News here

KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Hímezd ki a városod!

Az Urban X Stitch művészeti projekt elhozza a keresztszemes hímzést a közterekre. Csináld-magad!
Forrás: disrupt.blog.hu - szmo.hu
2014. június 28.


Link másolása

A keresztszemes hímzési technika legalább másfél évezredes múltra tekint vissza, és lényegében - ahogy a nevéből is kitűnik - egymást keresztező öltésekből áll. Egész pontosan mindegyik öltés két olyan átlós lapos öltésből áll, amelyek egymást keresztezik. A hagyományos textileken túl régóta kísérleteznek más alapanyagokkal is, amikre a kereszteket lehet öltögetni, mint a papír, vagy a műanyag...

Ha nagyban gondolkozunk, nézzünk csak körül! Városaink tele vannak kerítésekkel, köztük rengeteg a drótkerítés, amelyekre mint óriásvásznakra szinte rákívánkoznak a színes, vidám motívumok. Képzeljük csak el, hogy a lakótelepi játszóteret - akár a gyerekekkel közösen - egy hétvége alatt milyen egyszerűen fel lehet dobni egy ilyen összefogással?

GICCS10

GICCS9

A technikát akár egész kicsi gyerekek is elsajátíthatják, és szülői felügyelettel egészen komoly műalkotásokat is létrehozhatnak. Nem nagy ördöngösség, viszont azért némi tervezés, türelem és kitartás az mindenképpen szükségeltetik hozzá. Fonalnak szinte bármilyen felcsíkozott anyag megteszi, akár mintás is, ha a színárnyalat amúgy megfelelő, talán még vásárolni sem kell hozzá, elég elővenni az "egyszer majd jó lesz még valamire" anyagdarabokat az ágyneműtartóból, szekrény aljából, pincéből-padlásról. Az anyag méretei sem fontosak: a fonalat csomózással lehet (kell is) toldani.

GICCS7

GICCS6

GICCS3

Hogyan fogjunk hozzá?

Először is: mekkora helyünk van? Nézzük ki, hogy hová kerül majd az alkotás, és mérjük fel! Számoljuk meg, hány kocka széles és magas a kerítéselem, vagy a kerítéselemek - hiszen semmi nem akadályoz meg minket abban, hogy több kerítéselemen átívelő mintát hímezzünk. Azt is mérjük le, hogy mekkora a rácsok (négyzetek) átmérője és oldalhossza. (Egyes kerítésrácsok nem pontosan négyzet formájúak, de ez ne tántorítson el minket, viszont a minta tervezésénél ezt a torzítást figyelembe kell venni.)

Ezek után érdemes a mintát először papíron megrajzolni, és felmérni, hogy az egyes színekből kb. milyen hosszú fonalra lesz szükségünk. Rácsonként vegyük az átmérőt kétszer, plusz ráhagyás a fordulásokhoz, kontúröltésekhez (ezek a rácsvonalakra kerülnek, tehát nem az átlóval, hanem az oldalhosszúsággal kell őket számolni), toldásokhoz, és a fonal elkötéséhez.

Ha ez megvan, és beszereztük a fonalat, akkor a kinyomtatott, megrajzolt mintával és a szükséges eszközökkel (pl. olló) felszerelkezve már neki is láthatunk az alkotásnak. A keresztszemes hímzés alapvetően a fonal x alakban öltéseiből áll. Kétféleképpen lehet készíteni. A kerítésen nagyobb felületen, ha sok azonos színű öltés van egymás mellett (fölött, alatt), akkor érdemes először az x-ek egyik szárát váltakozva elkészíteni, majd visszafelé a másik szárát. Ezzel sok fonalat megtakarítunk (gyakorlatilag a fordulóöltésekre szinte egyáltalán nem lesz szükség), és szebb is lesz a minta.

A mintában elszórtan is lehetnek az egyes színek, ilyenkor érdemes a szemeket egyenként "befűzni", azaz az alsó és a felső szálat egymás után hímezni, s csak utána lépni át a következő szemre. Ez a technika sokkal több fonalat igényel a sok forduló, fonalátvezető öltés miatt, de nem lehet megkerülni.

A minta kontúrvonalainak hangsúlyozására használjunk kontúrhímzést: fent például a cica szemei körül a négyzetrács mentén magából a színes fonalból, vagy a lenti ábrán valódi kontúrként fehér fonalból.

És a legjobb az egészben? Nem lehet elrontani. Ha bármikor észrevesszük, hogy egy "öltés" félrement, visszabonthatjuk, és az legutolsó helyes öltéstől folytathatjuk, vagy akár kezdhetjük előröl az egészet.

GICCS2

GICCS1

GICC4

GICCCS5

Ha ti is hímeztetek, osszátok meg velünk és a Disrupt-blogal!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Egy kislányt is örökbefogadhatott A család az család mozgalom társalapítója és párja
Pál Marci leírta, milyen nehézségeket kellett leküzdeniük annak érdekében, hogy a kis Hanna hivatalosan is a családjuk tagja lehessen.

Link másolása

Pál Marci, A család az család mozgalom társalapítója és a Szivárványcsaládokért Alapítvány kurátora a közösségi oldalán árulta el, hogy tovább bővült a családjuk, egy kislányt fogadtak örökbe. Mint írja:

"Egy hosszas jogi procedúra során sikerült örökbe fogadnunk kislányunkat, Hannát. Andris csodálatos nagytestvér és imádják egymást, Walter még szokja az új helyzetet, mi pedig egyre kevesebbet alszunk, de minden perc megéri!

Persze közben senkiben nem szeretnénk felesleges illúziókat kelteni, hogy meleg pároknak (vagy meleg egyedülállóknak) lehet ma itthon örökbe fogadni, mert a mi ügyünk sok szempontból egyedi és különleges".

Pál Marci azt is elárulta, hogy a kislány a születése óta a családjukban él, de arra, hogy hivatalosan is a gyermekük legyen, sokat kellett várni. Férjének „még a 2020-as törvénymódosítás előttről volt érvényes határozata (engedélye), amivel törvényesen, még miniszteri jóváhagyás nélkül” tudtak volna örökbe fogadni. A kislány úgy került hozzájuk, hogy a kicsi édesanyja megkereste őket azzal, hogy nem tudja felnevelni a gyerekét, ezért rájuk bízná Hannát. Így közösen jártak tanácsadásokra és a gyermekvédelmi szakszolgálathoz, ami előfeltétele volt a nyílt örökbefogadásnak.

A bökkenőt az jelentette, hogy a gyámhivatal külön indoklás nélkül a baba születésekor visszavonta a korábbi örökbefogadási engedélyt. Ez ellen a pár fellebbezett és nyertek is, de a gyámhivatal megtámadta a döntést, ezért végül a Kúria döntött az ügyükben - az ő javukra. Az egész folyamat kilenc hónapig tartott, amit Pál Marci életük egyik legszebb, de legnehezebb időszakának nevezett.

„Egy ilyen procedúrának kitenni egy kisgyermekes családot, egy krízisben lévő anyát, illetve egy újszülöttet semmiképp sem mondható családbarát magatartásnak”

- véli Pál Marci.

A boldog szülők szerint "a szeretet a legnagyobb sötétségben is utat tör magának, még akkor is, ha lehetetlennek tűnik. A szeretet mindig győz!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
Senki nem segített az idős bácsinak, amíg meg nem jelentek Budapest legjobb fej rendőrei
Példaértékű, amit a hatóság emberei tettek.

Link másolása

Budapesten az Üllői úton, a Kőér utcánál található felüljáró alatt egy idős férfi próbálta eltolni a vélhetően meghibásodott autóját az út közepéről. A felvételen jól látható, hogy senki nem sietett az idős úr segítségére, ezért egyedül próbálta a belső sávból kitolni a járművet, hogy ne akadályozza a forgalmat.

Ezt azonban észrevették az arra járó rendőrök, akik nem tétlenkedtek.

A külső sávban a hatóság emberi megálltak, és azonnal kipattantak a szolgálati autójukból, hogy segítsenek az idős férfinak, aki jól láthatóan nem boldogult egyedül.

A rendőrök segítségével végül sikerült biztonságos helyre tolni az autót – derült ki a Bp-i Autósok YouTube-csatornán közzétett videó alatti kommentből.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Karácsony Gergely egy szál szegfűvel búcsúzott a Pléh Csárda rántotthús-királyától
A főpolgármester szerint Budapest elvesztette egy legendáját.

Link másolása

Ahogy azt hétfő este mi is megírtuk, elhunyt Bábel István, a brutális adagjairól és tradicionális magyar ízeiről híres rákospalotai étkezde, a Pléh Csárda alapítója.

A híres szakácsról megemlékezett egy Facebook-posztban Karácsony Gergely is, aki el is ment a Pléh Csárdába.

„Budapest elveszítette egy legendáját, meghalt Bábel István vendéglős, a Pléh Csárda alapítója, a rántotthúskirály. A Zugló és a 15. kerület határán található Kolozsvár utcai piacon, a Bádog Gundelnek is becézett kifőzdében gyakran megfordultam magam is. A gyerekfej nagyságú cordon bleu-k és a tálca méretű rántott szeletek mellett az ízig-vérig vendéglős Bábel úr magával ragadó személyisége is lenyűgözött”

– írta posztjában a főpolgármester.

Hozzátette azt is, hogy annak idején a legendás, azóta szintén elhunyt gasztroújságíró, Anthony Bourdain is járt a helyen, egy csapásra még híresebbé téve azt.

2017-ben a Szeretlek Magyarország stábja is meglátogatta a helyet:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Fél testtel és egy karral született a csernobili sugárzás miatt egy orosz férfi, így is teljes életet él
Az árvaházban azt hitték, sosem fogják örökbe fogadni, de a már 25 éves fiatal rácáfolt a kételkedőkre.

Link másolása

Fut, főz, táncol, kutyát sétáltat és képes önálló életet élni egy 25 éves férfi, aki fél testtel és egy karral született, írja a Daily Mail. Tim Mason még fiatalkorában lemondott a protéziseiről, amelyek szerinte csak hátráltatták az életben.

Mason édesanyját még 1986-ban érte nagy dózisú sugárzás, amikor felrobbant a csernobili atomerőmű. Az orosz kisfiú ezért született mindössze egyetlen működő végtaggal. Tim árvaházba került, ahol azt hitték, hogy soha nem fogadják majd örökbe. Végül egy amerikai nő utazott Oroszországba, miután olvasott a nehéz sorsú gyerekről és úgy döntött, hogy vállalja az akkor hároméves fiú felnevelését.

Pedig az árvaház igazgatója óva intette a gyerek örökbe fogadásától a most 80 éves Virginia Masont. Azt mondta, hogy a kisfiú várható életminősége semmi jóval sem kecsegtet. Tovább fokozta a nehézségeket, amikor Tim hétéves korában meghalt az asszony párja, és onnantól egyedülálló anyaként nevelte a gyereket.

Tim ma már 25 éves és a Connecticut állambeli Hartfordban él, miközben a Napa-völgy borakadémiájának dolgozik. A férfi alaposan rácáfolt azokra, akik azt hiszik, hogy a hozzá hasonló fogyatékkal élők semmilyen mozgásra sem képesek és csak ülnek a szobájukban. Ezzel szemben Tim imád sportolni, és mindent megtesz, hogy egészséges maradjon testileg és lelkileg egyaránt.

Már kiskorában is nagyon aktív volt, rengeteg időt töltött a játszótéren. De a művégtagok folyamatosan akadályozták abban, hogy kiteljesedjen az élete. Ahogy a legtöbb tininek, Timnek sem volt egyszerű a felnőtté válás. A középiskolában kikezdték a többiek fogyatékossága miatt. Mostanra azonban rendeződtek a dolgai és családja mellett a barátai veszik körül, miközben a munkáját is nagyon szereti.

Bár eleinte sokan féltették attól, hogyan tud majd gondoskodni a kutyájáról, ma már ez sem okoz gondot neki és naponta háromszor sétálnak. Tim ezen felül imád edzeni, ami esetében 10-30 perc eltöltését jelenti a futópadon. Ilyenkor a szalagon bukfencezik és saját súlyát emelgeti. Annyira belejött a sportolásba, hogy tavaly 18 kilogrammot adott le.

Egyedül a randizásban akadnak gondjai. Elsősorban az interneten próbál ismerkedni, de nem egyszerű a helyzet, mert ahogy észreveszik a fogyatékosságát, azonnal tovább is lapoznak a társkeresőn regisztráltak.

„A képek viszont nem adják vissza azt az erős embert, amilyen az életben vagyok”

- mondta a fél testtel született, de teljes életet élő férfi.


Link másolása
KÖVESS MINKET: