News here

KÖZÖSSÉG
A Rovatból

„Volt egy fiatalember, aki elvesztette az egész családját, csak ő maradt meg” – Így dolgoznak a segélyszervezetek a Nyugatiban

A pályaudvaron három szervezet teljesít szolgálatot éjjel-nappal, de van egy sátra a Kétfarkú Kutya Párt önkénteseinek is. Megkérdeztük, mire van szükségük és mik az eddigi tapasztalataik.

Link másolása

Hét elején kezdtek megérkezni az orosz-ukrán háború menekültjei Budapestre, a számuk pedig azóta napról napra nő. Az epicentrum a Nyugati pályaudvar, ahol napi több ezer ember ellátását kellett megszervezni.

A pályaudvar patinás királyi várójában, ami normális esetben zárva van a utazóközönség elől, most óriási a nyüzsgés: összesen három segélyszervezet, a Vöröskereszt, a Református Szeretetszolgálat és a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata dolgozik itt együtt.

A helyszínválasztás nem véletlen: a váró melletti 10-es vágányra futnak be a Záhonyból érkező vonatok, a bejárat nagyjából a mozdonnyal egy vonalban van, így akik kiszállnak a kocsikból, azonnal észreveszik a táblákat és az önkénteseket.

„Naponta 5-6000 ember érkezik ide, az elsődleges feladatunk, hogy élelmiszert adjunk nekik, valamint információt arról, mik a lehetőségeik”

– válaszolta érdeklődésünkre Nagy Tibor, a Vöröskereszt közép-magyarországi veszélyhelyzeti koordinátora.

A tapasztalat az, hogy a menekültek nagy részének van valamilyen úti célja, jellemzően nem Magyarországon, hanem valahol Nyugat-Európában. Ők csak rövid időt töltenek nálunk, kapnak egy kis ellátást, majd saját szervezésben tovább utaznak, vagy vonattal, vagy repülővel.

A kis százalékuk az, aki segítségre szorul abban, hogy a magyar állam vagy a szervezetek elhelyezzék valahol, például befogadó állomásokon. Az ő továbbszállításukat a Katasztrófavédelem munkatársai szervezik meg a Volánbusszal közösen. Eddig jórészt Pest megyei helyszínekre kerültek, például Lajosmizsére vagy Ceglédre, de Salgótarjánra és a fővárosra is volt példa.

A három szervezet közül a Vöröskereszt koncentrál kicsivel jobban a pszichoszociális segítségnyújtásra, amire főleg a konkrét háborús területről érkező menekülteknek van szükségük.

„Volt egy fiatalember, aki elvesztette az egész családját, csak ő maradt meg. Teljesen traumatizált állapotban érkezett, az egyik munkatársunk hosszabban elbeszélgetett vele, és sikerült legalább annyira megnyugtatnia, hogy ne akarjon azonnal visszamenni a fegyveres konfliktus sújtotta térségbe, hanem maradjon velünk Magyarországon”

– mondja Nagy Tibor, hozzátéve, hogy a harcok előrehaladtával a hasonló esetek alighanem még nagyobb feladatot fognak jelenteni.

A Református Szeretetszolgálat napközben üzemeltet egy kisebb egészségügyi pontot is, ahol el tudják látni azokat, akiknek valamilyen könnyen kezelhető problémájuk van. Aki komolyabb ellátást igényel, azt átadják a mentőknek.

A legnagyobb feladat egyértelműen az élelmezés, hiszen van olyan vonat, amivel 1500 menekült is érkezik egy időben. Ilyenkor mindhárom szervezet kapacitásaira szükség van, hogy ne alakuljanak ki nagy sorok.

Nagy Tibor szerint az érkezők meglepően fegyelmezettek, különösebb biztonsági probléma nem adódott eddig, és fennakadás se nagyon volt. Mivel a váró másik, Westend felőli bejárata is nyitva van, viszonylag gyorsan át tudnak haladni rajta.

Adományokkal jól állnak, egyelőre sokkal több érkezik be, mint amennyit ki tudnak osztani. Ettől függetlenül továbbra is fogadják a felajánlásokat, főleg azonnal fogyasztható élelmiszereket várnak, például kis üdítőt, ásványvizet, csokoládét, szendvicset.

Magánszemélyek mellett számos vállalkozás is tett felajánlást saját magától: a nagy étteremláncok például csütörtök óta rendszeresen szállítanak ki hamburgert, csirkeszárnyat és hasonló gyorsételeket.

A szervezetek addig maradnak a pályaudvaron, ameddig szükséges. Az első napokban még csak 8-tól 23 óráig tartottak nyitva, de mivel most már éjszaka és hajnalban is érkeznek mentesítő vonatok, átálltak folyamatos üzemre.

Reggel 8-tól este 8-ig minden órában indul egy megpakolt autó

A három szervezet mellett a Kétfarkú Kutya Párt is segít a rászorulóknak a Nyugatinál, ők a pályaudvarral szemben, a Skála előtt állítottak fel egy nagy sátrat kedden.

Balassa Gergő, a kezdeményezés koordinátora elmondta, együttműködnek a többiekkel, például ők is biztosítanak önkénteseket arra, hogy telefonon szállást intézzenek a nem azonnal tovább utazóknak.

A sátor előtt felállítottak egy óriási töltőpontot száznál is több konnektorral, belül pedig van egy elszeparált, fűtött pelenkázó és szoptatóhelyiség – az önkéntesek itt pihenhetnek is, ha mondjuk az éjszakai műszak alatt elfáradnak –, de a fő funkció az adományok elosztása.

Csütörtökre sikerült megszervezniük, hogy reggel 8-tól este 8-ig minden órában induljon egy megpakolt autó a határhoz vagy a közelébe. Például Nagykállóra, ahol egy hasonló központot alakítottak ki, de a nem túl frekventált elhelyezkedés miatt önerőből jóval kevesebb adományt hoznak nekik az emberek. Szerdán és csütörtökön összesen 3 tonna árut juttattak célba, ruhákat és élelmiszert egyaránt.

Próbálnak mindent átvenni, ami hasznos, vittek már a Józsefvárosi Önkormányzatnak és Vecsésre is, ahol egy anyuka összesen 130 embernek segít különböző házakban és szállásokon.

Nadrágot, pólót és pulóvert egyelőre nem kérnek, kabát, cipő, zokni és gyerekruhák viszont jöhetnek. Tartós élelmiszert is korlátlanul fogadnak, bármi olyasmit a gyümölcstől a müzliszeleten át a konzervekig, ami azonnal fogyasztható.

Tűzifára is nagy szükség lenne, mivel Szabolcs megyében sok menekültet fűtetlen házakban tudnak csak elhelyezni. Legjobban egy nagyobb mennyiségű tüzépes felajánlásnak örülnének, de bármit célba tudnak juttatni.

Háromszáz, eddig Ukrajnában tanuló indiai diák is érkezett egy vonattal csütörtökön, őket a nagykövetség által szervezett buszokkal szállították tovább

Az adományszervezésen kívül helyben is ki tudják szolgálni a rászorulókat forró teával, szendviccsel, aki át van fagyva, azt pléddel vagy kabáttal is.

Ők is a nap 24 órájában nyitva tartanak, minimum ketten-hárman mindig ott vannak egyszerre. A teljes csapat 50-60 fő körül lehet, és szintén addig terveznek maradni, ameddig szükséges.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Egy kislányt is örökbefogadhatott A család az család mozgalom társalapítója és párja
Pál Marci leírta, milyen nehézségeket kellett leküzdeniük annak érdekében, hogy a kis Hanna hivatalosan is a családjuk tagja lehessen.

Link másolása

Pál Marci, A család az család mozgalom társalapítója és a Szivárványcsaládokért Alapítvány kurátora a közösségi oldalán árulta el, hogy tovább bővült a családjuk, egy kislányt fogadtak örökbe. Mint írja:

"Egy hosszas jogi procedúra során sikerült örökbe fogadnunk kislányunkat, Hannát. Andris csodálatos nagytestvér és imádják egymást, Walter még szokja az új helyzetet, mi pedig egyre kevesebbet alszunk, de minden perc megéri!

Persze közben senkiben nem szeretnénk felesleges illúziókat kelteni, hogy meleg pároknak (vagy meleg egyedülállóknak) lehet ma itthon örökbe fogadni, mert a mi ügyünk sok szempontból egyedi és különleges".

Pál Marci azt is elárulta, hogy a kislány a születése óta a családjukban él, de arra, hogy hivatalosan is a gyermekük legyen, sokat kellett várni. Férjének „még a 2020-as törvénymódosítás előttről volt érvényes határozata (engedélye), amivel törvényesen, még miniszteri jóváhagyás nélkül” tudtak volna örökbe fogadni. A kislány úgy került hozzájuk, hogy a kicsi édesanyja megkereste őket azzal, hogy nem tudja felnevelni a gyerekét, ezért rájuk bízná Hannát. Így közösen jártak tanácsadásokra és a gyermekvédelmi szakszolgálathoz, ami előfeltétele volt a nyílt örökbefogadásnak.

A bökkenőt az jelentette, hogy a gyámhivatal külön indoklás nélkül a baba születésekor visszavonta a korábbi örökbefogadási engedélyt. Ez ellen a pár fellebbezett és nyertek is, de a gyámhivatal megtámadta a döntést, ezért végül a Kúria döntött az ügyükben - az ő javukra. Az egész folyamat kilenc hónapig tartott, amit Pál Marci életük egyik legszebb, de legnehezebb időszakának nevezett.

„Egy ilyen procedúrának kitenni egy kisgyermekes családot, egy krízisben lévő anyát, illetve egy újszülöttet semmiképp sem mondható családbarát magatartásnak”

- véli Pál Marci.

A boldog szülők szerint "a szeretet a legnagyobb sötétségben is utat tör magának, még akkor is, ha lehetetlennek tűnik. A szeretet mindig győz!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
Senki nem segített az idős bácsinak, amíg meg nem jelentek Budapest legjobb fej rendőrei
Példaértékű, amit a hatóság emberei tettek.

Link másolása

Budapesten az Üllői úton, a Kőér utcánál található felüljáró alatt egy idős férfi próbálta eltolni a vélhetően meghibásodott autóját az út közepéről. A felvételen jól látható, hogy senki nem sietett az idős úr segítségére, ezért egyedül próbálta a belső sávból kitolni a járművet, hogy ne akadályozza a forgalmat.

Ezt azonban észrevették az arra járó rendőrök, akik nem tétlenkedtek.

A külső sávban a hatóság emberi megálltak, és azonnal kipattantak a szolgálati autójukból, hogy segítsenek az idős férfinak, aki jól láthatóan nem boldogult egyedül.

A rendőrök segítségével végül sikerült biztonságos helyre tolni az autót – derült ki a Bp-i Autósok YouTube-csatornán közzétett videó alatti kommentből.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Karácsony Gergely egy szál szegfűvel búcsúzott a Pléh Csárda rántotthús-királyától
A főpolgármester szerint Budapest elvesztette egy legendáját.

Link másolása

Ahogy azt hétfő este mi is megírtuk, elhunyt Bábel István, a brutális adagjairól és tradicionális magyar ízeiről híres rákospalotai étkezde, a Pléh Csárda alapítója.

A híres szakácsról megemlékezett egy Facebook-posztban Karácsony Gergely is, aki el is ment a Pléh Csárdába.

„Budapest elveszítette egy legendáját, meghalt Bábel István vendéglős, a Pléh Csárda alapítója, a rántotthúskirály. A Zugló és a 15. kerület határán található Kolozsvár utcai piacon, a Bádog Gundelnek is becézett kifőzdében gyakran megfordultam magam is. A gyerekfej nagyságú cordon bleu-k és a tálca méretű rántott szeletek mellett az ízig-vérig vendéglős Bábel úr magával ragadó személyisége is lenyűgözött”

– írta posztjában a főpolgármester.

Hozzátette azt is, hogy annak idején a legendás, azóta szintén elhunyt gasztroújságíró, Anthony Bourdain is járt a helyen, egy csapásra még híresebbé téve azt.

2017-ben a Szeretlek Magyarország stábja is meglátogatta a helyet:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Fél testtel és egy karral született a csernobili sugárzás miatt egy orosz férfi, így is teljes életet él
Az árvaházban azt hitték, sosem fogják örökbe fogadni, de a már 25 éves fiatal rácáfolt a kételkedőkre.

Link másolása

Fut, főz, táncol, kutyát sétáltat és képes önálló életet élni egy 25 éves férfi, aki fél testtel és egy karral született, írja a Daily Mail. Tim Mason még fiatalkorában lemondott a protéziseiről, amelyek szerinte csak hátráltatták az életben.

Mason édesanyját még 1986-ban érte nagy dózisú sugárzás, amikor felrobbant a csernobili atomerőmű. Az orosz kisfiú ezért született mindössze egyetlen működő végtaggal. Tim árvaházba került, ahol azt hitték, hogy soha nem fogadják majd örökbe. Végül egy amerikai nő utazott Oroszországba, miután olvasott a nehéz sorsú gyerekről és úgy döntött, hogy vállalja az akkor hároméves fiú felnevelését.

Pedig az árvaház igazgatója óva intette a gyerek örökbe fogadásától a most 80 éves Virginia Masont. Azt mondta, hogy a kisfiú várható életminősége semmi jóval sem kecsegtet. Tovább fokozta a nehézségeket, amikor Tim hétéves korában meghalt az asszony párja, és onnantól egyedülálló anyaként nevelte a gyereket.

Tim ma már 25 éves és a Connecticut állambeli Hartfordban él, miközben a Napa-völgy borakadémiájának dolgozik. A férfi alaposan rácáfolt azokra, akik azt hiszik, hogy a hozzá hasonló fogyatékkal élők semmilyen mozgásra sem képesek és csak ülnek a szobájukban. Ezzel szemben Tim imád sportolni, és mindent megtesz, hogy egészséges maradjon testileg és lelkileg egyaránt.

Már kiskorában is nagyon aktív volt, rengeteg időt töltött a játszótéren. De a művégtagok folyamatosan akadályozták abban, hogy kiteljesedjen az élete. Ahogy a legtöbb tininek, Timnek sem volt egyszerű a felnőtté válás. A középiskolában kikezdték a többiek fogyatékossága miatt. Mostanra azonban rendeződtek a dolgai és családja mellett a barátai veszik körül, miközben a munkáját is nagyon szereti.

Bár eleinte sokan féltették attól, hogyan tud majd gondoskodni a kutyájáról, ma már ez sem okoz gondot neki és naponta háromszor sétálnak. Tim ezen felül imád edzeni, ami esetében 10-30 perc eltöltését jelenti a futópadon. Ilyenkor a szalagon bukfencezik és saját súlyát emelgeti. Annyira belejött a sportolásba, hogy tavaly 18 kilogrammot adott le.

Egyedül a randizásban akadnak gondjai. Elsősorban az interneten próbál ismerkedni, de nem egyszerű a helyzet, mert ahogy észreveszik a fogyatékosságát, azonnal tovább is lapoznak a társkeresőn regisztráltak.

„A képek viszont nem adják vissza azt az erős embert, amilyen az életben vagyok”

- mondta a fél testtel született, de teljes életet élő férfi.


Link másolása
KÖVESS MINKET: