KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Izgalmas LEGO kalandjátékot szerveznek nehéz helyzetű gyerekeknek és nagycsaládosoknak

Az Amigos Mini ingyenes programjára online lehet jelentkezni.
Szegedi Éva - szmo.hu
2020. szeptember 13.


Link másolása

Vajon mi lehet a mi a közös az Amigosban, a LEGO gyárban, a Földünk teljes elszennyezésében, Nági megnémulásában és a Tekeresvölgyi bocik eltűnésében?

A rövid válasz: Amigos Mini. Ez egy olyan izgalmas oknyomozó és készségfejlesztő online közösségi játék, aminek a megfejtéséhez 6-12 év közötti nehéz sorsú gyerekek jelentkezését várják a szervezők.

A Mini foglalkozásokon a gyerekeknek egy izgalmas küldetést kell teljesíteniük a LEGO gyárban, meg kell menteniük a világot a teljes elszennyeződéstől, vissza kell szerezniük a megnémult Nági hangját vagy éppen a Tekeresvölgyi bocikat kell megmenteniük, hogy újra legyen tej a müzli mellé. A játékot videós anyagokkal egészítik ki, így lesz igazán élethű.

A beteg gyerekek kórházi látogatását szervező Amigos önkéntesei, egyetemisták vezetik a foglalkozásokat, a technikai lebonyolításban informatikus segített a csapatnak, a LEGO Csoport pedig tárgyadományokkal – szettekkel és a program finanszírozásával – állt az ötlet mellé.

Hogy honnan származik az online LEGO építőkockás kalandjáték ötlete? „Ha sok ember folyamatosan együtt gondolkodik, nagyon inspiráló közeg alakul ki” - mondja Forgács-Fábián Sára, az Amigos megálmodója. „A járvány miatt átkerültünk home office-ba. Először kigondoltuk, hogy a kórházi látogatásokat hogyan lehet online kiváltani, online helyettesíteni. Majd a karantén alatt az jutott eszünkbe, hogy mindenki olyan helyzetbe került, mint a beteg gyerekek, akikhez járunk. Mindenki be volt zárva, sok embert kerített hatalmába a bizonytalanság, a bezártság és a betegségtől való félelem érzése. A koronavírus sokunkkal megérttette, a gyerekek hogyan érezhetik magukat a kórházban.”

Az Amigos csapata korábban gyakorlatot szerzett a bezártságban lévő gyerekek fejlesztéséhez, segítéséhez, támogatásához.

„Úgy gondoltuk, ha most a világon mindenkinek szüksége van a támogatásra, akkor nyissuk ki az Amigos kapuit, és nézzük meg, hol tudunk még segíteni. Így jött az ötlet, hogy tartsunk olyan foglalkozást, ahová bekerülhetnek nem beteg gyerekek is.

Ezzel párhuzamosan keresett meg bennünket a LEGO Csoport azzal, hogy támogatja a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került gyermekeket. Innen adottak voltak a feltételek, az, hogy kapunk LEGO szetteket, ezek segítségével fejlesztettünk le egy foglalkozást az Amigókkal a gyártót is bevonva egy készségfejlesztő online, kiscsoportos foglalkozást gyerekeknek.

VIDEÓ: Amigos Mini - készségfejlesztő kaland 6-12 év közötti gyerekeknek

„A játék azzal kezdődött, hogy meg kellett nézni egy bevezető videót” – meséli az egyik résztvevő, egy kislány. „A feladatok izgalmasak voltak, nagyon jól ki volt találva. Olyan feladatot is kaptunk, hogy építsük meg, mit vinnénk magunkkal egy lakatlan szigetre. Egy másik feladat az volt, hogy mi jut eszünkbe arról, ha meghalljuk azt a szót, hogy barátság. Kellett például állatot építeni LEGO kockákból, bármilyet, ami eszünkbe jutott – én egy macskát raktam össze.

Egyik alkalommal csak én voltam a csoportban, és két Amigo. Egy másik foglalkozáson többen voltunk gyerekek és egy Amigo játszott velünk, akkor bemutatkoztunk egymásnak a többiekkel és mindenki elmondta, hogy honnan jött. Az Amigók nagyon kedvesek voltak, és segítőkészek, ha elakadtunk valamiben, vagy technikai probléma volt.”

Mi az online kalandjáték menete? Először regisztrálni kell a mini.amigosagyerekekert oldalon, és az online foglalási rendszerben ki tudják választani azt az időpontot, amikor be tud csatlakozni a gyermek. Több gyereknél mindegyiküket külön kell regisztrálni. Ezután kipostázzák a gyerekeknek a LEGO szettet, e-mailben pedig kapnak egy meghívót, pontosabban linket a ZOOM meetingre, és a foglalkozás időpontjában ezzel a linkkel tudnak csatlakozni. A játék nem ér véget a foglalkozás végén, mert a résztvevők minden héten kapnak különböző feladványokat és kihívásokat. Ha ezeket teljesítik, azzal pontot gyűjthetnek, és aki a legtöbb pontot eléri, azt utána megajándékozzák egy újabb szettel.

„Eddig pozitív visszajelzések jöttek a gyerekektől” - meséli Forgács-Fábián Sára. „Egytől tízig pontozhatják a programot.

Az önkéntesek elmondták például az egyik alkalommal, hogy az egy azt jelenti, hogy „jaj, de uncsi volt”, a tíz pedig azt, hogy „jupí, szuper, izgalmas volt”. Erre a gyerekekből kitört: „Egymillió! Nem, tízmillió!” Egy édesanya pedig elmesélte, hogy végre volt egy kis ideje, amíg lefoglaltuk a gyerekeket, addig ő el tudott mosogatni, ki tudott teregetni, még arra is volt ideje, hogy fürödjön, nagyon hálás érte.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elsírta magát a kislány, akinek teljesítették a karácsonyi kívánságát
A 8 éves Csilla nagyon szeretett volna egy csizmát, amit az alapítvány segítségével meg is kapott. Nagyon meghatódott, amikor megkapta az ajándékot.

Link másolása

A mélyszegénységben élő gyerekek vágyát teljesítették a szegedi Fatima Ház Alapítvány munkatársai, a hátrányos helyzetű gyerekek kaptak kenyeret, kolbászt és csizmát is.

Egy hete több mint 150 gyerek rajzolta le egy szegedi alapítvány kezdeményezésére, hogy mit kér karácsonyra.

A 8 éves Csilla nagyon szeretett volna egy csizmát, amit az alapítvány segítségével meg is kapott.

Csilla az RTL Híradó műsorában elmondta, hogy elsírta magát az ajándékok láttán.

Aki szeretne segíteni a mélyszegénységben élő gyerekeken, ezen a számlaszámon megteheti:

Fatima Ház Alapítvány

11600006-00000000-85400355

A közleménybe ennyit kell írni: "karácsony".


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
A könnyeivel küszködve olvasta fel a tanárnő a diákok karácsonyi kívánságait – videó
Egy Las Vegas-i tanárnő segített valóra váltani diákjai karácsonyi kívánságait. Volt, aki csak egy papucsot szeretett volna, hogy ne fázzon a lába.

Link másolása

Cheri Guy, aki angol tanárként dolgozik a Las Vegas-i Desert Pines High Schoolban megosztotta TikTok-videóját, amelyben elmeséli, hogy iskolájában van egy "wishmas" program, amelyben a gyerekek megkapják, amit szeretnének karácsonyra.

"Nemcsak azt mondják el a diákok, hogy mit szeretnének, hanem azt is, hogy miért fontos az nekik" - magyarázta Guy vírusként terjedő klipben.

A tanárnő a könnyeivel küzdött, amikor felolvasott néhányat a gyerekek kívánságai közül, és a soraikon keresztül bepillantást kaphattunk az életükbe.

"Szeretnék egy fekete papucsot, hogy megvédjem a lábam a hidegtől" - írta az egyik gyerek.

"Egy zacskó Takis... Segítene, hogy ne legyek éhes" - írta egy másik.

Voltak olyan diákok is, akik a kívánságukkal másokon akartak segíteni. Egy diák például azt remélte, hogy az összes többi diák kívánsága valóra válik, míg egy másik csak annyit szeretett volna, ha a húgának jó születésnapja legyen.

Guy rámutatott, hogy egy 3000 diákból álló iskolában nem tudja az összes kívánságukat valóra váltani. Abban azonban bízott, hogy a TikTokon keresztül kaphat némi segítséget - írta az Unilad.

"Ha szeretnél segíteni, írj nekem , kommentelj, szólj, oszd meg velem, terjeszd ezt. Talán tehetnénk valamit, hogy megpróbáljuk megvalósítani ezeket a dolgokat" - mondta Guy.

"Sok gyerekünk van, akik nevelőszülőknél vannak, sok gyerekünk van, akik szegénységben élnek. Ezek a gyerekek hatalmas stresszel szembesülnek az osztálytermen kívül".

Nem kellett sok idő, miután Guy közzétette a videót, hogy azt felkapják és megosszák sokan.

A vírusvideójának köszönhetően a közösségi média felhasználói mindenhonnan elkezdtek azon dolgozni, hogy a gyerekek kívánságait valóra váltsák.

"Jóval több mint 300 kívánságot teljesítettünk, ami elképesztő" - mondta Guy.

"A végzősök közül néhányan évkönyvet kérnek, mert nem engedhetik meg maguknak. Épp most nézem a táblázatot, és egy gyerek segítséget kért a ballagáshoz szükséges sapka és talár kifizetéséhez" - mondta Guy.

"Van egy diákunk, aki a 'Lectures on Physics' című tankönyvet kérte, mert asztrofizikus szeretne lenni."

Azzal, hogy a diákok álmai valóra válnak, a gyerekek rájönnek, hogy "szeretik őket" - mutatott rá Guy.

"Nemcsak az iskolában kapnak szeretetet, hanem idegenektől is szerte az országban, akik törődnek velük és hisznek bennük" - mondta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elsírta magát a kiscsizma láttán egy nehéz sorsú kislány, akinek teljesítették a kívánságát
Egy hete több mint 150 gyerek rajzolta le egy szegedi alapítvány kezdeményezésére, hogy mit kér karácsonyra.

Link másolása

Teljesült a mélyszegénységben élő gyerekek vágya – kaptak kenyeret, kolbászt és csizmát is.

Egy hete több mint 150 gyerek rajzolta le egy szegedi alapítvány kezdeményezésére, hogy mit kér karácsonyra. Az alapítványhoz azóta folyamatosan érkeznek a felajánlások.

Volt olyan gyerek, aki elsírta magát az ajándékok láttán - hangzott el az RTL híradójában.

Aki szeretne segíteni a mélyszegénységben élő gyerekeken, ezen a számlaszámon megteheti:

Fatima Ház Alapítvány

11600006-00000000-85400355

"karácsony"


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
A titkos milliomos: dollármilliókat hagyott városára egy férfi, akinek tévéje és autója sem volt
Geoffrey Holtról senki sem tudta, hogy mennyi pénzt halmozott fel élete során. A 3,8 millió dollár kamatainak elköltésére évente pályázhatnak a hinsdale-i szervezetek.

Link másolása

Egy lakókocsi-park szerény életű gondnoka volt az a 82 éves bácsi, aki halála után dollármilliókat hagyott városára, írja a The Guardian. Egészen júniusi haláláig senki sem sejtette, hogy a kopott ruhákban, fűnyíróján közlekedő, alkalmi munkákat vállaló Geoffrey Holt élete során 3,8 millió dollárt (1,3 milliárd forint) halmozott fel, amit egy az egyben Hinsdale városára hagyott végrendeletében. Egyetlen kikötése volt csak: a pénzt kizárólag a közösség javára fordíthatják az oktatás, az egészségügy, a kultúra vagy a tömegsport terén a 4200 lakosú városkában.

A város vezetője szerint senkinek nem volt fogalma arról, hogy a család nélküli férfi ennyi pénzt tett félre élete során. Egyelőre még nem döntötték el, hogy mire fordítják az ölükbe pottyant vagyont: felmerült a városháza órájának korszerűsítése, néhány épület felújítása, egy új szavazatszámláló gép beszerzése és egy online autóvezető-tanfolyam indításának lehetősége is.

A szervezetek a New Hampshire-i Jótékonysági Alapítványon keresztül pályázhatnának támogatásokra, és a kamatokból évente nagyjából 150 000 dollárt (52,5 millió forint) kapnának.

Geoffrey Holt legjobb barátja, egyben hagyatékának kezelője is csak néhány évvel a férfi halála előtt tudta meg, hogy mennyi pénze van. Edwin Smith szerint barátja hobbija a modellautók és vonatok gyűjtése volt, emellett rengeteg történelmi könyvet olvasott, és komoly bakelitgyűjteményre is szert tett az évek alatt. A korábban egy malom termelési vezetőjeként dolgozó Holt időnként a patak partjára kiülve olvasgatott különböző befektetésekről szóló kiadványokat.

Évekkel később Holt elmesélte barátjának, hogy a malom bezárása után befektette pénzét, ami minden várakozását felülmúlva teljesített. Ekkor kért tanácsot Smith-től, hogy örökösök híján mihez kezdjen a pénzzel, aki azt javasolta neki, hogy gondoljon a városára. Ettől függetlenül még Smith is meglepődött, amikor kiderült, hogy Holt az utolsó centig Hinsdale-re hagyta mindenét.

A titkos milliomos egy évvel fiatalabb nővére szerint apjuktól tanulták, hogyan kell bánni a pénzzel. A testvérek között soha nem volt téma a pénz, bár a bátyja időnként megkérdezte tőle, szüksége van-e valamire. Amikor kiderült, hogy valójában mennyi pénze volt fivérének, Alison Holt egy kicsit sajnálta, hogy a mindvégig szerény körülmények között élő férfi legalább egy kicsit nem kényeztette magát élete során.

Geoffrey Holtot és vagyonának történetét ebben a videóban is bemutatják:


Link másolása
KÖVESS MINKET: