Így gyűjtsetek szakszerűen medvehagymát!
A medvehagyma nem olyan régóta lett kedvelt fűszernövény. Fokhagymához hasonló, ám elég intenzív íze miatt salátákba, levesekbe vagy akár pogácsába sütve is remek ételeket lehet készíteni belőle.
Nem mindegy azonban, hogyan szeditek le. A medvehagymát már kora tavasszal megtalálhatjátok az ország déli részén, a Mecsek oldalában. A védett területeket kivéve bárhol szabadon szedhető. Azonban ha gyökerestül húzzátok ki a földből, nem tud tovább szaporodni! Ezért csak a leveleit szabad gyűjteni! Tanácsos minden medvehagyma tövön rajta hagyni a levelek felét, így virágzáskor tovább tud szaporodni és következő évben is szedhető.
A hóvirágok között kibújtak a medvehagyma levelei
Ne vásároljatok olyan medvehagymát, aminek a gyökerét is kiszedték, mert ezzel azokat támogatjátok, akik jelentősen pusztítják az állományt.
Ha medvehagymát szedtek, nagyon figyeljetek arra, hogy ne keverjétek össze a gyöngyvirággal vagy az őszi kikerics leveleivel. Ezek a növények nagyon hasonlítanak egymásra, ám míg a medvehagyma egy remek fűszernövény, utóbbi kettő mérgező, tehát fogyasztásra alkalmatlanok!
VIDEÓ: Így gyűjtsétek szakszerűen a medvehagymát!
Mi mindent lehet készíteni medvehagymával? A 3 legjobb medvehagymás receptünk a medvehagymás leves, a medvehagymás szendvicskrém és a medvehagymás-sajtos lepény. Ha marad felesleg a medvehagymából, fagyasszátok le. Ügyeljetek arra, hogy szinte hermetikusan le kell zárni a csomagokat, különben a fagyasztó átveszi a növények intenzív szagát.
Még több infót ide kattintva találtok a medvehagymáról.
Ha szeretnél most az erdőben sétálni, nyomj egy lájkot!