KULT
A Rovatból

Premier: Weöres Sándor egyik legszebb versét zenésítette meg Tímár Sára és zenekara

Az Öröklét című dal, illetve az egész lemez központi gondolata az örökkévalóság, a harmóniakeresés, a halál utáni élet, a tudatosodás, valamint az örök érvényű szerelem.

Link másolása

Tímár Sára, Népművészet Ifjú Mestere és Junior Príma díjas énekesnő Ének a határtalanról címmel adta ki ötödik nagylemezét. Ez a lemez versmegzenésítéseket tartalmaz világzenei köntösbe bújtatva, amelyek saját szerzemények.

A lemezen olyan Weöres Sándor-versek és -népdalok hangzanak el, amelyeknek központi gondolata az örökkévalóság, a harmóniakeresés, a halál utáni élet, a tudatosodás vagy az örök érvényű szerelem. A versek és népdalok zenei kísérete hűen tükrözi azok mondanivalóját: hol felemel, magasba repít, hol pedig az emberi lélek mélyebb rétegeit feszegeti.

Weöres Sándor Öröklét című versét Sára Szabó Dániellel közösen zenésítette meg. A videóklipet Tímár Benjámin rendező operatőr készítette. A képeket több helyszínen rögzítették, a szentendrei énekesnő külön kérése volt, hogy a Dunakanyarban szülessen meg ez a klip is, hasonlóan a nagy sikernek örvendő, Krisztus feltámadott símű húsvéti után. A forgatási helyszínek a természetben voltak, ezáltal is ráerősítve a vers mondanivalójára.

A Magyar Családi Gazdaság adta helyszínűl a lovas jeleneteket, amely jelenetekben az az egész család segítségére volt a stábnak. Kisorosziban, a szigetcsúcson vették fel a naplementés és természeti képeket, továbbá a tikkasztóan meleg nyári napok után az élet ciklikusságát kifejező őszi jeleneteket is forgattak a Dömörkapu vízesésnél.

A klip alkotói:

Zene: Tímár Sára, Szabó Dániel

Szöveg: Weöres Sándor

Rendező, operatőr, vágó: Timár Benjámin

Operatőrök: Liptai Gábor, Timár Benjámin

Drón: Balhunka Máté, Tímár Dániel

Hangfelvétel, keverés, mastering: Bobák Bence

A hangfelvétel a Pannónia Filmstúdióban készült 2023-ban.

Közreműködők:

Tímár Sára – ének

Szabó Dániel – cimbalom

Nyitrai Tamás – hegedű

Fekete Márton – brácsa

Lelkes András – bőgő

A hangfelvétel és a videó a Nemzeti Kulturális Alap – Halmos Béla Program jóvoltából születhetett meg.

Külön köszönet: Magyar családi gazdaság (Magyar Orsolya, Magyar Zselyke, Dr. Magyar Zsombor), Agárdi Mercédesz, Tímárné Tóth Éva, Tímár Anna, Tímár Dániel


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Meghalt Andresz Kati
Színházi szerepei mellett több mint 1600 alkalommal szinkronizált. Susan Sarandon állandó magyarhangja volt.

Link másolása

Elhunyt Andresz Kati magyar színésznő, szinkronszínésznő – adta hírül a Szinházonline.

A színművész 1955-ben született, Budapesten. 1978-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, még ugyanebben az évben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja lett. 1981–1984 között a Pécsi Nemzeti Színház, 1984–1986 között pedig a győri Kisfaludy Színház színésze volt. 1986–1987 között a szolnoki Szigligeti Színházban játszott. 1987-ben a Jurta Színház alkalmazottja volt. 1988 óta szabadfoglalkozású.

„Mindannyian, akik a Mozit, TV-t folyamatosan nyomon követik, tudják, régebben méltán világhírű volt a magyar szinkron… manapság, a piacgazdaság korában már más idők járnak, de azért e nehezebb körülmények közepette is van még presztízse a “szakmának”!

Kati színpadi szerepei, irodalmi estjei mellett, [...] évtizedek óta egyik ikonja a magyar szinkronnak (kölcsönözte különleges orgánumát már többek közt Romy Schneidernek, Susan Sarandonnak, és például a közkedvelt Szulejmán sorozatban a mindenki által tisztelt AfifeAsszony hangja is volt… Általa a török színésznő csodásan szólalt meg magyarul), de eddig semmilyen elismerésben nem részesült, ám Ő nem panaszkodott, csendben, szerényen tette a dolgát, és vitte családját is a hátán”

– írta a róla a BorArtRoom blog.

Andresz Kati 68 éves volt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Meghalt a Groovehouse „láthatatlan” harmadik tagja
Farkas Gábriel felelt a zenekar egyedi hangzásáért.

Link másolása

Meghalt Farkas Gábriel, akit a népszerű Groovehouse együttes harmadik, „láthatatlan” tagjaként is emlegettek. A halálhírt Kis Judy, az együttes énekesnője jelentette be.

„Aki ismeri a munkásságunkat tudja, hogy sok-sok éven át volt egy "láthatatlan" 3. tagunk, aki a háttérben jellegzetessé tette a Groovehouse dalok hangszerelését”

– írta róla Judy. Hozzátette: „Felfoghatatlan hogy nincs többé, és hogy eltűnik a zenei piacról az az igazi "Faris" hangszerelés. Hálásak vagyunk azért hogy részese volt az életünknek.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Lánya és kollégái búcsúznak Andresz Katitól
A 68 évesen elhunyt Andresz Katit amellett, hogy színésznőként is emlékezetes pályát hagyott maga mögött, azok is megismerhették, akik csak utánozhatatlan orgánumát hallhatták, hiszen, ahogy egy kollégája fogalmazott: ő volt a „szinkron királynője”.

Link másolása

Hunyadkürti Éva, Andresz Kati lánya feketére változtatta profilképét Facebook oldalán és egy régi közös képpel búcsúzott édesanyjától.

Sass Elizabeth az alábbi bejegyzéssel búcsúzott:

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk Andresz Kati 2023. 12. 06-án felköltözött az égbe. Örökké szeretünk”

Kollégái közül Csondor Kata azt írta, nem tudja felfogni, hogy Andresz Kati,

„ma a másik világba utazott hirtelen.”

Korlátozott ideig olvasható Insta-történetében Járai Kíra így fogalmazott:

Akárhányszor együtt dolgoztunk, csodálva hallgattalak. Pótolhatatlan vagy, a szinkron királynője. És örülök, hogy ezt még életedben elmondtam Neked.

Sinkovits-Vitay András pedig az alábbi gondolatokat írta oldalára:

Talán még olvasod, vagy érzed, mi már csak így beszélgetünk.... Pedig születésnapomon, Névnapodon megbeszéltük, hogy együtt játszunk, sűrűbben találkozunk....Te már hazatértél... Gyönyörű repülésed legyen a Teremtő Szívébe, a Mennyei Társulattal.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
A Sztárbox miatt újabb vizsgálatot indít a médiahatóság az RTL ellen
A Médiatanács szerint Kabát Péter kiütése„ a kiskorúak személyiségfejlődését kedvezőtlenül befolyásolhatta”.
Fischer Gábor - szmo.hu
2023. december 08.


Link másolása

Bejelentés nyomán az RTL november 19-i Sztárbox című adását vizsgálta a médiatanács: közleményük szerint a műsorszám egyik kifogásolható jelenete Kabát Péter és Rácz Jenő mérkőzése volt, amelyben Rácz Jenő kiütéssel legyőzte az ellenfelét - közölte az NMHH, hozzátéve, hogy a földre kerülő és eszméletlen Kabát Péter orvosi segítséget követően tudott csak lábra állni, és részt venni az eredményhirdetésen.

A hatóság szerint

a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését kedvezőtlenül befolyásolhatta,

ezért a médiatanács vizsgálni fogja a műsorszám korhatárbesorolósát és a sugárzási időpontot.

Ez már a második hasonló eset a Sztárboxal kapcsolatban, ugyanis a műsor november 5-i epizódja miatt is indult már vizsgálat.


Link másolása
KÖVESS MINKET: