KULT

A Kőgazdag fiatalok olyan, mint egy kommunista kurzusfilm a gazdagok ellen – lement az első rész a realityből

A TV2 új reality-show-jának üzenete egyszerű: a gazdag fiatalok buták, felszínesek és kulturálatlanok, és meg sem kísérli, hogy árnyalja a képet.

Link másolása

A TV2 új reality sorozata, a Kőgazdag fiatalok – Rich Kids Hungary a Luxusfeleségekhez hasonlóan a rongyrázó gazdagok életébe nyújt betekintést. Ezúttal nyolc olyan fiatalt követhetünk nyomon, akiket már sokan ismerhetnek a közösségi média világából.

Ami engem illet, nekem egyedül PSG Ogli neve volt ismerős, de róla se tudtam volna sokat mondani, illetve természetesen Köllő Babetté, aki az első résznek csak a végén, a beharangozóban jelent meg, de ha minden igaz, ő is fog szerepelni valamilyen módon.

A műsor körülbelül minden negatív sztereotípiát megmutat, amit erről a rétegről elképzel az ember. Beképzeltek, felszínesek, pazarlóak, plasztikázottak, műek és buták. Ez persze csalóka.

A politikai propaganda világából tudjuk, hogy a médiában mindenki olyan, amilyennek mutatjuk.

Mondjuk a szó szerint pénzben fürdő PSG Ogliról nehéz feltételezni, hogy vannak erényei is. Bár annyi teljesen világos ebből az első részből is, hogy tele van kisebbségi komplexusokkal, amiket a pénzzel és pénzen megvehető külsőségekkel kompenzál.

Testőrt fogad, ami teljesen értelmetlen: egyrészt ki akarná megtámadni, másrészt ő is eléggé ki van pattintva, valószínűleg 10-ből 8 esetben meg tudná védeni magát. Aztán olyan bulit szervez, ahol 2 millió alatti öltözetben nem lehet belépni, és szemmel láthatóan vágyik a gazdag barátok elismerésére (amit nem kap meg, mert mindenki talál valami kifogásolnivalót).

Ogli a sorozat parvenüje, aki azt szemlélteti, hogy a pénzzel nem jár automatikusan elegancia.

Na nem mintha a többiek született arisztokraták lennének. És sokan nem is önerőből jutottak oda, ahol vannak. Bárány Aurél és Tuvic Aleksandra bevallottan javarészt a szülei pénzét költi. Az Instán miss.tuvic-ként szereplő hölgy ráadásul az ízléstelen plasztikaisebészet élő reklámja. Meg is jegyzi, hogy Ogli bulijára mehetne akár meztelenül is, mert csak a melle egyenként egymillióba került.

Herceg Csabi azzal hergeli a csóró tévénézőket, hogy úgy vásáról luxusautót, mint ahogy mi fogkefét. Rájön, hogy kell neki, bemegy a luxusautóboltba, és megveszi.

Jó, az analógia kicsit sántít, mert mi nem veszünk fogkefét, ha van már otthon kettő.

A legbosszantóbb szereplő – Ogli mellett – talán Dulin Metta volt, aki lazán közli a bejárónőjével, hogy többe került a csizmája, mint a nő félévi fizetése (mindezt azért, mert a hölgy véletlenül feldöntötte Metta csizmáját.)

Az első részben két szereplő volt, akinél számomra felcsillant valami pozitív vonás. Ágoston Filipben van legalább valamiféle kifinomultság, bár persze nehéz együttérezni vele, amikor arról beszél, mennyire gyűlöl boltba járni, ezért csak arra külön tart egy céget, hogy naponta friss virágokat hordjanak a lakásába.

A másik, szimpatikusabb szereplő Takách Kata. Ugyan ő is szétplasztikáztatta magát – ami végülis szíve joga –, de ő intelligens nőnek tűnik. Igaz, legnagyobb konfliktusa az életben, hogy az esti vacsoránál meggyőzze párját, vegyen neki egy lakást Dubajban. (Spoiler: sikerült neki.)

Ez a műsor tulajdonképpen olyan, mint a Győzike Show, csak sok Győzikével.

Ahogy az a műsor is leginkább arra volt jó, hogy elmélyítse a gazdag romákról élő negatív előítéleteket, itt is világos, az alkotóknak esze ágában sincs árnyalni a képet.

A legnagyobb probléma tehát mindaz, ami NINCS benne ebben a műsorban. Persze, lehet, hogy naiv vagyok, de nem hiszem el, hogy a gazdag fiatalok körében nincs senki, aki művelt és képes intelligensen viselkedni.

Összehasonlításképp, a Cápák között csapatához idén csatlakozott Orbók Ilona a vagyona alapján simán elférne  ebben a közegben, de már ahogy leül, abban több kultúra van, mint némelyik itteni szereplőben.

Persze azt sem hiszem el, hogy ezek a szereplők ennyire kétdimenziósak, mint ahogy itt látjuk őket.

És igen, lehet, hogy a sorozat folytatásában majd megpillanthatjuk személyiségük, lelkük mélyebb rétegeit, de a hasonló műsorokat ismerve nem kötnék fogadásokat erre.

És még egy aspektus, amit a sorozat nem tud, vagy nem akar felhozni: fogalmunk sincs, mi mit csinálnánk, ha ennyi pénzünk lenne. Amikor legnagyobb gondunk befizetni a rezsiszámlát, nyilván haragszunk kicsit arra, aki Dubajban vásárol lakást.

De mi van akkor, ha tényleg annyi pénzünk van, hogy semmi nem számít? Élünk tovább a lakótelepi manzárdban és a többit eljótékonykodjuk? Ugye, hogy nem.

Azt, hogy amit látunk, finoman szólva az igazságnak csak az egyik oldala, abból is látszik, hogy egyes jelentekről ordít a megrendezettség. Amikor Ogli a testőraspiránsokat vizsgáztatja, az tényleg olyan, mintha valami sitcomot látnánk – jó, nem annyira színvonalas, mert a szereplők amatőrök, de hogy ezt a szerkesztők sugallták a srácnak, abban biztos vagyok.

Mint ahogy az sem kétséges, hogy a következő részre beígért „botrány”, amikor Szandi – amúgy sokak örömére – belöki a medencébe Melittát, ugyancsak műbalhé.

Az biztos, ha a Kőgazdag fiatalokat valaki vissza tudná vinni időgéppel az 50-es évekbe, az akkori rendszer két kézzel kapna utána, hogy megmutassa a népnek, milyen alantasok is a proletárokat eltaposó gazdagok. Pedig sokkal többet is ki lehetne hozni belőle.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KULT
Gut, besser, Presser – koncertkritika
Öt év után adott koncertet a Papp László Sportarénában mindenki Pici bácsija, felejthetetlen élményt nyújtva a rajongóknak.

Link másolása

Azt hiszem, nincs még egy olyan zenekar a világon, amihez olyan intim viszony fűzne, mint az LGT-hez.

Kapcsolatunk nagyon romantikusan indult. 1990-ben, a taxisblokád idején 14 éves voltam. A szüleim nem engedtek ki a házból, mert nagyon féltek, hogy megismétlődik 56’. Így hát jobb híján egész nap otthon gubbasztottam, és – internetről még nem is hallottunk – tévéztem.

A kerületi kábeltévé véletlenül épp a Sándor Pál által rendezett Locomotiv GT show című filmet adta. Ha van szerelem első látásra, ez az volt. Teljesen magával ragadtak az LGT slágerek.

Még épp jókor jött a felismerés, hogy ott lehessek 1991-ben a Nyugati-pályaudvaron, az utólag már megmosolyogtató elnevezésű Búcsúkoncerten, kétszer is.

LGT-rajongásom köztudott volt, olyannyira, hogy gimnáziumban egy fizika felelésem azzal kezdődött, hogy a tanár LGT dalokat sorolt és meg kellett mondanom, melyik albumon van.

Rajongóként egyébként eléggé félénk – van aki úgy fogalmazna: balfasz – tudok lenni. Nem is olyan rég például besétáltam a kormányablakba, ahol ott ücsörgött a várakozók között Karácsony János – és egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy ő az, ezért nem szólítottam meg. Később ráírtam a közösségimédiában és megerősítette, hogy tényleg ő volt.

Mindezt csak azért írom le, mert érzékeltetni szerettem volna, mennyire sokat jelent nekem, hogy eljutottam Presser Gábor koncertjére.

Presser utoljára 2018-ban tartott koncertet az Arénában. Most olyan hamar elkeltek a jegyek a két estére, hogy végül megnyitották a pénteki főpróbát is – szerencsémre.

Az ember persze mindig izgul egy kicsit ilyenkor, nem ritkaság, hogy a fiatalkori bálvány az évek múlásával veszít csillogásából. Nagy csalódás volt például tavaly nyáron John Cleese szereplése, aki persze mindig is a humortörténelem egyik legmeghatározóbb alkotója és előadója marad, de kifejezetten gyenge, megúszós előadást láthattunk tőle.

Presser Gábor azonban nem okozott csalódást. Habár „csak” a főpróbán vettem részt, ez azonban egyáltalán nem érződött.

Pedig ha valaki, ő megengedhetné magának, hogy kimegy a színpadra, eljátssza a népszerű slágereit, aztán a kasszához fárad.

De ő nem érte be ennyivel. A régi dallamokat újragondolta, áthangszerelte, és körülvette magát tehetséges kollégákkal, akik mind hozzátettek valamit, amitől még különlegesebb élményt kaptunk. A koncert minden egyes pillanatában több munka, ötlet és alázat volt, mint John Cleese egész estés előadásában.

Nekem persze legjobban azok a részei tetszettek a koncertnek, ahol LGT dalok csendültek fel, de ezek sem úgy, ahogy megszokhattuk. Instrumentális kompozíciókká gyúrva, bravúrokkal tűzdelve, bizonyos dalokat csak egy két taktus erejéig felvillantva.

Például amikor a Menni kéne ürügyén felcsendült kicsit az Ezüst nyár, vagy a Hirdetés. Igazi funservice, hiszen ezek a nóták ritkán szerepelnek a rádiók műsorain, csak az igazi rajongók ismerik fel őket pár hangból.

Azt is megtapasztalhattuk – sokadszorra –, hogy Presser nem csak nagyszerű dalszerző, énekes és előadóművész (a kettő nem mindig jár kéz a kézben!), de tehetséges és képzett (szintén nem egyértelmű párosítás) zenész, akinek ráadásul remek humora is van.

Például, a Szeberényi Danival és Holló Auréllel közösen bemutatott „ökörködésükben” (Presser fogalmazott így) mindkét tulajdonságát megcsillogtatta. A Gyere ki a hegyoldalban.t adták elő olyan módon, hogy az megállta volna a helyét a világ bármely humorszínpadán is mint zenei paródia. Persze ehhez az is kellett, hogy Dani és Aurél minden tekintetben méltó partnere volt a Mesternek.

A koncertet Novák Péter rendezte. Miután az LGT repertoárjának visszatérő motívuma a cirkusz, adta magát, hogy cirkuszi kavalkádot körítsen Pici bácsi köré a Soharóza és a Fitos Dezső Társulat segítségével.

Ha pedig mindez nem lett volna elég, Presser nagyszerű játszótársakat is hívott. Impozáns névsor: Sena, Rúzsa Magdi, Vitáris Iván érkezett a színpadra néhány dal erejégi. De mind közül kimagaslott Falusi Mariann.

Sokadszorra állapítom meg, hogy Mariann énekesnői kvalitásai sokkal de sokkal többre predesztinálnák, mint a Padödö. Nem csak hangban, technikában, de mélységben is. A Ne szeress engem-et képes volt sajátjává tenni, pedig hát az eredeti előadó, Deák Bill Gyula sem a futottak még-kategória. Ugyancsak megrázóan szép volt amikor Presserrel duettben énekelte a Várlak című dalt. Mariann szereplése mindenképp az est libabőrös pillanatai közé tartozott.

Nem nosztalgiakoncertet láthattunk, hanem minden elemében friss, mai, modern, mégis autentikus zenei élményt kaptunk. Mintha egy új konceplemez bemutatóján jártunk volna. Sokat megadnék érte, ha készülnek belőle album, de tudom, a mai világban ennek kicsi a realitása. Reméljük viszont, hogy Presser Gábor még sok-sok koncertet ad.

Menjetek el, mert ő tényleg szereti a közönséget, és ezt csodás zenei ajándékokkal fejezi ki újra és újra.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Meghalt Szirtes András filmművész
A Magyar Filmművészek Szövetsége közleményben tudatta a 72 éves rendező-operatőr-színész halálhírét.

Link másolása

Ma délelőtt került ki a Facebookra a Filmművész Szövetség közleménye Szirtes András haláláról.

Szirtes András 1969-ben érettségizett egy elektroműszerész szakközépiskolában, és villanyszerelő ipari tanuló lett. 1969–1994 között a Mafilm munkatársa, ahol villanyszerelő, műszerész, kábeles, segédmikrofonos, szalagjátszós, vágóasszisztens, vágó, segédoperatőr, operatőr, rendezőasszisztens, végül rendező volt.

1974–1977 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmvágó szakos hallgatója volt. 1975-ben elvégezte a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem filozófia-esztétika szakát. 1987–1989 között az USA-ban tartott egyetemi előadásokat. 1990-től a Szirtes-Film Kft. vezetője.

Tagja a Magyar Filmművészek Szövetségének, a Magyar Filmrendezők Céhének; a Kisoroszi Természetvédők Egyesület elnöke.

Szirtes András 72 évet élt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Leadták a Petőfi rádión az Orbán nevének közmédiás kisípolására utaló Carson Coma-dalt
A Petőfi tévén februárban kikevertek Beton.Hofi dalából két sort. Erre utal a Carson Coma A Feldobom a követ című dalában, de a Megafon is megkapja a magáét.

Link másolása

Péntek este leadták a Petőfi rádióban az Orbán Viktor nevének közmédiás kisípolását emlegető Carson Coma-dalt – szúrta ki a 444.

Többek között ezek a sorok szerepelnek a Carson Coma áprilisban bemutatott, Feldobom a követ című dalában:

„Utcai harcos orcán fintor,

Ki fogod sípolni, hogy ***?

Mikor az ember strómanként viccel,

Mandinerből a gyűlölet spriccel”

A miniszterelnök nevének kisípolása arra utal, amikor februárban a közmédia Petőfi tévéjének műsorában kikeverték Beton.Hofi Bagira című dalából azt a két sort, hogy „Belehalok, milyen szabad ország ez/ Anyámnak írok sms-t és az Orbán les”. Péntek este nem sokkal este tíz óra előtt adták le az ugyancsak a közmédiához tartozó Petői rádióban a Feldobom a követ című Carson Coma-számot.

A dalban az ominózus kisípolás felemlegetése mellett más NER-kritikus sorok is vannak, a Carson Coma pedig korábban nyíltan kritizálta a kormányt.

A 444 szerint a képet némileg árnyalja, hogy korábban is voltak a Petőfin Carson Coma-számok, igaz, ezt a rendszerkritikus dalt nem találták meg a korábban játszottak között. Ugyanakkor a Feldobom a követ leadása akár egyfajta szerkesztői reakció is lehetett arra a pénteki hírre, miszerint tömeges leépítés zajlik a Petőfi rádiónál.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
„Senki nem lesz belőled!” – Miklósa Erika könnyek között idézte fel édesapja szavait
Erika coachtársai nem hittek a fülüknek a vallomás hallatán.

Link másolása

László Annamária félelmei feltépték Miklósa Erika sebeit, ugyanis ő is tele volt félelemekkel 36 éves koráig:

„Azt gondoltam, hogy nem vagyok elég jó.”

Erika coachtársai nem hittek a fülüknek a vallomás hallatán, ezért Curtis nem is hagyta annyiban a témát, majd öleléssel vigasztalta az operaénekesnőt.

László Annamária produkciója:

Így értékelték a coachok a teljesítményét:


Link másolása
KÖVESS MINKET: