020-ban rákkal diagnosztizálták, de ezt követően az elmúlt két évben is folytatta a munkát.

A színésznőnek három gyereke volt.

„A legegyszerűbb pillanatokban is megtalálta a csodát. Nem volt szüksége zenére a tánchoz. Megtanított minket arra, ne várjunk, hogy a kaland megtaláljon. »Menjetek és találjátok meg. Mindenhol ott van«” – írta gyászsoraiban férje, a szintén színész Stephen Full.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
„A nagyok közé tartozunk” – mondta az első transznemű színész, aki szerepet kapott a Marvelnél
Zoe Terakes a 2023 második felében érkező Vasszívben fog játszani, de azt még nem hozták nyilvánosságra, hogy melyik karaktert.

Link másolása

Tavaly jelentették be, hogy Zoe Terakes csatlakozott a Marvel egyik új sorozatához, a Vasszívhez. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki alakít, a Marvel a szokása szerint az utolsó pillanatig titokban tartja a részleteket, csak annyit közöltek, hogy kulcsfontosságú lesz a szerepe.

Terakas az első transznemű színész, aki szerepet kapott a Marvel Moziverzum egyik produkciójában.

A 22 éves Terakes most a Collidernek beszélt arról, mit jelent számára ez a lehetőség.

„Én mint transznemű ember nem láttam magamhoz hasonlókat sehol, amikor felnőttem. Nem tudtam, hogy létezem. Főleg nem egy szuperhősös filmben vagy sorozatban. Úgyhogy most nagyon hálásnak érzem magam, meghat, hogy a kis transzgyerekek és tinédzserek most láthatnak valakit, el lesz ismerve a létezésük. Azt is láthatják, hogy akár szuperképességeik is lehetnek, hogy ennek a világnak is a részei, nem csak traumákat feldolgozó történetekbe, ahol annyi a szerepük, hogy meghaljanak. A nagyok közé tartozunk. Szóval igen, ez sokat jelent nekem”

- fejtette ki, ezzel talán arra utalva, hogy az ő karakterének is lesznek különleges képességei.

A Vasszív várhatóan 2023 második felében fog debütálni a Disney+-on. A főszereplője a Dominique Thorne által alakított Riri Williams lesz. A karakter tavaly a Fekete párduc 2. részében tűnt fel először.

Az elmúlt években a Marvel tudatosan törekedett a diverzitásra.

Az Örökkévalókban feltűnt az első süket (Lauren Ridloff mint Makkari) és az első nyíltan meleg (Brian Tyree Henry mint Phaisztosz) szuperhős. A Shang-Chi és a tíz gyűrű legendájában először kapott főszerepet egy ázsiai származású színész (Simu Liu) egy szuperhősfilmben, a Doktor Strange az őrület multiverzumában című filmben pedig egy az első latin származású, különleges képességű karakter (Xochitl Gomez mint America Chavez) tűnt fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Jön a Házasság első látásra a TV2-n: szakértők hoznak össze párokat, akik az esküvőn látják először egymást
Már várják a jelentkezőket a külföldön nagy sikert aratott társkereső reality-be.

Link másolása

A Nagy Ő mellett egy másik párkereső műsor is lesz idén a TV2-n: a csatorna feléleszti a Házasság első látásra című reality-t, amit már 30 országban tűztek képernyőre Ausztráliától Olaszországon át Norvégiáig, egyes helyeken pedig olyan sikeres, hogy már számos évadot megélt.

Magyarországon korábban már próbálkozott vele az RTL, a 2017-es első évad után azonban nem folytatták. Az akkor összeházasított négy párból három már a forgatás ideje alatt a válás mellett döntött, a negyedik pedig nem sokkal a műsor után szakított.

A Házasság első látásra című reality-ben a szereplők nem a klasszikus jelentkezés-ismerkedés-randi-párválasztás idővonalon haladnak, hanem arra vállalkoznak, hogy

teljesen vakon, egy szakértői csapat által számukra ideálisnak talált partnerrel az első találkozásukkor összeházasodnak.

A pszichológia és a társadalomtudomány területén elismert szaktekintélyek gondosan, tudományos alapokra támaszkodva kutatják fel mindenki számára a tökéletes társat.

A párok először az esküvőn pillantják meg egymást és miután kimondták a boldogító igent, kezdetét veszi életük legnagyobb kalandja. A nászút után összeköltöznek és megkezdik a közös életüket. Az első csóktól az első könnyekig a kamerák minden pillanatukat dokumentálják, miközben szakértők elemzik a kapcsolatukat.

Hat hét együttélés után a házaspároknak dönteniük kell: együtt maradnak, vagy külön utakon folytatják.

„Magyarországon minden negyedik ember magányos. Ha már önnek is elege van a sok félresikerült randevúból és esélyt adna a tudománynak, várjuk a jelentkezését” - invitálja a leendő szereplőket a TV2.

Akit érdekel a lehetőség, ide kattintva jelentkezhet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: