hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Egy etyeki anyukáról neveztek el három boltot Kongóban – Katalin segített nekik kitörni a szegénységből

Katalin először csak egy alapítványon keresztül küldött pénzt az afrikai fiúnak, aztán személyesen is megismerkedtek. André 15 évesen még írni, olvasni sem tudott, most friss diplomával minisztériumi dolgozó, és három boltjuk van.

Link másolása

hirdetés

André egy kongói kőtörő család legidősebb fiú gyermeke. 12 éves korától tíz éven át maga is köveket tört építkezésekre. Volt, hogy megrendelésre, azért vödrönként fizettek aprópénzzel, és ha épp nem volt rendelés, akkor az út mentén próbálták árulni. Mindezt mindig a forró napon. André szerint

nála fiatalabb gyerekek is erre a munkára vannak ítélve Kongóban, ahol tízből hét ember munkanélküli. A kőtörés sem ad minden nap enni. Akik ebből élnek, sokszor napokig éheznek.

VIDEÓ: André 3. - Kőtörés Kongó - Gyerekmunka

Volt, hogy André is cukrozott vizet ivott, hogy képes legyen a tanulásra koncentrálni. A kongói fiú 15 éves koráig iskolába sem járt, mert nem telt a tandíjra. Amikor hét testvérével együtt beiskolázta őket az Afrikáért Alapítvány, akkor sem hagyhatta abba a munkát.

„Hat évig 5-kor kelt és 10-ig törte a nagy köveket kalapáccsal, anyukája pedig még apróbbra. Délelőtt megmosakodott, és délre ment suliba. Ott délután 5-ig tanult, majd hazament és megvacsorázott - ha volt mit, - este pedig tanult másnapra” – meséli Bodó Katalin. Az informatikus, négy gyermekes etyeki anya 2015-ben kezdte támogatni Andrét az Afrikáért Alapítványon keresztül.

Az alapítvány Fogadj örökbe programjában ugyanis 4-6 ezer forinttal bárki segíthet, hogy az afrikai gyerekek tanulhassanak.

hirdetés
Kata Magyarországon az SOS falvakat támogatja, rendszeresen vásárol a rászoruló gyerekeknek az egyik etyeki boltban is, és igyekszik minél több jótékonysági programban részt venni, sokszor gyermekei segítségével.

A segítségnek köszönhetően

André 15 évesen megismerkedett a betűkkel, majd hat év után elkezdhette az egyetemet, és tavaly nyáron le is diplomázott.

Az idén tavasszal pedig elkezdett dolgozni a kongói közlekedési minisztériumban.

Közben Katalin is egyre többet tudott meg róla.

„2017-ben feldobta a Facebook, mint lehetséges ismerőst. Úgy rémlett, hogy esetleg ő az, akit az alapítványon ketesztül támogatok. Követni kezdtem, és láttam, hogy angolul tanít önkéntesként abban a középiskolában, ahol korábban ő tanult.”

André látta, hogy egy fehér nő követi, és felvette vele a kapcsolatot. Másfél évig leveleztek, de Kata nem árulta el, hogy ő támogatja. 2018-ban utazott először Afrikába. Régóta tervezte, de addig nem indult el, amíg egyik gyermeke még kicsi volt. Azóta négyszer járt Kongóban. Családja támogatja, talán egyszer majd el is kísérik.

Kata családja partner a jótékonykodásban, önkénteskedésben, de Kongóba még nem kísérik el.
„Humanitárius útra mentem. Tulajdonképpen a sminkeletlen Afrikát lehet itt megismerni. Egy ilyen úton nincs semmi luxus, gyakorlatilag sorsközösséget vállalunk egy időre a helyiekkel. Egy kis önkéntességgel fűszerezve próbáljuk ki a kongóiak életét. Egy helyi templomban, felfújható matracokon aludtunk, náddal elválasztott zuhanyzóban fürödtünk, amíg egy rendelőt újítottunk fel”

– meséli Kata. Beleszeretett az országba, rengeteg ötlete van, hogyan lehetne még rajtuk segíteni.

Ő maga sem gondolta, hogy nemcsak André életét változtatja meg, hanem az egész családét.

Az első út előtt az alapítvány megkérdezte, mit szeretne csinálni Kongóban. Ő szeretett volna a támogatottjával találkozni. Azt mondták, ha ő is akarja, nincs akadálya.

Úgy jött haza, hogy André a fogadott afrikai fia, és ő is a fehér anyukájának hívja Katát.

Kongóban az egész családdal találkozott.

„Indulás előtt megkérdeztem Andrét, mit szeretne ajándékba. Én egy táblagépre gondoltam, de úgy éreztem, keveset tudok az életükről, ezért jobb ha ő mondja meg, mire van szükségük. Azt mondta, nem szeretne ajándékot, csak munkát a családjának.”

Kata első alkalommal úgy döntött, a

ad 400 dollárt Andrénak, abból legalább pár hónapig nem éheznek, vagy ha tudják, hasznosan felhasználják. Végül egy aprócska húsbolt lett a pénzből.
 Az első bolt

Az indulás azonban nem volt egyszerű. Afrikában sokszor van áramszünet, ezért nem elég egy fagyasztó, generátor is kell. Kata mindenben segített, és később sem engedte el André kezét.

„Ahol a következő étkezésnél nem látnak előrébb, ott sokat kell segíteni a tervezésben, és folyamatosan biztatni kell őket, hogy képesek rá. Nehéz volt dolláronként összerakni a pénzt a második boltra, de sikerült.”

Ez 2019 végén nyílt meg, kicsit jobb helyen, mint az első. Kata itt már csak tanácsokkal segítette Andrét, rábízta a döntést. Nagy lépések történtek. Innentől a fiú fizette a kicsik tandíját is.

Kiderült azonban, hogy otthonuk sincs. Ismerősöknél és templomokban éltek. Az albérlethez ugyanis annyi letét kell, amennyi sosem volt a családnak, örültek, ha volt mit enni. Mindez úgy derült ki, hogy Kata megkérdezte a fiút, hol írja az államvizsgáját. Mutatott egy képet egy asztalról, amelynek egyik harmadán mások edényei, a másik harmadán mások szerelőeszközei voltak, és maradt neki 20 centi, ahol írhatott.

Azt mondta, egy ágya van az öccsével. A képen ez egyetlen kartonpapír volt.

„Sokkot kaptam ezt látva, megírtam a Facebookon. Nem kértem segítséget, csak ki kellett írnom magamból, de reggelre sok megkeresést kaptam, hogy segítenek.”

Vettek matracokat, és sikerült kibérelni egy háromszobás lakást is a 10 tagú családnak.

Ekkor jött a koronavírus-járvány. A lezárások miatt kevesebb lett a vevő, és egyre drágább az áru.

„Egy karton csirkehús egyik nap 25 dollár volt, másnap 40. Csökkenteni kellett az árrést. A harmadik boltra félretett pénz apadni kezdett. Egyetlen út látszódott, az előremenekülés. Adtam pénzt, hogy megnyithassák a tervezett boltot.” - meséli Kata.

A harmadik bolt

Így megmaradt a tartalék, és tavaly augusztusban megnyílt harmadik üzlet. A három boltban André testvérei dolgoznak. Az első bolt megnyitása után 3 dollár jutott a 10 fős családnak a napi étkezésre, a három boltnál már 10 dollár.

Az első üzlet megnyitásakor André úgy döntött, a boltot Katalinról nevezi el. Ez nagyon meglepte az asszonyt.

Később hiába kérte, hogy a következő kapja a fiú édesanyjának nevét, André ragaszkodott ahhoz, hogy ezek mind a fehér anyukának szóló köszönetek.

Kata sokat tanult a közös történetükből. Azt mondja, a munkahelyteremtés lenne a legnagyobb segítség ezeknek az embereknek. Ha van bevételük, van ennivaló, fedél a fejük fölött, iskola, és így jövő is.

Kata azt mondja, nemcsak adott, hanem kapott is.

„Kongóban megtanultam, hogy lehet bízni a legreménytelenebb helyzetben is, mert van kiút. Rengeteg szeretet kaptam. Tudom, hogy kiváltságos vagyok, mert van otthonom, van munkám, van mit ennem, ezért segítenem kell azoknak, akiknek ez nem adatott meg. Egy picit mindig nehéz szívvel jövök haza, mert annyira sok lenne a tennivaló és a segíteni való, és olyan parányi az a csepp, ami belekerül ebbe a tengerbe. De az én cseppem is.”

VIDEÓ: Andre történetehirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Titokban kifizette volt barátnője jelzáloghitelét egy férfi, mert a nő szerinte a legjobb anya a világon

Hét évig voltak együtt, közös gyerekük is született. A férfi szerint jó érzés tudni, hogy most már életük végéig lesz fedél a fejük felett.

Link másolása

hirdetés

Már több mint négymillióan látták a TikTokon azt a videót, amiben egy férfi bejelenti volt barátnőjének, hogy 31. születésnapja alkalmából kifizette a nő helyett lakása jelzáloghitelét, írja a The Sun. Shaun Nyland azzal indokolja döntését, hogy Cat a legjobb anya, akit csak látott, és nagyon megérdemli a saját, tehermentes lakást.

A férfi a videóban azt mondja a szülinapi lufik alatt ücsörgő nőnek, hogy azt szeretné, ha ez lenne a legemlékezetesebb születésnapja. Bár már egy ideje nincsenek együtt, de megkereste a bankot, és rendezte a nő teljes tartozását. A lakást innentől kezdve nem terheli jelzáloghitel, vagyis mostantól csak az övé az ingatlan.

Cat eleinte azt hiszi, hogy csak meg akarja viccelni a férfi. Végül az győzi meg, hogy az e-mailjei között megtalálja a tranzakcióról a bank visszaigazolását.

@shaun.nyland

I paid off my ex girlfriends mortgage. She deserves it. ? ##ex ##parents ##birthday ♬ Home - Edith Whiskers

A fiatal pár hét évig volt együtt, közös gyerekük, Leo már hároméves. A kisfiú miatt is próbálták menteni a kapcsolatot, de végül idén áprilisban úgy döntöttek, hogy inkább külön folytatják.

hirdetés

Mivel a kommentelők közül sokan értetlenül állnak a férfi nagylelkű gesztusa előtt, Shaun újabb videókban magyarázta el döntését. Ezekből kiderül, hogy a férfi nagyon hálás Catnek, amiért életet adott a közös gyereküknek. Ráadásul így már mindkettejük feje felett lesz fedél az életük végéig. Amikor eldöntötte, hogy kifizeti a nő helyett a jelzálogot, az járt a fejében, hogy miért ne tenné meg, ha egyszer lehetősége van rá.

Shaun kitér arra is, hogy Cat hatalmas erőfeszítéseket tett az elmúlt időszakban azért, hogy a kisgyerekkel hasonló színvonalon tudjanak élni, mint amikor még együtt volt a férfival. A helyzet pedig sokszor nem volt egyszerű az egyedülálló nő számára, aki gyakran erőn felül teljesített. Eközben Shaun a munkájában olyan áttöréseket ért el, melyek miatt megengedhette magának a hitel kifizetését.

@shaun.nyland

Reply to @bipolarbpdbilly thank you ❤️ ♬ Emotional Piano Instrumental In E Minor - Tom Bailey Backing Tracks


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG

Saját lakóotthon felépítésére gyűjt öt fogyatékkal élő fiatal, hogy végre önállóan élhessenek

Jelenleg a szüleikkel élnek, de szeretnének a saját lábukra állni, és nemcsak maguknak, hanem társaiknak is otthont teremteni.

Link másolása

hirdetés

Komoly céllal fogott össze öt fogyatékossággal élő fiatal: szeretnének építeni maguknak egy házat, ahol önállóan, de segítséggel lakhatnak.

Az öt jó barát, Szalay Anna Lilla, Zakál Zoltán, Üveges Kata, Károlyi Gábor és Németh Zsóka jelenleg a szüleikkel élnek, de szeretnének a saját lábukra állni. Anna Lilla és Gábor ráadásul egy pár, 11 éve vannak együtt, és már nagyon szeretnének összeköltözni.

Tervüket a Nem Adom Fel Alapítvány segíti. Olyan kétszintes lakóotthont szeretnének létrehozni, amelynek alsó részén 10 fogyatékkal élő lakik majd önállóan, de asszisztensek segítik a mindennapjaikat, az emeleten pedig autista gyerekek fejlesztésével foglalkoznának. Ezen felül biztosítanának még két üres ágyat rövid távra azoknak, akik hirtelen kerülnek lakhatási válságba.

A telek már megvan hozzá Budapest 11. kerületében, a Mikes Kelemen utcában, már csak tégla kellene nekik, amiből felépülhet a házuk. Ahhoz, hogy álmuk valóra váljon, 400-500 millió forintra lenne szükségük, ehhez kérnek segítséget.

„Tudjuk, hogy nem kevés az összeg, amire szükségünk van, de reménykedünk abban, hogy jó a cél, mivel nem tárgyat szeretnénk, hanem az emberek élethelyzetét akarjuk megváltoztatni vele. Ez tényleg óriási probléma, hogy vannak olyan sorstársak, akikről csak addig tudnak gondoskodni, amíg a szüleik élnek. Azt szeretnénk, hogy egy biztonságos helyre tudjanak költözni, ahol van egy saját apartmanjuk, közösségben is vannak, de szakmai felügyelet is van” - mondta Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője.

Az öt fiatal az adománygyűjtés népszerűsítésére készített egy kampányfilmet, amelyből kiderül, hogy mindannyian próbálnak valamit hozzátenni a projekthez: ki a spórolt pénzét, a CD-jét, a saját versét vagy éppen a tortareceptjeit ajánlja fel a cél érdekében.

<6div>

Ha segítenél a házuk felépítésében, ide kattintva megteheted.

hirdetés

Forrás: 444.hu

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A kocsmából rohantak ki újraéleszteni egy idős férfit, megmentették az életét

A két férfinek köszönhetően a mentők stabil állapotban szállíthatták kórházba a beteget.

Link másolása

hirdetés

Újabb sikeres újraélesztésről számolt be az Országos Mentőszolgálat a Facebookon. Egy 70 év körüli férfi a szakrendelőből tartott hazafelé egyik nap múlt héten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, amikor rosszul lett és összeesett egy buszmegállóban.

Két fiatal szemtanú gyorsan a közeli italboltba szaladt segítségért, ahol ketten is azonnal cselekedtek. Értesítették a mentőket, és a mentésirányító instrukciói alapján megvizsgálták a beteget, aki nem lélegzett. A két férfi megkezdte az újraélesztést és a mentő gyors kiérkezéséig egymást váltva végezték az életmentő mellkasi nyomásokat.

A mentők ezután emelt szinten folytatták tovább a küzdelmet a férfi életéért, ami az időben megkezdett ellátásnak köszönhetően végül eredményre vezetett, így stabil állapotban szállíthatták kórházba a férfit.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Lehet-e sikeres az a fiatal, aki az életét kerekesszékben tölti? – Esélyegyenlőségi napok a városligeti Millennium Házában

„Tégy egy lépést!” az akadályokkal élő gyerekek felé! A négy, gyerekekkel foglalkozó intézmény közös szervezésében létrejött programsorozat célja, hogy felhívja figyelmet az akadályokkal élő gyerekek mindennapi kihívásaira.
MTI/Kovács Tamás - szmo.hu
2021. október 09.


Link másolása

hirdetés

Ki segíti azokat a gyerekeket, akik hónapokon át elszigetelve fekszenek egy kórházban? Mit jelent egy súlyosan égett gyermeknek visszatérni kortársai közé? Hogyan talál közösségre az a fiatal, akit a tartós betegsége akár évekre elzár az osztálytársaitól? – ezekre a kérdésekre is választ kapnak azok, akik ellátogatnak október 8. és 9. között a gyerekek esélyegyenlőségi napjára a Városligetbe.

Négy, gyerekekkel foglalkozó intézmény - a Bethesda Gyermekkórház, a Vakok Iskolája, a Mozgásjavító EGYMI, a KórházSuli Alapítvány – valamint a Millennium háza közös szervezésében létrejött programsorozat célja, hogy felhívja figyelmet az akadályokkal élő gyerekek mindennapi kihívásaira, valamint útmutatást és eszközöket adjon ahhoz, hogy hogyan támogassuk őket befogadó közösségként, segítve az elfogadásukat, társadalmi integrációjukat.

Az eseménysorozat fővédnöke Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára.

Hagyományteremtő szándékkal először nyitja meg közösen kapuit az érdeklődők felé a Bethesda Gyermekkórház, a Vakok Iskolája, a Mozgásjavító EGYMI és a KórházSuli Alapítvány. A négy, egymással szoros szakmai együttműködésben dolgozó, gyerekeket támogató intézmény célja, hogy segítsen jobban megérteni azoknak a fiataloknak a mindennapjait, kihívásait és érzéseit, akiket vagy a betegségük, vagy egy súlyos baleset következményei miatt akadályoztatva vannak. Tennünk kell egy lépést egymás felé, hisz bár a különbségeink sokszor eltávolítanak minket egymástól, egy közösség tagjai vagyunk mindannyian.

"A COVID alatt mindannyian megéltük, mit jelent az elszigeteltség. Az itt jelenlévő szervezetek által gondozott, gyógyított, oktatott gyerekek számára ez a hétköznapi valóság. A társadalom elől eddig nagyrészt zártan működő intézmények kapuinak kitárása mellett fontosnak tartjuk azon erőforrások, pedagógiai, rehabilitációs, pszichológiai technikák megismertetését, bemutatását, melyeket bármely oktatási, egészségügyi intézmény használni tud, ezzel könnyebbé téve önmaga és a gyermekek számára a másság elfogadását, az integrációt.

Nem elég a társadalomnak nyitni a speciális intézmények, fogyatékossággal, speciális igényekkel élő emberek felé, hanem nekünk is nyitnunk kell a többségi oktatás és a társadalom felé. A kortárs segítés és a fiatalok érzékenyítése közös feladatunk, de arra még nem volt példa, hogy ezt együtt, egymásra épült programokon keresztül szervezetten tegyük meg."

- avat be a program célkitűzésébe Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

hirdetés

A „Tégy egy lépést!” esélyegyenlőségi rendezvény első szakmai napja az iskolás osztályoknak és pedagógusoknak szólt, míg a második napon az érintett, illetve a téma iránt érdeklődő családokat várják a szervezők.

Október 9-én, szombaton a családok mellett az iskolai közösségeket várják. A programok immáron egy helyszínen, az eseménynek otthont adó Millennium Házában és köré kitelepülő intézmények pavilonjaiban zajlanak majd. Az szakmai vezetésével rendezett érzékenyítő és segítő programok mellett lesznek koncertek, mese- és bábelőadások, az alkotó kedvűeket művészeti workshop várja, de lesznek kerekasztal-beszélgetések gyógyult fiatalokkal, és a Városliget történetét bemutató tárlatvezetések is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: