KULT
A Rovatból

Horrortól az önmegvalósításig – 55 éves lett Naomi Watts

1986 óta dolgozik a színész szakmában és nem volt egyszerű dolga. De sosem adta fel és azótra hihetetlen karriert tudhat magáénak.

Link másolása

Kezdeti nehézségek

Naomi Watts 1968. szeptember 28-án az angliai Shoreham városkában látta meg a napvilágot.

Ebből, a kicsit több mint 2000 fős városkából nem volt egyszerű kitörni.

Szülei négyéves korában elváltak, ezt követően bátyjával, Bennel és édesanyjukkal folyamatosan költöztek egyik városból a másikba. Édesapja újraházasodott, 1976 augusztusában azonban holtan találták otthonában. Halálát drogtúladagolás okozta.

Ekkor édesanyja hazaköltözött a szüleihez, a mesésen hangzó Llanfairpwllgwyngyll nevű városkába Észak-Walesbe. Már iskoláskorában eldöntötte a kis Naomi, hogy színész lesz, miután látta az 1980-as Hírnév című filmet.

1982-ben átköltöztek Ausztráliába, ami nagy hatással volt későbbi karrierjére, mert itt találkozott és barátkozott össze Nicole Kidmannel.

Watts karrierje nehezen indult be, nem igazán érkeztek nagy ajánlatok. Idehaza talán a Tank Girl című képregény-adaptáció egyik karaktereként lehet ismerős, ez volt az első nagyobb szerepe. Ekkoriban sok mindent elvállalt, kisebb, jelentéktelenebb sorozatokat és tévéfilmeket. A 90-es években megszámlálhatatlan tévés tartalomban tűnt fel, de az igazi hollywoodi siker még váratott magára.

A nagy áttörés

Az amerikai tévécsatorna, az ABC 1999-ben megrendelt egy pilotot (egy sorozat első része, ami alapján eldől, hogy megveszi-e az egész évadot a stúdió), egy bizonyos David Lynchtől. Az úriember korunk egyik legformabontóbb alkotója, aki ekkor volt igazán a sikerei csúcsán. Meg is írta, és természetesen rendezte is a Mulholland Drive első részét.

Lynch elmondása alapján úgy választotta ki Wattsot a pilot főszerepére, hogy nem is kérdezte, meg miben játszott addig, csak meglátta benne a hihetetlen tehetséget.

A Twin Peaks sikere után egy meglepően közönségszórakoztató Lost Highway következett Lynch karrierjében, így az ABC könnyen megkörnyékezte, hogy készítsen nekik valamit, amit ugyan nem vett meg a csatorna, de egy indie stúdió a StudioCanal segítségével 2001-ben elkészíthette egész estés film formájában. A Mulholland Drive főszerepe lett Wattsé, amit teljesen meg is érdemelt. Ugyan nagyobb elismerést

díj formájában nem kapott a színészi teljesítményéért, a kritikai elismerés nem maradt el,

Lynch pedig meglátott benne valamit, ami teljesen új életet lehelt karrierjébe.

Majd jött a 2002-es A kör című horror. Ez elindította a 2000-es években a japán stílusú amerikai horrorfeldolgozások áradatát. A film sikerét nagyban befolyásolta Watts alakítása is, hihetően és szerethetően adta át az amúgy kicsit unalmas karaktert. Az alacsony költségvetés mellett hatalmas volt A kör sikere, ami megágyazott annak, hogy a japán horroradaptációk elárasszák a piacot. Ezt követte egyik legnagyobb kritikai sikere, a 21 gramm.

A Benicio Del Toróval és Sean Pennel Alejandro González Iñárritu rendezésében készült 2003-as drámát rengeteg díjra jelölték. Köztük Naomit is a legjobb női főszereplőnek járó szobrocskára,

és bár Oscart nem kapott, de hatalmas elismerés volt számára már a jelölés is. Ezután egymás után jöttek az ajánlatok. A kör 2., a Peter Jackson-féle King Kong, az Eastern Promices – Gyilkos ígéretek Vigo Mortensennel, vagy a Ewan McGregor, Ryan Gosling és Bob Hoskins nevével fémjelzett Maradj!. Ekkortájt már bebetonozta nevét a hollywoodi nagy színésznők közé. Igazából az Oscar-jelölés után már többet keresett és válogathatott a szerepek között.

Függetlenfilmek és életrajzi filmek világa

2009 után rengeteg független filmben játszott, például az amúgy remek Államtrükkökben, vagy A lehetetlenben. Azért becsúszott egy-egy rossz döntés is, minden idők egyik leggyengébb filmjében is felbukkant.

A Movie 43-ról sok pletyka kering, de senki sem tudja biztosan, hogyan jöhetett létre ez a rettenet.

Egy sztárokkal teletűzdelt, ízléstelen szkeccskomédia volt, amiben olyan nevek szerepeltek, mint Emma Stone, Richard Gere, Dennis Quaid, Liev Schreiber, Greg Kinnear vagy Kate Winslet. Sokan azt pedzegetik, hogy a producerek zsarolták a színészeket valamivel, hogy elvállalják. Ezután jött a Diana című film, amit szívszerelmének nevezett egy interjúban, de hiába az őstehetsége, maga a film inkább közepes volt.

2014-ben újra dolgozhatott Iñárrituval a hatalmas kritikai sikerben, a Birdman avagy A mellőzés meglepő ereje című remekben. De játszott a kétes minőségű akció-young adult-áradat egyik darabjában, A beavatott-sorozatban. Illetve újra dolgozhatott Lynch-csel is a Twin Peaks 2017-es újjáélesztésében.

Így mondhatnánk, hogy kerekké tette karrierjét, hiszen mindkét nagymester új nagy sikerű projektjében részt vett, akiknek igazából a világhírnevét köszönheti.

Ezután majdnem része lett az HBO féle Trónok harca-szériának, az első változatos pilotban még benne volt. Pontos kilétét nem fedték fel, én úgy tippelem, hogy Cercei Lannister karaktere jól állt volna neki.

Van még mit megmutatnia

Mindig is azt mondtam, hogy neki járna egy Oscar. Igazi nagybetűs színésznő, egy kaméleon, aki bármit el tud játszani.

Hiába szerepel ócska Netflix-sorozatban vagy béna akcióvígjátékban Frank Grillóval, mindig 100%-ot belead, és ez meglátszik a végterméken.

A sok költözködésének köszönhetően remekül tud az akcentusaival játszani, ha rendező lennék, imádnék vele dolgozni, mert bevethető bármilyen karakterre.

Jelenleg két projektje van a csőben, a hatalmas közönségsikert aratott A megfigyelő második szezonja a Netflixnél, illetve az elképesztő sztárokkal teletűzdelt másik Ryan Murphy-féle antológia sorozat, a Viszály második szériája. Ebben olyan színészek mellett játszik, mint Susan Sarandon, Jessica Lange, Alfred Molina, Stanley Tucci, vagy Kathy Bates.

Isten éltesse Noami Wattsot, még sokáig örvendeztessen minket, nézőket vásznak és képernyők világában istenadta tehetségével!

(Források: EmpireOnline, imdb.com, Britannica.com Wikipedia, Wikipedia Fimography)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KULT
Michelle Pfeifferrel csalta a feleségét, hentesbárddal kergette a bátyját, mert megunta, hogy kínozzák – John Malkovich 70 éves
Ki mondthatja el magáról, hogy készült róla egy olyan film, amelyben bárki belemászhaott a fejébe, és az ő szemével láthatta a világot? A kultklasszikus A John Malkovich-menet teljesen rá épült, ennyire népszerű volt egykor. De mi van vele manapság?

Link másolása

John Malkovich szeret arról beszélni, hogy mi mindent veszített el: például a súlyát (32 kilót fogyott tinédzserként), később a haját, vagy épp a megtakarításait („2008-ban az akkori üzletvezetőnk nagyjából mindent, amit valaha is kerestünk, egy Bernie Madoff nevű valakinél fektette be. Minden, amit valaha is kerestem, elúszott." Madoff anno befektetők ezreitől csalt ki összesen 64,8 milliárd dollárt, majd 2009-ben 150 év börtönbüntetést kapott.).

Mindezek ellenére hihetetlenül optimista maradt. És bár már több mint 130 filmes és sorozatos színészi kreditje van, azt szokta hangoztatni, hogy igazából nem is szereti a filmeket. A legfőbb szerelme ugyanis a színház.

John Gavin Malkovich 1953. december 9-én született az Illionis állambeli kisvárosban, Christopherben, ahol egy meglehetősen kiváltságos, de tűzrőlpattant családban nőtt fel. Egyébként apai ágról horvát származású: az apai nagyszülei az Osztrák–Magyar Monarchia idején vándoroltak Ozalyból az Egyesült Államokba. Édesanyja, Joe Anne tulajdonosa és szerkesztője volt a helyi újságnak, édesapja, Leon pedig környezetvédelmi újságíró és aktivista volt.

Három húgával és a bátyjával nőtt fel, és többször beszélt már gyermekkorának erőszakos eseményeiről, például az apja és a bátyja, Danny veréseiről. Ma már azt mondja, semmi figyelemre méltó nem volt benne.

„Ha átlépted a határt, ellátták a bajodat. Ez akkoriban nagyon gyakori volt. Sok erőszakos dologban volt részem, amikor felnőttem, és akkor mi van?" – mondta, majd felidézett egy pillanatot, amikor egy hentesbárddal a kezében kergette meg a bátyját. „A fivérem nem kapott semmit, amit ne érdemelt volna meg. Ez nem azt jelenti, hogy nem szerettem őt, ő már nincs többé. Nagyon vicces tudott lenni, emellett kifejezetten okos és rendkívül szellemes, de eléggé megkínzott. Az emberek pedig megunják, ha kínozzák őket."

A sportpályáról a színházba

John 16 éves korában már 102 kilót nyomott, és a Malacka becenevet kapta az osztálytársaitól. „A gyerekek nem túl kedvesek" – mondta. Elege is lett ebből, és a diéta mellett döntött, aminek következtében a testsúlyának majdnem egyharmadát leadta. "Régen baseballoztam, és apám volt az edzőm. Mindig azt mondta nekem: ha feleannyira törődöm a játékkal, mint amennyire azzal, hogy hogyan nézek ki játék közben, akkor nagyon jó baseballjátékos lehettem volna.”

Malkovich egyébként eredetileg profi dobó szeretett volna lenni, és csak azért kezdett el színészkedni, mert megtetszett neki egy lány a színjátszó csoportból. A színészethez vezető útja azonban még így sem volt egyenes.

Buszt vezetett, a főiskolán biológiával és szociológiával foglalkozott, majd színházat tanult két illinoisi egyetemen, de mindegyiket otthagyta. Ezután Chicagóba költözött, és alapító tagja lett a Steppenwolf színházi csoportnak Terry Kinney, Jeff Perry, Joan Allen és Gary Sinise mellett (utóbbi Malkovich rendezője és főszereplőtársa volt az 1992-es Egerek és emberekben).

A korai években a színház társulatának tagja volt egy bizonyos Glenne Headly (A Riviéra vadorzói, Dick Tracy), akivel egymásba szerettek, és akit John 1982-ben feleségül vett. Ekkoriban kezdett el szerepeket kapni mozi- és tévéfilmekben, első nagyobb szabású produkciói közé tartozik például két 1984-es film, a Hely a szívemben és a Gyilkos mezők. Mivel mindkettőt Oscar-díjra jelölték a legjobb film kategórijában 1985-ben, így sokan felfigyeltek a tehetséges harmincas színészre. Főképp azért is, mert megkapta első Oscar-jelölését a Hely a szívemben mellékszerepéért. Majd 1987-ben jött Spielberg és A Nap birodalma, 1988-ban pedig a Veszedelmes viszonyok, ami világszerte ismertté tette őt. A Michelle Pfeifferrel a vásznon folytatott viszonya a valóságban is folytatódott, ami végül a Headlyvel kötött házasságának összeomlásához vezetett, el is váltak még 1988-ban. Végül egyikük sem maradt vele (újabb veszteségek), s ezután egy évig tartó depresszió kínozta. Szerencsére nem tartott sokáig a szinglilét, mivel 1989-ben elkészítette az Oltalmazó ég című filmet, amelynek forgatásán beleszeretett a második rendezőasszisztensbe, Nicoletta Peyranba, akivel még abban az évben összeházasodtak, és azóta is együtt vannak, jövőre ünneplik a 35. házassági évfordulójukat.

19 évesen megkörnyékezte a tanára

Az erőszak egyébként mindig jelen volt az életében, több formában is. A gyerekkori atrocitások minden bizonnyal kihatottak az életére a későbbiekben is. Több kemény történet is kering róla, mint például, amikor egyszer kirabolták, ő azonban hazarohant egy késért, és azzal üldözte a tettest, akit később nekidobott egy fának. Vagy amikor ököllel betörte egy busz ablakát. „Ez igaz. Nem engedtek felszállni a buszra” – mondta, majd hozzátette: „Atletikus voltam, és azt hiszem, bizonyos szempontból elég erős, de nem tartom magam keménynek.”

Ennek ellenére sokszor játszott erőszakos vagy gonosz karaktereket. Például a Con Air – A fegyencjáratban (1997), a Johnny English-ben (2003) vagy Wolfgang Petersen 1993-as Célkeresztbenjében, amelyben az amerikai elnök életére törő merénylőt alakított, ismét egy Oscar-jelölést megérdemlően.

Sok színész mondja, hogy együtt kell tudni érezni a karakterével, de Malkovich ezt hülyeségnek tartja: „Nem érzem szükségét annak, hogy szimpatikus legyek. Nem sok mindent láttam ezekben a karakterekben, amivel szimpatizálhatnék.”

Harvey Weinstein elítélését és a #MeToo-mozgalmat azonban üdvözölte, hiszen a saját bőrén is tapasztalta mindezt. „Fiatalkoromban volt egy professzorom a színházi tanszéken, aki részemről nem kívánt közeledést tett felém. Én 19 éves voltam, ő pedig már az ötvenes éveiben járt. Csak annyit mondtam neki, hogy ez nem az én világom, elnézést. Olyasvalaki volt, akit kedveltem. Szóval az élet ment tovább. Végül otthagytam az iskolát, de nem igazán emiatt.”

Egy pozitív ember

Malkovich a családjával éveken át Franciaországban élt, csak nemrég költöztek vissza a Massachusetts állambeli Cambridge-be, Boston mellett. A felesége, Nicoletta most akadémikus, a lányuk, Amandine (33) kereskedő, a fiuk, Loewy (31) pedig számítógépes programozással foglalkozik. Vagyis egyikük sem követte apját a színészi szakmába. Johnt azonban ez egyáltalán nem keserítette el, sőt, örül, hogy rendes, civil életük van, és büszke rájuk.

A politikát azonban ki nem állhatja. Elmondása szerint az 1972-es amerikai elnökválasztás óta nem szavazott, amikor is a demokrata George McGovernre adta le a voksát. „Szerintem azóta a rendszer eléggé korrupt” – zárta le ennyivel a témát.

Ahhoz képest azonban, hogy „nem is szereti a filmet”, Malkovich továbbra is rendkívül aktív e téren, évente négy-öt-hat filmet és/vagy sorozatot leforgat, bár az kétségtelen, hogy a kilencvenes évekbeli népszerűségéhez már nem fogható a karrierje. Az utóbbi 13 évben feltűnt mainstream filmekben/blockbusterekben (pl. Red 1-2, Transformers 3, Eleven testek, Mélytengeri pokol, 22 mérföld, Madarak a dobozban) éppúgy, mint kisebb szerzői filmekben, idegen nyelvű, külföldi darabokban (nemrég mutatták be például a Vendég a francia kastélyban című luxemburgi-francia filmjét) vagy akár B-kategóriás silányságokban (White Elephant, Amerikai kopó stb.). A sorozatokat sem hanyagolja, e téren a legnagyobbat talán Paolo Sorrentino Az új pápája (2019-2020) jelentette, vagy a 2020 és 2022 között futott Űrhadosztály Steve Carell-lel. Sőt, nyolc epizód erejéig pedig benézett a Milliárdok nyomábanba is.

„Úgy tekintek az életre, hogy nagyon szerencsés voltam. Szerencsésebb, mint bárki más, akit ismerek” – mondta: „Szerencsésebb, mint az összes gyerek a családomban, akik mind érdekesebbek, tehetségesebbek vagy okosabbak voltak nálam. Kétségtelen, hogy történtek velem szomorú és nehéz dolgok, de emiatt sosem éreztem szükségét, hogy panaszkodjak miattuk. Soha nem voltam senkire negatív hatással. Azt hiszem, összességében egy elég pozitív ember vagyok.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Meghalt Ryan O’Neal
A Love Story sztárja 82 éves volt. A fia szerint békésen távozott.

Link másolása

82 évesen meghalt Ryan O’Neal színész, a Love Story sztárja. Halálhírét a fia osztotta meg a közösségi oldalán.

„Apám ma békésen távozott, szerető csapatával az oldalán, akik támogatták őt” - írta az Instagram-oldalán pénteken Patrick O'Neal. Szerinte az apja „egy hollywoodi legenda” volt, akire mindig is felnézett.

Ryan O’Neal 1941. április 20-án született Los Angelesben, apja forgatókönyvíró, anyja és regényíró volt.

Ő játszotta a Love Story című romantikus dráma főszerepét, amiért Oscar-díjra is jelölték.

Emellett a 70-es években játszott a Mi van doki? és a Papírhold című vígjátékokban, illetve A híd túl messze van című akciófilmben is.

(Forrás: BBC)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Meghalt a Groovehouse „láthatatlan” harmadik tagja
Farkas Gábriel felelt a zenekar egyedi hangzásáért.

Link másolása

Meghalt Farkas Gábriel, akit a népszerű Groovehouse együttes harmadik, „láthatatlan” tagjaként is emlegettek. A halálhírt Kis Judy, az együttes énekesnője jelentette be.

„Aki ismeri a munkásságunkat tudja, hogy sok-sok éven át volt egy "láthatatlan" 3. tagunk, aki a háttérben jellegzetessé tette a Groovehouse dalok hangszerelését”

– írta róla Judy. Hozzátette: „Felfoghatatlan hogy nincs többé, és hogy eltűnik a zenei piacról az az igazi "Faris" hangszerelés. Hálásak vagyunk azért hogy részese volt az életünknek.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Lánya és kollégái búcsúznak Andresz Katitól
A 68 évesen elhunyt Andresz Katit amellett, hogy színésznőként is emlékezetes pályát hagyott maga mögött, azok is megismerhették, akik csak utánozhatatlan orgánumát hallhatták, hiszen, ahogy egy kollégája fogalmazott: ő volt a „szinkron királynője”.

Link másolása

Hunyadkürti Éva, Andresz Kati lánya feketére változtatta profilképét Facebook oldalán és egy régi közös képpel búcsúzott édesanyjától.

Sass Elizabeth az alábbi bejegyzéssel búcsúzott:

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk Andresz Kati 2023. 12. 06-án felköltözött az égbe. Örökké szeretünk”

Kollégái közül Csondor Kata azt írta, nem tudja felfogni, hogy Andresz Kati,

„ma a másik világba utazott hirtelen.”

Korlátozott ideig olvasható Insta-történetében Járai Kíra így fogalmazott:

Akárhányszor együtt dolgoztunk, csodálva hallgattalak. Pótolhatatlan vagy, a szinkron királynője. És örülök, hogy ezt még életedben elmondtam Neked.

Sinkovits-Vitay András pedig az alábbi gondolatokat írta oldalára:

Talán még olvasod, vagy érzed, mi már csak így beszélgetünk.... Pedig születésnapomon, Névnapodon megbeszéltük, hogy együtt játszunk, sűrűbben találkozunk....Te már hazatértél... Gyönyörű repülésed legyen a Teremtő Szívébe, a Mennyei Társulattal.

Link másolása
KÖVESS MINKET: