KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Majdnem halálra éheztette magát az angol autista fiú a zaklatói miatt

Hiába hívta ki a rendőrséget, annyit tudtak mondani neki, hogy „nem lehet ezzel mit kezdeni”.

Link másolása

Szívszorító történetet osztott meg egy angol autista fiú, aki a közösségi média erejében bízott, miután senkitől - még a rendőrségtől sem - kapott segítséget - írta meg a Daily Mail.

Ben Canham Leicestershire-ben él immár ötödik éve egyedül, miután szülei még tinédzserkorában elhunytak.

A 23 éves Asperger-szindrómás fiú magára maradt, a helyi suhancok pedig sportot űznek abból, hogy verbálisan és fizikailag is bántalmazzák.

Leggyakrabban illetlen nevekkel illetik és szidják őt, ám az is előfordul, hogy kövekkel dobálják, sérüléseket okozva ezzel Canhamnek. A közösségi oldalakon sem kímélik: Instagramon és Facebookon is kapott már halálos fenyegetéseket. Az egyik srác például azt írta neki, hogy ha bárkinek elmondja, hogy kést hord magánál, megöli.

A fiú az egyik kődobálós incidens után a rendőrséghez fordult, akik egy figyelmeztetéssel elengedték a helyi suhancbanda fejét.

Nemrég megmutatta a rendőröknek a halálos fenyegetéseket tartalmazó üzeneteket, ám csak azt a választ kapta, hogy "ezzel nem lehet mit kezdeni", nincsenek meg hozzá az erőforrásaik.

Vallomásában azt írja, hogy már retteg, ha el kell hagynia a lakást, és sokszor eszébe jut, hogy inkább bent marad, és éhen hal, minthogy ismét kitegye magát a megaláztatásoknak.

"Nagyon nehezemre esik elhagyni a lakást. Gyakran éheztetem magam, mert nem merek elmenni még a boltba se ételért."

Saját bevallása szerint egyáltalán nem érzi magát biztonságban az utcán, csak akkor, ha valaki elkíséri. Életét úgy jellemzi, mint folyamatos rettegés, jóformán csak akkor érzi biztonságban magát, ha alszik.

"Azért szörnyű, mert a legtöbb esetben teljesen el vagyok szigetelve a külvilágtól. Hetente legfeljebb kétszer lépek ki a házból, és azt is csak akkor leginkább, ha egy barátom velem van."

Azt már megfigyelte azonban, hogy csak akkor támadják meg, ha csapatban vannak.

"Nagyon furcsa, hogy ha valamelyikük egyedül van, és találkozok vele az utcán, akkor gyorsan lesütik a szemüket, amint meglátnak. De amint többen vannak, én pedig egyedül, akkor azonnal belém kötnek."

Canham 17 éves volt, amikor édesapja tüdőrákban elhunyt, egy évvel később pedig édesanyját is elveszítette, aki szívrohamban halt meg.

A fiú mindössze 18 évesen maradt magára a szülői házban két súlyos ilyen súlyos traumával a háta mögött.

A BBC még 2018-ban készített egy rövid riportot róla, amelyben arról beszélt, hogy a spirituálitásban talált vigaszt, az segítette át ezen a rendkívül nehéz időszakon. Azóta gondolja azt, hogy az Aspergereseknek különleges képességeik vannak, az övé éppen az, hogy kommunikálni tud a szellemekkel. Amellett, hogy ez a hobbi tartotta benne a lelket, sok barátra lelt, akik szintén mellette állnak.

"Csupán annyit szeretnék, hogy ez a bántalmazás abbamaradjon, és arra koncentrálhassak, hogy ismét boldog legyek - árulta le a fiú legfőbb vágyát.

"Azt gondolom, hogy az autizmussal élő emberek nagyon tehetséges és intelligens emberek, akiknek büszkének kéne lenniük arra, akik. Sosem változatatnék magamon. Szeretek az az ember lenni, aki vagyok: kedves és gondos ember, aki törődik másokkal. Emellett azt gondolom, hogy az autizmus nem fogyaték, hanem egy különleges képesség."

A megindító üzenetet felkapta a média, elsősorban azok a körök, amelyekben Canham is mozog: a paranormális jelenségekkel foglalkozó közösségek egy emberként álltak a fiú mellé. Az is sokat segített, hogy Chris Fleming, ismert brit tévés személyiség és médium szintén megosztotta a történetet.

A mozgolódás a rendőrségi ügyet is előrevitte: a Leicestershire-i rendőrség szóvivője a lapnak elmondta, hogy 2017-ben valóban figyelmeztetést adtak a kődobálás miatt három fiatalnak, 2020 februárjában pedig valóban kaptak egy jelentést halálos fenyegetésről. Azt tanácsolták Canhamnek, hogy a platform üzemeltetőjének is jelentse a problémát, illetve azt, hogy tiltsa le a személyt. Ezzel együtt beajánlották a Victim First nevű tanácsadószervezethez, akik tanácsadást tudnak nyújtani azoknak, akik bármilyen jellegű bántalmazást szenvednek el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Kórház helyett a rendőrségre vitte az idős nénit egy győri taxis, kiderült, hogy jól tette
Korábban egy buszsofőr is megmentette már Erzsi nénit, aki nem tudta pontosan megmondani, hogy hol lakik.

Link másolása

Csak a taxis józanságán múlt, hogy nem indult el Győrből Budapestre az autóba ülő 85 éves nénivel, írja az Új Szó. Erzsi néni még kedden reggel 6 órakor intette le Krakovszki Zsolt taxiját, akinek gyanús lett, hogy nyugdíjas még soha ilyen jól fizető fuvart nem kért tőle. A Duna Taxi sőfőrje ezután a rendőrségre vitte a nénit, ahol kiderült, hogy jól döntött.

„A kórháznál vettem fel a nénit, és azt mondta: Budapestre szeretne menni, mert a kórházból oda küldték. Nem tudta megmondani, hová kellene mennie. Ekkor már szinte biztos voltam benne, hogy itt baj van. A „legnagyobb kórházba” kérte, talán a Honvéd-kórházra gondolt, de amikor azt kérdeztem, van-e esetleg beutalója vagy bármi dokumentuma, a válasz nem volt és a gyereke számát sem tudta megadni. A diszpécsernek jeleztem, hogy a Zrínyi utcába kellene mennem, jóváhagyták és odavittem a nénit a rendőrségre. Szerencse, hogy minden jól alakult”

– mondta a lapnak a győri taxis.

Miután a történetet a Facebookon is felkapták, nem sokkal később kiderült, hogy korábban egy buszsofőr is megmentette már a demens nénit. A posztban a család barátja azt írja, hogy egy utas szemtanúja volt, amint a néni a sofőrtől azt kérdezi, merre van a Kisfaludy-ház és a Belváros. A buszos útba igazította, hogy épp az ellenkező irányba, ám az indulás után rossz érzése támadt, és visszament a néniért.

Erzsi néni ekkor sem tudott válaszolni a kérdésekre, csak az derült ki, hogy egy felújított iskola közelében lakik. Némi keresgélés után végül sikerült hazajuttatni az idős hölgyet.

A posztot azzal zárják, hogy Erzsi néni állandó felügyelete még nem megoldott, ezért a jövőben könnyen keveredhet hasonló helyzetekbe.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
Örökbe fogadtak a tanárai egy amputált kisfiút, akivel teljes lett a család boldogsága
Nate egy örökletes genetikai betegségben szenved, emiatt amputálták a lábait, az egyik karját és több ujját is.

Link másolása

Örökbe fogadta amputált karú, de mindig pozitív diákját egy connecticuti tanárházaspár, írja a People. A 10 éves Nate annak ellenére örök optimista, hogy betegsége miatt három éve térd alatt amputálták a lábait, a teljes bal karját, valamint két és fél ujját a jobb kezén.

Tim Riccio szerint a kisfiú a történtek ellenére mindig nyitott és kitartót, ráadásul az amputáció ellenére mindig megtalálja a módját a boldogulásnak. Nate még akkor is optimista maradt, amikor 2019 szeptemberében sürgősségi műtétet hajtottak végre rajta, hogy elejét vegyék a karjában terjedő fertőzés burjánzásának. Tim és felesége, Jenna többször is meglátogatták a kórházban. Ott derült ki, hogy a fiút néhány nappal korábban kiemelték a családjából, mert nem gondoskodtak róla megfelelően.

Nate sarlósejtes vérszegénységgel küzd, mely egy örökletes genetikai betegség, melynek során a szervezet instabil vörösvérsejteket termel. Miközben a normális vörösvérsejteket 90-120 nap után pusztítja el a lép, ezeket már 10-20 napot követően. A felgyorsuló folyamat következtében pedig vérszegénység alakul ki.

A kórházból távozást követően az amputált kisfiút egy közeli nevelőotthonban helyezték el. Ekkor merült fel Jennában, hogy örökbe fogadná az iskolához közeli otthonában Nate-et. Három hónappal később Tim megkérte kollégája kezét, az esküvőn pedig Nate vitte az oltárhoz a gyűrűt. Tavaly februárban pedig a kisfiúnak már testvére is született.

Nate az elmúlt években szabályosan kivirágzott Jenna és Tim mellett. Míg korábban csak kerekesszékben tudott közlekedni, mostanra már műlábakon sétálgat. Ugyan még nem teljesen gyógyult meg és több műtét vár rá a jövőben, az örökbefogadó anyukája szerint napról napra jobban van.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
„Rossz volt látni, ahogy az emberek a kukából ettek” – A budapesti büfés, aki senkit sem hagy éhezni
Pintér Péter, a budapesti Bakancsos utcai bolhapiac büféjének üzemeltetője a rászorulókon kívül a gyerekeknek is kedveskedik: minden gyereknek ad egy ajándék palacsintát.

Link másolása

Nem hagy senkit éhezni, aki rászorulóként kér tőle ételt, az mind kap. A gyerekek pedig külön figyelemben részesülnek, hiszen minden gyermeket, aki nála jár, megajándékoz egy palacsintával.

Nem rég, még karácsonykor 500 adag ételt osztott ki rászorulóknak, de már újabb segítségen töri a fejét Pintér Péter, a budapesti Bakancsos utcai bolhapiac büféjének tulajdonosa. De amíg nem rukkol elő újabb ötletével, addig sem marad éhen senki, aki felé jár.

„Ez úgy kezdődött, hogy amikor másfél éve megvettem a büfét és megnyitottunk, akkor láttam embereket, ahogy a kukából ettek. Rossz volt látni, így mindig, amikor észrevettem, hogy nyitják fel a kuka fedelét, odamentem és mondtam, hogy ebből elég, nem kell a kukából enniük, jöjjenek oda hozzánk, és amit megkívánnak, azt mi szívesen odaadjuk nekik. Nem kértünk érte pénzt”

– meséli Péter.

A rászorulókon kívül jelenleg a gyermekeknek kedveskedik a 17. kerületi büfé tulajdonosa, ugyanis minden gyermek, aki nála jár, kap egy ajándék palacsintát. Közben már újabb segítségen töri a fejét, a következő terve az, hogy a nagycsaládosoknak fog majd kedvezni. A büféből egyébként mindig elégedetten távoznak az emberek. Vannak vendégei, akik messzebbről érkeznek, még a Felvidékről is jönnek hozzá enni, hiszen híresen finom többek között a lángos, a rántott hús és az adagok is hatalmasak. De egyébként magára a bolhapiacra való kilátogatás is egy jó családi program lehet.

„A piac sem volt ám mindig ilyen. Mielőtt a mostani tulajdonosok átvették volna a helyet, azért ez itt csikágó volt. De ma már teljesen normális lett a hely, családok nézelődnek itt, elég sok minden megtalálható a bolhapiacon, jó kis hétvégi program ez kicsiknek, nagyoknak”

– mondta Péter.

A büfés szívében pedig mindenkinek van helye, szeretettel fogadja a hozzá érkezőket. Egyébként nem mindig volt ez így, hiszen sokáig az éjszakában dolgozott, többek között kidobóemberként. Mára azonban felhagyott az éjszakai élettel és azon kívül, hogy a családjának él, büféje folyamatos fejlesztésén dolgozik, és közben pedig segíti a rászorulókat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Újszülött kisfiút hagytak egy babamentő inkubátorban Hatvanban
A kisfiú egészséges, a Szombati Martin nevet kapta.

Link másolása

Szombaton hajnalban egészséges újszülött kisfiút hagytak a hatvani Albert Schweitzer kórház babamentő inkubátorában – írta Facebook-oldalán a kórház.

A kisgyermek melegen volt öltöztetve, vastag takaróba tekerve. Szombati Martinnak nevezték el a kórház munkatársai.

A baba testsúlya 3900 g, és 52 cm-rel jött a világra. Az inkubátorban hajlani 2:18-kor helyezték el. A posztban megjegyzik, hogy Martin a hatodik újszülött, akinek a hatvani kórház kihelyezett inkubátora új lehetőséget adott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk