KULT

„Ha több széles látókörű ember lenne, valószínűleg többen hallgatnának rétegzenei műfajokat is” – interjú a Mörkkel

A kozmikus lelki-zenei utazással felérő koncertjeiről híres Mörköt egy izgalmas időszak kellős közepén kérdeztük.

Link másolása

Éppen az új lemezükön dolgoznak, nagy erőkkel építik a külföldi karrierjüket, közben visszaemlékeznek a tinédzserkori álmaikra, de még az oktatás reformjáról is szót ejtenek. Október 20-án pedig a BUSH keretein belül nem kevésbé izgalmas helyszínre, mint a Rumbach zsinagógába hozzák el az irányított őrületüket jazzes grooveokkal és experimentalizmuson már-már túlmutató szólókkal. Szeifert Jason Bálint, a zenekar basszusgitárosa, gitárosa válaszolt a kérdéseimre.

– Vége a nyárnak és vele a fesztiválszezonnak – mit hoztatok magatokkal ebből az időszakból? Melyik élményeteket emelnétek ki?

– Az idei nyár tele volt élményekkel. A zenekar történetében először felléphettünk a Fishing on Orfű fesztiválon, ahol fantasztikus közönségnek játszhattunk. Egy másik nagy élmény volt a Művészetek Völgye, ahová a zenekar létezése óta minden évben meghívnak minket. Idén Harcsa Veronika udvarában játszhattunk, akit nagyon szeretünk. A Völgyben is elképesztő közönségünk volt. Imádunk ezeknek a nyitott, érdeklődő, pozitív kisugárzású embereknek zenélni!

– Ilyenkor a legtöbb zenekar vagy stúdióba vonul vagy elkezd klubkoncertezni. Ti mit terveztek?

– Gőzerővel készítjük az új lemezünket. Nagyon izgalmas fázisban vagyunk, egyszerre kísérletezünk a hangzással és a dalszerzési eszközökkel, az újabb dalok mind hangzásban, mind hangulatban eltérnek attól, ahogyan a Towards the Sunt eddig játszottuk. Izgalmas kollaborációkkal is készülünk, nagyon élvezzük az egész folyamatot. Nyakig benne vagyunk most, szóval – szinte – még bármi lehet!

– A kollaborációitok eddig is mindig izgalmasan sikerültek, most kikkel működtök együtt?

– Tervezünk például egy közös tracket a Jazzboisos srácokkal! Már a kobucis közös koncertünk előtti próbákon elkezdtünk jammelni, úgy néz ki, hogy egy közös dal lesz a vége.

– Az új anyag egyébként kész állapotában is kísérletezős lesz? Úgy értem, ezúttal is stílusok között ingáztok majd mind a zene, mind a szöveg terén?

– Szeretnénk megőrizni az előző, In The Golden Hour című lemezünk egységességét. Leginkább az érdekel minket most, hogy érzéseket, hangulatokat tudjunk minél közvetlenebb módon átadni azoknak, akik hallgatják a zenénket.

– Milyen érzésekkel és hangulatokkal töltitek meg a lemezt? Milyen élményekből épül?

– Pont azon dolgozunk, hogy egy széles spektrumon lévő érzelmi világot hogy tudunk egységessé tenni.

Sokféle különböző hangulat van az új dalokban, a deepebb melankoliától az életvidám érzésekig. Mindegyik dalnak megvan a maga története és mélysége,

nehéz lenne egy mondatban összefoglalni, hogy milyen élmények ihlették őket. Ha majd megjelenik a lemez, reméljük minél többen elolvassák a szövegeket is a zenehallgatás mellett!

– Az idei Sziget után az NME megemlített titeket az egyik cikkében és párhuzamba hozta a zenéteket a Khruangbin nevű zenekaréval – de ez csak egy példa arra, hogy a nemzetközi szcéna is felkapta rátok a fejét. Mindig is ez a közeg volt a cél?

– Tinédzserként mindannyian arról álmodoztunk, hogy egyszer a Madison Square Gardenben zenéljünk 20 ezer zeneőrültnek – lehet, hogy ez az álomkép hajt minket a külföldi dolgok felé. De komolyra fordítva a szót: leginkább az Egyesült Királyság zenei szcénájához szokták sorolni a zenénket, talán emiatt is hívott el minket Gilles Peterson londoni DJ és rádiós szerkesztő a World Wide Fm rádióállomás Brownswood Basement elnevezésű live siessiönjébe.

– És miért éppen külföldi zeneipar?

– Nagyon nehéz kérdés ez a témakör, vannak kisebb-nagyobb sikereink, terveink, vágyaink. Amit biztosan tudunk, hogy folyamatosan nagyon keményen kell dolgozni azért, hogy összejöjjenek a dolgok, amiket elképzel az ember.

– Ti hogyan dolgoztok ezekért?

– Ez egy rendkívül összetett folyamat, amit évek óta fejtegetünk, de valójában két fontos összetevője van. Az elmúlt években elsősorban a menedzserünknek, Pécsi-Szabó Dénesnek köszönhetően szinte az összes komolyabb európai showcase-fesztiválon felléptünk Lengyelországtól kezdve a Baltikumon át Hollandián keresztül Németországig. Ezen kívül külföldi közreműködőkkel igyekszünk rögzíteni dalokat, ahogy az előző lemezünkön Takuya Kurodával és Brother Portraittel is felvettünk egy-egy dalt.

– Ha már showcase: jön a BUSH, és a Dohány utcai zsinagógában léphettek fel, ami enyhén szólva is különleges helyszín. Milyen show-val készültök?

– Erre a kérdésre leginkább ezzel a Marcus Aurelius idézettel tudunk válaszolni: „Az anyag szakadatlanul áramló folyó; a természet tevékenysége folytonos változásban nyilvánul meg, a végső ok ezer meg ezer fordulat szövevényében bujkál.”

– Most hogy, hogy különleges koncerthelyszínekről beszélünk: ha bármit mondhatnátok, hol lépnétek fel legszívesebben?

– Izlandon gyakorlatilag bármilyen koncerthelyszínen, Coloradoban a Red Rocks amfiteátrumban, vagy a New York Radio Cityben. Ezek persze csak a legnagyobb álmok, lehet életre szóló élmény egy koncert egy kis teázóban vagy egy borospince teraszán is. Talán ezek a személyesebb helyszínek a váratlanságuk miatt még maradandóbb élményt adnak.

– Érdekes, hogy ezt mondod, mert többször láttalak már titeket élőben, és mindig az örömzenélés jut rólatok eszembe – szerintetek a ti vibe-otokat nagyobb közönség előtt is át lehet adni?

– Az eddigi tapasztalataink alapján,

ha olyan a közönség, akkor könnyen átragad rájuk az a szeretet, ahogy mi szeretünk egymással együtt zenélni.

Persze egy kisebb klubban könnyebb közvetlenül megszólítani az embereket, de például a hamburgi Elbjazz fesztivál vagy a Leverkusen Jazztage többezres közönsége is nagyon tudta élvezni a zenénket. Ez utóbbi helyszínen történt koncertünkről a You and Me című dalunkat Sinco barátunk meg is örökítette egy élő videó formájában, amit a YouTube őriz az utókor számára. Óriási élmény volt ezen a fesztiválon zenélni Leverkusenben anno, ezek az élmények azok, amik megerősítenek minket abban, hogy érdemes Nyugat-Európában is megpróbálni érvényesülni a zenénkkel.

– Nehéz kérdés, de ha már ennyit beszéltünk a külföldi vonatkozásról, említsük meg a hazai zeneipart is: mit változtatnátok rajta, ha tehetnétek?

– A zeneiparon nem gondoljuk, hogy lehet vagy kellene változtatni. Meg kell hagyni a szabadságot az embereknek, hogy olyan zenét hallgassanak, amilyet ők választanak maguknak.

Ha már valamin érdemes lenne változtatni, az talán az oktatás színvonala. Ha több széles látókörű, művészetekre nyitott ember lenne, valószínűleg többen hallgatnának rétegzenei műfajokat is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Eddie Murphy és Jonah Hill vígjátékán nem fogsz sírva nevetni – A magadfélék-kritika
Megnéztük a netflixes, A magadfélék című filmet.

Link másolása

Vannak azok a vígjátékok, amikben annyi megdöbbentő, béna és kellemetlen dolgot művelnek a szereplők, hogy nem bírsz nem nevetni rajta. És vannak azok, amiknek egyszerűen csak kedves és szórakoztató hangulatuk van, amitől végül jobb kedved lesz. Szerintem alapvetően ezeket keressük, amikor egy vígjátékra kattintunk. Hát erre a filmre sajnos egyik megállapítás sem igaz, a romantika sem pezseg benne, és drámának sem mondanám. Pedig az ötlet nem rossz.

Eddie Murphy és Jonah Hill régi motorosok, és valószínűleg unják már a klasszikus vígjáték formát.

Az utóbbi időben mindketten tűntek már fel olyan filmben, ami a szórakoztatásnál jóval többet adott: Eddie Murphy például a 2019-ben a Dolemite Is My Name-ben, Jonah Hill pedig a 2021-es Don't Look Up-ban.

Mindkét film a Netflixre készült, szóval akár közös alkotásuk, A magadfélék is mozoghatott volna ezen a vonalon.

A történetről röviden:

Adott egy fehér, zsidó srác, Ezra (Jonah Hill), aki megismer egy fekete, muszlim lányt, Amirát (Lauren London). Egymásba szeretnek, de a családok összeismertetése természetesen nem zajlik zökkenőmentesen. Ezra anyja, Shelley (Julia Louis-Dreyfus), és Amira apja, Akbar (Eddie Murphy) gyakorlatilag minden próbálkozásukra a lehető legrosszabbul reagálnak, és ezek a balul elsült találkozások, beszélgetések adják a film gerincét.

Klisés az alap, de alapvetően alkalmas lenne szórakoztatásra, hiszen a különböző kultúrák és generációk találkozása örök humorforrás. De ez a film mintha nem is szeretne igazán vicces lenni.

Dobnak ránk pár erőltetett, kétbalkezes, dadogós és drogozós poént, de a film legnagyobb részében abszolút nem cél a néző megnevettetése (vagy ha az volt a cél, akkor valamit nagyon rosszul csináltak).

Ráadásul ahhoz, hogy értsük a beszélgetéseket, és olykor el tudjunk mosolyodni Jonah Hill dumáján, értenünk kell a popkulturális utalásokat.

Ha nem vágjuk, hogy kicsoda Drake, vagy ha nem láttuk a Tron és a Jucie című filmeket, esélyünk sem lesz érezni a poént.

(Mondjuk én úgy, hogy képben voltam ezekkel sem nevettem fel...)

Alapvetően feliratos verzióban próbáltam elkapni a fonalat, de néha kíváncsiságból meghallgattam a magyar verziót is. Szerencsére a szöveg nem lett nagyon kiforgatva, magyarosítva, úgyhogy ha az ember tényleg nem érti, hogy mire próbálnak utalni, az azért van, mert főként az amerikai kultúrából merít.

Továbbá a fekete és a zsidó öntudat boncolgatása annyira sokszor, sokféleképpen és hosszan jön elő, hogy Közép-európai tapasztalatokkal ez szintén lehet túl ködös és megfoghatatlan.

Sokszor nehéz azt is eldönteni, hogy karikatúra-e ez az egész, vagy ténylegesen mélyen bele akar merülni ezekbe a különbségeke és a különböző népcsoportok sérelmeibe. Szinte csak összefeszülős pillanatokat látunk. Mintha a feketék és a fehérek, a muszlimok és a zsidók csak a különbségeket látnák egymásban. Mintha direkt nem vennék észre, hogy csak szimplán emberek mindannyian.

Ettől függetlenül a színészekre nem lehet különösebben panasz.

Julia Louis-Dreyfus például tökéletes alakítja a zsidó anyukát, aki nagyon trendinek, haladó szelleműnek és érdeklődőnek hiszi magát, de közben inkább sértő és iszonyat kellemetlen.

Igazi boomer, akit nem lehet visszafogni, pedig egyáltalán nem esik jól hallgatni, mert baromira nem vicces. Tudjuk, hogy ez a szerepe, de ettől még szarul esik.

Az örömapa meg a fekete öntudatot tolja túl. Faarccal és keményen.

Érdekes amúgy Eddie Murphy-t ilyen szerepben látni. Talán egy még drámaibb, még érzékenyebb, még komolyabb filmben izgalmas is lehetne ez az arca.

Jonah Hill és Lauren London között nem forr a levegő, de nekem szimpatikus, hogy végre nem tökéletes emberek alakítják a szerelmespárt egy filmben.

És bár a karakter nem ad neki elég teret rá, de Jonah Hill az egyetlen, aki egy kicsit tényleg vicces, szerethető, és olykor igazi embernek tűnik.

És sajnos ez a legnagyobb bók amit mondani tudok, mert összességében a film semmiből nem ad eleget. Nem nevettet meg, de elgondolkodtatni sem fog hosszútávon, mert ahhoz meg nem mélyül el rendesen.

Szépek a képek, jók a zenék, szeretni akarod a színészeket is, de az általuk megformált karakterek cselekedeteitől és mondataitól csak folyamatosan kellemetlenül érzi magát az ember.

És nem „felröhögök mert annyira kellemetlen”, csak simán kellemetlen.

A film végét azért nem lövöm le, de nyilván nem kell katartikus, fordulatos befejezésre számítani. A végső megoldás is elég random és lapos.

Talán pár tanulságot azért elvihetünk magunkkal a végén (vagy legalábbis a film is megerősít bennünket ezekben a dolgokban).

Soha nem fogjuk tudni pontosan beleképzelni magunkat a másik helyzetébe. Például fehér zsidóként senki nem fogja átérezni azoknak a feketéknek a helyzetét, akiknek a dédanyja még rabszolga volt.

De fontos az érzékenyítés, és fontos, hogy ezekről a témákról újra és újra szó essen, és pont egy félig vicces, félig komoly film segíthetne is ebben… De akkor ennél jóval összeszedettebbnek és érzékenyebbnek kellene lennie, és nem csak kliséket puffogtatnia.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
45 évesen meghalt Annie Wersching, a 24 színésznője
Két éve rákkal diagnosztizálták, de ezután is folytatta a munkát. Több, Magyarországon is népszerű sorozatban játszott.

Link másolása

45 évesen meghalt Annie Wersching, a 24 és Star Trek: Picard sorozat színésznője – közölte a Variety.

A színésznő 24 évesen szerepelt először a Star Trek: Enterprise 2002-es epizódjában. Ezután még számos népszerű sorozatban tűnt fel: játszott többek között a Vámpírnaplókban, a Supernaturalban, a Runawaysben, az Időutazókban és a 24-ben is.

Werschinget 2020-ban rákkal diagnosztizálták, de ezt követően az elmúlt két évben is folytatta a munkát.

A színésznőnek három gyereke volt.

„A legegyszerűbb pillanatokban is megtalálta a csodát. Nem volt szüksége zenére a tánchoz. Megtanított minket arra, ne várjunk, hogy a kaland megtaláljon. »Menjetek és találjátok meg. Mindenhol ott van«” – írta gyászsoraiban férje, a szintén színész Stephen Full.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
„A nagyok közé tartozunk” – mondta az első transznemű színész, aki szerepet kapott a Marvelnél
Zoe Terakes a 2023 második felében érkező Vasszívben fog játszani, de azt még nem hozták nyilvánosságra, hogy melyik karaktert.

Link másolása

Tavaly jelentették be, hogy Zoe Terakes csatlakozott a Marvel egyik új sorozatához, a Vasszívhez. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki alakít, a Marvel a szokása szerint az utolsó pillanatig titokban tartja a részleteket, csak annyit közöltek, hogy kulcsfontosságú lesz a szerepe.

Terakas az első transznemű színész, aki szerepet kapott a Marvel Moziverzum egyik produkciójában.

A 22 éves Terakes most a Collidernek beszélt arról, mit jelent számára ez a lehetőség.

„Én mint transznemű ember nem láttam magamhoz hasonlókat sehol, amikor felnőttem. Nem tudtam, hogy létezem. Főleg nem egy szuperhősös filmben vagy sorozatban. Úgyhogy most nagyon hálásnak érzem magam, meghat, hogy a kis transzgyerekek és tinédzserek most láthatnak valakit, el lesz ismerve a létezésük. Azt is láthatják, hogy akár szuperképességeik is lehetnek, hogy ennek a világnak is a részei, nem csak traumákat feldolgozó történetekbe, ahol annyi a szerepük, hogy meghaljanak. A nagyok közé tartozunk. Szóval igen, ez sokat jelent nekem”

- fejtette ki, ezzel talán arra utalva, hogy az ő karakterének is lesznek különleges képességei.

A Vasszív várhatóan 2023 második felében fog debütálni a Disney+-on. A főszereplője a Dominique Thorne által alakított Riri Williams lesz. A karakter tavaly a Fekete párduc 2. részében tűnt fel először.

Az elmúlt években a Marvel tudatosan törekedett a diverzitásra.

Az Örökkévalókban feltűnt az első süket (Lauren Ridloff mint Makkari) és az első nyíltan meleg (Brian Tyree Henry mint Phaisztosz) szuperhős. A Shang-Chi és a tíz gyűrű legendájában először kapott főszerepet egy ázsiai származású színész (Simu Liu) egy szuperhősfilmben, a Doktor Strange az őrület multiverzumában című filmben pedig egy az első latin származású, különleges képességű karakter (Xochitl Gomez mint America Chavez) tűnt fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Jön a Házasság első látásra a TV2-n: szakértők hoznak össze párokat, akik az esküvőn látják először egymást
Már várják a jelentkezőket a külföldön nagy sikert aratott társkereső reality-be.

Link másolása

A Nagy Ő mellett egy másik párkereső műsor is lesz idén a TV2-n: a csatorna feléleszti a Házasság első látásra című reality-t, amit már 30 országban tűztek képernyőre Ausztráliától Olaszországon át Norvégiáig, egyes helyeken pedig olyan sikeres, hogy már számos évadot megélt.

Magyarországon korábban már próbálkozott vele az RTL, a 2017-es első évad után azonban nem folytatták. Az akkor összeházasított négy párból három már a forgatás ideje alatt a válás mellett döntött, a negyedik pedig nem sokkal a műsor után szakított.

A Házasság első látásra című reality-ben a szereplők nem a klasszikus jelentkezés-ismerkedés-randi-párválasztás idővonalon haladnak, hanem arra vállalkoznak, hogy

teljesen vakon, egy szakértői csapat által számukra ideálisnak talált partnerrel az első találkozásukkor összeházasodnak.

A pszichológia és a társadalomtudomány területén elismert szaktekintélyek gondosan, tudományos alapokra támaszkodva kutatják fel mindenki számára a tökéletes társat.

A párok először az esküvőn pillantják meg egymást és miután kimondták a boldogító igent, kezdetét veszi életük legnagyobb kalandja. A nászút után összeköltöznek és megkezdik a közös életüket. Az első csóktól az első könnyekig a kamerák minden pillanatukat dokumentálják, miközben szakértők elemzik a kapcsolatukat.

Hat hét együttélés után a házaspároknak dönteniük kell: együtt maradnak, vagy külön utakon folytatják.

„Magyarországon minden negyedik ember magányos. Ha már önnek is elege van a sok félresikerült randevúból és esélyt adna a tudománynak, várjuk a jelentkezését” - invitálja a leendő szereplőket a TV2.

Akit érdekel a lehetőség, ide kattintva jelentkezhet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: