KULT
A Rovatból

Los Angeles szennyeseit nem életbiztosítás kiteregetni, és Colin Farrellt magánnyomozóként ez nem zavarja

Jó a Sugar. Amit az Apple TV+ letesz az asztalra, az mind arannyá válik? Mit csinál az almás cég, amire másik streaming-szolgáltató nem képes? Miért érzem azt, hogy minden saját gyártású tartalmuk a maximális minőséget képviseli?
B.M.; Fotók: imdb.com - szmo.hu
2024. április 08.


Link másolása

Továbbra sem vagyok Apple-rajongó, de amit az utóbbi években művelnek a szórakoztatóiparban, az elismerésre méltó. Nagyon rövid idő alatt sokkal kisebb filmes könyvtárból képesek lettek komoly konkurenciái lenni olyan óriásoknak, mint a Netflix és az Amazon Prime Videója.

Úgy tűnik, az Apple-nél nem képesek hibázni.

Ne essék félreértés, a Netflixen is vannak azért telitalálatok: Dark, Stranger Things, vagy a legújabb Ripley, de minden sikertartalomra jut több tucat celluloid hulladék. Az Amazon is nagyon próbálkozik, de ott is néha csorba esik a The Boys és az Invincible által felemelt mércén egy Hatalom gyűrűivel. Annyira a minőségre építenek az almás cégnél, hogy tényleg egy prémium streaming-szolgáltatónak tudnám nevezni őket, nem az áruk, hanem a tartalmaik miatt.

Ezt a remek reputációt a Sugar szerencsére nem fogja lerontani. Mark Protosevich alkotó legújabb krimi-sorozata gyönyörű szerelmeslevél a klasszikus hollywoodi film noirnak. Egy olyan mély főhajtás, amely akár rosszul is elsülhetett volna, de Protosevich és csapata pontosan tudták, hogy kell a zsáner kliséit saját előnyükre felhasználni.

Mark Protosevich íróként eddig nem annyira meggyőző filmográfiával rendelkezik, gondolok itt arra, hogy a művei nem kiemelkedőek forgatókönyv terén.

Egyik első műve a 2000-es évek kultuszhorrorja, A sejt Jennifer Lopezzel. De ő dolgozott a Will Smithes Legenda vagyok, a Chris Hemsworth nevével fémjelzett első Thor filmen is és a Josh Brolin-féle Oldboy-feldolgozáson. Egy közös volt ezekben a művekben: a karizmatikus főszereplő színész.

Ezt a jó szériát itt is folytatta Protosevich, a szinte tökéletes, mindent is tudó magánnyomozó szerepére a mindig zseniális Colin Ferrellt nyerték meg.

Az ír fenegyereknek szinte jutalomjáték John Sugar szerepe, minden rezdülésén érezni, hogy imádta forgatni a sorozatot.

Ami meglepett, hogy eddig nem túl erősnek ítélt forgatókönyvíró, az első két rész alapján igencsak összeszedte magát. Igaz, hogy az író csapata kiegészült még egy pár erős névvel, de az első két rész meglepően jól működött. Igazi film noir, ügyes vágással, érdekes üggyel és karizmatikus főszereplővel.

Történetünk egy hangulatos fekete-fehér tokiói kalanddal kezd, ahol Sugar (Colin Farrell) egy eltűnt fiú után kutat.

Mint később kiderül a színes részekből, John nyaralni ment Japánba, de ott se bírt magával és még a pihenés helyett is dolgozott.

Miközben utazik hazafelé Los Angelesbe, Sugar végig a nézővel beszélget klasszikus belső monológokon keresztül. Nem sokkal hazaérkezése után egy gazdag visszavonult filmproducer (James Cromwell) felbérli Sugart, hogy találja meg az eltűnt unokáját. Az ügyön a magánnyomozó szépen végigvezeti a nézőt, és mi is részeseivé válunk ennek az izgalmas nyomozásnak.

Az első két rész folyamán klasszikus film-noir filmekből láthatunk részleteket, ezzel párhuzamot vonva az éppen aktuális történésekkel. Ügyesen megoldották az alkotók, hogy megismerjük Sugar karakterét, de mégis homályban tartsanak fontos részleteket, hogy érdekes maradjon a háttere Johnnak. Kíváncsi leszek, hogy fogják megoldani a krimik „leszállóágát”, amikor a főszereplő a mélypontján van. Eddigiek alapján Sugar remek nyomozó, de vannak titkai és képes hibázni.

Az atmoszféra hihetetlenül erős, Los Angeles fényűző szennyeseit teregetni nem éppen életbiztosítás és ezt magánkopónk is pontosan tudja.

A képi világ letisztult és mégis nosztalgikusan klasszikus kriminek hat. Egyszerre látjuk Sugar munkájának csábító részét a mocskos részletekkel együtt. Úgy elrepült az első két epizód, hogy észre sem vettem.

A többi színész sem szégyenkezhet Farrell mellett. James Cromwell egy nemzeti kincs, aki látta legutóbb az Utódlásban, az tudja miről beszélek. Nate Corddry kellően bicskanyitogató David Siegel szerepében. A gyanús (valószínűleg red herring, de ez még kiderül)

apát alakító Dennis Boutsikaris pedig mindig tökéletes a nyájas, de hányingert keltő szerepekben.

Nem tehet róla, olyan arcberendezése van, amivel tökéletes csótány szerepeket tud eljátszani. A Drótból és A Hivatalból ismerős Amy Ryan is hozza a kötelezőt az eltűnt lány nevelőanyjaként. Eric Langenak eddig egyetlen jelenete volt a második részben, de az kellően zavarbaejtő volt ahhoz, hogy érdekessé tegye az ismeretlen bűnöző figuráját.

Nem kertelek többet, a Sugar megint csak egy jó kifogás lesz, hogy az Apple TV+ előfizetője maradjak egy ideig.

Nem lehet elmenni mellette szó nélkül, egy szórakoztató krimi, amely főhajtás a klasszikus hollywoodi film noir előtt.

Colin Farrell még mindig a szakma egyik kiemelkedő zsenije. Az első két rész alapján én csak ajánlani tudom a Sugart. Nem mondanám családi délutáni nyomozós sorozatnak, de 16+ körüli korhatár felett már bátran lehet vele próbálkozni. A Sugar megtekinthető az Apple TV+ streamingszolgáltató kínálatában.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Több orosz tank is megjelent a Hősök terén, a rendőrség lezárta a környéket
Május közepétől a magyar fővárosban forgatja Ryan Reynolds Mayday című filmjét. Korábban egy hatalmas rakétát is látni lehetett a Belvárosban.

Link másolása

Tankok jelentek meg Budapesten, a Hősök terén. A térre filmforgatás miatt kerültek a orosz gyártmányú tankok – írja a Blikk.

Május közepétől egy hónapon át forgatják a fővárosban Ryan Reynolds legújabb filmjét, a Mayday-t. A történet a hidegháborúról szól, Reynolds egy Troy "Apache" Brennan nevű karaktert alakít benne, aki egy szovjet légtér feletti megfigyelési küldetésben vesz részt.

Most hétvégén a Hősök terén vesznek fel több jelenetet, melyhez tankokat és más katonai járműveket is felhasználnak. A forgatás idejére a rendőrség lezárta a környéket.

Korábban egy hatalmas rakétát is látni lehetett Budapest belvárosában, amelynek szállításáról egy videó is felkerült TikTokra, ahol többen azt hitték, valódi hadi helyzet állt fel az országban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Kozsó keményen visszavágott Lovasinak: elfogadnám a kritikát olyantól, aki többet tett le az asztalra!
Lovasi András múlt héten szúrt oda Kozsónak, mondván, a '90-es évek slágergyárosának dalai mára szégyellnivalók. Kozsó nem hagyta szó nélkül a kritikát, szerinte a slágerei kiállták az idő próbáját.
FM - szmo.hu
2024. május 28.


Link másolása

Lovasi András a múlt héten a szeretlekmagyarország.hu-nak adott interjúban kifejtette, hogy szerinte:

„A 2020-as években is születtek már olyan dalok, amik valószínűleg tíz év múlva is hallgathatók és énekelhetők lesznek, és nem kell szégyellni őket, mint mondjuk egy Kozsó-számot.”

Természetesen Kozsó sem maradt adós, és Instagram-oldalán reagált Lovasi szavaira:

„Elfogadnám a kritikát olyan embertől, aki nálam többet tett le az asztalra! Az általa »szégyellt« dalaim számtalan platina- és aranylemezről származnak, 31 dalom lett number one a slágerlistán, 27 sztáregyüttest alkottam eddig. Lássuk majd azokat a 2020-as slágereket 30 év múlva!”

Hozzátette még:

„Amíg az én dalaimat több mint 30 éve több millióan, minden korosztályból ismerik és éneklik, én próbálok emlékezni a 2020-as Év Slágerére, pedig csak 4 éve volt! Neki pedig sok sikert kívánok, remélem, újra összeállnak, és alkotnak annyi arany- és platinalemezt és produkciót, mint én, csinálja utánam a rengeteg fellépésem mellett! 34 év után a pályán, neki is küldöm a legújabb dalomat, a Chinese Love-ot!”

Kozsó végül megjegyezte, hogy csak most volt ideje reagálni, mivel a hétvégi fellépései miatt korábban nem tudott válaszolni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Osváth Zsolt az Azahriah-koncertről: Meghatározó marad számomra, mondhatni, átjárta a siker
Háromszor megtölteni a Puskást nem kis dolog. De gerinccel, minőséggel, színvonallal és tartalommal már jóval nehezebb - mondta az étterem-tulajdonos influenszer.

Link másolása

Baukó Attila, azaz Azahriah a hétvégén három egymást követő napon adott teltházas koncertet a Puskás Arénában. Vasárnap Osváth Zsolt étteremtulajdonos és influenszer is ellátogatott; élményeiről az Instagram-oldalán számolt be.

„Nehéz ezt szavakba foglalni, mert sokféle érzés fog el, amikor a srácokról beszélek. Háromszor megtölteni a Puskást nem kis dolog. De gerinccel, minőséggel, színvonallal és tartalommal már jóval nehezebb. Na jó, de sikerült? – hangozhat a kérdés. Azt gondolom igen!”

– írta Zsolti, köszönetet mondva azért, hogy a show részese lehetett.

„Mindenkinek mást jelent a siker. Van, akinek már beérni a munkahelyére is az, van, aki csak kergeti. És közben elfelejti, hogy már a sikert vágyni is egyfajta siker. Annak a sikere, hogy nem elégszel meg azzal, ami van, és többet, remélhetőleg jobbat akarsz. A tegnapi nap meghatározó marad számomra. Bizony! Mondhatni, átjárta a siker. De nem csak a siker. Szavak, érzelmek, hangok, fények, illatok, pillanatok. Történelmi pillanatok? Sokunknak mindenképp! Felejthető? Aligha. Kell még? Hmm. Kétséget kizáróan! Köszönöm.”

A hétvégi koncerteken részt vett Nagy Ervin, Magyar Péter, de Csonka András is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KULT
A Rovatból
Különleges Zenei Kollaborációk és Intim Dalszerzői Estek a Fishing on Orfűn
A baranyai zenei - és most már részben művészeti - fesztiválon a koncertek mellett más érdekes programok is várják a közönséget.

Link másolása

A 2024-es Fishing on Orfűn négy nap alatt 7 helyszínen 150 zenei program várja a látogatókat. A 2014 óta elővételben telt házas fesztiválra a bérletek 80%-a már a zenei program meghirdetése előtt gazdára talált, a napijegyek is gyorsan fogytak, így már csak szerdai és szombati napijegyek kaphatók, de ezekből sincs sok.

Képzőművészet On Orfű: A Művészet Ünnepe

Nagyszabású tervekkel készül a Fishing idén is, ezekből egy a KÉPZŐMŰVÉSZET ON ORFŰ projekt, amely során a művészet kerül a fesztivál középpontjába. A zenei helyszíneket már ennek megfelelően nevezték el, mint például a Gyönyörök kertje és a Csillagos éj nagyszínpad, valamint az Orfűi Picsahal nagysátor.

Ezen kívül kialakítják a GALÉRIA EGY SZERPENTINEN nevű erdei kiállítóteret, ahol menő és feltörekvő festők, szobrászok, textilművészek és keramikusok műveit csodálhatjátok meg. Lesznek fényfestési alkotások és egy interaktív helyszín is! Azt remélik, hogy a Galéria egy szerpentinen lesz az év leglátogatottabb kiállítása.

Orfű Összehoz: Különleges Zenei Kollaborációk

Érdekes lehet az ORFŰ ÖSSZEHOZ koncepciója is.

Az idei Fishingen Lovasi András Fekete Giorgioval, Beck Zoli Balla Gergővel, Lázár Dodi Lecsóval, és Bérczesi Róbert Volkovával lép fel. Ezek az együttműködések korábban még nem valósultak meg, ezért igazi kuriózumok lesznek.

Ne hagyjátok ki ezeket az egyszeri és megismételhetetlen koncerteket minden este 9 után A tűzhöz közel színpadnál!

Komolyzene az Erdőben: Egy Csepp Nyugalom

A hagyományokhoz híven, a Fishing fesztivál kora délutáni programjait idén is komolyzenei koncertek nyitják. Sárközy Papa (30Y) állította össze a programot, ahol vonósnégyes, férfikar és neves gitárművész is fellép. Ha tehetitek, kezdjétek a napot 15:00-kor A tűzhöz közel színpadnál, hiszen a komolyzene egyáltalán nem unalmas!

Mesél az Erdő: Intim Dalszerzői Estek

Folytatják a Mesél az erdő-programokat is, ahol dalszerzők zenélnek nektek intim környezetben. Szente Katica beszélget velük inspirációkról, írásról, zenélésről minden nap 16:00 és 17:45 között A tűzhöz közel színpadon.

Fejlesztések: Újdonságok a Helyszínen

Az újításokról szólva, idén is számos fejlesztéssel várnak benneteket.

Megújul a Borfalu színpad, új arculatot kap rengeteg bódé és épület, több új lépcsőt építettek és jópárat felújítottak. Ráadásul a kilátás is jobb lesz.

Fesztiválbelépők: Ne Maradj Le!

Vélhetően idén sem fog megszakadni az immáron 10 éves hagyomány, hogy elővételben elkel minden jegy a Fishingre. Már csak szerdai és szombati napijegyek kaphatók, de ezekből sincs sok, szóval aki nem szeretne lemaradni, az kattintson most!

A nagyszínpadokon kapott lehetőséget a Carson Coma, az Elefánt, az Esti Kornél, Krúbi, a Csaknekedkislány, az aurevoir., az Ivan & the Parazol, a Blahalouisiana, Deva, Beton.Hofi, Pogány Induló, az Analog Balaton, vagy az idei Fishing-himnuszt jegyző Bohemian Betyars és a Platon Karataev is. A második nagyszínpad nyitósávjában kifejezetten a feltörekvő, nagyobb közönségre érdemes produkciók (Hűvös, Raklap, Barkóczi Noémi, Fiúk) kaptak helyet. De persze a régebben indult zenekarok kedvelői sem fognak csalódni, hiszen idén sem hiányozhat Orfű nagyszínpadairól a 30Y, a Kiscsillag, a Quimby, a Vad Fruttik, a Bëlga, a Péterfy Bori & Love Band, a Hiperkarma vagy a Pál Utcai Fiúk.


Link másolása
KÖVESS MINKET: