News here
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Lerágod a körmeid: Colin Farrell és Viggo Mortensen barlangból mentik a thai gyerekeket A tizenhármakban

5000 ember, 700 oxigénpalack, 100 búvár, 17 ország és 1 csoda, ami egyesítette a világot.

Link másolása

hirdetés

A legizgalmasabb történeteket természetesen a való élet prezentálja, ezen nincs mit csodálkozni. Elég, ha visszakukkantunk négy évvel ezelőttre. 2018. június 23-án egy 11-16 évesekből álló thaiföldi focicsapat (12 gyerek és 25 éves edzőjük) túl mélyre merészkedtek a Csiangraj tartományban lévő Nang Non-hegység egyik óriási barlangjába, a Tham Luangba. Pechükre épp akkor csapott le egy óriási, több napon át tartó esőzés a vidékre, a víz pedig pillanatok alatt elárasztotta a barlangot, így csapdába ejtve a tizenhármakat egy a barlang szájától mintegy 3,2 kilométerre lévő, menedéket nyújtó sziklán. A szülők rögvest riasztották a hatóságokat, így szinte azonnal megkezdődött a mentőakció, ám a helyi hadsereg búvárjai képtelenek voltak megközelíteni a gyerekeket a teljesen elárasztott, szűk járatokkal teli barlangrendszerben.

Tíz nappal az eltűnésük után két önkéntes brit búvárnak, John Volanthennek és Rick Stantonnak sikerült először eljutni a bent rekedtekig, s meglepve vették tudomásul, hogy mindannyian életben voltak.

Ráadásul a körülmények ellenére (pl. hogy 10 napja nem ettek egy falatot sem) egész jó bőrben. A mentés megszervezése és kivitelezésére azonban további napokra volt szükség, a búvároknak egy egészen elképesztő módszerhez kellett folyamodniuk ahhoz, hogy egyenként, épségben próbálják kivinni a víz alatt lévő barlangból a srácokat, hiszen még egy edzett, profi merülőnek is kb. hat órájába telt, mire elért a gyerekekig…

Egészen elképesztő sztorin izgulhatott a Föld lakossága 2018 nyarán (amit természetesen a média is felkapott, és folyamatosan élőben közvetítette a fejleményeket világszerte), aki azonban akkor nem követte az eseményeket, így nem ismeri a mentőakció részleteit és végkimenetelét, azt természetesen nem fosztjuk meg az izgalomtól, így nem árulunk el spoilereket. Nekik és persze azoknak is, akik jól tudják, mi történt a Tham Luang-barlangban, csupán azt ajánljuk: nézzék meg A tizehnármakat, ami már elérhető az Amazon Prime Video streamingszolgáltató műsorán. S hogy mi okunk van bárkit is a megtekintésre ösztönözni? Nos, több ilyen is akad.

1. A hihetetlen valóság
.

A thaiföldi mentőakció valóban megdöbbentő fordulatokban bővelkedik. Ha arról olvasunk vagy hallunk, hogy embereket kimentenek például egy barlangból, a legtöbben talán nem is gondolunk bele, ez milyen vesződségekkel járhat, hogy milyen akadályokat gördíthet a hősök elé a sors, vagy milyen metódusokhoz kell folyamodniuk a mentőknek ahhoz, hogy sikerüljön a cél: az emberi életek megóvása.

A Tham Luang-esetben ráadásul gyerekekről volt szó, ami még tovább nehezítette az akciót, és persze még nagyobb médiafigyelmet generált.

hirdetés
2. A rendező

Az Oscar-díjas Ron Howard többek között olyan filmekkel örvendeztetett meg minket eddigi 45 éves direktori pályafutása alatt, mint például a Csobbanás, a Selyemgubó, a Willow, a Lánglovagok, a Túl az óperencián, az Apollo-13, a Váltságdíj, A Grincs, az Egy csodálatos elme, a Dan Brown-trilógia (A Da Vinci-kód, Angyalok és démonok, Inferno) vagy a Solo – Egy Star Wars történet. Howard tehát vérbeli zsánerzsonglőr, hiszen készített már sci-fit, vígjátékot, fantasyt, akciófilmet, drámát, thrillert, valamint mese-, sport- és kalandfilmet is. Illetve az is megfigyelhető, hogy rendezőnk akkor van igazán az elemében, amikor egy valós történetet kell megfilmesítenie, rendre ezek a mozgóképei sikerülnek a legjobban: pl. Apollo-13, Egy csodálatos elme, A remény bajnoka, Frost/Nixon, Hajsza a győzelemért.

Legújabb filmjével pedig tovább erősíti ezt a tételt, A tizenhármak talán a legjobb filmje a 2008-as Frost/Nixon és a 2013-as Hajsza a győzelemért óta.

3. A színészek

Bár a thaiföldi sztori miatt adott, hogy a film szereplőinek többségét ázsiai színészek alakítsák, a brit búvárcsapat tagjaira olyan színészeket alkalmaztak Howardék, mint a Rick Stantont alakító Colin Farrell, John Volanthenként Viggo Mortensen (akitől az angol akcentus egészen furán hat), Harry Harris szerepében Joel Edgerton vagy az ifjú titán Chris Jewellként Tom Bateman (ő a Dermesztő hajszából, a Halál a Nílusonból vagy a Ne higgy a szemének! című sorozatból lehet ismerős). Nem is kérdés, hogy mindannyian csodálatosak, s mindannyiuknak megvannak a nagy pillanatai.

4. A hitelesség

Ron Howard és forgatókönyvírója, William Nicholson (Gladiátor, Rendíthetetlen, Everest) nagy gondot fordítottak arra, hogy A tizenhármak nézése közben úgy érezzük, valóban ott kapkodunk levegőért a búvárokkal együtt a víz alatt, a barlang szűk járatai közt, a vészesen fogyó oxigénkészlettel, vagy hogy átérezzük, milyen embertelen munka és összefogás kellett ahhoz, hogy kimenekítsék ezt a 13 embert a sötét mélyből. Nem is rövid a mű, mintegy két és fél órára volt szükségük ahhoz, hogy belesűrítsenek minden fontos mozzanatot, ami segít megérteni egy ilyen nagyszabású akció mibenlétét. Howard a legtöbb esetben nem is él a megszokott hollywoodi hatásvadász eszközökkel. Például a thai szereplők thai nyelven beszélnek egymással, a bajbajutottak szemszögét sem használja, ezzel is erősítve a tehetetlen külvilág helyzetébe való beleélést, és csupán néhány olyan pillanat akad, ami az izgalom és a drámaiság fokozására szolgál (ráadásul ezek is működnek).

A tizenhármak egy vérprofi veterán egy valóban megtörtént nagyszabású esemény előtti több mint tisztességes mozgóképes tisztelgése, ennyi és nem több. De nem is kell többnek lennie.

5. Az összefogás

A tizenhármak története azért is kívánkozott filmre, mivel egy csodálatos példája annak, hogy a politikai, ideológiai, vallási vagy faji csatározásokban és háborúkban fulladozó Föld népe mindettől függetlenül egy pillanat alatt képes összecsiszolódni, és együtt küzdeni valami olyasmiért, ami mindenki számára fontos: az életért. Mások életéért is akár. A 12 thai gyermek és edzőjük története a kicsinyes különbözőségeiket félredobó emberiség összefogásának szimbóluma lett, amit az erről szóló A tizenhármak méltó módon vitt filmre, s ezzel adott egy lökést afelé is, hogy a Hetedikben is megemlített híres Hemingway-idézet („A világ jó hely, és érdemes küzdeni érte.”) első felével is egyetértsünk, ne csak a másodikkal.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT
Ki lesz a következő James Bond? A két legnagyobb favorit az életkora miatt nem lehet esélyes a szerepre
Harmincas éveiben járó színészt keresnek a szerepre a producerek. Így a két legnagyobb esélyes azonnal kiesett a versenyből.

Link másolása

hirdetés

Tovább szűkült a kör, hogy ki lehet a jövőben James Bond megtestesítője, írja a New York Post. Michael G. Wilson a Bond-filmek egyik producere a Brit Filmintézet pénteki rendezvényén arról beszélt, hogy milyen korú színészt keresnek a feladatra.

Daniel Craig a tavaly bemutatott Nincs idő meghalni után bejelentette, hogy nem szeretné többször eljátszani a 007-est. Azonnal beindultak a találgatások, hogy ki lehet a világ leghíresebb titkos ügynöke a jövőben. Wilson pénteken elejtett megjegyzései szerint viszont egyértelmű, hogy

a készítők a harmincas éveiben járó színészt keresnek. Ez alapján pedig a rajongók két favoritja, a 45 éves Tom Hardy és a nála öt évvel idősebb Idris Elba is kiesett a versenyből.

Wilson elmondta, hogy korábban szóba kerültek jóval fiatalabb színészek is, de nem lettek volna hitelesek a sokat próbált, veterán ügynök szerepében. Ezért keresgélnek inkább a harmincasok között.

A fogadóirodáknál jelenleg a legnagyobb esélyesnek a 39 éves Henry Cavill számít, őt követi a sorban a 34 éves Regé-Jean Page. De nem lenne különösebben meglepő az sem, ha végül a 37 éves James Norton vagy a 39 éves Aidan Turner kapná a szerepet.

Daniel Craig 38 éves volt, amikor először alakította Bondot, de az utolsó filmje forgatása idején már 51 éves is elmúlt. Roger Moore volt a legidősebb színész, aki valaha megformálta az akcióhőst: a sztár 58 évesen alakította utoljára a kémet a Halálvágta című 1985-ös epizódban.

Craig a múlt hónapban arról beszélt a GQ magazinnak, hogy egyáltalán nem érdekli, ki veszi át tőle a szerepet. Ennek ellenére nagyon várja az új filmet és sok sikert kívánt egyelőre még ismeretlen utódjának.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
LEGO Mona Lisát és 6 méteres LEGO dínót is láthatsz a legmenőbb budapesti kiállításon
A The Art Of The Brick kiállítás végre Budapestre érkezett. Nézd meg velünk a legmenőbb LEGO-szobrokat!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. október 04.


Link másolása

hirdetés

Gyerekkorom óta imádok legózni. Sőt ami azt illeti, még mindig LEGO-t kérek karácsonyra, pedig már nekem is gyerekeim vannak. Mivel a másik szenvedélyem a művészet, így kíváncsian vártam e kettő tökéletes ötvözetét. A The Art Of The Brick kiállításon ugyanis a leghíresebb műalkotásokat láthattam LEGO-ból kirakva.

A The Art Of The Brick kiállítást a CNN TOP 10 kötelező utazó kiállításának egyikeként emlegetik, és eddig 42 világvárosban aratott sikert. A kiállításon Nathan Sawaya amerikai művész alkotásait láthatjuk, aki kizárólag LEGO kockákból épít szobrokat.

Nathan Sawaya évekig ügyvédként dolgozott New Yorkban, mielőtt ráébredt, hogy inkább művész szeretne lenni. Ügyvédi karrierjét feladta, és ma már szerző, előadó és napjaink egyik legnépszerűbb, díjnyertes kortárs művésze.

Sawaya azért választotta a LEGO-t szobraihoz, mert a LEGO-hoz mindenki tud kötődni. Mindenkinek ismerős a gyerekkorából, és sok felnőtt is szeret LEGO-t építeni. Műalkotásainak egyik célja, hogy közelebb vigye a művészettörténetet és a kézzel való alkotás élményét a fiatalabb generációkhoz - az online trendek ellenében. Illetve mindenki megértse, hogy nincs lehetetlen az alkotásban.

A kiállítótérbe lépve egyből elámultunk: gömbölyű(!) LEGO földgömb, életnagyságú LEGO-emberek, és ez még csak a kezdet. Természetesen rengeteg olyan LEGO-szobor van a kiállításon, amivel bárki szívesen pózolna. A kiállítás elején azonban egy kifejezetten ezt a célt szolgáló szelfiszobor is várt bennünket.

hirdetés

Nagyon személyes jelleget ad a kiállításnak, hogy a szobrok információs tábláin a művész érdekes részleteket árult el műveiről. A Cselló szoborhoz például azt írta: “...azért alkottam meg, hogy a zene felfedezésére ösztönözzem a gyerekeket.” A magas ceruzához pedig azt, hogy “Rendkívül jól jöhet, ha a mennyezetre akarsz írni. Én pedig mindig is vágytam erre.”

Több leírása is érezhetően gyerekeknek, gyermeklelkű felnőtteknek szól. De sok olyan alkotás is van, mint például a Létra, vagy az Író, ami mellett a művész bíztató jótanácsait olvashatjuk: “Néha, mikor feljebb akarunk lépni, csupán önmagunkra van szükségünk.” vagy “Hagyd kibontakozni az ötleteidet!”

A kiállítás legizgalmasabb része számomra egyértelműen a Múltbéli Mesterek szekció volt, ahol a leghíresebb műalkotások LEGO reprodukcióit nézhettük meg Gízai szfinxtől a Mona Lisa-n át a Duchamp piszoárjáig.

Az egyik kedvencem Van Gogh Csillagos éjének reprodukciója. Nagyon érdekes látni, hogyan oldotta meg Sawaya ezt a festményt. Különösen azért, mert a LEGO idén piacra dobott egy ilyen témájú - igaz jóval kisebb - bárki által megvásárolható készletet. (Zárójelben megjegyzem, hogy ezt kapom idén a karácsonyfa alá, szóval alig várom, hogy én is megépítsem Sawaya után a saját lego Van Gogh-omat!)

A reprodukciók közt láthattunk olyanokat, amiket a festményekhez hasonlóan 2D-ben alkotott meg a művész, például Hokusai Nagy hullámát. Minden alkotás mellett olvashattunk leírást az eredeti műről, emellett pedig arról is, hogy a LEGO verzióban mi jelentett kihívást Sawaya-nak, vagy miért választott bizonyos megoldásokat.

A gyöngy fülbevalós lány képén imádtam, hogy a fülbevalót egy LEGO jósgömbbel hangsúlyozta ki.

A híres festmények másik csoportját a művész nem síkban, hanem 3D-ben alkotta újra. Így szokatlan látószögből is megcsodálhattuk Whistler mamáját, az Arnolfini házaspárt és Klimt Csókját is.

A művész zsenialitását mutatja, hogy e szobrok még profilból is visszaadják az eredeti alkotásokon fellelhető érzelmeket, a Sikoly rémületét, vagy az Amerikai Gótika házaspárjának szigorú arckifejezését.

Sawaya nem csak festményeket, hanem híres szobrokat és épületeket is elkészített LEGO-ból. Az információs táblákról pedig megtudhattuk, milyen méretarányban készült el a Diszkoszvető, a Dávid szobor vagy a Parthenón.

Az egyik leglátványosabb mű egyértelműen az átlátszó LEGO kockákból készített chartres-i rózsaablak. A hátulról megvilágított alkotás alá gyönyörű színes árnyékot vetítenek, hogy igazi rózsaablak hatását keltse.

Az Emberi Kifejezések szekcióban főként érzéseket fejeznek ki a szobrok. Itt találjuk meg a művész önarcképét is.

Az itt fellelhető szobrok többségében egyébként szintén megtaláljuk Sawaya-t. Legalábbis az érzéseit. A Szürke című alkotás például azt a pillanatot ragadja meg, amikor a művész hátat fordítva az ügyvédi pályának eldöntötte, hogy szabadjára engedi a benne lakó művészt. A Kapaszkodás című szobrot pedig, mint írja, “válaszként készítettem mindazoknak, akik megpróbáltak visszatartani az életben.” Zseniális, ahogy a szobor saját árnyékából kinyúló karok kapaszkodnak a piros alakba.

Megnézhettük a kiállításon a művész leghíresebb szobrát is. A Sárga minden korosztály figyelmét felkelti. Sawaya szerint azért, mert a felnőtteket a saját lelkük feltárásának katartikus élményére emlékezteti. A gyerekek pedig valószínűleg “menőnek találják a földre kiömlő sárga belek látványát.” És tényleg! Mindenesetre jót mosolyogtam ezen a kettősségen.

A kiállítás legmenőbb, legnagyobb és legtöbb LEGO-kockából álló szobra viszont kétség kívül a Dinoszaurusz csontváz.

Ez az egyik legnagyobb szobor, amit Sawaya valaha készített: 80020 elemből áll, 180 cm magas és 597 cm hosszú.

Azért készült, mert a művész látta, milyen sok gyerek látogatja a kiállításait, és készíteni akart nekik egy szobrot, ami igazán tetszik nekik: “És mi jobb létezik erre, mint egy dinoszaurusz?”

A kiállítás külön szekcióban mutatja be a Darabokban című projektet, amit a művész Dean West fényképész multimédiással készített. Az önazonosságról szóló kompozíciókhoz Sawaya készített LEGO-szobrokat, amelyeket külön is kiállítottak az elkészült képek mellett.

A tárlat a szobrok megtekintésével korán sem ér véget. A kiállítás végén FunZone területet és interaktív sarkot is kialakítottak, ahol a gyerekek és felnőttek is szabadon alkothatnak nagy LEGO medencékben vagy asztaloknál. Illetve LEGO számítógépes játékokat is kipróbálhattunk.

Amikor a kiállítás felénél járhattam, elsüvített mellettem két kislány a nagypapával a nyomukban. Nagyokat nevettek a Sikolyon, majd hallottam, ahogy két teremmel odébb sikoltozva örülnek egy Miki Egér-portrénak. Ha a tempójukat nézem, háromszor olyan gyorsan haladtak a kiállításon, mint én, miközben a nagypapa kapkodva magyarázta nekik, mit is látnak. Az viszont tuti, hogy utánam jöttek ki, mert amikor én háromnegyed órával később végeztem, ők még nagyban legóztak.

A kiállítást tehát minden korosztálynak ajánlom, mert biztos vagyok benne, hogy mindenki talál itt olyat, ami leköti. Nekünk felnőtteknek egy nem mindennapi kiállítás, hihetetlen LEGO építészeti megoldásokkal. A gyerekeknek pedig rendkívüli lehetőség arra, hogy a kedvenc játékukon keresztül ismerkedjenek meg a leghíresebb remekművekkel. Ahogy Sawaya is írja:

“Az első mellékneveket a School House Rock című műsorból tanultam. Egytől tízig számolni pedig a Szezám utcából. (…) Képzeld el, hogy egy gyermek a LEGO-n keresztül tanul a művészettörténetről.”

A The Art Of The Brick kiállítást 2023. január 31-ig nézheted meg a budapesti Komplexben, a Király utca 26. szám alatt. Részletek a kiállítás honlapján.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés
Meghalt az őslakos színésznő, aki Marlon Brando nevében visszautasította az Oscar-díjat
Sacheen Littlefeather 1973-ban mondta volna el a legendás színész gondolatait az őslakosok helyzetéről, de egy perc után leterelték a színpadról.

Link másolása

hirdetés

Elhunyt Sacheen Littlefeather, színésznő és kisebbségi jogi aktivista, akit azután ismert meg a nyilvánosság, hogy 1973-ban Marlon Brando nevében visszautasította az Oscar-díjat, melyet A keresztapa című filmben nyújtott alakításáért ítéltek a színésznek – közölte az amerikai filmakadémia.

Littlefeathernél 2018 márciusában diagnosztizáltak mellrákot, a színésznő és aktivista vasárnap szerettei körében, a kaliforniai Novato városában halt meg.

Brando 1973-ban az apacs aktivistát küldte maga helyett az Oscar-díjátadóra, így akart tiltakozni Hollywood rasszizmusa ellen, mivel szerinte az őslakosok nem kaptak megfelelő szerepeket. Ekkor zajlott az Amerikai Indián Mozgalom (American Indian Movement) által szervezett dél-dakotai Wounded Knee-i tüntetés is, mely szintén az őslakosok jogai mellett állt ki, azonban a média hallgatott róla.

Littlefeather a díjátadón egy 15 oldalas közleményt szeretett volna felolvasni, végül egy percet kapott a szervezőktől, hogy összefoglalja az üzenetét, majd elvezették.

A botrány idén júniusban, majdnem 50 évvel később kapott újból reflektorfényt, ugyanis az Oscar-díjakat odaítélő amerikai filmakadémia bocsánatot kért a Littlefeathertől a vele szemben tanúsított bánásmód miatt: „A bántalmazás, amit ki kellett állnia a beszéde miatt, jogtalan és indokolatlan volt. Az érzelmi sérülés, amit át kellett élnie, és amire az egész filmes karrierje ráment, helyrehozhatatlan. Az ön által tanúsított bátorságot túl hosszú ideig hagyták figyelmen kívül. Szeretnénk ezért a bocsánatát kérni, és kifejezni mélységes tiszteletünket Ön iránt” – írta David Rubin, az Akadémia akkori elnöke a június 18-án kiadott bocsánatkérő levelében.

A bocsánatkérésre az egykori színésznő is reagált: „Teljesen megdöbbentem. Soha nem gondoltam volna, hogy megélem ezt a napot”.

2021-ben jelent meg a színésznő életéről és civil aktivizmusáról szóló dokumentumfilm, a Sacheen: Breaking the Silence.

hirdetés

Bár volt néhány kisebb szerepe, Littlefeather azt mondta, az Oscar-botrány után Hollywoodban feketelistára került, ezért visszatért San Franciscóba, hogy folytassa civil aktivizmusát, színházi és egészségügyi munkáit.

Sacheen Littlefeather teljes beszéde angolul

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
Folytatódik a film forgatása, ahol Alec Baldwin véletlenül lelőtte az operatőrt
A Rust című film producere ráadásul az elhunyt nő férje. Valószínűleg ez lehetett a megegyezés.
Fotó: ABC News/YouTube - szmo.hu
2022. október 05.


Link másolása

hirdetés

Alec Baldwin és társai januárban folytatják a Rust című film forgatását. Ez az a film, amelynek forgatásán a színész egy tragikus baleset során lelőtte az operatőr Halyna Hutchinst - írja a Mirror.

A Rust forgatása 2023 januárjában folytatódik, miután Baldwin megállapodásra jutott Halyna Hutchins férjével, aki a film executive producere lesz.

A tragikus incidenst követően Baldwin mindig is hangsúlyozta, hogy nem ő húzta meg a ravaszt a kellékként használt fegyveren.

Ehelyett azt állítja, a filmen dolgozó kaszkadőrök és kellékmenedzserek felelőssége lett volna, hogy ne kerüljön éles töltény a fegyverbe.

A múlt hónapban Mary Carmack-Altwies, Santa Fe kerületi ügyész azt mondta, készen áll arra, hogy négy ember ellen vádat emeljen, és az új-mexikói büntetőjog szerint "tanulmányozza az összes gyilkossági törvényt". A vádemelés azonban elmaradt.

hirdetés

A megállapodást követően Halyna férje, Matthew a következőket mondta:

„A bíróság jóváhagyásával megegyezésre jutottunk a Rust producerei, köztük Alec Baldwin és a Rust Movie Productions ellen indított, gondatlanságból elkövetett emberölés miatti perben. A megegyezés részeként a vádat visszavonjuk.”

„A Rust forgatása, amelyben most executive producerként fogok részt venni, 2023 januárjában folytatódik az összes eredeti főszereplővel. Nem az érdekel, hogy vádaskodjak, vagy hibáztassak bárkit - akár a producereket, akár Mr. Baldwint. Mindannyian úgy gondoljuk, hogy Halyna halála szörnyű baleset volt. Hálás vagyok, hogy a producerek és a szórakoztatóipar összefogtak, hogy tisztelegjünk Halyna utolsó munkája előtt.”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: