KULT
A Rovatból

„Nincs olyan hely az országban, amiben ne lenne a keze József nádornak”

A Várkert Bazár ingyenes kiállításán képpárokon keresztül ismerheted meg a legmagyarabb Habsburghoz köthető helyszíneket.

Link másolása

A legmagyarabb Habsburg - József nádor nyomában címmel nyílt ingyenes szabadtéri tárlat a Várkert Bazárban. A tárlaton képpárok formájában ismerheted meg a nádorhoz köthető emblematikus helyszíneket és történeteket.

A kiállítást Habsburg-Lotaringiai Mihály magyar királyi főherceg nyitotta meg, aki lebilincselő anekdotákat mesélt üknagyapjáról. Mi már láttuk a kiállítást, mutatjuk mi vár rád.

Ki volt József nádor?

1796-ban Ferenc császár a legmagasabb magyar rendi vezető méltóságba, a nádori tisztségbe választtatta meg öccsét, Habsburg-Lotharingiai József Antalt főherceget.

József Antal alaposan megismerte a magyar viszonyokat és gondolkodást, így számtalan esetben igyekezett felkarolni a magyar célokat az udvarnál és királyi bátyjánál – sajnos rendszerint kevés sikerrel. József nádor azonban igen messzire is hajlandó volt elmenni a magyar rendek támogatásában.

Nádori feladatai mellett figyelmet fordított székvárosa fejlesztésére is. Egyik fő célja lett, hogy egy modern, külső megjelenésében is rendezett, virágzó fővárost hozzon létre a nemzet számára.

Habsburg-Lotaringiai Mihály magyar királyi főherceg a megnyitón kiemelte, hogy üknagyapja már gyermekkorában nagy érdeklődéssel tekintett környezetére és a világra. Ennek első tanujelét akkor adta, amikor

4 éves korában kimászott szülőháza, a Pitti-palota ablakán, és körsétára indult az épület magas, külső párkányán.

A későbbiekben szintén nem kisebb bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor bátyja II. Ferenc császár parancsára politikai érdekből feleségül kérte a mogorvaságáról ismert I. Pál orosz cár lányának kezét.

A sikeres lánykérésből végül szerelmi házasság lett, tragikus módon azonban Alexandra Pavlovna alig egy évvel később gyermekágyi lázban halt meg. Miután József nádor második felesége, Herminaanhalti hercegnő is gyermekágyi lázban hunyt el, a főherceg harmadszor is megházasodott. Mária Dorottya württembergi hercegnőt vette feleségül.

A tárlat 10 szabadon álló kivilágított installációból áll, amelyek mindkét oldalán egy-egy emblematikus helyszínt láthatunk.

A tablófelületek egyik oldalán korabeli metszeteken keresztül követhettük nyomon József nádori pályájának színhelyeit, a kísérőszövegekből pedig megismerhettük Budapest fejlődésében játszott elengedhetetlen szerepét.

A tablófelület másik oldalán Kárász Karolina, a Várkapitányság fotográfusának képeiben gyönyörködhettünk, amik az ikonikus helyszínek jelenkori állapotát mutatják.

A nádor a budai vár ablakából rálátott a székvárosra, ami akkor még egy szegényes kisváros volt. Nem csoda, hogy József Antal főherceg 1801-ben egy részletes rendezési tervet készíttetett, amelyben kitért a városfejlesztéshez szükséges lépésekre. Ennek következtében a reformkor végére Pest-Buda egy rendezett klasszicista stílusú várossá vált.

A főherceg emlékeztetett arra is, hogy Széchenyi István számos híres alkotásában jelentős szerepet játszott József nádor. Nem csak megértette, hanem támogatta is a legnagyobb magyar terveit, illetve udvari kapcsolatait is mozgósította azok megvalósítása érdekében.

Széchenyi naplójába nem véletlenül jegyezte be: “Ha a nádor támogatását nem bírtam volna, akkor rég a dunába ugrok."

Ráadásul a főherceg már Széchenyi István apjával is együtt dolgozott a Nemzeti Múzeum megalapításán.

József nádor idején a Margitsziget teljesen lakatlan volt, és elvadult növényzet borította. A főherceg itt először klasszicista nyaralót építtetett, majd egy gyönyörű angolparkot alakíttatott ki, ami számos ünnepi esemény helyszínévé vált. A kiállítás egyik fotóján a fereces templom romjai mellett még ott áll József nádor villája.

A magyar nemesi vezető réteg már a 19. század elején fontos célként tűzte ki egy önálló magyar tisztképző intézet létrehozását. József nádor a magyar nemesi haderő parancsnokaként természetesen támogatta ezt a kezdeményezést is, sőt ő maga rakta le a Ludovika alapkövét 1831-ben. Erről az épületről is hangulatos képpárt láthattunk a tárlaton.

Az alcsuti birtok 1819-ben került József nádor tulajdonába. Az uradalom központjaként a leghíresebb magyar főúri rezidenciákkal vetekedő kastélyt építtetett. Ez lett a Habsburg-ház magyar ágának meghitt otthona, ahol a család 1944-ig élt, a szovjet megszállásig. Mindigis nagyon tetszett a kastély meghagyott homlokzata. A kiállításon az épületet teljes pompájában is láthattuk archív felvételen.

Ahogy Kossuth Lajos is megfogalmazta: "Nincs olyan hely az országban, amiben ne lenne a keze József nádornak."

A kiállításon keresztül mi is átérezhettük széleskörű hatását Magyarországra. Nem véletlenül szokták emlegetni, hogy József nádor Habsburgnak született, de magyarként halt meg.

A kiállítást november végéig nézheted meg a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján, November 18-án pedig kísérőprogram is vár: dr. Nánay Mihály történész kurátor tart tárlatvezetést a kiállításban, ami után megnézheted a Budavári Palotában található Habsburg nádori kriptát is. Részletek a Várkert Bazár honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Meghalt Andresz Kati
Színházi szerepei mellett több mint 1600 alkalommal szinkronizált. Susan Sarandon állandó magyarhangja volt.

Link másolása

Elhunyt Andresz Kati magyar színésznő, szinkronszínésznő – adta hírül a Szinházonline.

A színművész 1955-ben született, Budapesten. 1978-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, még ugyanebben az évben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja lett. 1981–1984 között a Pécsi Nemzeti Színház, 1984–1986 között pedig a győri Kisfaludy Színház színésze volt. 1986–1987 között a szolnoki Szigligeti Színházban játszott. 1987-ben a Jurta Színház alkalmazottja volt. 1988 óta szabadfoglalkozású.

„Mindannyian, akik a Mozit, TV-t folyamatosan nyomon követik, tudják, régebben méltán világhírű volt a magyar szinkron… manapság, a piacgazdaság korában már más idők járnak, de azért e nehezebb körülmények közepette is van még presztízse a “szakmának”!

Kati színpadi szerepei, irodalmi estjei mellett, [...] évtizedek óta egyik ikonja a magyar szinkronnak (kölcsönözte különleges orgánumát már többek közt Romy Schneidernek, Susan Sarandonnak, és például a közkedvelt Szulejmán sorozatban a mindenki által tisztelt AfifeAsszony hangja is volt… Általa a török színésznő csodásan szólalt meg magyarul), de eddig semmilyen elismerésben nem részesült, ám Ő nem panaszkodott, csendben, szerényen tette a dolgát, és vitte családját is a hátán”

– írta a róla a BorArtRoom blog.

Andresz Kati 68 éves volt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Meghalt a Groovehouse „láthatatlan” harmadik tagja
Farkas Gábriel felelt a zenekar egyedi hangzásáért.

Link másolása

Meghalt Farkas Gábriel, akit a népszerű Groovehouse együttes harmadik, „láthatatlan” tagjaként is emlegettek. A halálhírt Kis Judy, az együttes énekesnője jelentette be.

„Aki ismeri a munkásságunkat tudja, hogy sok-sok éven át volt egy "láthatatlan" 3. tagunk, aki a háttérben jellegzetessé tette a Groovehouse dalok hangszerelését”

– írta róla Judy. Hozzátette: „Felfoghatatlan hogy nincs többé, és hogy eltűnik a zenei piacról az az igazi "Faris" hangszerelés. Hálásak vagyunk azért hogy részese volt az életünknek.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Lánya és kollégái búcsúznak Andresz Katitól
A 68 évesen elhunyt Andresz Katit amellett, hogy színésznőként is emlékezetes pályát hagyott maga mögött, azok is megismerhették, akik csak utánozhatatlan orgánumát hallhatták, hiszen, ahogy egy kollégája fogalmazott: ő volt a „szinkron királynője”.

Link másolása

Hunyadkürti Éva, Andresz Kati lánya feketére változtatta profilképét Facebook oldalán és egy régi közös képpel búcsúzott édesanyjától.

Sass Elizabeth az alábbi bejegyzéssel búcsúzott:

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk Andresz Kati 2023. 12. 06-án felköltözött az égbe. Örökké szeretünk”

Kollégái közül Csondor Kata azt írta, nem tudja felfogni, hogy Andresz Kati,

„ma a másik világba utazott hirtelen.”

Korlátozott ideig olvasható Insta-történetében Járai Kíra így fogalmazott:

Akárhányszor együtt dolgoztunk, csodálva hallgattalak. Pótolhatatlan vagy, a szinkron királynője. És örülök, hogy ezt még életedben elmondtam Neked.

Sinkovits-Vitay András pedig az alábbi gondolatokat írta oldalára:

Talán még olvasod, vagy érzed, mi már csak így beszélgetünk.... Pedig születésnapomon, Névnapodon megbeszéltük, hogy együtt játszunk, sűrűbben találkozunk....Te már hazatértél... Gyönyörű repülésed legyen a Teremtő Szívébe, a Mennyei Társulattal.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
A Sztárbox miatt újabb vizsgálatot indít a médiahatóság az RTL ellen
A Médiatanács szerint Kabát Péter kiütése„ a kiskorúak személyiségfejlődését kedvezőtlenül befolyásolhatta”.
Fischer Gábor - szmo.hu
2023. december 08.


Link másolása

Bejelentés nyomán az RTL november 19-i Sztárbox című adását vizsgálta a médiatanács: közleményük szerint a műsorszám egyik kifogásolható jelenete Kabát Péter és Rácz Jenő mérkőzése volt, amelyben Rácz Jenő kiütéssel legyőzte az ellenfelét - közölte az NMHH, hozzátéve, hogy a földre kerülő és eszméletlen Kabát Péter orvosi segítséget követően tudott csak lábra állni, és részt venni az eredményhirdetésen.

A hatóság szerint

a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését kedvezőtlenül befolyásolhatta,

ezért a médiatanács vizsgálni fogja a műsorszám korhatárbesorolósát és a sugárzási időpontot.

Ez már a második hasonló eset a Sztárboxal kapcsolatban, ugyanis a műsor november 5-i epizódja miatt is indult már vizsgálat.


Link másolása
KÖVESS MINKET: