A 6 legnagyobb lopás a szórakoztatóiparban

Beyoncének több klipje, köztük a Single Ladies, de Lady Gaga imidzse, vagy az Avatar története is hatalmas lopás sokak szerint. Te mit gondolsz?
Forrás: Listverse - szmo.hu
2017. január 16.


Link másolása

Néha úgy tűnik, mintha nagyon kevés eredeti ötlet maradt volna a szórakoztató iparban. Amikor minden új dolognál úgy érezzük, hogy ez valaminek az újrakeverése, átdolgozása, akkor jusson eszünkbe, hogy a művészek kölcsönöztek ötleteket egymástól már az idők kezdete óta - ez természetes része az alkotói folyamatnak.

Azért persze van különbség kölcsönvétel és arcátlan lopás között.

Egyszer Pablo Picasso azt mondta (már ha tényleg ő mondta először), hogy a jó művész másol, a kiváló viszont lop. Ha ez tényleg így van, akkor a most következő listán szereplők a legkiválóbb művészek a történelemben.

6. Kung Fu (TV sorozat)

1971-ben a harcművész legenda, Bruce Lee egy kanadai talk showban elkezdett beszélni egy projektről, amin éppen dolgozott: A Harcos egy tévében futó sorozat lett volna, ami egy kínai saolin pap vadnyugati kalandjairól, apja utáni kutatásairól szól.

Lee az ötletet megmutatta a Warner Brothers és a Paramount filmstúdióknak is, akik viszont aggódtak, hogy nem amerikai főszereplője lesz a sorozatnak. Emiatt Lee azt hitte, nem fog megvalósulni a projekt.

MTM0Njc4MzEzMzEzNTYyNTk0

Bruce Lee jól felismerhető filmes beállásainak egyike

Pár hónappal később az ABC leadott egy egész estés kísérleti adást a Kung Fu című filmből, aminek sztorija kísértetiesen hasonlított a Sárkány ötletéhez, viszont a főszerepet a harcművészetekhez nem értő, ázsiai vérrel nem rendelkező David Carradine kapta. A dolog mögött a Warner Brothers állt, és végül a 70-es évek egyik legsikeresebb sorozata lett belőle. Később emlékirataiban Linda Lee Cadwell, Lee özvegye azt állította, a stúdió teljes egészében ellopta férje kidolgozott ötletét.dc_1

David Carradine a filmben

5. Beverly Hills, 90210

1985-ben egy áruforgalmazó, H.W. Broido egy ötlettel állt elő Aaron Spelling cége számára. Úgy gondolta, a sorozat ötletében rengeteg marketingpotenciál van. Az ötlet alapján a sorozat, Holli Woods, egy tinédzserről szólna, aki Kaliforniába költözik, és a főszereplő Spelling színésznő lánya, Tori lenne. Egy 1985-ös levélben Spelling bájosnak nevezte Broido gondolatát, és küldött is egy képet a lányáról, hogy az alapján megkezdhessék játékfigurák gyártását a karakterhez.

1990_beverly_hills_90210_003

Fotó: Wikipédia

A kommunikáció azonban egy idő után megszakadt a két férfi közt és már úgy tűnt, a sorozat nem fog megjelenni...egészen addig, amíg a tévében le nem adták a Beverly Hills, 90210 első részét, 1990-ben.

Ez tartalmazta Broido összes eredeti ötletét,

még azt is, hogy Spelling lánya szerepeljen benne (igaz, végül nem fő-, csak mellékszereplő lett), és hamar rengeteg olyan kis figurát gyártottak, amiket a szereplőkről mintáztak.Jimbusts1

Részlet a sorozatból

A dühös Broido perre ment, mert elmondása szerint nem csak egy sorozat ötletét, de egy egész üzleti stratégiát loptak el tőle, és erre bizonyítékai is voltak. Végül a két fél peren kívül megegyezett, a nyilvánosság előtt nem ismert feltételekkel. A fiatalokról szóló sorozat egyébként óriási sikerrel futott 10 évadon keresztül.90210-group-beverly-hills-90210-6906455-992-468

Fotó: Wikipédia

4. Beyoncé videói

Beyoncé Knowles irigylésre méltó karriert tudhat magáénak. A már szinte mindenütt jelenlévő művészt sokszor dicsérték az előadásai egyedi vizuális stílusáért, a klipjeiért és a zenéjéért - ami elég nagy problémát jelent azoknak a művészeknek, akik már többször megvádolták lopással az énekesnőt. Példák bőven vannak: a Single Ladies koreográfiája elvileg Bob Fosse -tól van, a "Mexican Breakfast" című dalból.

Videó: egy Youtube-felhasználó Bob Fosse klipje alá játszotta a Single Ladies-t:63072894dda5a5ff014d6a26f6a3cc8f

Részlet a Single Ladies klipjéből

Az emlékezetes jelenet, ahol az énekesnő végigsétál az utcán és szétveri az autók ablakait a Hold Up című klipben, először a svájci művész Pipilotti Rist “Ever Is Over All" című klipjében szerepelt. A Countdown című Beyoncé-dal videója egy 1990-es holland videó, az Achterland részeit vette át Teresa De Keersmaeker-től, és még számos példa van, amit nehéz lenne mind felsorolni.Képkivágás

Részlet a Hold up c. klipbőlKépkivágás

Részlet az Ever Is Over All c. klipből

3. All Summer Long - Kid Rock

Kid Rock 2008-as slágerénél azért nagyon sokan felkapták a fejüket, akik komolyabb zenei ismeretekkel rendelkeztek. Vannak a számban elemek Lynyrd Skynyrd’s “Sweet Home Alabama című számából, de még Warren Zevon “Werewolves of London” - jából is. Még a rímkészlet és Rock énekstílusa is Zevonéra emlékeztet. A "nyár" szó a címben, és az ismerős hangzás hatalmas sikert hozott az énekesnek.

Videó: Kid Rock dala, amelyből legalábbis a Sweet Home Alabamára biztosan ráismersz

2. Avatar

James Cameron Avatarja a mai napig minden idők legnagyobb bevételt hozó filmje. A filmet agyondicsérték, bár sokszor felmerült, hogy Cameron más alkotásokból szerzett hozzá ihletet. Elismerte, hogy sok minden volt rá hatással a készítés során, viszont van egy hatás, amit figyelmen kívül hagyott, és nem nagyon emlegeti: egy 1957-es novella, a 'Call Me Joe', Poul Andersontól.Anderson-1-600

A könyv borítója

A novellában egy megbénult katona mesterséges testtel egy idegen bolygóra látogat. Itt csatákba keveredik, összeismerkedik és szoros kapcsolatot teremt a helyiekkel, majd érzelmileg ragaszkodni kezd az új testéhez.

Ez mintha csak az Avatar szinopszisa lenne. A fent leírtak csupán részletek a novellából, sok minden más is ugyanúgy van, mint a filmben, kezdve a kék lényektől a lándzsás, hosszú farkakig. Cameron a mai napig nem ismerte el a hasonlóságot.Képkivágás

Részlet az Avatarból

1. Lady Gaga

A képen látható Lady Gaga úgy ismert, mint korunk egyik legeredetibb figurája a popszakmában. Azt gondolhatnánk, hogy ez az egyediség csakis egy elképesztően kreatív elme szüleménye lehet.Képkivágás

Kép egy koncertfelvételből

A kis szépséghiba csak az, hogy a fenti képen nem Lady Gaga látható, hanem Dale Bozzio, a Missing Person énekese, aminek elég nagy sikere volt a 80-as években. Bozzio megjelenésében nagyon sok hasonlóságot találhatnak a rajongók. Gagát egyébként többször vádolták már azzal, hogy lenyúlja mások stílusát.3.dale_.gaga_

Bozzio csapatának, illetve Gagának a lemezborítója

Néhány szemfüles rajongó rámutatott, hogy Gaga a 2011-es MTV Video Music Awardson erősen emlékeztetett Annie Lennoxra a Sweet Dreams című klipben. De az eddigi legsúlyosabb vád, ami az énekesnővel kapcsolatban keringett, hogy

az egész zenei stílusát egy régi barátjától, Lina Morganától nyúlta, aki 2008-ban öngyilkos lett.

Lina barátai szerint amikor Gaga előadásait nézik, az olyan, mintha szellemet látnának.

Videó: egy Lina Morgana szám

Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Eddie Murphy és Jonah Hill vígjátékán nem fogsz sírva nevetni – A magadfélék-kritika
Megnéztük a netflixes, A magadfélék című filmet.

Link másolása

Vannak azok a vígjátékok, amikben annyi megdöbbentő, béna és kellemetlen dolgot művelnek a szereplők, hogy nem bírsz nem nevetni rajta. És vannak azok, amiknek egyszerűen csak kedves és szórakoztató hangulatuk van, amitől végül jobb kedved lesz. Szerintem alapvetően ezeket keressük, amikor egy vígjátékra kattintunk. Hát erre a filmre sajnos egyik megállapítás sem igaz, a romantika sem pezseg benne, és drámának sem mondanám. Pedig az ötlet nem rossz.

Eddie Murphy és Jonah Hill régi motorosok, és valószínűleg unják már a klasszikus vígjáték formát.

Az utóbbi időben mindketten tűntek már fel olyan filmben, ami a szórakoztatásnál jóval többet adott: Eddie Murphy például a 2019-ben a Dolemite Is My Name-ben, Jonah Hill pedig a 2021-es Don't Look Up-ban.

Mindkét film a Netflixre készült, szóval akár közös alkotásuk, A magadfélék is mozoghatott volna ezen a vonalon.

A történetről röviden:

Adott egy fehér, zsidó srác, Ezra (Jonah Hill), aki megismer egy fekete, muszlim lányt, Amirát (Lauren London). Egymásba szeretnek, de a családok összeismertetése természetesen nem zajlik zökkenőmentesen. Ezra anyja, Shelley (Julia Louis-Dreyfus), és Amira apja, Akbar (Eddie Murphy) gyakorlatilag minden próbálkozásukra a lehető legrosszabbul reagálnak, és ezek a balul elsült találkozások, beszélgetések adják a film gerincét.

Klisés az alap, de alapvetően alkalmas lenne szórakoztatásra, hiszen a különböző kultúrák és generációk találkozása örök humorforrás. De ez a film mintha nem is szeretne igazán vicces lenni.

Dobnak ránk pár erőltetett, kétbalkezes, dadogós és drogozós poént, de a film legnagyobb részében abszolút nem cél a néző megnevettetése (vagy ha az volt a cél, akkor valamit nagyon rosszul csináltak).

Ráadásul ahhoz, hogy értsük a beszélgetéseket, és olykor el tudjunk mosolyodni Jonah Hill dumáján, értenünk kell a popkulturális utalásokat.

Ha nem vágjuk, hogy kicsoda Drake, vagy ha nem láttuk a Tron és a Jucie című filmeket, esélyünk sem lesz érezni a poént.

(Mondjuk én úgy, hogy képben voltam ezekkel sem nevettem fel...)

Alapvetően feliratos verzióban próbáltam elkapni a fonalat, de néha kíváncsiságból meghallgattam a magyar verziót is. Szerencsére a szöveg nem lett nagyon kiforgatva, magyarosítva, úgyhogy ha az ember tényleg nem érti, hogy mire próbálnak utalni, az azért van, mert főként az amerikai kultúrából merít.

Továbbá a fekete és a zsidó öntudat boncolgatása annyira sokszor, sokféleképpen és hosszan jön elő, hogy Közép-európai tapasztalatokkal ez szintén lehet túl ködös és megfoghatatlan.

Sokszor nehéz azt is eldönteni, hogy karikatúra-e ez az egész, vagy ténylegesen mélyen bele akar merülni ezekbe a különbségeke és a különböző népcsoportok sérelmeibe. Szinte csak összefeszülős pillanatokat látunk. Mintha a feketék és a fehérek, a muszlimok és a zsidók csak a különbségeket látnák egymásban. Mintha direkt nem vennék észre, hogy csak szimplán emberek mindannyian.

Ettől függetlenül a színészekre nem lehet különösebben panasz.

Julia Louis-Dreyfus például tökéletes alakítja a zsidó anyukát, aki nagyon trendinek, haladó szelleműnek és érdeklődőnek hiszi magát, de közben inkább sértő és iszonyat kellemetlen.

Igazi boomer, akit nem lehet visszafogni, pedig egyáltalán nem esik jól hallgatni, mert baromira nem vicces. Tudjuk, hogy ez a szerepe, de ettől még szarul esik.

Az örömapa meg a fekete öntudatot tolja túl. Faarccal és keményen.

Érdekes amúgy Eddie Murphy-t ilyen szerepben látni. Talán egy még drámaibb, még érzékenyebb, még komolyabb filmben izgalmas is lehetne ez az arca.

Jonah Hill és Lauren London között nem forr a levegő, de nekem szimpatikus, hogy végre nem tökéletes emberek alakítják a szerelmespárt egy filmben.

És bár a karakter nem ad neki elég teret rá, de Jonah Hill az egyetlen, aki egy kicsit tényleg vicces, szerethető, és olykor igazi embernek tűnik.

És sajnos ez a legnagyobb bók amit mondani tudok, mert összességében a film semmiből nem ad eleget. Nem nevettet meg, de elgondolkodtatni sem fog hosszútávon, mert ahhoz meg nem mélyül el rendesen.

Szépek a képek, jók a zenék, szeretni akarod a színészeket is, de az általuk megformált karakterek cselekedeteitől és mondataitól csak folyamatosan kellemetlenül érzi magát az ember.

És nem „felröhögök mert annyira kellemetlen”, csak simán kellemetlen.

A film végét azért nem lövöm le, de nyilván nem kell katartikus, fordulatos befejezésre számítani. A végső megoldás is elég random és lapos.

Talán pár tanulságot azért elvihetünk magunkkal a végén (vagy legalábbis a film is megerősít bennünket ezekben a dolgokban).

Soha nem fogjuk tudni pontosan beleképzelni magunkat a másik helyzetébe. Például fehér zsidóként senki nem fogja átérezni azoknak a feketéknek a helyzetét, akiknek a dédanyja még rabszolga volt.

De fontos az érzékenyítés, és fontos, hogy ezekről a témákról újra és újra szó essen, és pont egy félig vicces, félig komoly film segíthetne is ebben… De akkor ennél jóval összeszedettebbnek és érzékenyebbnek kellene lennie, és nem csak kliséket puffogtatnia.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
45 évesen meghalt Annie Wersching, a 24 színésznője
Két éve rákkal diagnosztizálták, de ezután is folytatta a munkát. Több, Magyarországon is népszerű sorozatban játszott.

Link másolása

45 évesen meghalt Annie Wersching, a 24 és Star Trek: Picard sorozat színésznője – közölte a Variety.

A színésznő 24 évesen szerepelt először a Star Trek: Enterprise 2002-es epizódjában. Ezután még számos népszerű sorozatban tűnt fel: játszott többek között a Vámpírnaplókban, a Supernaturalban, a Runawaysben, az Időutazókban és a 24-ben is.

Werschinget 2020-ban rákkal diagnosztizálták, de ezt követően az elmúlt két évben is folytatta a munkát.

A színésznőnek három gyereke volt.

„A legegyszerűbb pillanatokban is megtalálta a csodát. Nem volt szüksége zenére a tánchoz. Megtanított minket arra, ne várjunk, hogy a kaland megtaláljon. »Menjetek és találjátok meg. Mindenhol ott van«” – írta gyászsoraiban férje, a szintén színész Stephen Full.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
„A nagyok közé tartozunk” – mondta az első transznemű színész, aki szerepet kapott a Marvelnél
Zoe Terakes a 2023 második felében érkező Vasszívben fog játszani, de azt még nem hozták nyilvánosságra, hogy melyik karaktert.

Link másolása

Tavaly jelentették be, hogy Zoe Terakes csatlakozott a Marvel egyik új sorozatához, a Vasszívhez. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki alakít, a Marvel a szokása szerint az utolsó pillanatig titokban tartja a részleteket, csak annyit közöltek, hogy kulcsfontosságú lesz a szerepe.

Terakas az első transznemű színész, aki szerepet kapott a Marvel Moziverzum egyik produkciójában.

A 22 éves Terakes most a Collidernek beszélt arról, mit jelent számára ez a lehetőség.

„Én mint transznemű ember nem láttam magamhoz hasonlókat sehol, amikor felnőttem. Nem tudtam, hogy létezem. Főleg nem egy szuperhősös filmben vagy sorozatban. Úgyhogy most nagyon hálásnak érzem magam, meghat, hogy a kis transzgyerekek és tinédzserek most láthatnak valakit, el lesz ismerve a létezésük. Azt is láthatják, hogy akár szuperképességeik is lehetnek, hogy ennek a világnak is a részei, nem csak traumákat feldolgozó történetekbe, ahol annyi a szerepük, hogy meghaljanak. A nagyok közé tartozunk. Szóval igen, ez sokat jelent nekem”

- fejtette ki, ezzel talán arra utalva, hogy az ő karakterének is lesznek különleges képességei.

A Vasszív várhatóan 2023 második felében fog debütálni a Disney+-on. A főszereplője a Dominique Thorne által alakított Riri Williams lesz. A karakter tavaly a Fekete párduc 2. részében tűnt fel először.

Az elmúlt években a Marvel tudatosan törekedett a diverzitásra.

Az Örökkévalókban feltűnt az első süket (Lauren Ridloff mint Makkari) és az első nyíltan meleg (Brian Tyree Henry mint Phaisztosz) szuperhős. A Shang-Chi és a tíz gyűrű legendájában először kapott főszerepet egy ázsiai származású színész (Simu Liu) egy szuperhősfilmben, a Doktor Strange az őrület multiverzumában című filmben pedig egy az első latin származású, különleges képességű karakter (Xochitl Gomez mint America Chavez) tűnt fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Jön a Házasság első látásra a TV2-n: szakértők hoznak össze párokat, akik az esküvőn látják először egymást
Már várják a jelentkezőket a külföldön nagy sikert aratott társkereső reality-be.

Link másolása

A Nagy Ő mellett egy másik párkereső műsor is lesz idén a TV2-n: a csatorna feléleszti a Házasság első látásra című reality-t, amit már 30 országban tűztek képernyőre Ausztráliától Olaszországon át Norvégiáig, egyes helyeken pedig olyan sikeres, hogy már számos évadot megélt.

Magyarországon korábban már próbálkozott vele az RTL, a 2017-es első évad után azonban nem folytatták. Az akkor összeházasított négy párból három már a forgatás ideje alatt a válás mellett döntött, a negyedik pedig nem sokkal a műsor után szakított.

A Házasság első látásra című reality-ben a szereplők nem a klasszikus jelentkezés-ismerkedés-randi-párválasztás idővonalon haladnak, hanem arra vállalkoznak, hogy

teljesen vakon, egy szakértői csapat által számukra ideálisnak talált partnerrel az első találkozásukkor összeházasodnak.

A pszichológia és a társadalomtudomány területén elismert szaktekintélyek gondosan, tudományos alapokra támaszkodva kutatják fel mindenki számára a tökéletes társat.

A párok először az esküvőn pillantják meg egymást és miután kimondták a boldogító igent, kezdetét veszi életük legnagyobb kalandja. A nászút után összeköltöznek és megkezdik a közös életüket. Az első csóktól az első könnyekig a kamerák minden pillanatukat dokumentálják, miközben szakértők elemzik a kapcsolatukat.

Hat hét együttélés után a házaspároknak dönteniük kell: együtt maradnak, vagy külön utakon folytatják.

„Magyarországon minden negyedik ember magányos. Ha már önnek is elege van a sok félresikerült randevúból és esélyt adna a tudománynak, várjuk a jelentkezését” - invitálja a leendő szereplőket a TV2.

Akit érdekel a lehetőség, ide kattintva jelentkezhet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: