hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Radics Peti: „Ma már minden barom kimondhatja a véleményét, és ha kap egy lájkot, azt hiszi, igaza van”

A videós úgy gondolja: tökéletes eszköz lehet a csatornája, hogy segítsen vele az embereknek.
Rónyai Júlia. Fotó: Radics Peti/YouTube - szmo.hu
2021. január 23.

hirdetés

Radics Petit kíméletlen, társadalomkritikus humora tette az ország egyik kedvenc youtuberévé. Épp úgy élcelődik a legsötétebb Facebook-kommentelőkön, ahogyan Schobert Norbin, a Luxusfeleségeken vagy épp Orbán Viktoron - utóbbiról készült paródiáját eddig több mint másfél millióan tekintették meg. Érzékenyen nyúl ugyanakkor olyan témákhoz is, mint a depresszió, az öngyilkosság, vagy épp a közösségi média rejtett veszélyei. Egy rövidebb hiátus után visszatért, és azt ígéri: idén meghatározó időszak kezdődik a csatornája történetében. 

Már 13 éve vagy jelen a YouTube-on, mostanra pedig közel 800 ezer feliratkozód van. Hogy érzed, mennyiben változtak a tartalmaid ez alatt az idő alatt? Más-e ma youtubernek lenni, mint a legelején?

A jelenlegi csatornám 8 éve fut. Ezelőtt volt még két fiókom, de ezeket törölte a platform. A második törlésnél volt 8 ezer feliratkozóm, ott majdnem abba is hagytam az egészet, nagyon lesújtott. Akkoriban még nem voltak nagy terveim ezzel az egésszel, pusztán a magam örömére és emberek szórakoztatása miatt csináltam, de azért felszökött a vérnyomásom.

Ha van egy szerelemprojekted, egy nagyon kedves hobbid, amit valaki vagy valami ellehetetlenít, akkor morcos leszel.

Pedig akkoriban még szó nem volt arról, hogy ebből pénzt is lehet keresni. Maximum külföldről lehetett hallani erről legendákat.

2021-ben furcsán hangozhat, hogy valaki csak azért volt jelen a YouTube-on, mert szeretett volna ökörségekkel szórakoztatni, mindenfajta hátsó szándék nélkül. Pedig sokan így voltunk, sőt, vagyunk is ezzel a mai napig. Ha valami megmaradt abból az időszakból, az a hobbi, a szerelemprojekt.

hirdetés

A mai napig ugyanazzal a szeretettel állok neki vágni, forgatni, mint 10 éve. Annyi a különbség, hogy ma már pénzt is kereshetek ezzel. Illetve, hogy ennyi követő mellett már nagyon meg kell gondolni, hogy mit mondasz, mit adsz ki a kezeid közül. Egy életre megjegyzik az emberek, ha hibázol. Ha indulatból gyártasz le egy videót, amiben valakit kritizálsz, könnyen baj lehet belőle. Ma már mindent át kell gondolnom, még a poénokat is: ha kérdőjeleket hagyok magam után, belekapaszkodnak az úgynevezett „trollok”, és most már nem 50 ember veszi magára a 800-ból, hanem 50 ezer a 800 ezerből. Ettől függetlenül ugyanúgy beleállok megosztó témákba, de azt tudatosan és átgondoltan teszem.

Számtalanszor felmerült veled szemben a vád, hogy sokat káromkodsz, ezzel rossz példát állítva a - sok esetben nagyon fiatal - követőid elé. Emellett kendőzetlenül beszélsz bizonyos társadalmi jelenségekről. És még a hajad is sétál! Van olyan kritika, amit megszívleltél?

Meglepődnél a statisztikán, hogy mennyi 20-50 közötti, és mennyi 18 év alatti felhasználó követ. Nyilván követ sok fiatal is, de nem hiszem, hogy tőlem fognak megtanulni káromkodni. Egy gyerek az utcán cifrább ocsmányságokat hall, mint nálam bármelyik videóban. Nem érzem azt, hogy az én felelősségem lenne. Elkezdtem anno egyfajta tartalmat gyártani, nem hiszem, hogy nekem kellene alkalmazkodni a felnövekvő generációkhoz.

Úgy gondolom, a szülő dolga lenne odafigyelni a gyermekeikre, hogy mit néznek az interneten.

Ugyanúgy, ahogy nekem kiskoromban megtiltották, hogy megnézzem a Rémálom az Elm utcában filmeket. Vannak erre ma már remek módszerek. Hozzáteszem, hogy már messze nem káromkodok annyit a videóimban, mint mondjuk 5-6 éve: most már nem „lételem”, hanem akkor van használva, amikor kell. Ezzel együtt ezt szerintem soha nem fogom tudni levakarni magamról. Mindig én leszek a káromkodós videós, akármit csinálok, ez a kritika mindig betalál.

Amit a szívemen viselek, az az, hogy mennyire érzékeny világot élünk 2021-ben. 13 éve még simán lehetett viccelődni a romákkal, simán kimondhattad, hogy „cigány”, nem sértődött meg senki. Ma már nem parodizálhatsz akármit, mert mindenféle fajgyűlölő nácinak állítanak be.

Pár éve még simán lehetett Istennel poénkodni, vagy a melegekkel. Ma már nem, mert még az is megsértődik, akinek köze nincs a fent említettekhez.

A politika most éli fénykorát, hiszen itt van a Facebook. Minden barom kimondhatja a véleményét, és ha kap egy lájkot a hozzászólására, azt hiszi, igaza van. Abban a tudatban él tovább, hogy ő nem hülye, és tolja tovább a f.ságait. Na, ha őket ki mered parodizálni… addig élsz! Mondjuk én még szerencsére élek. Imádom őket.

Paródiákkal váltál népszerűvé, de a puszta szórakoztatás helyett egyre gyakrabban foglalsz állást megosztó témákban is. Például Schobert Norbi és Szabó Péter, “a közhely királya” is megkapta tőled a magáét. Tudatos ez az irányváltás?

Mindig kimondtam a véleményemet az éppen aktuális dolgokról. Volt, amikor egy szinkronparódiában egy karakter szájába adtam a mondandóm, és volt, hogy arccal bele a kamerába. Szóval ez nálam mindig jelen volt, valamikor burkoltan, valamikor nyíltan, kőkeményen bele a néző arcába. Pár éve kezdtem erőteljesebben nyomni, amikor bejött a „Facebook üzeneteim” sorozat. Ott már azért mindenhez volt egy-két szavam. Még ha nem is világmegváltó gondolatokat, de valamit átadtam magamból.

Nagyot ment, több mint másfél millió megtekintést ért el az “Orbán Viktor egy napja” című paródiád, aztán az erre készült parádés reakciókat is összeszedted. Miért álltál bele ebbe? A Harry Potter átszinkronizása után, gondolom, senki nem írt volna rád, hogy megöli a (valójában nem is létező) kutyádat…

Az a helyzet, hogy már a videós pályafutásom kezdetén is nyíltan belementem a politikába. Rengeteg videóban parodizáltam az egész rendszert, például a Csernobil átszinkronizálásban, az Orbán és Putyin beszélgetős paródiában, a választások előtt is csináltam egy parlamenti vita paródiát, szóval mondhatjuk, hogy benne vagyok rendesen. Az tény, hogy a legutóbbi Orbán paródiám hatására sok ember megmozdult. Egész szélsőséges irányba ment át az egész, és akkor már nem volt olyan vicces a dolog. De azon a mai napig kacagok, hogy amikor az ember már nem tud mivel érvelni, a hajamat kritizálja, vagy azt, hogy van rajtam 20 kiló felesleg. Szerencsétlen nem létező kutyámat is miért kellett bántani? A szomszéd azóta se köszön…

A „miértagyurcsányjobbvót?” kérdésektől meg már a falra mászok. Aki nem szereti Orbán Viktort, az tuti Gyurcsány fanatikus. Ha viszont elmondod nekik, hogy egyikük politikájával se tudsz azonosulni, összeomlik a rendszerük. Ez a két véglet létezik, ha nem tartozol egyikhez se, valószínűleg földönkívüli vagy!

Eddig 17 részes sorozatot szenteltél a neked érkező legprimitívebb üzeneteknek, a hasonló posztokat pedig a “Facebook idióták” sorozat gyűjti. Amit itt látunk, hallunk, szinte hihetetlen. Van, ami a fantáziád szüleménye, vagy tényleg ennyire hülyék (is lehetnek) egyes emberek?

Az emberek vérig sértődtek a Last of Us 2 videójáték története miatt, és a játékbeli karakterek szinkronhangjait halálosan megfenyegették. Esmeraldának lóvét gyűjtöttek a szemműtétjére. A Trónok Harcában a Joffrey karakterét alakító színészt, Jack Glessont az utcán köpték le. A Star Wars színésznőjét, Kelly Marie Trant az őrületbe kergették, mert nem tetszett az embereknek a karaktere.

Igen, tényleg lehetnek ennyire hülyék az emberek, és szerintem még nem láttunk semmit. Most indul csak a buli, hogy mindenkinek hirtelen fene nagy önbizalma lett.

Mintha épp ez ellen az ostobaság ellen szállnál harcba, már csak azáltal is, hogy közzéteszed a legsúlyosabb, néha tragédiává fajuló példákat, mint az online zaklatás miatti öngyilkosság. 

Próbálom szórakoztató köntösbe bújtatni ezeket a témákat, hogy aztán egy éles váltással elkezdjünk komolyan beszélni a dologról. Olyan világban élünk, ahol az ember bátran kiteregeti a saját magánéletét a közösségi oldalakon. Mit evett, hol nyaralt, hova megy másnap este 7-kor egyedül, satöbbi.

Sose lehet tudni, hogy ki figyeli a dolgainkat. Nagyon otthon érezzük magunkat a Facebook-on, de bele sem gondolunk, hogy kik követnek minket ezeken az oldalakon és várják nyálcsorgatva a lehetőséget, hogy mikor tudnak elkapni az utcán.

Vagy például lenge ruhában teszel ki képet magadról - aztán csodálkozol, hogy fent vagy szexoldalakon, utána pedig csak szégyenkezel. Nagyon sok naiv lány van, aki megbízik egy ismeretlen pasiban, akivel kettő napja beszélget a Tinderen, és elküldi neki a legintimebb képeit, videóit. Aztán rá pár napra kiderül, hogy egész jól megszedte magát a srác pénzzel fizetős pornóoldalakon. Sajnos ilyenkor döbben rá az ember, hogy mennyire elengedte magát, és hogy milyen kár volt vakon bízni mindenben és mindenkiben, aki küldött egy mosolygós szmájlit és elsütött egy jó poént. Aztán amikor kirúgnak az állásodból, már csak szívod a fogad, mert sehova nem vesznek fel. Mert aki utánad néz, "rájön", hogy egy k.va vagy. Hiába nem vagy az. Az ismerőseim közt is vannak, akik így jártak, én pedig végignéztem a szenvedésüket.

Csak annyit tehetek, hogy néha beszélgetek erről a nézőimmel, hátha valaki hallgat rám és komolyabban veszi az online világ veszélyeit.

Rendszeresen kapsz fenyegetéseket, amiknek a többsége komolyan vehetetlen. Habár a neveket általában kitakarod vagy megváltoztatod, származott-e már jogi vagy egyéb problémád belőle, hogy a posztokat közzétetted?

Problémám még nem volt belőle. Vagy nem látták a sorozatot a főszereplők, vagy ha látták is, fel se fogják, hogy ők vannak benne. Egy-két alkalom volt, amikor rám írtak, de csak elismerték az igazamat. Megköszönték, hogy kitakartam a nevüket, mert nagyot égnének, ha kiderülne, hogy ők voltak azok. Ha mindenkinek kitenném a nevét, olyan cyberbullying hadjárat kezdődne a sok ezer néző által, hogy az viszont már jogi problémákat okozna. De ha nem lennének jogi következmények, akkor se tenném.

Inkább mondják azt, hogy kamu az egész sorozat, amiért nem mutatom a neveket, vagy megváltoztatom őket, mint hogy embereket csináljanak ki az elvakultabbak, akik azon élvezkednek, hogy valaki jóval gyengébb értelmi képességekkel rendelkezik, mint ők.

Ha kiemelek valakit, például a Facebook üzenetekben, azért teszem, hogy tudjunk beszélgetni a problémáról, amit képvisel az egyén. De semmiképp se névvel, személyi igazolvánnyal, adóazonosítóval meg TB-vel teszem.

Egész más irányvonalat képvisel például “A gonosz barát”, amiben azt mutatod be, hogyan tereli az embert a depresszió az öngyilkosság felé. A mentális egészség egyébként is visszatérő témád, korábban a pánikbetegségről készítettél videót. Mi motivál arra, hogy ezekről a témákról nyíltan beszélj a követőid előtt?

A saját tapasztalataim alapján készítem el ezeket a videókat. Amikor én beleestem ezekbe a helyzetekbe, nem volt mögöttem senki, aki értette volna a problémámat. Hisztinek fogták fel, vagy csak próbáltak együttérzően sablontanácsokat adni. Én, aki átestem ezeken, tapasztalatból tudok segíteni embereknek. Persze, minden probléma más, nem mindenki ugyanúgy van bekötve. Nem biztos, hogy az ami nekem segített, a nézőnek is fog, de egy próbát mindenképpen megér.

Lelkiismeretes, empatikus fickónak tartom magam, ha tudok segíteni, megpróbálok. Erre tökéletes eszköz a csatornám. Ha csak egy embernek tudok segíteni, máris megérte.

Legutóbb új arcodat mutattad meg a karácsonyi videódban is, ahol - részben - a fiatalabb korosztályt szólítottad meg egy fiktív gyerekműsor keretében. Egy megható, személyes élményedet mesélted el a családdal és az ajándékozzásal kapcsolatban. Hogy látod, átmennek az ilyen “társadalmi célú üzenetek?”

A közönség visszajelzése alapján igen. Szeretik, amikor a humor mellett néha egy kicsit komolyabb dolgokról beszélek, totál viccmentesen, a saját stílusomban, nem szájbarágósan. Úgy gondolom, soha nem fogok tudni az összes nézőmre hatni, ami nem is probléma, hisz mindannyian mások vagyunk. Itt is csak azt tudom mondani, ha pár ember kicsit máshogy kezdi el nézni ezt az egészet, megérte a videót elkészíteni. Számomra nagyon személyes ügy ez, mindenképp szerettem volna beszélni erről nyilvánosan is.

Korábban ápolóként dolgoztál, aztán otthagytad ezt a munkakört. Egy időre a videózástól is visszavonultál, de most újra gőzerővel dolgozol. Hogyan képzeled el a jövőt: tartalomgyártóként, teljes munkaidőben, vagy esetleg visszatérnél még valaha az egészségügybe?

4-5 éve a tartalomgyártás a főállásom. Emellett persze foglalkozom mással is, kreatív igazgató vagyok, reklámzeneszerző, illetve zeneszerző, hiszen a saját zenei projektemmel is foglalkozom (remélem, idén ki tudom adni a lemezemet). Az egészségügybe meg bármikor visszamennék, ha nem 24 órából állna egy nap. Nagyon szerettem ott dolgozni.

Az idei év mindenképp a csatornám megújulásáról fog szólni, és szépen lassan elhagyom azokat a tartalmakat, amiket a YouTube már nem igazán kedvel (a szinkronparódiákat). Egy olyan vonalon indulok el, ami a csatorna történelmében talán a legmeghatározóbb időszak lesz. Meglátjuk. Rajta vagyok!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Mozinyitás: Dűne, Fekete özvegy, Top Gun: Maverick - 2021 legjobban várt filmjei

Lehet moziba menni, mi pedig összegyűjtöttük, mit várunk a legjobban.
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

A teljesség igénye nélkül íme, ezeket a filmeket nem érdemes kihagyni idén moziban:

Május 20 . - A nomádok földje

Az Oscar-verseny nagy győztese végre nagyvásznon is megcsodálható. Egy érzékeny film Frances McDormand főszereplésével a mai Amerika másik oldaláról.

Május 27.  - Éden

A magyar filmek is jönnek vissza újra a mozikba, kicsit még a bemutatók időpontjai bizonytalanok. Ez Kocsis Ágnes harmadik nagyjátékfilmje. A film egy olyan nőről szól, aki furcsa allergiái miatt teljes elszigeteltségben kénytelen élni, ám egy napon érkezik hozzá egy pszichiáter, hogy megpróbálja kideríteni, mi okozza a problémákat.

Május 27. - Spirál: Fűrész hagyatéka

Igen, ismét folytatódik a Fűrész-sorozat, pedig már azt hittük, ez a nap sosem jön el, mert minden muníciót kiszippantottak már az ötletből. Mégis itt van egy új film, ennek az új verziónak viszont Chris Rock az egyik főszereplője, ötletadója és a producere is egyben, mellette pedig Samuel L. Jackson is szerepel a filmben. Ez azért elég érdekesen hangzik.

Június 3. - The Conjuring 3.

Első osztályú ijesztgetésben lehetett részünk a sorozat első két darabjában, világsiker is volt mindkét film,  így nem hiába várjuk a folytatást, végre rághatjuk a körmünket a moziban. A trailere alapján ígéretes szórakozás lesz. Úgy tűnik, a való életben is létezett szelleműző házaspárnak volt még pár sztorija, ami megfilmesítésre kívánkozott.

hirdetés
Június 10. - Hang nélkül 2.

A nagyszerű Emily Bluntot még egyszer rendezte a férje, John Krasinki, aki ezúttal, ha lehet, még nagyobb kihívás elé állította színész nejét és annak filmbeli karakterét. A Hang nélkül első része is nagyot durrant: akkor egy házban rettegett a család, hogy meg ne pisszenjenek, különben nekik annyi, most egy anya menekül újszülött gyermekével és a többiekkel a vad külvilágban.

Július 8. - Fekete özvegy

A szaporodó női szuperhősök világának egyik legjobban várt figurája lesz a Fekete özvegy, akinek ezúttal külön filmet szenteltek az alkotók. Scarlett Johansson, azaz Natasha Romanoff, egy biztos, hogy egyvalamit nem fog csinálni ebben a filmben, és ha tévedek, fizetek egy kört mindenkinek: NEM fog egy fotelban ülve kötögetni.

Augusztus 12. - Free Guy

Ryan Reynolds jól bevált Deadpoolként, most jól beválik majd - banki alkalmazottnak. Na de nem akármilyennek: Shawn Levy (Éjszaka a múzeumban-filmek, Stranger Things) filmjében egy átlagembert  játszik, aki felfedezi, hogy valójában egy háttérjátékos egy nyílt világú videójátékban, melyben ő maga akar a saját története főhőse lenni végre. Így bele is nyúl a sztoriba. Naná, hogy megint Reynolds akarja majd megmenteni a világot, és mi el hisszük majd neki.

Szeptember 16. -  Dűne

Az idei év egyik legjobban várt filmjében Paul Atreidesre (Timothée Chalamet) szürreális sors vár. Az időpont a távoli jövő, a rendszer: bolygóközi királyságok kora. Az univerzumnak egyetlen ember hozhat békét, a tét számára pedig nemcsak ez, hanem a szerelem is. Ha jó lesz a Dűne, akkor olyan univerzális történet lesz, ami már - bocs a béna szójátékért, de ez van -  az univerzumba helyezi az emberi értékek küzdelmét, és a béke ultimate üzenetét. És gyerekek, ezt a filmet nálunk, Magyarországon is forgatták!

Október 7. - Nincs idő meghalni

Ez a film lett talán a járvány legnagyobb áldozata, hiszen a bemutatóját a legtöbbször tették át új időpontra. Ha más nem, ez biztosan bevonzza majd a nézőket a moziba, hiszen az új James Bond tényleg egy nagy esemény, amit főként vásznon jó látni.

November 11. - Szellemirtók

Ez a Szellemirtók folytatása, csak épp az eredeti szereplők nélkül. A trailer alapján ígéretesnek tűnik, bár egészen más műfajú a film, mint a régiek, komolyabb világa van és gyerekek a főszereplők. Jó moziélményt ígér.

November 18. - Top Gun: Maverick

Tom Cruise egy motoron. Tom Cruise Ray Ben napszemüvegben. Tom Cruise hősszerelmesként. Tom Cruise légi akcióban. Tom Cruise csodásan fényképezett, naplementés képeken. Számos ikonikus momentumot fel tudnék sorolni, miért várjuk ennyire több mint 30 (!) év után a kultuszmozi folytatását.

December 23. - King's Man - a kezdetek

Az aktuális decemberi blockbusterre talán szintén sokan elmennek majd, hiszen a King's Man-francise-ban minden megvan, ami egy jó kis téli mozis szórakozáshoz kell: szimpi karakterek, vicces dialógusok, frappáns-humoros akcióhelyzetek  - és Ralph Fiennes.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT

Fesztiválkörkép: mi az, ami már biztosan elmarad és mi a helyzet a többiekkel?

Végignéztük, milyenek a legnagyobb hazai fesztiválok kilátásai egy hónappal a szezon kezdete előtt. A tavalyinál biztosan jobb lesz a helyzet, de a 2019-estől még messze vagyunk.
Láng Dávid; címkép: MTI/Sóki Tamás - szmo.hu
2021. május 12.

hirdetés

A koronavírus-járvány miatt tavaly gyakorlatilag a teljes fesztiválszezon elmaradt, kizárólag néhány nagyon kicsi, legfeljebb 500 fős részvétellel zajló rendezvényt tarthattak meg.

Bár idén az oltásnak köszönhetően sokkal biztatóbb a helyzet, még mindig rengeteg a bizonytalanság: május közepén továbbra sincs hír arról, mi a terve a kormánynak a zenés-táncos rendezvényekkel, amelyek a legutóbbi nagy enyhítési körből kimaradtak.

A legtöbben abban bíznak, hogy 5 millió oltottnál ezt a korlátozást is feloldják, azonban a piac több szereplője így is bedobta a törölközőt, vagy a várhatóan még sokáig fennmaradó utazási korlátozások miatt, vagy mert nem ért egyet a kötelező védettségi igazolvány okozta megkülönböztetéssel.

Nézzük, mit lehet tudni most a legnagyobb hazai fesztiválokról!

Sziget, VOLT, Balaton Sound

Zsinórban másodjára is elmaradnak. A VOLT-ot és a Balaton Soundot március közepén fújták le, a Szigetet pedig május elején. Az indoklás szerint látva a rengeteg bizonytalanságot, akár az utazás, a szállások, a vendéglátás és a védettségi igazolások hazai és nemzetközi szerepe terén, arra az elhatározásra jutottunk, hogy inkább a jövő évi fesztiválra készülnek.

„A ’22-es szezont tehát úgy várjuk, mint fesztiválévet eddig még soha, terveink szerint a fájdalmasan hosszú szünet utáni nagy visszatéréshez méltó rendezvényekkel” – fogalmaztak a közleményben.

hirdetés
Fishing on Orfű

Eredetileg is két potenciális időponttal, a megszokott júniusival és egy augusztus végi pótdátummal hirdették meg. Áprilisban kiírtak egy facebookos szavazást arról, melyiket támogatják többen, és közel háromszor annyian választották az utóbbit. Május elején hivatalosan is bejelentették, hogy a pótdátumon kerül sor a fesztiválra.

"Pontosan 6 hét múlva nyitnánk a Fishing kapuit. A hátralévő idő egész egyszerűen már nem elegendő a professzionális felkészülésre. A Fishing bármennyire is emberléptékű és barátságos fesztivál, megvalósítás szempontjából ez egy nagy és összetett rendezvény, amely nagyságrendileg 1000 ember munkáját és életét érinti, normális esetben majd’ egy évig tart a szervezése. A hátralévő idő rövidségén túl számos további szempontot is figyelembe kellett vennünk, ezek közül a legfontosabb, hogy továbbra sincs kormányzati döntés a zenés, táncos rendezvények megtarthatóságával kapcsolatban. És nem csak a megtarthatósággal kapcsolatban, de az esetleges plusz elvárásokról, járványügyi intézkedésekről sem tudunk semmi konkrétat" – írták indoklásként.

Mivel a fellépők mindegyike vállalta, hogy a pótdátumon is rendelkezésre áll, a programban jelen állás szerint nem lesz változás, ahogy a jegyvásárlóknak sincs semmilyen teendőjük.

EFOTT

A tervek szerint megtartják, az időpont a korábbi évektől eltérő módon megváltozott: augusztus 11-15. között kerülne rá sor, amikor eredetileg a Szigetet is tartották volna.

"Mi a háttérben továbbra is azon dolgozunk, hogy amennyiben a járványügyi helyzet engedi, találkozhassunk! Már nagyon hiányoztok és reméljük, hogy idén rendhagyó módon augusztusban újra együtt leszünk a Velencei-tó partján!" – fogalmaznak legutóbbi posztjukban.

Művészetek Völgye

A tervek szerint megtartják, július 23-a és augusztus 1-je között. Oszkó-Jakab Natália nemrég megjelent interjúnkban úgy fogalmazott, az oltási hajlandóságon múlik, hányan vehetnek majd részt rajta. "Aligha lesz meg a 2019-es nagyságrend, de az igazat megvallva már a tavalyi Völgyhétvégéket is igazi megváltásként élte meg a csapat és a fellépők is, az 500 fős létszámkorlát ellenére" – mondta.

Bánkitó

A megszokottnál kisebb lesz, de megtartják július 8-10. között. A szervezők szerint a változtatások ellenére páratlan, házibuli hangulatot idéző kis fesztiválra készülhetnek a látogatók, ahol a tervek szerint kettő élőzenei és egy elektronikus zenei helyszínen zajlanak majd koncertek.

Idén csak hazai zenekarok lépnek fel, a színház, civil-kult részlegen pedig régi-új helyszínek lesznek a falu nyilvános tereiben, ahol szokás szerint lehetőség lesz elmerülni a kortárs magyar kultúra legjavából a független zenei szcénától kezdve a képzőművészeten át a színházig.

Campus Fesztivál

"Május végén hozunk csak végleges döntést, de a jelenlegi tervek szerint július végén megtartjuk a Campus Fesztivált Debrecenben.

Az idei évben várhatóan külföldi előadók nélkül fogunk szórakozni, a magyar könnyűzene legjobbjai azonban mind jelen lesznek. A rendezvényre védettségi igazolvánnyal lehet majd belépni" – írták ki Facebook-oldalukra április végén.

Fezen

Május 4-én hivatalosan is lemondták. "Hiszünk benne, hogy a fesztiválozás a szabadságról szól, nem a korlátokról" – indokolták a döntést, hozzátéve: az is a lemondás mellett szól, hogy egyelőre bizonytalan a zenés-táncos rendezvények újraindulása, illetve az ehhez kapcsolódó szabályozások, egy ilyen nagy rendezvény megszervezését pedig nem lehet az utolsó pillanatra hagyni. Ha hagyományos fesztivál nem is lesz, LIGET néven azért indítanak nyáron egy koncertsorozatot hazai zenekarok részvételével.

Kolorádó

A tervek szerint megtartják, augusztus 11-14. között. Eredetileg a Fishing on Orfűhöz hasonlóan két dátumot hirdettek meg, végül április elején döntöttek az utóbbi mellett. Ráadásul sokakkal ellentétben nemcsak magyar előadókkal készülnek.

"Bár talán már látszik a fény az alagút végén a járványban, úgy gondoljuk, hogy nyár végén biztonságosabb és jobb fesztiválunk lehet.

Június végén még nem tudnánk önfeledten bulizni mindenkivel, aki szeretne, és akkor talán még a külföldi fellépők sem tudnának eljutni hozzánk" – írták akkor.

Alterába

A tervek szerint megtartják, július 13-17-ig. Friss posztjukban az írják, változatlanul várják, hogy a zenés-, táncos rendezvényekre vonatkozó konkrét törvényeket és szabályokat meghozzák, de amennyiben lehetséges lesz, rajtuk nem fog múlni.

"Két változás közben kialakult, az Ossian zenekar nyáron nem koncertezik a pandémiás helyzet miatt (sehol), így helyettük a LORD zenekar lép fel az adott idősávban. A másik, a Lóci játszik csapata sem ér el hozzánk, helyettük a KAUKÁZUS zenekar ad koncertet. Bízunk benne, hogy a továbbiakban a pandémia miatt már nem kell változtatni a programon. Amint lesz kormányrendelet, hogy milyen feltételek mellett tarthatjuk meg a rendezvényt, azonnal jelentkezünk, hogy tudjatok készülni, nagyon hiányoztok! " – teszik hozzá.

Ördögkatlan

Legutóbbi, május 3-i közleményük így szól: „Nagyon bizakodunk, hogy végre találkozhatunk. Szervezzük a 14. Ördögkatlan programját. Időpont: augusztus 3-7. Augusztus 6-án este Mozart Requiemje hangzik majd el védnökünk, Törőcsik Mari emlékére. Kiemelt vendég lesz a 21 éves 30Y, díszvendég a Nézőművészeti Kft. Dolgozunk, szervezünk, reménykedünk. Rajtunk nem fog múlni. Bízunk abban, hogy rajtatok sem!”

SZIN

A hivatalos bejelentéssel május második feléig várnak a szervezők, de korábban kiadott közleményükben azt írták: bizakodóak, hogy idén újra ők zárhatják a nyarat. Hozzátették: bár a Facebookon jelentek már meg nemhivatalos információk, mintha a SZIN online esemény lenne, a SZIN egy nagyon is valós fesztivál lesz, ha lesz, amiről a mostani bizonytalanságok miatt május végéig hoznak majd végleges döntést.

A főszervező elmondta, hogy a zenekarokkal, a beszállítókkal és az alvállalkozókkal is megegyeztek már, gyakorlatilag készen állnak a startra. „A homeschool és a homeoffice után a fesztiválozók már nagyon vágynak a szabadságra, ezért a „Szabadság, Szerelem, SZIN” szlogenünket tűzzük idén a zászlónkra” – tette hozzá Kolonics Erika.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Robert Pattinson 35 éves - Most megmutatjuk, miért jó színész

Május 13-án ünnepli születésnapját a következő Batman, akiről a Twilight-folyam után nehezen hittük el, hogy erős tehetség. Most itt az alkalom.
Szajki-Vörös Adél, fotó: Netflix - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Az Alkonyat-saga mind Pattinson, mind Kristen Stewart karrierjére rányomta a bélyegét - nem beszélve a magánéletükről.  Nem véletlen, hogy a nagy felhajtás és a kritikai fogszívások után mindketten a kisebb vagy függetlenfimek irányába indultak. Az is érdekes, hogy épp egyszerre térnek vissza a mainstearmbe: Pattinson lesz Batman az újabb denevéremberes moziban, Stewart pedig Diana hercegnő bőrébe bújik majd.

Batman szerepe azért érdekes, mert ezt a figurát általában nagy kaliberű színészeknek szokás adni - emlékezzünk például Michael Keaton vagy Christian Bale Batmanjeire - , így egyértelmű, hogy Pattinson most jutott el karrierjének arra a pontjára, ahol ezzel a jó presztízsű szereppel megkínálják. Most megmutatunk pár szcénát, melyek alapján a jó időre nyálas, egyszínű tehetségként beskatulyázott Pattinson a helyére kerülhet.

A világítótorony

Kezdjük mindjárt az egyik legkeményebbel, ez a 2019-es A világítótorony. A film az 1890-es években játszódik, egyik főhőse pedig Pattinson karaktere, a világítótorony őre, aki társával együtt igyekszik megőrizni lelki épségét, mi több, a józan eszét. Igazi színészi kihívás, és ő rendesen meg is felelt neki.

V. Henrik

hirdetés

A Netflixen elérhető remek moziban a főhős a Timothée Chalamet által alakított angol király, aki új szerepkörben találja magát apja halála után. Pattinson ínyenc mellékszerepet kapott, ő volt a francia ellenség feje, és megfelelően ellenszenvesre játszotta a figurát. Hol van már a jóképű, igéző tekintetű Edward Cullen, gondolhatjuk alakítását látva.

Mindig az ördöggel

2020-ban készült ez a szintén király film, amiről nem esett olyan sok szó, annak ellenére, hogy csodás a dramaturgiája, erős a suspense-e, egyedi a sztorija és nagyszerűek az alakításai.

Érdemes végignézni a szereplőgárdát, mert a fiatal angolszász színészek legjava játszik a moziban, Pattinson pedig ismét egy ellentmondásos mellékszereplőt alakít: egy papot. Érdemes megfigyelni, hogy a brit származású színész az egyes szerepekben milyen erősen változtat a hangján és a dialektusain.

Emlékezz rám

Ebben a 2010-es nosztalgikus, a kilencvenes évek fiatalságát, egyéni traumáit és a 9/11-el érkező kollektív traumát megéneklő filmmel Pattinson még nem bizonyította egyértelműen, hogy sokkal többet tud mutatni a Twilight egydimenziós Edwardjánál, de azt igen, hogy több van benne, mint egy B-filmes vámpírsrácban. És hogy tud nagyon természetes lenni a vásznon.

Bel Ami

A nálunk forgott kosztümös filmben Pattinson 2012-ben már azt az arcát mutatta, amit azóta is kedvelnek a rendezők: van egy olyan színészi énje, ami képes hisztérikus, dühös, bosszúálló, kicsinyes karaktereket kiválóan életre hívni. A Batman már ennek a kiélesedése lesz: az ő Batmanje lehet, hogy sötétebb lesz, mint korábban bármelyik.

Jólét

Ahogy végignézzük a filmográfiáját, egyértelmű, hogy Pattinson kompenzál a szerepeivel a Twilight hősszerelmes karaktere óta, azaz az ellentétes oldalt próbálja színészileg képviselni inkább, annyira megcsömörlött a giccstől. Na, hát a 2017-es Jólét erre remek példa, nyilván itt sem jófiút játszik, de nem is akárhogy. A főhős börtönbe került testvérét próbálja a filmben kiszabadítani, miközben egyre mélyebbre süllyed a New York-i alvilágban.

Országúti bosszú

A 2014-es film tíz évvel a globális gazdasági összeomlás után játszódik, Pattinson országúti partnere a furcsa road movieban Guy Pierce. Ez az egyik legkifinomultabb alakítása Pattinsonnak.

Tenet

Tökmindegy, hogy értjük-e vagy nem Christopher Nolan filmjét abból a szempontból, hogy minden színész a legtöbbet hozta ki a szerepéből, még Pattinson is. Még akkor is, ha ők sem értették.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Martin Garrix és Bono hozta össze a foci Eb hivatalos dalát

Vajon a We're The People című szerzemény is slágerré válik, mint a legutóbbi Eb-dal?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 14.

hirdetés

Egyre jobban közeledik a tavalyról elhalasztott labdarúgó Európa-bajnokság, ezt mi sem jelezhetné jobban, mint az, hogy már megjelent a kontinenstorna hivatalos dala is.

A legutóbbi, 2016-os Eb-re David Guetta írt egy számot Zara Larsson énekesnővel, és azon a nyáron a This One's For You című dal folyt már a csapból is.

Az idei kontinensviadal dalát is egy dj, Martin Garrix készített el a U2 frontemberével, Bonóval és a rockzenekar fő háttér vokálosával, The Edge-dzsel közösen, akik egyébként nagy futballrajongók.

A szám címe We're The People lett (Mi vagyunk azok az emberek), mivel a refrén sokat ismételgetett sora magyarul úgy hangzik, hogy "mi vagyunk azok az emberek, akikre vártunk".

A dalhoz készített videóklipben azt láthatjuk, hogy mindenhol jelen van a foci valamilyen formában, és mennyire összehozza az embereket a világ egyik, ha nem a legnépszerűbb sportja.

VIDEÓ: A foci Európa-bajnokság hivatalos dala

hirdetés

Az Európa-bajnokságon 2016-os hasonlóan ezúttal is részt vesz a magyar válogatott, két mérkőzésüket is a budapesti Puskás Arénában játsszák majd.

Előbb a portugálok ellen fociznak június 15-én, majd 19-én Franciaország legjobbjaival küzdenek meg. A harmadik, németek elleni csoportmeccs helyszíne pedig az ellenfél hazájában, Münchenben lesz.

A Puskás Aréna a magyarok két hazai mérkőzésén kívül a Portugália-Franciaország összecsapásnak is otthont ad, és az egyik nyolcaddöntőt is itt rendezik majd.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: