BUDAPEST
A Rovatból

Tengerparti halterasz a belvárosban?

A Men & Tál blog kísérletet tesz az összes budapesti étterem végigkóstolására, és bemutatja a fővárosi utcák legfinomabb fogásait.


A legkiadósabb, és legolcsóbb szűzérmék egy hajón? Az egyik legjobb olasz pizza a város felett kapható? A Men & Tál ezen a héten is megtalálta azokat az éttermeket, ahova egyszerűen muszáj elmennünk.

gerloczy

Gerlóczy Café

"Nyaralj a Gerlóczyban!" - ajánlja Regina, a Gerlóczy Café lelke, és elmagyarázza, miként válik a teraszuk egy tengerparttá.

Semmivel sem összekeverhető az illat ami megcsap úton a Gerlóczyba. Testes, kicsit szúrós, mégis parádésan étvágygerjesztő.

Valahol tintahal sül.

Méghozzá az étterem halteraszán, mert van neki. Egy szép darab, faszenes, vasrácsos hordóban sülnek a tenger jóságai, és nyálfakasztó illatfelhővel árasztják el a Városháza utcát. Választhatunk pókrákok, tigrisrákok, tintahalak, nyelvhalak és makréla közül, hogy mit grillezenek meg nekünk az orrunk előtt, miközben a falra vetített tengerpart alatt üldögélünk, és a Gerlóczy magazin legfrissebb számát lapozgatjuk. (Ami egyébként ritka igényes és tartalmas, nem gondoltam, hogy valaha ilyet csinálok, de neten visszaolvasgattam a régebbi számokat is.)

Kint a teraszon szórakozás az ételre való rövid várakozás, odabent meg elegáns polgári hangulat és egy Zsákett nevű kanári fogad. Belépve szinte köszönni támad kedvünk a bútoroknak, annyira hangulatos az egész miliő.

A tintahal ami kiérkezik annyira izgató, hogy a Playboy címlapján is megállná a helyét. Véletlenül sem rágós, fantasztikusan puha és elemi ízeivel, apró polip körítéssel blokkolják a lassan evés képességét, annyira, hogy még a citromot is elfelejtem ráfacsarni. Hatalmas feeling vadász a hely. A beach hangulat meghatóan zseniális ötlet, és az ezerarcú Gerlóczy még nem áll itt meg. Rák és halfanoknak kötelező, a többieknek pedig kötelező egy “strandolás” a halteraszon.

gozsdusky

Gozsdu Sky Terrace

"Tudjuk, hogy elcsépelt, de igazi olasz, jó minőségű alapanyagokkal dolgozunk." - meséli Zoltán és én közbevágok azzal, hogy egyáltalán nem elcsépelt, ha egy tetőn vagyunk. Még hozzá nem akármilyen tetőn.

A Gozsdut azt hiszem kivégezte a Men & Tál is. A többtucat étterem és kávézó mellé már nem fér el több. De Zoli és Miklós megoldották. Ki mondta, hogy melléjük kell férni? Ők felfele gondolkodtak. Így jött a Gozsdu Sky Terrace ötelete, amivel egy igazán különleges egységgel gazdagodott Budapest jelenleg legfelkapottabb része.

A megközelítés kicsit kalandos, de józan paraszti ésszel kikövetkeztethető, ha követjük a feliratokat. Egy a lényeg: minnél feljebb kell jutnunk a gozsduban található parkolóházban. Annak ellenére, hogy alig találod meg és semmilyen formában nem lett bereklámozva, a másfél hete nyílt hely, már hihetetlen, 5000 like környékén dübörög a facebookon, sőt már volt nem egy teltházas rendezvényük.

Na de mi a helyzet a konyhával? Árpi és Ákos világ életükben olasz éttermekben dolgoztak, és idefent is kimaxolják magukból a legjobb olasz konyha-tudományukat. Az ember azt hinné egy ilyen jellegű helyen csak büfékínálattal találkozhat, azonban itt kellemesen csalódhatunk.

Igazi kövön sütött pizzák, minden olaszsággal ami csak beléjük fért. Ez az a vékony tészta, amilyennek lennie kell. (Árpi megjegyzi hogy a vastag tésztának is meg van a bája, de na.) Sima szalámis pizzát ettem, ami fantasztikusan egyszerű és egyszerűen fantasztikus. Nem a tonnányi feltéttel hódít, hanem a minőségi alapanyagaival és frissességével. Mellé Budapest egyik legjobb limonádéját fogyaszthatjuk, és a város felett ülve az élmény megsokszorozódik.

Jövő héttől indul az étlapjuk, amiben saját készítésű tészták, saláták, és grillételek szerepelnek majd. Érdemes éjjel is ellátogatni, szinte mindennap programokkal várják a népet, szerdától-vasárnapig DJ-k, de csak lounge style, lakossági hangerővel. Amint leszáll az est, hangulatos, színes fények vetülnek minden felületre, ultimate jó közérzetet biztosítva mindenkiben. És akkor jöhetnek a kézműves sörök, a különleges borok és az elmaradhatatlan koktélozás. Ne feledd, 6. emelet, majd kövesd a parkolóházon át a járdát egészen a csillagokig!

a38

A38

"Szeretem azokat az ételeket, amikkel foglalkozni kell" - Bozsányi Krisztián másfél hónapja érkezett a hajókonyha kapitányának, és gyökeresen átalakította azt.

Az A38 már több mint tíz éve ringatózig a Dunán, koncertermében pedig fesztivál headline-okat megszégyenítő, minőségi koncerteken csápol a nép már a romkocsma-kor előtti időktől kezdve. Az étterme viszont kicsit eltűnt az ajánlásokból és a köztudatból, így a nagy budapesti gasztroforradalom árnyékában, ezért Krisztiánt hívták segítségül, aki fiatalos, kreatív profizmusával új életre keltette a hajó étlapját, úgy, hogy nem vitte el az oly divatos nemzetközi konyha hullámaira.

Rendezvényhajóról beszélünk, tehát a kínálatban ott szerepel a zsíroskenyértől a tapasig mindenféle apróság, ami kell, a jó vacsorához pedig, egy remek Chef ajánlathoz van szerencsénk. Krisz egyik specialitása a rosé kacsa, cseresznyeraguval és mákos gubával, és itt először figyelek fel a nem mindennapi köretekre. Eszméletlenül hangzik! A kacsa sous vide eljárással (nagy vonalakban: oxigénmentes környezetben, lassú hőkezeléssel) készül, ezért puha, omlós, szaftos és ennek köszönhetően gyorsan fogy. Édes köretei remekül illenek a kacsahúshoz,(gondoljunk csak a párolt káposztára) és végre nem a megszokott kísérőkkel érkezik.

A másik fogás még királyabb. Figyeld: mangalica szűzérmék házi lángoson. Lássuk még egyszer, olvassuk el lassan, és mondjuk ki hangosan, akkor is ha épp egy nyilvános vécén ülünk, vagy újságért állunk sorba. Mangalica szűzérmék házi lángoson. Megvan? Két méretes lángosról beszélünk, amibe beleintegráltak pont annyi tejfölt, amennyivel az élvezeti faktoruk a csúcsra törhet. Ezen pihen három, méretes mangalica szűzérem, amik varázslatosan puhák és szaftosak hála a pikáns, mustáros, fokhagymás pácban való érlelésnek. Egy fantasztikusan savanykás-pikáns ízzel pacsizhatunk, és ez indokolttá teszi a lángos köretként betöltött szerepét. Ezt még megkoronázza egy halom lilahagyma, amit még egy keményebb fradi drukker is megbocsájtana- Akkora adagról beszélünk, hogy a második lángosnak már csak a feléig jutottam. A kedves Olvasó most pedig felteszi az élelmes kérdést, hogy mennyibe kóstál egy ilyen csoda? Segítek: két Mátyással már jattolunk is.

Még több ételkritikát a Men & Tál blogon tudsz olvasni, ahová minden nap felkerül egy budapesti étterem.

Ha érdekes volt az írás, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Újra megnyílt Budapest legmenőbb téli menedéke – ilyen lett az Igloo Garden a 360 Bar tetején!
Idén a 360 Bar iglujai megújult formában térnek vissza, hogy az új signature koktélokkal, a frissített étlappal, a fűtött kuckók meghitt kényelmével és a lenyűgöző panorámával tegyék felejthetetlenné a náluk töltött időt.


A 360 Bar csapata idén sem bírta tovább visszatartani a téli varázslatot: már október 8-án, egy soft opening keretében megnyílt a 360 Bar Igloo Garden, október 9-én pedig hivatalosan is kezdetét veszi a szezon.

A tetőteraszon újra felálltak a fűtött dómok, kigyúltak a fények, és a város fölött ismét megérkezett az a különleges hangulat, amit csak ez a hely tud adni.

360bar/Soós Bertalan

Új szezon, új koktélcsodák

A nyitást követő hétvégén, október 10. és 12. között az Igloo Garden Opening Weekend keretén belül ad alkalmat arra, hogy a vendégek elsőként ismerjék meg az idei újdonságokat. A bár idén igazi ízkavalkáddal készül: a teljesen megújult signature koktélkollekcióban a nemzetközi trendek és a 360 Bar jól ismert, kreatív stílusa találkozik.

Az új italok között ott a Velvet Bloom, amely aranycsillámaival már az első pillantásra elvarázsol, a Nutcracker, amely gesztenyehabbal hozza el az ősz legfinomabb ízeit, a Northern Glow, amely az Északi Fényt idézi meg, és a Golden Hive, a bár fenntartható, környezettudatos alkotása – még a dísze is házilag készül minden nap, méhsejtet formázva.

Klasszikus kedvencek és új gasztroélmények

A koktélkínálat mellett az étlap is megújult. A közönségkedvenc fogások, mint a Svájci sajtfondue, a 360 Burger, a Tomahawk steak, a Cézár Saláta vagy a Csokoládé Szuflé természetesen idén is megtalálhatók, de a választék idén sokkal teljesebb lett.

A levesektől és előételektől a főfogásokon át egészen a desszertig minden adott egy igazi, teljesértékű vacsoraélményhez.

Az egyik legizgalmasabb újdonság a mákos guba, egy családi recept alapján készült desszert, amit a csapat nem véletlenül nevez „veszélyesen addiktívnak”.

360bar/Boldog Attila Photography

Fűtött igluk, pattogó tűz és az esti városi fények látványa

A vendégek kilenc fűtött iglu közül választhatnak, attól függően, hogy meghitt privát hangulatra vagy közösségi élményre vágynak. A kisebb társaságok a shared table koncepcióban több asztallal osztozhatnak egy igluban, míg a 6–10 fős baráti vagy céges csapatok privát iglut is foglalhatnak. Utóbbi előrefoglalásssal, 110.000 forintos asztalfoglalási díj ellenében érhető el, amelyből 100.000 forint teljes egészében lefogyasztható – így a panoráma mellé bőven jut hely a gasztroélményeknek is.

A tető Bazilika felé néző oldalán különleges, fával fűtött szabadtéri helyeket alakítottak ki, ahol a vendégek a szabad ég alatt, a város fényeit nézve melegedhetnek.

A pattogó tűz körül ülve, egy forró itallal a kézben, miközben Budapest esti panorámája tárul elénk, könnyű megfeledkezni a hidegről és átadni magunkat a pillanat varázsának. Ez a bensőséges, mégis vibráló hangulat az, ami miatt a 360 Bar Igloo Garden évről évre a tél egyik legkedveltebb budapesti találkozóhelyévé válik. Egy pohár koktél, néhány jó barát és a város fényei a lábunk alatt – aligha létezik ennél tökéletesebb módja annak, hogy megünnepeljük az őszt és a tél kezdetét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
A legjobb fotók az augusztus 20-i rendezvényekről - kevésbé hivatalos képeken a főváros az ünnepen
Fotósunk Budapesten járt körbe reggeltől, és készített képeket a légi parádétól a Duna-parti forgatagig.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2025. augusztus 20.



A tűzijáték előtt érdemes végignézni, milyen is volt a mai augusztus 20-a a fővárosban.

Fotósunk Budapesten járt körbe reggeltől, és készített képeket a légi parádétól a Duna-parti forgatagig:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Zebrák, Labubu és égbe szökő panelárak a 25 éves ARC kiállításon
Kilátogattunk a Bikás parkba. Nézd meg velünk a legjobb plakátokat! Mutatjuk a díjnyertes alkotásokat is.


Idén lett 25 éves az ARC közérzeti pályázat és kiállítás sorozata. És hogy mi történt 25 év alatt Magyarországon? A pénteken megnyíló 25. ARC óriásplakát kiállításon szereplő plakátok hol vicces, hol elgondolkodtató módon erre keresik a választ.

Mi is kilátogattunk a Bikás parkba. Nézd meg velünk a legjobb plakátokat!

“25 év alatt rengeteget lehet tanulni, fejlődni, változni. 25 év alatt 25-ször jobbá lehet tenni a világot. De 25 év alatt hova jutott Magyarország? Ez már az, amire 25 évvel ezelőtt gondoltunk? Vagy csak így adta ki? Lehetett volna jobb is, de csak ez sikerült? Többre nem futotta? Ennyike?”

– áll az idei fő pályázati téma, az „Ennyike?” leírásában. Bár most is lehetett szabadon választott témában pályázni, a kiállítás anyaga alapján minden munka jól rímelt a központi kérdésre is. S bár sok pályázó reagált a közelmúlt politikai botrányaira, a palakátok között sétálva nem tudtam volna megmondani, melyik alkotást nem a fő táma ihlette.

A 25 éves évfordulóra a pályázók több szülinapi plakátot is készítettek az ARC-osoknak. Például szülinapi bringót a plakátok idei témáira.

Már a korábbi években is sok plakát szólt az égbe szökő árakról, idén azonban feltűnően sok pályázat foglalkozott a mindennapi megélhetési gondokkal és az inflációval. A kedvencem az volt, ami egy fagyi árát hasonlította össze egy órányi munkabérrel.

Idén is bőven kapott kritikát a MÁV és az állami egészségügy. A plakátok emlékeztettek arra, hogy 25 év semmi sem változott:

Láttunk a vonatok késését parodizáló palátokat és műtőbe siető csótányokat is.

Kapta az ívet a családbarát politika is. A nők hátrányos helyzete mellett pedig idén sem mentek el szó nélkül a pályázók.

A NER-esek kiváltságos helyzetére, és a korrupcióra is sok plakát reagál. Több ezek közül viccesen, anti-hősnek állította be Orbán Viktort és holdudvarát, de Magyar Péter is megjelent a plakátokon.

...Karácsony Gergely pedig a plakátok között, hiszen idén is a főpolgármester nyitotta meg a kiállítást.

A pályázók nagy számban reflektáltak a közelmúlt politikai botrányaira. A plakátokon megjelent Hatvanpuszta és természetesen a Budapest Pride is.

A mesterséges intelligencia is feltűnt a plakátokon: egyesek viccesen ábrázolták, mások viszont a munkájuk elvesztésének félelmét is belevitték.

Díjazott plakátok

A legjobb alkotásnak járó díjat Gázamalac: Hol van Viktor? című alkotása kapta:

Második helyezett Kiss Bence: A pénzváltó és felesége című képe lett:

A harmadik helyezést Arthofer Márk: Beszavazó show című munkájával:

A legkedélyborzolóbb alkotás díját, a Borz díjat pedig Horváth Krisztián: Tudta? című műve kapta:

A Hammer Agency különdíját Pásztor Dániel: This is fine című pályamunkája nyerte el:

Az Ahang különdíjat Ibos Csaba: Mi című alkotása kapta:

Újbuda különdíját és a Civil szívvel díjat is Mátéfy Lili: Az első szabálysértésem című képe nyerte.

Az alkotások díjazása még nem ér véget. A közönségdíjazott alkotásra te is szavazhatsz a kiállítás végéig a képek alatti QR kód segítségével, vagy az ARC weboldalán.

Nekünk ezek voltak a kedvenceink:

A 25. ARC plakátkiállítást október 12-ig éjjel-nappal, ingyenesen nézheted meg a XI. kerületi Bikás parkban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Újra megnyílt Budapest legmenőbb téli menedéke – ilyen lett az Igloo Garden a 360 Bar tetején!
Idén a 360 Bar iglujai megújult formában térnek vissza, hogy az új signature koktélokkal, a frissített étlappal, a fűtött kuckók meghitt kényelmével és a lenyűgöző panorámával tegyék felejthetetlenné a náluk töltött időt.


A 360 Bar csapata idén sem bírta tovább visszatartani a téli varázslatot: már október 8-án, egy soft opening keretében megnyílt a 360 Bar Igloo Garden, október 9-én pedig hivatalosan is kezdetét veszi a szezon.

A tetőteraszon újra felálltak a fűtött dómok, kigyúltak a fények, és a város fölött ismét megérkezett az a különleges hangulat, amit csak ez a hely tud adni.

360bar/Soós Bertalan

Új szezon, új koktélcsodák

A nyitást követő hétvégén, október 10. és 12. között az Igloo Garden Opening Weekend keretén belül ad alkalmat arra, hogy a vendégek elsőként ismerjék meg az idei újdonságokat. A bár idén igazi ízkavalkáddal készül: a teljesen megújult signature koktélkollekcióban a nemzetközi trendek és a 360 Bar jól ismert, kreatív stílusa találkozik.

Az új italok között ott a Velvet Bloom, amely aranycsillámaival már az első pillantásra elvarázsol, a Nutcracker, amely gesztenyehabbal hozza el az ősz legfinomabb ízeit, a Northern Glow, amely az Északi Fényt idézi meg, és a Golden Hive, a bár fenntartható, környezettudatos alkotása – még a dísze is házilag készül minden nap, méhsejtet formázva.

Klasszikus kedvencek és új gasztroélmények

A koktélkínálat mellett az étlap is megújult. A közönségkedvenc fogások, mint a Svájci sajtfondue, a 360 Burger, a Tomahawk steak, a Cézár Saláta vagy a Csokoládé Szuflé természetesen idén is megtalálhatók, de a választék idén sokkal teljesebb lett.

A levesektől és előételektől a főfogásokon át egészen a desszertig minden adott egy igazi, teljesértékű vacsoraélményhez.

Az egyik legizgalmasabb újdonság a mákos guba, egy családi recept alapján készült desszert, amit a csapat nem véletlenül nevez „veszélyesen addiktívnak”.

360bar/Boldog Attila Photography

Fűtött igluk, pattogó tűz és az esti városi fények látványa

A vendégek kilenc fűtött iglu közül választhatnak, attól függően, hogy meghitt privát hangulatra vagy közösségi élményre vágynak. A kisebb társaságok a shared table koncepcióban több asztallal osztozhatnak egy igluban, míg a 6–10 fős baráti vagy céges csapatok privát iglut is foglalhatnak. Utóbbi előrefoglalásssal, 110.000 forintos asztalfoglalási díj ellenében érhető el, amelyből 100.000 forint teljes egészében lefogyasztható – így a panoráma mellé bőven jut hely a gasztroélményeknek is.

A tető Bazilika felé néző oldalán különleges, fával fűtött szabadtéri helyeket alakítottak ki, ahol a vendégek a szabad ég alatt, a város fényeit nézve melegedhetnek.

A pattogó tűz körül ülve, egy forró itallal a kézben, miközben Budapest esti panorámája tárul elénk, könnyű megfeledkezni a hidegről és átadni magunkat a pillanat varázsának. Ez a bensőséges, mégis vibráló hangulat az, ami miatt a 360 Bar Igloo Garden évről évre a tél egyik legkedveltebb budapesti találkozóhelyévé válik. Egy pohár koktél, néhány jó barát és a város fényei a lábunk alatt – aligha létezik ennél tökéletesebb módja annak, hogy megünnepeljük az őszt és a tél kezdetét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk