KULT
A Rovatból

„Ha évi száz koncertünk lenne, lehet, hogy nem élnénk túl” – Wake Up 1230 interjú és lemezpremier

Új szupergroup alakult Baksa-Soós Attila, Frenk, Papp Szabi és Beck Zaza részvételével. Első albumuk megjelenése alkalmából beszélgettünk kettejükkel.

Link másolása

Wake Up 1230 néven alapított közös zenekart a hazai underground négy jelentős alakja, akiket például a Supernemből, a 30Y-ból, a Frenk zenekarból, vagy épp a Rühös Foxiból lehet ismerni.

Együtt viszont kompromisszummentes punkrockot játszanak.

Wild Colors című első lemezük ebben a cikkben meg is hallgatható, a banda születésének körülményeiről pedig a dalszerző-szövegíró páros, Frenk és Baksa-Soós Attila meséltek.

– Mind a négyen elég régóta ismeritek egymást. Miért pont most fűztétek szorosabbra a viszonyt?

Attila: Szabival és Zazával 2012 környékén álltunk össze először alkalmi jelleggel egy dalra (ez volt a Loretta), majd ezt időről időre megismételtük. Frenkkel pedig 2014-ben vettük fel a Wild Colors című számot, ami a mostani lemezre is felkerült.

Frenk: Nagyobb lökést tavalyelőtt kapott a dolog, de nem volt igazán fordulópont, egyszerűen csak jött magától. Felmentem Attihoz, elkezdtem játszani valamit, ő adta hozzá a szöveget, és nagyjából fél óra alatt készen volt egy dal. Improvizációkból született minden, soha nem kész témákat vittem.

Attila: Van ennek egy rituáléja.

Általában egy irgalmatlanul nagy, legalább háromszor egy méteres csomagolópapírt szoktam leragasztani a padlóra, arra írom ott helyben, ami eszembe jut.

Tavalyelőtt két új dal született ezzel a módszerrel, idén év elején pedig Szabi vetette fel, hogy ebből akár rendes, működő zenekar is lehetne.

Mondhatjuk, hogy ez egy hobbiprojekt?

Attila: Nem szeretem ezt a megnevezést, mert számunkra élet-halál kérdés, hogy minden egyes dalnál a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból. A lényeg, hogy minden egyes koncert, próba. vagy csak sima találkozás egy-egy ünnep legyen.

Frenk: Mivel mindenkinek elég sok dolga van, úgy tervezzük, hogy évi 8-10 koncertünk lesz. Ez persze nem olyan sok, de nem is bírnánk ennél többet, olyan rossz hatással vagyunk egymásra... (nevet) Ha évi száz koncertünk lenne, lehet, hogy nem élnénk túl.

A név mögött van valami konkrét sztori?

Attila: Nagyjából 25 éve írom a számomra kedves potenciális zenekarneveket, és most valahogy erre esett a választás. Voltaképpen annyi van mögötte, hogy mindannyian éjszakai üzemmódban élünk, utálunk korán kelni, így a kora délutáni időpont nagyjából megfelelő. Amúgy meg ébresztő van!

Hogy jött a punkrock? Szabin kívül egyikőtök se kimondottan erről a műfajról ismert.

Frenk: Mondhatjuk, hogy ezt dobta a gép. Nem is gondolkodtunk rajta egyáltalán. Én egyébként utoljára Dunaújvárosban a garázsban játszottam ilyen zenét, de nagyon élvezem.

Magyar szövegeken nem gondolkodtatok?

Attila: Többször is felmerült, legutóbb a menedzserünk mondta, hogy következőnek jó lenne egy magyar nyelvű anyagot is összerakni. Az, hogy ez ilyen lett, leginkább annak köszönhető, hogy engem most épp az angol szövegek foglalkoztattak.

Frenk: Szerencsénk van, mert a zenekarban minden tag írt már szöveget, úgyhogy könnyen lehet, hogy kitágítjuk majd a többiekre is az eddigi páros alkotói módszert. Egy szöveget már el is kezdtünk összerakni, gyakorlatilag felváltva bedobálva a sorokat.

Attila, a Rühös Foxihoz képest mennyiben más itt a hozzáállásod?

Teljesen más a kettő, nem is nagyon lehet egy mondatban említeni őket. Nem szeretném felcímkézni egyiket se, szerintem nem az én dolgom a műfaji besorolás. Ezzel együtt mindkettőt imádom.

Ami viszont közös pont mindegyik zenekarban, az a barátság: mindenki külön-külön is nagyon jó viszonyban van a többiekkel.

A frontemberszerep mennyire testhezálló számodra?

Attila: Gyakorlatilag így születtem, nagyon pici korom óta folyamatosan szerepelek. Nem is feltétlenül zenekarban: akár egy könyvvel, performansszal, színjátszással, vagy épp klasszikus zenével. Érdekesség, hogy hosszú idő óta a közelmúltban – pont az első és eddig egyetlen Wake Up koncerten – fordult elő először, hogy teljesen józanul léptem fel. Utoljára talán akkor volt ilyen, amikor gyerekként a Zeneakadémián adtam koncerteket. Szokatlan volt, de nagyon jól esett.

Frenk, te viszont mindig a középpontban vagy, amióta abbahagytad a dobolást. Milyen érzés, hogy ebben a zenekarban viszont nem?

Arra vagy kíváncsi, derogál-e? (nevet) Valójában nagyon élvezem, sokkal kényelmesebb pozíció és kisebb felelősség, mint amikor frontemberként mindenki rád figyel. Az is nagyon jó, hogy tiszta rock n’ rollt játszunk, gerjed a gitár, ráléphetek a torzítóra… Persze valamennyire itt is én irányítom a zenekart, de inkább gördül magától az egész. A stúdiózást se bonyolítottuk túl, egyszerűen csak bementünk egy egyben feljátszottuk az egész lemezt.

A teljes lemez itt meghallgatható:

A dalokról egyenként

Times: Egy vágyképet fogalmaztunk meg arról, hogy szeretnénk egy sokkal nyíltabb, befogadóbb, szeretetre épülő társadalomban élni. Van benne egyfajta görbe tükör-hatás is, amikor felhozzuk, milyen most az emberek egymáshoz, vagy épp az állatokhoz való viszonya.

Skip The Routine: Ez egy országúti rock n’ roll dal, eredetileg lassú balladának indult, de amikor levittük próbára, sehogy sem akart összeállni. Aztán Szabi bedobta, hogy gyorsítsuk fel, és már készen is volt.

Fuzzy Pink Dice: Reflekció az ‘50-es évek hot rod kultúrájára, amikor gyors autók versenyeztek egymással, a visszapillantó tükrökön pedig plüss kockák lógtak.

Nem számított semmi, csak a jó kedv és a vidámság, közben viszont ez az időszak a modernkori Amerika legsúlyosabb rasszizmusát próbálta feledtetni. Ezt a kontrasztot próbáltuk bevinni a dalba.

Zeneileg rockabilly stílusban készült, egy nagyon kedves ismerősünk azt mondta róla, hogy pontosan így kellene megújítani ezt a műfajt.

Bye Bye: Egy az egyben hozza a tipikus New York-i hangulatot, lett volna benne egy Frank Sinatra-betétdalrészlet is, de végül kihagytuk.

Western Sky: Ez egy country ballada, méghozzá jó okkal. A vinyl verzión ugyanis ez az A oldal utolsó dala, ami sosem lehet túl gyors, ellenkező esetben fennáll a veszély, hogy ledobja a legbelül pörgő tűt a lejátszó.

Baby Star: Attila Ligeti Gyurival közösen írta még 5-6 évvel ezelőtt, ez az egyetlen szám, amiben nem Frenk volt a társszerző. Viszont most újra feljátszottuk, így a lemezen nem az eredeti verzió hallható.

Russian Tzar: Egyike annak a két dalnak, amit két évvel ezelőtt írtunk együtt. Idén tavasszal klipet is forgattunk hozzá.

Sympathy Fuck: Arról a jelenségről szól, amikor egy egészen szürreálisan gyönyörű nő egy éjszakára összejön egy olyan csávóval – vélhetően sajnálatból –, aki ezt egyáltalán nem érdemli meg.

Wild Colors: A címadó dal, egyben az első közös számunk. Ugyanaz a verzió került a lemezre, amit annak idején felvettünk. Itt köszön leginkább vissza a rock n’ roll mellett a pszichedelikus vonal, ami egyébként a szövegekben máshol is jelen van.

(A lemezbemutató koncert október 21-én lesz a Robotban.)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Több orosz tank is megjelent a Hősök terén, a rendőrség lezárta a környéket
Május közepétől a magyar fővárosban forgatja Ryan Reynolds Mayday című filmjét. Korábban egy hatalmas rakétát is látni lehetett a Belvárosban.

Link másolása

Tankok jelentek meg Budapesten, a Hősök terén. A térre filmforgatás miatt kerültek a orosz gyártmányú tankok – írja a Blikk.

Május közepétől egy hónapon át forgatják a fővárosban Ryan Reynolds legújabb filmjét, a Mayday-t. A történet a hidegháborúról szól, Reynolds egy Troy "Apache" Brennan nevű karaktert alakít benne, aki egy szovjet légtér feletti megfigyelési küldetésben vesz részt.

Most hétvégén a Hősök terén vesznek fel több jelenetet, melyhez tankokat és más katonai járműveket is felhasználnak. A forgatás idejére a rendőrség lezárta a környéket.

Korábban egy hatalmas rakétát is látni lehetett Budapest belvárosában, amelynek szállításáról egy videó is felkerült TikTokra, ahol többen azt hitték, valódi hadi helyzet állt fel az országban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
50 kilós búvárszobor, 700 kilós zombikezek – mindent Azahriah talált ki a show-ra, ami egymilliárdnál is többe került
A gigashow-ra két különleges látványelem is készült, az egyikhez még egy külön 88 oldalas statikai tervre is szükség volt. A másik is kuriózum volt.

Link másolása

Történelmi pillanat - mondta a 22 éves Azahriah pénteken, mikor megkezdte tripla koncertsorozatát a Puskás Arénában. Még nem volt példa arra, hogy Magyarország legnagyobb stadionját háromszor is megtöltse egy hazai sztár.

A szervezők szerint a koncertek összköltsége meghaladja az egymilliárd forintot. A látvány show is fantasztikus volt, óriási lángoszlopok, konfettieső, lézershow, tűzijáték is volt.

A nézőket 18 órától engedték be, és sokan futottak, hogy a legjobb helyeket megcsípjék. A biztonságiak vigyáztak, hogy senkinek ne essen baja. Volt olyan rajongó, aki már előző nap fél 2-kor sorban állt és várt, kint aludt, és marad másnap is.

Az RTL.hu beszémolója szerint a gigashow-t Azahriah az Introvertált Dal-lal kezdte, aztán jöttek a slágerek. Az énekes a tripla fellépésre egy évet készült csapatával.

Tóth Gergely, ügyvezető elmondta:

"Minden ötlet tőle származik, mindent ő talált ki, a legextrémebb ötleteket is igyekeztünk megvalósítani. Kettőt ebből elmesélnék: az egyik az a két hatalmas kéz, egyenként 700 kilós levágott zombikezek, amihez készült egy 88 oldalas statikai terv. A másik ötlete egy csaknem 50 kilós búvárszobor volt, ami a nézők feje fölött repült a Mariana Árok című dal közben".

Szabó András, főszervező elárulta:

"Egy 1200-1300 négyzetméternyi LED-fal, 750 lámpa, 65 méter széles színpadon fog történni a sok látványosság".

Azahriah pedig azt mondta: "De bármi is történik emberek, mindenki egy történelmi eseménynek lesz a részese a mai este folyamán".

"Erre még nem volt példa egyébként a magyar zene történetében, hogy egy énekes háromszor is megtöltse egymás után Magyarország legnagyobb stadionját".

Az énekes a koncertsorozat után pihenőt tart, és aztán folytatódnak a magyar és külföldi fesztivál-fellépések. A szervezők szerint jövőre Arénás koncertjei biztos nem lesznek.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Kozsó keményen visszavágott Lovasinak: elfogadnám a kritikát olyantól, aki többet tett le az asztalra!
Lovasi András múlt héten szúrt oda Kozsónak, mondván, a '90-es évek slágergyárosának dalai mára szégyellnivalók. Kozsó nem hagyta szó nélkül a kritikát, szerinte a slágerei kiállták az idő próbáját.
FM - szmo.hu
2024. május 28.


Link másolása

Lovasi András a múlt héten a szeretlekmagyarország.hu-nak adott interjúban kifejtette, hogy szerinte:

„A 2020-as években is születtek már olyan dalok, amik valószínűleg tíz év múlva is hallgathatók és énekelhetők lesznek, és nem kell szégyellni őket, mint mondjuk egy Kozsó-számot.”

Természetesen Kozsó sem maradt adós, és Instagram-oldalán reagált Lovasi szavaira:

„Elfogadnám a kritikát olyan embertől, aki nálam többet tett le az asztalra! Az általa »szégyellt« dalaim számtalan platina- és aranylemezről származnak, 31 dalom lett number one a slágerlistán, 27 sztáregyüttest alkottam eddig. Lássuk majd azokat a 2020-as slágereket 30 év múlva!”

Hozzátette még:

„Amíg az én dalaimat több mint 30 éve több millióan, minden korosztályból ismerik és éneklik, én próbálok emlékezni a 2020-as Év Slágerére, pedig csak 4 éve volt! Neki pedig sok sikert kívánok, remélem, újra összeállnak, és alkotnak annyi arany- és platinalemezt és produkciót, mint én, csinálja utánam a rengeteg fellépésem mellett! 34 év után a pályán, neki is küldöm a legújabb dalomat, a Chinese Love-ot!”

Kozsó végül megjegyezte, hogy csak most volt ideje reagálni, mivel a hétvégi fellépései miatt korábban nem tudott válaszolni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Különleges Zenei Kollaborációk és Intim Dalszerzői Estek a Fishing on Orfűn
A baranyai zenei - és most már részben művészeti - fesztiválon a koncertek mellett más érdekes programok is várják a közönséget.

Link másolása

A 2024-es Fishing on Orfűn négy nap alatt 7 helyszínen 150 zenei program várja a látogatókat. A 2014 óta elővételben telt házas fesztiválra a bérletek 80%-a már a zenei program meghirdetése előtt gazdára talált, a napijegyek is gyorsan fogytak, így már csak szerdai és szombati napijegyek kaphatók, de ezekből sincs sok.

Képzőművészet On Orfű: A Művészet Ünnepe

Nagyszabású tervekkel készül a Fishing idén is, ezekből egy a KÉPZŐMŰVÉSZET ON ORFŰ projekt, amely során a művészet kerül a fesztivál középpontjába. A zenei helyszíneket már ennek megfelelően nevezték el, mint például a Gyönyörök kertje és a Csillagos éj nagyszínpad, valamint az Orfűi Picsahal nagysátor.

Ezen kívül kialakítják a GALÉRIA EGY SZERPENTINEN nevű erdei kiállítóteret, ahol menő és feltörekvő festők, szobrászok, textilművészek és keramikusok műveit csodálhatjátok meg. Lesznek fényfestési alkotások és egy interaktív helyszín is! Azt remélik, hogy a Galéria egy szerpentinen lesz az év leglátogatottabb kiállítása.

Orfű Összehoz: Különleges Zenei Kollaborációk

Érdekes lehet az ORFŰ ÖSSZEHOZ koncepciója is.

Az idei Fishingen Lovasi András Fekete Giorgioval, Beck Zoli Balla Gergővel, Lázár Dodi Lecsóval, és Bérczesi Róbert Volkovával lép fel. Ezek az együttműködések korábban még nem valósultak meg, ezért igazi kuriózumok lesznek.

Ne hagyjátok ki ezeket az egyszeri és megismételhetetlen koncerteket minden este 9 után A tűzhöz közel színpadnál!

Komolyzene az Erdőben: Egy Csepp Nyugalom

A hagyományokhoz híven, a Fishing fesztivál kora délutáni programjait idén is komolyzenei koncertek nyitják. Sárközy Papa (30Y) állította össze a programot, ahol vonósnégyes, férfikar és neves gitárművész is fellép. Ha tehetitek, kezdjétek a napot 15:00-kor A tűzhöz közel színpadnál, hiszen a komolyzene egyáltalán nem unalmas!

Mesél az Erdő: Intim Dalszerzői Estek

Folytatják a Mesél az erdő-programokat is, ahol dalszerzők zenélnek nektek intim környezetben. Szente Katica beszélget velük inspirációkról, írásról, zenélésről minden nap 16:00 és 17:45 között A tűzhöz közel színpadon.

Fejlesztések: Újdonságok a Helyszínen

Az újításokról szólva, idén is számos fejlesztéssel várnak benneteket.

Megújul a Borfalu színpad, új arculatot kap rengeteg bódé és épület, több új lépcsőt építettek és jópárat felújítottak. Ráadásul a kilátás is jobb lesz.

Fesztiválbelépők: Ne Maradj Le!

Vélhetően idén sem fog megszakadni az immáron 10 éves hagyomány, hogy elővételben elkel minden jegy a Fishingre. Már csak szerdai és szombati napijegyek kaphatók, de ezekből sincs sok, szóval aki nem szeretne lemaradni, az kattintson most!

A nagyszínpadokon kapott lehetőséget a Carson Coma, az Elefánt, az Esti Kornél, Krúbi, a Csaknekedkislány, az aurevoir., az Ivan & the Parazol, a Blahalouisiana, Deva, Beton.Hofi, Pogány Induló, az Analog Balaton, vagy az idei Fishing-himnuszt jegyző Bohemian Betyars és a Platon Karataev is. A második nagyszínpad nyitósávjában kifejezetten a feltörekvő, nagyobb közönségre érdemes produkciók (Hűvös, Raklap, Barkóczi Noémi, Fiúk) kaptak helyet. De persze a régebben indult zenekarok kedvelői sem fognak csalódni, hiszen idén sem hiányozhat Orfű nagyszínpadairól a 30Y, a Kiscsillag, a Quimby, a Vad Fruttik, a Bëlga, a Péterfy Bori & Love Band, a Hiperkarma vagy a Pál Utcai Fiúk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk