News here
hirdetés

KULT

Így tanítanak a bolygó másik oldalán

A sokszínű Új-Zéland oktatási rendszere is változatos, rugalmas.

Link másolása

hirdetés

A Világ iskolái blog szerzői: Viki és Liza. Anyukák mindketten, magyarok, akik külföldön élnek. Liza épp Bangkokban Kanári szigetek után, Viki négy gyerekével Angliában. A gyerekeik kapcsán sok érdekes iskolai, óvodai és mindenféle gyerekes tapasztalatokat szereztek különböző országokban.

Közben barátnőik is külföldre vándoroltak és sok külföldön élő magyar anyukával is megismerkedtek az elmúlt években. Mindenkinek olyan egyéni, olyan kalandos történetei voltak a gyerekei iskoláiról, gyerekeikről, hogy elhatározták, felteszik a történeteket egy blogba.

Az alábbi interjú a bolygó másik oldalára földrajzilag a Föld legelszigeteltebb államába, Új-Zélandra repít el minket. Új-Zéland egy olyan ország, amely támogatja a kreativitás kibontakozását és a kereteken túllépő gondolkodásmód, szemlélet kialakítását. Így aztán teljesen természetes, hogy az oktatáshoz is nagyon innovatív módon közelítenek. A beszámolót Jemimah-tól kaptuk, aki egy új-zélandi barátunk. Köszönjük!

Pedagógus családban nőttem fel, mindkét szülőm tanárember. A társadalomnak azon kicsi, de nem jelentéktelen részéhez tartozom, akik nem az állami oktatási rendszerben tanultak. Még így is, hogy az általánostól eltérő módon folyt az oktatásom, a társaim és én gond nélkül tudtunk felvételizni állami egyetemekre, majd sikeresen beléptünk a munkaerő piacra. Természetesen az iskolába járás, mint olyan, még mindig teljesen normális, megszokott dolog a legtöbb új-zélandi gyerek számára. Kapcsolatban voltam az egyik helyi általános iskola tanárával (aki 5-12 év közötti gyerekeket tanít), aki elmondta, hogy jelenleg az iskolákban miként folyik a tanítás és hogy a tanárok új generációja hogyan formálja az új-zélandi iskolákat.

Ormiston Primary School

hirdetés

Az új-zélandi iskolák egyik nagy előnye a rugalmasságukban rejlik, ami úgy tűnik hogy évről évre csak tovább növekszik. A tanárokat arra ösztönzik, hogy a saját osztályuk tantervét, tananyagát úgy alakítsák ki, hogy az találkozzon a diákjaik igényeivel. Ezért aztán az osztály összetételétől függően az egyik tanár metodikája teljesen eltérhet a másikétól, illetve a módszertant is az osztályhoz kell igazítani. A tanároktól elvárják, hogy gyorsan azonosítsák a tanulók igényeit, különösen a kulcsfontosságú alap készségekben, mint az olvasás, írás, matematika, majd olyan megfelelő tanítási tervet kell készíteniük, ami találkozik ezekkel az a tanulói igényekkel.

Sajnos a magas osztálylétszámok miatt, a tanárok a nap minden egyes tanóráján nem tudnak hatékonyan megfelelni az összes diák igényének. Azonban néhány egyéni differenciált fejlesztés biztosítja, hogy minden egyes diák legalább kétszer egy héten a legjobb tanárok segítségével közelebb jusson az adott pillanatban kitűzött céljaikhoz.

uz_iskola3

Hasonlóképpen, a tanárokra nagy mennyiségű ellenőrzési feladat hárul a tanórák és a tananyag megtervezésekor. A fő kikötés, hogy minden nap tanítani kell olvasást, írást és matematikát. Az ehhez szükséges anyagokkal az oktatási minisztérium ellátja a tanárokat, de ha a tanár talál más, hatékony módszert ezek tanítására, akkor az osztályában szabadon használhatja azokat. Ezeken kívül létezik egy, a tantárgyakra vonatkozó iránymutatási rendszer az "Inquiry Topics" (Megvizsgálandó témák) – ez egy szándékosan széles, nagy szabadságot adó rendszer, hogy a tanárok és a diákok a kedvük szerint vizsgálhassák meg az adott témát. Például a tanár, akivel én beszéltem elmondta, hogy az olimpiai játékok miatt az iskolájában a legnagyobb téma ebben az évben a "GAME ON" (Kezdődjön a játék!). Ezt a tanárok és a diákok számtalan módon tudják interpretálni, a feldolgozás során a téma minden elemére külön fókuszálva készítik el a tananyagot.

Figyelemre méltó a tananyag elsajátításának módja is: vélelmezhetően az új-zélandi osztálytermekben a végső cél az, hogy a tanulók szabadon, önállóan fedezhessék fel az ismereteket, de mint ahogy azt az interjúalanyom elmondta, ez a filozófia nem minden esetben egyezik meg a jelenleg uralkodó szakirodalommal és kutatásokkal. Sok osztályban az órakeret talán egyetlen eleme az alapvető tények bemagolása.

uz_iskola4

Az idő nagy részében a tanulókat arra ösztönzik, hogy a tudásszintjüktől függően kis csoportokban dolgozzanak, a tanár támogatásával a következő tanulási szint figyelembe vételéve megvitassák az új elképzeléseket és ötleteket. Máskülönben a diákok a munkafüzetektől függetlenül dolgoznak, vagy más előre felépített tevékenységekben vesznek részt.

Mint ahogy a tanár az osztályon belül is óriási rugalmassággal bír, úgy az osztálytermen kívül is nagyon változatos a tevékenysége. Az a tanár, akivel én beszéltem, nem ad házi feladatot. Elmondta, hogy csupán annyit vár el a tanulóktól, hogy hazavigyék a könyvet, amit ők már az osztályban elolvastak és otthon újra olvassák el a szüleikkel vagy a testvéreikkel. Ez a szemlélet abból fakad, hogy hisz abban, a túl sok extra munka értelmetlen, és nem is tükrözi az osztályteremben zajló tanítást. Határozottan úgy látja, hogy a munka felelevenítése és szinten tartása az, ami segít, de a munkalapok kitöltése (amiket általában házi feladatként adnak) nem a leghatékonyabb módja annak, hogy az iskolai munkát kiegészítse. Azonban a diákok szívesen részt vesznek az iskola utáni foglalkozásokon.

Habár Új-Zélandot két-kultúrájú nemzetként szokták emlegetni, a való életben ez sokkal változatosabb, mint csupán csak két kultúra keveredése (legalábbis Auckland-ban, ahol ez a tanár dolgozik). Így csaknem teljes egészében a tanárnak kell kitalálnia, hogyan lehet navigálni, lekötni és tanítani egy multikulturális osztályban. Megjelent egy új hullám a multikulturális kutatásokban, az egyetemeknek van ötletük arra, milyen változtatásokat kell bevezetni ahhoz, hogy biztosak legyenek abban, hogy MINDEN diák eléri és megtapasztalja a sikert. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy még mielőtt a tényleges tanítás megkezdődne, ELENGEDHETETLEN, hogy a tanárok minél több információt szerezzenek a Whanau-ról (Maori kifejezés a „családra”), a történelmükről és a nyelvükről.

Nagyon nehéz kielégíteni a különböző háttérrel rendelkező diákok igényeit, de a tanárok fejében sokféle megoldás lakozik arra, hogy az osztálytermekben minden tanuló identitása érvényesüljön. A tanárok körében a maori és polinéziai őslakos diákokról való gondolkodásban mostanában indult el egy nagy változás. Korábban általános volt az a szemlélet, hogy ezek a tanulók nem nyitottak az akadémikus tudás felé. Az elmúlt században ez volt az a nagyon jellemző ideológia, ami áthatotta az új-zélandi iskolákat, de beszélgetőpartnerem beismeri, hogy még manapság is vannak olyan tanárok, akik így gondolkodnak. Fontos hogy a tanárok képesek legyenek reflektálni és azonosulni az osztályban lévő nagyszámú tanulóval, hogy a saját tanítási stílusa fel legyen töltve elegendő erővel és hajlandósággal arra, hogy ki tudja iktatni, le tudja választani ezeket a különbözőségeket. Ez az a dolog, amin a tanárok új generációja folyamatosan dolgozik.

uz_iskola6

Végül tanár beszélgetőtársamat azokról a saját tapasztalatairól kérdeztem, amikor még ő volt új-zélandi diák. Azt mesélte, hogy a tananyagot és az iskolát könnyűnek találta, mert ő a domináns kultúrából származik és őt pontosan ennek megfelelően nevelték és tanították. Úgy érezte, hogy az iskola egy csomó lehetőséget biztosított számára.

Ha a Pakeha (fehér) tanulók igényeinek kielégítését nézzük, akkor az új-zélandi iskolák remek munkát végeztek. Azonban most, hogy már ő is tanít, ráadásul egy olyan iskolában ahol a tanulók többsége teljesen különböző kultúrából származik, már belátja, hogy az ő iskolai tapasztalatai nem minden mai diákjának jelentették volna azt a luxust, mint neki és egyáltalán nem lett volna könnyű nekik. De ez egy nagyon lassú folyamat és sok olyan kezdeményezés van, amely elősegíti, hogy az összes tanuló azonos szintű sikert tudjon elérni.

uz_iskola7

Természetesen, mivel az új-zélandi oktatás nagyon rugalmas, nehéz minden diákra érvényes általános érvényű gyakorlatokat meghatározni. Minden iskola más és még egyazon iskolán belül is a különböző osztályokban a tanár ideológiájától függően különböző tanítási folyamat megy végbe.

Összefoglalásképpen egy idézet attól a tanártól Jemimah Jamestől, akitől a cikk megírásához szükséges információkat kaptam:

"

Az új-zélandi oktatást világszínvonalúnak tartják, és hajlok rá, hogy egyetértsek ezzel a címkével. De végső soron minden egyes iskola egy önálló intézmény, amelyeket saját kuratóriumuk szervez és irányít. Sok eltérés van az iskolák között, pláne a külvárosokban. Az a jó, ha a sokszínűség, a különbözőség a diákok sminkjében nyilvánul meg, de a rendszer veszélyessé válik, ha a különbözőség az inkompetens menedzsmentből fakad.

Ha tetszett az írás, ne felejts el megosztani!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés
Fishing on Orfű 2022: fellépők, programok, jegyvásárlás
A Fishing on Orfű, vagy rövidítve FOO az egyik legszerethetőbb rendezvény a hazai fesztiválok nagy családjában. Az orfűi tó partján rendezett esemény a magyar könnyűzene szerelmeseinek ajánlva ezúttal is rengeteg koncerttel és off programmal várja a látogatókat. Összeszedtük a legfontosabb infókat az ikonikus orfűi fesztivál kapcsán.

Link másolása

hirdetés

Fishing on Orfű 2022

A Fishing on Orfű helyszíne páratlan a Pécs közeli erdőben

Orfű feszivál nélkül? Idén is elképzelhetetlen! 2022-ben június 29. és július 2. rendezik meg a Fishing on Orfű fesztivált, amely évről évre fiatalítja a fellépők sorát.

Idén ennek szellemében fellép például Krúbi, a Carson Coma, az Esti Kornél, a Blahalouisiana, a Csaknekedkislány, az Elefánt, a Bohemian Betyars, a Platon Karataev, az Ivan & the Parazol, a Galaxisok és a Ricsárdgír is.

Fishing on Orfű programok, fellépők bővebben

A szervezők idén olyan különleges felállású produkcióknak is teret engednek, mint a Kispál-Bräutigam-Püspöki trió, vagy a zenészházaspár, Németh Juci és G. Szabó Hunor duója.

A legkedveltebb magyar koncertzenekarok közül színpadra áll a 30Y, a Hiperkarma, a Vad Fruttik, a Kiscsillag, a Péterfy Bori & Love Band, a Bëlga, a Supernem, a Lóci játszik és a Parno Graszt. Először lép fel a Fishingen a Szűcs, azaz Szűcs Krisztián, a HS7 frontemberének zenekara.

Miczura Mónika, azaz Mitsoura sem járt még Orfűn, továbbá a KFT, a Muzsikás, a Víziszínpadon is játszó Balaton, továbbá a Kontroll Csoport is a Fishing új fellépői között található. A női fellépők sorát Deva, Saya Noé, LAIHO, FlorasFloras, Ajsa Luna, a Flanger Kids, valamint Szalai Anna erősíti.

De idén is lesz hiphop nap az Amondó színpadon, ott lesz többek között HOLI, Beton.Hofi, Kapitány Máté, Lil' Frakk, Mirror Glimpse, 6363 és De:Nash is. Az Amondó további napjai a kisebb underground bandák szabadtéri klubhelyszíneként működik majd, a Nagysátor pedig az eggyel nagyobb és ismertebb produkciók bázisa lesz.

hirdetés
Több kisebb eldugott helyszínnel is vár a Fishing on Orfű 2022- ben

A Nagysátorban az Erik Sumo Band , a Kaukázus, a Lázár tesók, Frenk, az Analog Balaton, a LAZARVS, a Colorstar, a Barabás Lőrinc Quartet vagy Ferenczi György és a Rackajam áll közönség elé.

2022-ben megújul a Fonó Borfalu is: a helyszín népzenei, folk és világzenei produkcióknak ad majd otthont, így a Kaláka, a Muzsikás, a Söndörgő és a Kerekes Band mellett itt lép fel az Aranyakkord, a P.A.S.O. és a Mörk is.

A Fishing on Orfű 2022 részletes programját és a fellépők névsorát színpadok szerint napi bontásban ITT BÖNGÉSZHETED.

Részletes térkép a helyszínekről ITT TALÁLHATÓ.

FOO off programok

Az idei Fishingen szokás szerint számos nem zenei, vagyis off program is várja a látogatókat.

A közönségkedvenc fröccstúrákat idén a Lázár tesók, a Csaknekedkislány és a Pannonia Allstars Ska Orchestra vezetik. Az utóbbi időben már hasonlóan népszerű sörtúrákat pedig Varga Livius, Szűcs Krisztián, valamint Leskovics Gábor és Dióssy Ákos viszi.

Lesz ezen kívül több kávé-, bor, sőt sajtkóstoló program, de a bevállalósabbak a rekeszépítést vagy az extrém barlangtúrát is kipróbálhatják. A játékosabb kedvűeket pedig a zsonglőr játszóház várja.

A kisebbeket már megszokott módon a FOO Gyermekbirodalom várja sárkány és lepkereptetéssel, kreatív kézműves foglalkozásokkal, halhorgászattal, színezőkkel, könyvsarokkal, társas- és kártyajátékokkal. Ugyanitt ringató foglalkozásokat is tartanak.

Ismét kitelepülnek a Fishingre civil szervezetek is, idén többek között a Társadalomklinikával, az Ifjúsági Lelki Elsősegéllyel, a Mensával, illetve a Bázis Addiktológiai Szolgálattal lehet majd találkozni.A FOO azaz Fishing on Orfű fesztivál jellemzője, hogy a hangulat mindig éjszaka hág a tetőfokára.

A Fishing on Orfű 2022 off programjait részletesen ITT TALÁLOD.

Fishing on Orfű jegyek

A fesztiválra első kézből már csak szerdai napijegyek kaphatók 9990 forintért. A többi nap már korábban telt házas lett, sajnos a bérletek is elfogytak.

Aki lemaradt, egyrészt a TicketSwap rendszerében bízhat, ahol hitelesített keretek között, biztonságosan cserélhetnek gazdát a korábban vásárolt belépők.

Bár a cikk írásának pillanatában itt sincs elérhető jegy, érdemes rendszeresen visszanézni, illetve feliratkozni a várólistára, mivel akár az utolsó pillanatban is könnyen meggondolhatja magát valaki.

Léteznek külön erre a célra létrehozott Facebook-csoportok is, például EZ ahol szintén felbukkanhatnak belépők.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a TicketSwappel ellentétben itt a rosszhiszeműek akár csalhatnak is a továbbadott belépőkkel, ezért mindig legyél körültekintő, mielőtt valakitől megveszed a jegyét.

Fishing on Orfű szállás

Ami a szállásokat illeti, Orfű a kemping tekintetében nem szűkölködik: a Panoráma kemping a fesztivál területén található. Más kérdés, hogy a sátorhelyek gyorsan elfogynak, ahogy a belépők is. Éppen azért, mert a szervezők - szándékosan - korlátozzák a látogatók számát, hogy ne legyen a FOO-ból is egy Szigethez hasonlító gigarendezvény, hanem megőrizze bensőséges, otthonos jellegét.

A Fishing on Orfű szállás kínálat tekintetében a fesztivál területén kívül sajnos szűkösnek mondható. Ráadásul ezek sokszor "kihalásos alapon" működnek, a fesztiválozók többsége már az adott évi Fishing végén úgy köszön el a szállásadójától, hogy "jövőre ugyanitt". Mégis lehetnek szerencsés véletlenek és visszamondások, ezekkel kapcsolatban is az alábbi csoportot érdemes nézegetni.

Aki pedig nem ragaszkodik Orfűhöz, hanem beéri a környező településekkel, sokkal nagyobb merítésből válogathat, például a szallas.hu vagy a booking.com oldalakon.

Végül egy kis FOO nosztalgia

Sokan helytelenül úgy írják, hogy Orrfű, pedig a település neve Orfű

Beszámolónk a tavalyi fesztiválról:

Minden fesztiválozónak jó szórakozást és feledhetetlen élményeket kívánunk!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
Új klip: megjelent Metzker Viki első dala feleségként
A dögös lemezlovas KKevinnel hozta el a Balaton idei legzúzósabb klubjelképét Plázs címmel.

Link másolása

hirdetés

Épp, hogy kimondta a boldogító igent a Fonogram-díjas DJ/producer/rapper, Metzker Viki második nagy szerelmét a zenét sem hanyagolja és június 24-én elindítja a siófoki Plázson bulisorozatát Metzker Viki & Friends néven. Az apropóból

a dögös lemezlovas KKevinnel közösen pedig elhozta a Balaton idei legzúzósabb klubjelképét „Plázs” címmel.

Festői látképpel, fülig érő, ragyogó mosollyal házasodott meg június 2-án Metzker Viki, aki idén nyáron végre teljes erőbedobással élhet másik szenvedélyének, a zenélésnek:

„A június számomra felhőtlenül boldog pillanatokkal indult és a hátralévő része is legalább ennyire örömtelinek ígérkezik, hiszen rengeteg fellépésem van betervezve, és már nagyon vártam, hogy végre korlátozások nélkül, felszabadultan állhassak a lemezlejátszók mögé” – meséli Viki, aki hiánypótló szerepet tölt be a hazai elektronikus és popzene színterén.

Az előadó slágereit mind a szakma mind a közönség csodál: a „The Rhythm Of The Night” például Fonogram-díjas szerzemény lett, a Curtis-szel közös „Szívemen szárny” pedig platinastátuszt elérő, a több mint négy és fél milliós YouTube-nézettségével Viki egyik legnépszerűbb trackje lett, ahol egyébként Viki nemcsak producerként, hanem rapper/énekesként is lehengerlő, akárcsak a Miss Mooddal közös aranylemezes „21”. Nem mehetünk el a sztár fellépései mellett sem, hiszen DJ-szettjeivel szinte az összes földrészt bejárta már Koreától, Ibizán, Japánon, Ausztrálián át Amerikáig.

Viki nemzetközi színvonalú bangereit pedig maximálisan átélhetjük itthon, ugyanis június 24. péntektől egészen augusztus 19-éig forrósítja az Aranypart legnagyobb szórakozóhelye, a Plázs homokos színpadát több kiemelt fellépővel együtt. Most pénteken a tehetséges KKevin lesz Viki vendége, akivel közösen létrehozták a Plázs idei himnuszát mély zongoraakkordokkal és csontig hatoló beatekkel.

hirdetés

„Nagyon szeretem KKevin munkáit, úgy érzem, jól összeillik az általunk képviselt két stílus. A „Plázs” felvétele során flottul ment minden, egy stúdiózás alatt elkészült, aminek szövegét KKevin írta, én pedig a zenei alapot álmodtam meg” – mondta el Viki, aki azt is elárulta, hogy újdonsült férjével is egy színpadra lép majd az eseménysorozat keretein belül, aki egyben hazánk népszerű formációjának tagja.

A vérpezsdítő dal parádés, vízparti klippel debütál a Balaton partján.

VIDEÓ: Metzker Viktória feat. KKevin – Plázs


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
Egyetlen karszalaggal lehet végiglátogatni a Múzeumok éjszakája rendezvényeit vasárnap hajnalig
Országszerte mintegy 430 helyszínen több mint 2500 programmal zajlik szombat délutántól vasárnap hajnalig a 20. Múzeumok éjszakája, amely idén az Újragombolt hagyományok szlogen köré épül.

Link másolása

hirdetés

A rendezvénysorozat országos megnyitóján, a Néprajzi Múzeumban Csák János kulturális és innovációs miniszter emlékeztetett arra, hogy az intézmény nemrég költözhetett be világszínvonalú új otthonába.

Ez a múzeum egyfelől tárgyak gyűjteménye, hiszen Magyarország és a világ kulturális örökségéhez tartozó műalkotásokat őriz, de ennél több: egyben szórakozási lehetőség és kreatív hely is - jegyezte meg.

Csák János elmondta, a Múzeumok éjszakáján a látogatók együtt ünnepelhetik a kultúrát, csodálhatják meg a műalkotásokat és a technikai vívmányokat, továbbá a változatos programokon magukba szívhatják a régi korokkal való találkozás szellemiségét.

A Múzeumok éjszakája idén az Újragombolt hagyományok szlogen köré épül, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a klasszikus kultúra olyan képviselői, mint a múzeumok is, fel tudják venni a versenyt a könnyebben fogyasztható szórakozási lehetőségekkel - közölte a miniszter.

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója hangsúlyozta: ezen a napon több száz magyarországi múzeum kora délutántól késő éjszakáig színes eseményekkel várja az érdeklődőket.

hirdetés

Részletes programajánlónkat itt olvashatjátok:

A Néprajzi Múzeum májusban megnyílt új otthona először szerepel a Múzeumok éjszakája helyszínei között. Az épületet és a tetőkertet a tervező vagy a főigazgató vezetésével is fel lehet fedezni, a tárlatokat pedig a kurátorok mellett Taraczky Dániel látványtervező is bemutatja.

Külön is bemutatkoznak a Kerámiatér amerikai és afrikai kerámiái, ugyanitt korhatáros tárlatvezetésen is részt vehetnek a "karikás tartalmak" iránt érdeklődők. Meglepetésprogrammal készül a Willany Leó improvizációs táncműhely, Sőregi Anna népdalénekes, Lajtha László fonográfos gyűjtéseinek feldolgozói, valamint a Mugunghwa táncegyüttes. Ezen az éjszakán látogathatóvá válik a készülő állandó kiállítás látványos része, egy hatméteres adatszobor is.

A gyerekeket már 15 órától várja a múzeum. A nekik szóló programok sorát dzsesszjátszótér nyitja Dés Andrással és zenekarával, majd lampionkészítés, vajangbábok, fényfestés, népi játékok, mesterségek, manganaptár-készítés, filmvetítés, emlékfotó, beszélgetések is lesznek.

A Múzeumok éjszakája idei kiemelt helyszíne Szolnok, ahol több mint harminc helyen készülnek különleges programokkal.

Budapesten a programban részt vevő helyszíneket egyetlen karszalaggal lehet végiglátogatni, amely idén nem érvényes a tömegközlekedési eszközökön, csak a múzeumi körjáratokon.

A Múzeumok éjszakája teljes, országos programja a www.muzej.hu linken elérhető.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés
Új klip: „Ugyanaz a mámor jön az alkohollal, a droggal és a toxic lamour-ral” – vallja Marge új dalában
A Nélküled című dal mindenkinek a sztorija - Mindenkinek van az életében olyan toxikus ember aki elhitetni vele, hogy nem megy nélküle.

Link másolása

hirdetés
“Tudjuk jól, hogy pont az ilyen dolgok/emberek nélkül megy csak igazán. Ugyanaz a mámor jön az alkohollal, a droggal és a “toxic l’amour”-ral. Az a tapasztalatom"

- fogalmazott Marge. Az énekesnőnek nemrég jött ki új albuma, a Zsuzs, amelyben újraértelmezett önmagát mutatta meg, most pedig friss klipben mutatja meg, hogyan lépett tovább a mámoros éjszakákon és toxikus kapcsolatokon.

A klip rendezője így mesélt a képi anyagról: A videó abból indult ki, amit Zsuzsinak jelent a dal - mámoros éjszakák hátrahagyása és a továbblépés. Ezen a vonalon indultam el, viszont, ahogy a saját privát videóimat kezdtem el összevágni, (amiket az elmúlt évek alatt, különböző életszakaszokban vettem fel magamnak) ez kicsit metaforává formálódva egy új jelentést is szült.

Hátrahagyni azt, ami mérgező már számodra, majd igazán megismerni, megtalálni és szeretni önmagad és azt érezni, hogy egyedül is minden kerek, illetve hogy megtaláltad a helyed a világban.

Azt szeretem ebben a dalban, hogy ennyiféleképpen lehet értelmezni, és hogy ahogy én az érzéseimre találtam benne, hogy mások is fognak tudni. Ezért is szerettem volna arc nélkül hagyni a videót, mert nem az a lényeg, hogy hogy nézek ki, vagy hogy ki van mögötte, hanem az érzések, amiket éreztem, az élmények amiket megéltem, és hogy hová jutottam - és hogy ez innentől nem egy személyes sztori, bárki másra is igaz lehet, hisz sokan megyünk hasonló dolgokon keresztül."

VIDEÓ: MARGE - NÉLKÜLED


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: