SZTÁRVILÁG

„Az X-Faktor sosem arról szólt, hogy a legjobb hangú énekest keresi” – mondja a műsor senior kreatív producere

Verebély Marcell mellett Herceg Erikát és Miller Dávidot faggattuk a zenei tehetségkutató sajtótájékoztatóján.

Link másolása

Az X-Faktor az élő adások elindulása előtt nagyszabású sajtótájékoztatón mutatta be az idei csapatokat. Kihasználtam a lehetőséget, hogy a műsor alkotói egyszerre vannak jelen. A műsor senior kreatív producerét, Verebély Marcellt, Herceg Erika mentort és Miller Dávid műsorvezetőt kérdeztem a műsor érdekességeiről.

– Régóta tisztázásra váró kérdés, hogy mi az X-Faktor: énekverseny, vagy tehetségkutató?

– Az X-Faktor sosem arról szólt, hogy a legjobb hangú énekest keresi, hanem a legérdekesebb, legszínesebb előadót. Ebben nagyon sok szubjektív tényező van. Rengeteget számít a mentorok véleménye, hiszen nem véletlen, hogy ők ülnek ott, és az élő show-nál már a közönség véleménye is rendkívül fontos. Elvégre az, hogy ki nyeri meg az évadot, az gyakorlatilag rajtuk múlik.

Ha valaki tehetségtelen, az nem tud bejutni az élőshow-ba és megnyerni a műsort, hisz a mentorok nem viszik el magukkal. De ha valaki a legjobb énekes, attól még nem biztos, hogy ő fog nyerni.

Az, hogy mi az a bizonyos X, az nagyon sok tényezőből áll össze, és nem is lehet pontosan definiálni.

Ha csak a 10 győztesen végig megyünk, mind nagyon más stílust képviselnek. A műfajok is nagyon különbözőek. Attól is tud a műsor ennyire sikeres lenni most már a 11. évad óta, hogy nincsenek olyan korlátok, hogy azt néznénk, ki a legtechnikásabb, ki tud elénekelni egy dalt.

– Időről időre felmerül az a vád, hogy a vezetőség befolyásolja a mentorokat abban, kiket juttatnak tovább.

– Egy tévéműsornak, egy csatornának nem érdeke, hogy x vagy y győzzön. A tévé csatornának az az érdeke, hogy olyan előadók, olyan szereplők legyenek a műsorban, akiket a nézők szeretnek, akik miatt a következő héten is leülnek megnézni a műsort.

Én nem tudom eldönteni, hogy kik azok az előadók, akik közönségkedvenccé tudnak válni, mert én is csak egy vélemény vagyok a sok közül.

Ezért szakmailag hibás döntés lenne, ha bárkinek megmondanám, hogy mit kell csinálnia.

Amikor valakit felkérünk mentornak, arra trenírozzuk, kifejezetten azt kérjük tőle, hogy vállalja be, és ne úgy döntsön, hogy kit fognak szeretni a nézők, kire fognak sokan szavazni, hanem olyanokat vigyen magával az élő show-ba, akikben ő személy szerint hisz.

A mentorok itt nem csak zsűritagok, hanem egy-egy csapat kapitányai is, ők válogatják össze a saját csapatukat. Az idei szabályváltozás ezt még inkább lehetővé tette nekik. Ha megkérdezed bármelyik mentort, szerintem azt fogják mondani, sokkal közelebb áll a szívükhöz a végeredmény, mint amikor nemek vagy kor szerint voltak csoportosítva a versenyzőik.

Előfordult már az, hogy személy szerint egy-egy mentor választásával nem értettem egyet, de mivel mi felhatalmaztuk őket, hogy meghozzák a saját döntéseiket, ezért nincs jogom ezt számon kérni.

Természetesen, ha megkérdezik a véleményemet, mindig elmondom, de hangsúlyozom, ez csak egyetlen személy véleménye. A döntést a mentornak kell meghoznia.

– Amikor néhány évaddal ezelőtt ByeAlex kitalálta, hogy videoklipet forgat a versenyzőinek, nem szisszentetek fel? Hiszen ennek, azért komoly anyagi vonzata is van.

– Olyannyira nem szisszenünk fel, hogy az RTL az első évadok óta külön összeget biztosít arra, hogy a top 12-be bejutó versenyzők karrierjét támogatni tudjuk.

Nyilván, ha Alex azt mondja, hogy Miamiban szeretné leforgatni a klipet luxus limuzinokkal és statisztériával, lehet, felszisszentem volna, hisz az valószínűleg elvinné a keret jelentős részét. De mivel egyszerű zenei videóban gondolkoztunk, maximálisan támogattuk ebben.

– Az elmúlt egy héten sokat írt róla a sajtó, de a közösségi médiában is felkapott téma, hogy a konkurens tévé tehetségkutató műsora sok-sok év után most először legyőzte nézettségben az X-Faktort. Ti hogy értékelitek ezt a fejleményt?

– Azok az eredmények, amiket ez a műsor nem csak ebben az évben, de a korábbi években is folyamatosan el tud érni, mind olyan visszajelzések, amik nem is teszik kérdésessé azt, hogy az X-Faktor még mindig a nézők kedvence.

Például, az idei szezon első 8 adása magasabb átlagos közönségaránnyal indul mint a tavalyi évad, a 18-49 év közöttiek között pedig ez a műsor a legnézetteb idén.

– Az új szabályról már beszéltünk, de van új mentor is. Úgy érzem, rég volt, ennyire erőteljes női mentora az X-Faktornak. Ti hogy értékelitek Erika szereplését, főleg annak tükrében, hogy nagyon kemény csatái voltak a fiúkkal?

– A csata nem cél, de az új és a régi mentoroknál is igaz, hogy a kiválasztási folyamat és a forgatás olyan komoly érzelmeket tud kiváltani egy-egy mentorból, ami átcsaphat akár komoly érzelmekbe is.

Már a zsűricastingok során láttam, hogy Erikában nagyon sok hév és szív van.

Azért volt nagyon fontos, hogy ne vesszen el a fiúk között, mert ők azért mégis csak hatodszor ülnek ott. Minden tudnak a műsor gyakorlati részéről.

Hogy zajlik a forgatás, mennyire fárasztó 12 órát ott ülni a zsűripultban. Milyen, amikor naponta 50-60 produkciót végig kell nézni. Már az első nap végén azt éreztem Erikáról, hogy olyan, mintha mindig is itt ült volna.

Herceg Erikával még szeptemberben készítettem interjút, adta magát, hogy kicsit kikérdezzem az azóta történtekről.

– Hogy érzed, sikerült betörni a fiúkat? Rég láttunk ilyen heves adok-kapokot a női mentor és a fiúk között.

– Komolyan? Én erre büszke vagyok. Végre egy nő, aki kiáll magáért és a véleményéért.

– Sikerült mostanra valamennyire összecsiszolódni és közelíteni az álláspontokat, vagy ez így lesz az élő adásokban is?

– Sikerült, de nem tudom, mi lesz az élő műsorokban. Az biztos, hogy nem fogok hallgatni és nem fogok visszahúzódni, mert én mindig őszinte vagyok.

– A mentoráltjaiddal milyen a kapcsolat? Inkább tyúkanyó típus vagy, vagy anyatigris?

– Minden egyben. Jó nővér, jó barátnő… tyúkanyó nem. Nézz már rám. Szerinted ilyen egy tyúkanyó?

– Ez inkább lelki hozzáállás, mint külső megjelenés kérdése.

– 0-24 órában mindig elérhető vagyok, és a lányok sokszor késő este is felhívnak, ha van valami kérdésük.

Nagyon szeretem és mindenben támogatom őket, és azt szeretném, hogy hatalmas sikerélményük legyen itt, az X-Faktorban.

– Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a Mentorház-forduló neked sikerült a legjobban.

– Gondolod?

– Igen, a fiúknál szinte minden versenyzőnél csalódottak voltatok, nálad pedig talán egy olyan versenyző akadt, akiről az derült ki, hogy talán mégsem idevaló, és még a kiesők közt is nagyon jók voltak. Mi személy szerint otthon a Bucca Brotherst nagyon sajnáltuk.

– Örülnék, ha megírnád, hogy sajnos nem volt több helyem. Tudtam, hogy csak két versenyzőt vihetünk magunkkal a saját csapatunkból. Ha hármat lehetett volna, akkor egyértelműen a Bucca Brotherst választom harmadiknak.

– Az mennyire nehezítette meg a dolgodat, hogy a harmadik versenyződ a többiek csapatából jött, tehát olyan valaki, akit te eredetileg nem választottál?

– Nehéz volt kiválasztani, hogy ki legyen az az egy, de aztán hirtelen jött egy felismerés, és a szívemre hallgattam, mert ennek a kislánynak, Alexának szüksége van rám emberileg és szakmailag is.

A kritikáimban Miller Dáviddal kevesebbet foglalkozom, talán azért is, mert a műsor kezdeti szakaszában a műsorvezető szerepe is sokkal diszkrétebb. Ezért gondoltam, meg is kérdezem erről.

– Furcsa a műsorvezető szerepe ebben a műsorban. Az élő adásokig meglehetősen háttérbe kellett vonulnod, miközben te is előadó vagy, aki nyilván fényre vágyik.

– Az X-Faktorban műsorvezetőként veszek részt, nem előadóként, ez egy teljesen más szerepkör. Médiumként működöm, aki egyfajta híd a mentorok, a nézők és a versenyzők között. Ennyi a feladatom, ezt igyekszem minél jobban teljesíteni. Egyébként sem vagyok egy mindenáron a reflektorfénybe nyomuló típus.

A zenei előadói pályámon sem a cél a „fény”, hanem az esetleges következmény.

Semmiféle szakmai féltékenység nincs bennem amiatt, hogy nem rólam szól a műsor, sőt, együtt örülök a versenyzőkkel és a stábbal, amikor valaki jól szerepel a színpadon. Hisz ez egy közös ügy, nagyon sokan dolgoznak azon nagyon sokat, hogy ügyes emberek jól előadott és profin kivitelezett produkciói kerüljenek a képernyőre hétről hétre. Ha sikerül, az boldogság!

– Énekesként nyilván neked is megvan a szakmai véleményed a versenyzőkről. Elmondod a mentoroknak, vagy megtartod magadnak?

– Szerintem a forgatáson meg kell tartanom magamnak. Nem bírálhatom felül azt, hogy egy mentor hogyan gondolkozik valakiről.

Szokták mondani, hogy véleménye mindenkinek van, csak senkit nem érdekel.

Ha véletlenül mégis, például Puskás Peti megkérdezi a szünetben, mit gondolok az ő egyik versenyzőjének szerepléséről, akkor elmondom, mert nem hiszem, hogy alapjaiban befolyásolni tudnám a mentorokat bármiféle döntésben. Ha viszont nem kérdeznek, akkor csendben maradok.

– Kaptál-e a műsor előtt bármilyen felkészítést arra, miként kezeld azokat a versenyzőket, akik szomorúan, vagy egyenesen dühösen jönnek le a színpadról?

– Ez egy nagyon érdekes szituáció. Rám nem szokott haragudni senki. Általában szeretnek, örülnek, hogy ott vagyok, és kicsit bűntársként tudok működni, amikor megbeszéljük, hogy a csúnya mentorok mit mondtak rá. Nekem nem kell sem megnyugtatnom, sem felidegesítenem őket, elég, ha biztonságban érzik magukat velem, hogy úgy viselkedhessenek, ahogy viselkedni akarnak.

Ami a felkészülést illeti, az benne a gyönyörű, hogy erre nem lehet felkészülni.

– Tavaly az élő adásokban hallhattunk énekelni. Idén várhatunk ilyesmit?

– Az előző szériában új arc voltam, engem is be kellett mutatni. És mert az X-Faktor történetének az első olyan műsorvezetője vagyok, aki nem tévés, hanem inkább zenei háttérből jött, adta magát, hogy kezdjünk ezzel valamit. Nyilván idén is lesznek izgalmas bevonulásaim, de még nem akarom lelőni a poénokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


SZTÁRVILÁG
Kiderült, kik fognak versenyezni a Sztárban sztár új évadában
A rajongók már napok óta találgatják, ki lehet a 12 új versenyző. A TV2 most végre elárulta, kiknek szurkolhatunk majd február 19-től.

Link másolása

Kiderült kik lesznek a Sztárban sztár új évadának versenyzői. Oláh Ibolya, Kamarás Iván, Nemazalány és Judy is ott van a versenyzők között.

Február 19-én startol a Sztárban sztár című vetélkedő kilencedik évada.

A TV2 nagysikerű műsorában ismét sztárok bújnak más hazai és külföldi előadók bőrébe egy-egy produkció erejéig hétről-hétre, a végén pedig az nyer, aki a legsokoldalúbb énekesnek bizonyul a zsűri és a nézők döntése alapján.

Az már kiderült, hogy idén a zsűriben Makranczi Zalánt már nem láthatjuk, a helyére viszont ketten is érkeznek, ráadásul egy pár: Tóth Andi és Marics Peti. Lékai-Kiss Ramóna, Kökény Attila és Papp Szabi továbbra is zsűriznek, így ebben az évadban öten pontozzák majd a produkciókat.

A TV2 a napokban közösségi oldalaira olyan fotókat töltött fel, amelyek az idei versenyzőkről készült mellszobrokat ábrázolják.

A rajongók ez alapján próbálták kitalálni, kiknek szurkolhatnak majd idén a műsorban.

Most azonban senkinek nem kell tovább találgatnia, hiszen a csatorna végre bejelentett, kik lesznek a versenyzők:

 • Oláh Ibolya,
 • Trap kapitány, a Tha Shudras énekese,
 • Tarján Zsófi,
 • Valkusz Milán a ValMar formációból
 • Halastyák Fanni, vagyis Nemazalány,
 • Kiss Ernő Zsolt,
 • Zdroba Patrik,
 • Gubik Petra,
 • Judy,
 • Kamarás Iván,
 • Sipos Tomi az Irigy Hónlajmirigyből,
 • és Schoblocher Barbara, a Blahalouisiana énekesnője.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • SZTÁRVILÁG
  Opioidokat és fogyasztótablettákat is szedett Lisa Marie Presley a halála előtti hetekben
  A lehető legjobban akart kinézni a filmes díjszezonra. Másfél hónap alatt körülbelül 20 kilót adott le.

  Link másolása

  Lisa Marie Presley a halála előtti hetekben opioidokat, valamint fogyasztótablettákat szedett - írja a TMZ családi forrásokra hivatkozva.

  Állításuk szerint az énekesnő két hónappal a Golden Globe-díjátadó előtt kezdte el szedni a tablettákat, illetve plasztikai műtéte is volt. Presley ugyanis a lehető legjobban akart kinézni a díjszezonra, mivel az édesapja életét feldolgozó, Elvis című film kapcsán sok nyilvános eseményen tervezett részt venni.

  Hat hét alatt 18-22 kilogrammtól szabadult meg.

  Ráadásul opioidokat is fogyasztott, miután korábban éveken át küzdött a függőségével.

  Már a Golden Globe után is sokaknak gyanús volt, hogy az énekesnővel valami nincs rendben, mivel alig bírt a lábán állni, illetve összeszedetten beszélni, mikor interjút adott.

  Családi és rendőrségi források szerint Lisa Marie a halála reggelén hasi fájdalmakra panaszkodott.

  A halálának pontos okát majd a toxikológiai vizsgálatok eredménye alapján fogják pontosan megmondani, de ez még hónapokig is eltarthat.

  Ahogy azt mi is megírtuk, Lisa Marie 54 éves korában halt meg január 12-én, pár órával azután, hogy szívleállás miatt kórházba szállították. Az énekesnőt január 22-én temették el a család Graceland nevű birtokán fia, Benjamin Kough mellé, aki 2020-ban öngyilkos lett.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  SZTÁRVILÁG
  Járai Mátéval nem hosszabbít szerződést az RTL, nem lesz többé a Reggeli műsorvezetője
  A színész nagyon szomorú lett a hírtől, úgy érzi, hullámvölgybe ért az élete. 2020 óta vezette a műsort.

  Link másolása

  Nem vezeti többé az RTL Reggelijét Járai Máté. A rossz hírt a színész az Instagramon osztotta meg, nem titkolta, mennyire szomorú lett.

  „Egy újabb hullámvölgy az életemben: nem hosszabbít velem szerződést a Reggeli, nem láthattok többet reggelente a műsorban. Fáj, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem, szerettem nagyon azokat a hajnalokat, a beszélgetéseket...ennyi volt Járai Máté reggelis műsorvezetése: 120 adás, ugyanennyi hajnali 4 es ébredés, többszáz beszélgetés, könnyek és nevetés!”

  – írta a fotóhoz.

  Járai Máté 2020 óta vezette a Reggelit.

  Tavaly amúgy egyszer már felfüggesztette a csatorna, hetekig nem vezethette a Reggelit, mivel engedély nélkül ment el más műsorokba szerepelni, és belső információkat is megosztott.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  SZTÁRVILÁG
  Oláh Ibolya a Sztárban sztárról: „Nem szoktam ilyen jellegű műsorokat elvállalni, nekem is izgalmas lesz”
  Az énekesnő szerint nem lesz könnyű dolga a műsorban jellegzetes hangja miatt.

  Link másolása

  Nem árulta el Oláh Ibolya, hogy miért vállalta el a szereplést a Sztárban sztár kilencedik évadában. Az énekesnő a bemutatkozó videóban azt mondta, hogy nem szokott ilyen felkérést elvállalni, de a február 19-én kezdődő műsort nagy kihívásnak tartja.

  „Nem szoktam ilyen jellegű műsorokat elvállalni. Ez nekem is izgalmas lesz, kihívás. Másrészt viszont egy picit láthatnak a zsűrik – én így hívom a közönséget – újból a képernyőn. Meg én is magamat”

  – tette hozzá Oláh Ibolya, aki nagyon sokszínű embernek tartja magát. Hozzátette: a civil életben igyekszik „nem normálisnak lenni”, ugyanis szerinte a normális emberek unalmasak, míg a nem normálisak mellett „nagyon-nagyon buli”.

  Az énekesnő szerint nem lesz könnyű dolga az utánzós műsorban jellegzetes hangja miatt. Úgy véli, hogy a titok nyitja a sok gyakorlásban, az izgalomban és egy kis félelemben rejlik.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: