News here
hirdetés

KULT

Isten éltesse a magyar kultúrát!

A magyar kultúrát természetesnek vesszük, hiszen ebben élünk. Ez mégis egy olyan nap, amikor egy pillanatra megállhatunk és elgondolkozhatunk, mit is jelent számunkra.

Link másolása

hirdetés

Ma már mindenről neveznek el egy-egy napot, sőt évet is. Miért ne tették volna ezt a magyar kultúrával is? És mi szépen besoroljuk a kötelező megemlékezések közé, legtöbben úgy, hogy bele sem gondolunk, mit is jelent a magyar kultúra. Pedig nem olyan régi ünnepe ez a nap a magyar kultúrának, hiszen először 1989-ben emlékeztek országszerte arra a napra, amikor

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én – a kézirat tanúsága szerint – letisztázta Himnusz című költeményét.

Ahhoz azonban, hogy tisztában legyünk a magyar kultúra fogalmával, először definiálnunk kellene a kultúrát. Ezt viszont már több százan megtették és teszik ma is.

Például Vitányi Iván szociológus, esztéta szerint

„kultúra az, amikor valaki csinál valamit.”

Ez alapján magyar kultúra az, amikor magyarok és/vagy magyarul csinálnak valamit. Kultúra alatt nemcsak a művészeteket értem, hanem a minket körülvevő környezetet, a viselkedést, a szokásokat, a gasztronómiát, az életérzést, etikettet és gondolkodásmódot.

Ezekben éppen úgy otthon kellene éreznünk magunkat, mint a saját bőrünkben. Ez nem egy ismerethalmaz, amit ide-oda lehet szállítani. A magyar kultúra a magyar emberekben élő, olyan szellemi és erkölcsi tartalom, ami nélkül nem létezhetne magyarság.

hirdetés

Kultúra alatt általában azt a szűkített fogalmat, tartalmat értjük, amit a színház, a mozi, a múzeum, kiállítás, könyvtár, úgy általában a művészetek jelentenek. Pedig a kultúra ennél sokkal több, át- meg átszövi mindennapjainkat. Szerintem a kultúrával az is találkozik nap mint nap és ki sem kerülheti, akinek esze ágában sincs koncertre, színházba, moziba, kiállításra menni.

Ha például valaki munka után hazamegy, bekapcsolja a rádiót, és megszólal valami zene, az is kultúra. Vagy megnéz a tv-ben egy sorozatot, az is kultúra, hiszen azt valakik megalkották, közkinccsé tették. Vagy ha tölt magának egy fröccsöt, az is kultúra, hiszen benne van a szőlő- és borkultúra, és benne van az a hagyomány, hogy mi itt a Kárpát-medencében fröccsöt iszunk.

És itt elhangzott egy fontos szó, a hagyomány, hiszen abból táplálkozunk, mindennapi kultúránk azon alapszik. És itt nem csak klasszikus értelemben vett néphagyományt kell érteni. Hiszen pl. az is hagyomány, hogy egy családban hogyan élik meg az ünnepeket, milyen kialakult szokások, hagyományok mentén. És ez igaz egy kisebb vagy nagyobb közösségre, és egy településre is.

Szóval a kultúrát mindenki másképp éli meg, ki alkotó, ki fogyasztó, ki különböző közösségekbe jár énekelni, hímezni, varrni, festeni, mozogni, sakkozni, ki koncertre, kiállításra, moziba, színházba, cirkuszba, fesztiválra. A lehetőségek száma szinte korlátlan.

Egy biztos, azt a legtöbben értik és elismerik, hogy a kultúra, a jól működő aktív közösségek hatása egy település életére elvitathatatlan. Kimutatható a gazdaság élénkítő szerepe, erősíti a társadalmi kohéziót, és a település népességmegtartó erejét. Ezért egy előre mutató, a jövőről felelősen gondolkodó településvezetés támogatja, pártolja a helyi kultúra megnyilvánulásait, intézményeit, a közösségek életét és munkáját.

Ezen a napon különböző rendezvények emlékeztetnek minket évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra.

Talán ezen a napon sikerül felhívni a figyelmet azokra az értékekre, amelyeket az évszázadok alatt megőriztünk.

Egy-egy program, esemény kapcsán sokan, sokféle módon próbálnak megmutatni, átadni valamit kulturális, művészeti életünk értékeiből.

Normális körülmények között ez így is van, de most más időket élünk.

A kultúra meghatározó intézményei hónapok óta zárva vannak: a mozik, színházak, koncerttermek, múzeumok, kiállító termek, könyvtárak, művelődési házak, közösségi színterek. Iszonyatosan nehéz időszak ez, természetesen nemcsak a kulturális szektor szereplőinek, de mi ezt ismerjük, ebben dolgozunk, dolgoznánk, ha lehetne. Nagyon hiányzik a „normális kerékvágás”. Borzasztó érzés naponta bejönni a máskor oly nyüzsgő, most kongóan üres házba.

Kedves normális, aktív, pezsgő közösségi, kulturális életre vágyó barátaink, tartsatok, tartsunk ki, egyszer csak vége lesz ennek a rémálomnak! Addig is olvassunk sokat, nézzünk jó filmeket és streamelt színházi előadásokat, hallgassunk jó zenéket, aki tud, énekeljen, táncoljon, zenéljen, verseljen, fessen, hímezzen, alkosson otthon. Mindenki őrizze meg az egészségét és a jókedvét!

Isten éltesse a magyar kultúrát!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés
Brutális reakciókat kapott Adele, miután lemondta a Las Vegas-i koncertjeit
Érezte a csalódottságot, de kitart a döntése mellett.

Link másolása

hirdetés

„Brutális” reakciókat kapott Adele miután lemondta az idén év elejére Las Vegasba tervezett koncertsorozatát - mondta el az énekesnő a BBC Radio 4 Desert Island Discs című műsorában.

A brit énekesnő

a tervek szerint idén január és április között minden hétvégén két koncertet adott volna a Caesar's Palace-ben

a Weekends With Adele sorozat keretében. Adele azonban januárban, egy nappal a show indulása előtt egy érzelmes Instagram-videóban lemondta a fellépéseket. Akkor azt mondta, hogy stábtagok közül sokan elkapták a koronavírust, így nem tudták időben befejezni a műsort.

Az énekesnő most úgy fogalmazott, hogy a koncertsorozat lemondása miatt le volt sújtva, érezte mindenki csalódottságát, de kiáll a döntése mellett.

„Nem fogok csak azért csinálni egy műsort, mert muszáj, vagy mert különben az emberek csalódni fognak, vagy mert rengeteg pénzt fogunk veszíteni. Úgy vagyok vele, hogy a műsor nem elég jó”

- mondta Adele.

hirdetés

Februárban egy műsorban azt mondta, hogy a csapatával keményen dolgoznak az új időpontok előkészítésén, mert a koncerteket biztosan megtartják idén.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés
Budapesten forgatják a Dűne folytatását július végétől
Július 21-től forog a nagysikerű film második része Magyarországon.

Link másolása

hirdetés

A Deadline információi szerint már elkezdődött a Dűne második részének forgatása az olasz Altivoléban. A lap úgy tudja:

a Dűne folytatásának forgatása július 21-től Budapesten folytatódik.

A 2021-ben bemutatott első részt is Magyarországon forgatták. A Dűne első részének cselekménye Frank Herbert nagysikerű regényének nagyjából a felénél fejeződött be. Ugyanakkor egy ideig kérdéses volt, hogy kap-e folytatást a film.

A Warner Bros. múlt héten jelentette be, hogy a Dűne második részének bemutatóját 2023. október 20-ról 2023. november 17-re tolják.

Emellett pedig több szereplő nevét is elárulták már. Az előző rész szereplői - Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Javier Bardem, Josh Brolin - mellett azt is bejelentették, hogy a második részben Léa Seydoux, Florence Pugh, Christopher Walken és Austin Butler is szerepet kap.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
Ezeket a zenéket hallgatja a legtöbb magyar a hazai rádiókban, a YouTube-on és a Spotifyon
Sok olyan előadó van, akit a rádiók alig-alig tűznek a műsoraikra, míg a többi platformon tarolnak.

Link másolása

hirdetés

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 127 rádióadó adatait vizsgálta meg legújabb kutatásában, hogy feltárja a tavalyi év legnépszerűbb előadóit és dalait. A vizsgált rádiók összesen 94 évnyi adást sugároztak 2021-ben, amelynek nagy részét az NMHH is rögzíti - közölték.

Ha magnókazettákon tárolná az NMHH a magyar rádiók 2021-es évi adásának hanganyagát, több mint 70 ezer kilométer hosszú kazettaszalagon férne csak el, ennyivel majdnem kétszer lehetne körbetekerni a bolygót.

Hozzátették, hogy ekkora mennyiségű hanganyag feldolgozása alapján készült az NMHH kutatása, amelyből

kiderült, hogy kik a legnépszerűbb előadók a magyar rádiók játszási listája alapján.

A programkategóriák közül leginkább a zenék domináltak: összesen 45 évnyi zene volt hallható a vizsgált csatornákon. A teljes zenei repertoár 157 154 különböző zeneszámból állt. 120 771 szám egynél több alkalommal volt hallható, ezek 54,6 százaléka magyar, 45,4 százaléka külföldi alkotás volt - írták.

Az NMHH több mint háromezer olyan zenét regisztrált az év során, amely legalább 365-ször, azaz átlagosan naponta egyszer adásba került. Átlagosan egy zeneszám 3 perc 31 másodperc hosszú és 9,72 éves volt, vagyis továbbra is a régebbi zenék a leginkább kedveltek. A teljes zenei kínálatban 1 522 külföldi és 1 162 olyan magyar előadó szerepelt, aki annyira népszerű volt, hogy napi szinten felbukkant a rádiók műsoraiban.

hirdetés
A magyar zenei toplistát leginkább a pop, a hip-hop és az electronic stílus vezeti, a külföldi lejátszási lista élén a pop mellett szintén nagy teret töltött be az elektronikus zene, viszont kevésbé jelent meg a hip-hop.

A legnépszerűbb magyar előadó Rúzsa Magdi volt, akit 57 181-szer játszottak a vizsgált csatornák, őt a Halott Pénz (40 862 lejátszás), a Wellhello (38 265), a Follow the Flow (36 173) és Ákos (26 543) követte.

A külföldi előadók közül Ava Max (36 195) volt a legnépszerűbb, a második helyen Dua Lipa (35 003) állt, majd a kanadai The Weeknd (23 928), az angol Ed Sheeran (22 108) és az amerikai Jason Derulo (18 258) alkotta a lista első öt helyezettjét.

Az öt legnépszerűbb magyar zeneszám sorban a Compact Disco feat. Hősök - Minden Rendben (9 339), a vallásos műsorokat sugárzó adók által közkedvelt Laudate Kórus - Boldogasszony Anyánk (7 273), a Follow The Flow - Régi Mese (7 105), majd a 2020-ban is toplistás Lotfi Begi X Burai - Háborgó Mélység 2 (6 710) végül Rúzsa Magdolna - Szembeszél (6 635) című dala.

Az NMHH szerint hamarosan megjelenik egy tanulmány a Spotify- és a YouTube-felhasználók kedvenceiről, amelyből néhány adatot már most közöltek.

A Spotifyon a top 20-ban egyenlően oszlanak meg a magyar és külföldi előadók.

Sokan vannak köztük, akiket a rádiók alig-alig tűznek a műsoraikra. Az első helyezett például Azahria & DESH, akiket 2021 során több mint 12 milliószor streameltek. Ők a rádiók rangsorán a 226. helyen végeztek a magyarok között.

Több előadó is van, akiket a rádiók szinte teljes mértékben mellőznek, annak ellenére, hogy Spotifyon milliós elérést produkálnak. Ilyen az 5. helyezett ALEE, akit 3,9 milliószor hallgattak a magyarok az online platformon, a rádiók viszont csak 26-szor tették adásba.

A YouTube-on a magyar előadók sokkal népszerűbbek, mint a külföldiek.

A legnépszerűbb, 90 millió feletti megtekintéssel G.w.M, aki a rádiókban csupán 79 műsorba szerkesztést ért el. A Nemazalány & Szofi - Üres Szívek dalát játszották le a magyar YouTube-felhasználók a legtöbbször 2021-ben - majdnem 19 milliószor -, míg a rádiós lista 756. helyére került.

A rádiós toplistákról ismert Follow the Flow (rádiós lista: 4. hely, Youtube lista: 8. hely), Halott Pénz (r:2, Y:11) és Bagossy Brothers Company (r: 10, Y:17) viszont itt is befutó lett.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés
Vadregényes tájon, a Szentendre-környéki erdőkben készült az Ónodi Eszter & the Open Pub új klipje
Dömörkapun talál egymásra a szorongásából kiszabaduló figurát játszó énekesnő és zenekara. Premier!

Link másolása

hirdetés

Az Ónodi Eszter & the Open Pub zenekar „Nem szólok” című dalát a zenekar (és a főhősnő) kedvelői már ismerhetik a koncertekről és a tavaly ősszel megjelent lemezről, de most végre a dalszerző Kirschner Péter rendezésében kisfilm is készült hozzá.

A film hátterét a Szentendre-környéki, Kollár-Klemencz László által fémjelzett „Dömörkapu Rengeteg” koncert- és eseményhelyszín adja, annak beltere, udvara és a környékbeli erdők.

A videóban a szorongásából kiszabaduló figurát elképesztően játszó színész-énekesnő és a gyönyörűségesen izgalmas, vadregényes helyszínen játszó zenekar egymásra találását láthatjuk, miközben a 80-as évek alterpopját a 2022-es hangzásokkal karakánul ötvöző zene szól.

A videó az NKA támogatásával valósult meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: