News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Erzsi cica nyílt levélben kéri Karácsony Gergelyt: tűzijáték helyett fényjáték legyen augusztus 20-án

„Budapest a budapestieké. És nemcsak az embereké, hanem azoké az állatoké is, akiknek az otthona a Gellérthegy vagy a Margitsziget.”

Link másolása

hirdetés

Magyarország leghíresebb macskája, a közel 80 ezer Facebook-követővel rendelkező Erzsébet Fenevadova – valamint gazdája, Homonnay Gergely – ezúttal az év végi tűzijátékok, illetve petárdázás ellen szólaltak fel.

Idén öt magyar városban már elmarad a szilveszteri tűzijáték, jórészt a háziállatok nyugalma érdekében, ez ihlette a főpolgármesternek címzett nyílt levelet, amit már közel 4000-en kedveltek és több mint 500-an megosztottak.

Erzsi azt szeretné, ha Budapesten az augusztus 20-i tűzijáték helyett jövőre fényjátékot rendeznének, ami nem kevésbé látványos, viszont az állatok szempontjából sokkal jobb döntés.

Íme a levél:

hirdetés

"Tisztelt Főpolgármester Úr!

Tudom, hogy tudod, hogy ki vagyok, egy bejegyzésemet is megosztottad egyszer, amikor első magyar hírességként támogattam a kampányodat. Igaz, nem köszöntél rendesen, mert egy puszival elintézted az egészet, pedig a "Puszi, Gergő!" lett volna a szabályos, de értékeltem az igyekezeted. Tehát a bemutatkozást most mellőzném.

Azért írok, mert van egy kis gond: a tűzijáték.

Idén Magyarországon öt városban tilos már ez a cirkusz.

Tavaly Tata volt az első város, ahol a vadludak védelme érdekében betiltották a tűzijátékot szilveszterkor. Ennek köszönhetően a madarak a helyükön tudtak maradni a tavon. Miskolc polgármestere, Veres Pál a Facebookján jelentette be vasárnap, hogy az állatok védelmében idén Miskolcon nem tartanak önkormányzati tűzijátékot.

De Szentendrén sem lesz idén tűzijáték, Komáromban pedig az erre szánt összeget az eperjesi lakóházban történt gázrobbanás áldozatai kapják meg. Esztergomban pedig a durrogások helyett a Széchenyi téren különleges fényfestéssel szórakoztatják majd a kétlábúakat.

Budapest a budapestieké. És nemcsak az embereké, hanem azoké az állatoké is, akiknek az otthona a Gellérthegy vagy a Margitsziget. Az állatok nélkül, a madárcsicsergés nélkül halott lenne ez a város.

Sokan nem is tudják, de él a fővárosban sok-sok feketerigó, fakopáncs, parlagi galamb, széncinege és csuszka, vörösbegy, barátka, és fülemüle, télen pedig még a sirály is eljön a Dunára. De Európa legkisebb madara is a sárga vagy tüzes fejű királyka is előfordul a szigeten és a hegyen, és a macskabagoly is.

Én most miattuk írok Neked. Meg persze a kutyák miatt.

Mi, állatok világvégének tudjuk értelmezni a tűzijátékot.

Biztos tudod, Prágában fényjátékkal fogják ünnepelni az Újévet.

Tudom, december 30-án már nem lehet rendeletet alkotni, de jön 2020, és jövőre augusztus 20-án talán a drága tűzijáték helyett egy csodaszép fényjátékkal lehetne ünnepelni az államalapítást. Tudom, ez kormányzati kompetencia, de a főváros első embereként lehetőséged van a döntéshozókra hatni. Ha másképp nem: tiltsátok be a tűzijátékot a fővárosban.

Ti kétlábúak azért kaptatok észt és értelmet az Örökkévalótól, hogy vigyázzatok a bolygóra és annak minden lakójára.

Én bízom Benned!

Puszi, Erzsi!"

Karácsony Gergely erre a levélre még nem válaszolt, azonban legutóbbi posztjában azt írja a szilveszteri petárdázással kapcsolatban: sosem fogja megérteni, mi a jó ebben, és utasította a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot, hogy lehetőségeikhez mérten szerezzenek érvényt a szabályoknak, és a rendőrséggel közösen lépjenek fel az illegális árusok ellen.

Karácsony Gergely

A város egyik legjelentősebb cége, a FŐTÁV vezérigazgatói posztjára ... kiírt nyilvános pályázat lezárult, január elsejétől Mártha Imrét nevezem ki a vállalat élére. Imre közgazdász diplomáját a University of Cambridge-en szerezte meg. Fiatal kora ellenére is tapasztalt menedzser, szakmai pályafutása a közmű iparágakhoz kötődik. Angliában földgáz és villamosenergia kereskedelemben dolgozott.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

hirdetés

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

hirdetés
„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Több mint 50 milliót gyűjtöttek a kiszabadított ukrán hadifogolynak, akinek a karjából 4 centiméter csont hiányzik
Mikhajlo Dianov testvére indított gyűjtést, hogy fizetni tudják az orvosi számlákat, rengetegen szeretnének segíteni a katonán.

Link másolása

hirdetés

Az ukrán hadifogoly, Mikhajlo Dianov megdöbbentette az internetet, amikor kiderült, milyen szörnyű kínokat kellett átélnie és milyen kínzásokat végeztek a testén az orosz fogságban. Az Ukrán Védelmi Erők által közzétett bejegyzésben Dianov az első képen erőtől duzzad egyenruhájában, a második képen viszont rá sem lehet ismerni a csontsovány, eltorzult karú katonára, akinek úgy tűnt, hogy a jobb karja is eltört.

A Pravda ukrán hírügynökségnek azt nyilatkozva Aljona Lavrusko, hogy testvére karsérülése annak a következménye, hogy

„rozsdás fogóval” húztak ki egy idegen tárgyat Dianov karjából, mindezt úgy, hogy nem használtak érzéstelenítőt.

Lavrushko úgy nyilatkozott a lapnak a Ladbible beszámolója szerint:

hirdetés
„Mikhajlo lelkileg nagyon erős és rendkívül boldog, hogy visszatért."

Azt is elmondta, hogy Dianovnak meg kell műteni a karját, amelyből állítólag 4 cm csont hiányzik.

Lavrusko kifejtette:

"Problémák vannak a karjával: valószínű tályog lehet. Meg kell műteni, a műtét során pedig egy lemezt kell elhelyezni a csontra, mert 4 cm csont hiányzik a karjából, amit mindenképpen korrigálni kell."

A testvér PayPal-adománygyűjtést indított, hogy Dianov orvosi számláit kifizethesse. Illia Ponomarenko, a Kyiv Independent újságírója szerint

eddig több mint ötmillió ukrán hrivnyát (kb. 54 millió forint) gyűjtöttek össze neki.

Az ukrán védelmi minisztérium először szeptember 24-én osztott meg Dianovról készült képeket (az egyik a fogság előtt, a másik pedig a fogság után).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hét csütörtökön megerősítette, hogy több mint 200 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból. Túlnyomó többségük az Azovstal és Mariupol védője volt, de akad köztük határőr, rendőr és tengerészgyalogos is. Az Azov-ezred öt kiszabadított parancsnoka pedig Törökországban maradhat a háború végéig.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Él és virul a Közút munkatársai által megmentett kiskutya, akinek nevét szavazással döntötték el
A Magyar Közút munkatársai nemrég egy csepp, alig 4 hetes kölyökkutyát mentettek meg munka közben. Azóta teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.
Címlapkép: Magyar Közút Facebook oldala/Pesti József - szmo.hu
2022. szeptember 16.


Link másolása

hirdetés

A Magyar Közút jászberényi mérnökség dolgozói nemrég egy mindössze négyhetes, kevesebb mint egy kilós kiskutyát találtak, amikor a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő útszakaszon dolgoztak. A 930 grammnyi állatot azonnal szárnyai alá vették a brigád tagjai.

Mint kiderült, a kutyust testvérével hagytak az út melletti árokban, aki viszont már nem élt, amikor rátaláltak. Magukkal vitték, és annyira szívükhöz nőtt a kedves kis eb, hogy megtartották mint a mérnökség új házikedvencét.

A nevéről online szavazással döntöttek és nagy többséggel az Emká nevet kapta, ami tulajdonképpen a Magyar Közút, azaz MK rövidítése kiejtve.

A Közút folyamatosan videós beszámolót tett közzé arról, mi történik Emkával.

Emká szépen gyarapszik, a legutóbbi mérésen már 5,5 kilót nyomott, és továbbra is kiváló egészségnek örvend. Az első fürdetésén is túl van a négylábú.

hirdetés
Emkának minden szempontból nagy szerencséje van, ugyanis a statisztikák szerint a fekete keverék kutyák a legkevésbé népszerűek, emiatt ők azok, akik a legkisebb eséllyel kerülnek ki a menhelyekről.

Emká rengeteg szeretetet ad és kap, teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.

Íme egy videó arról ahol a Közút munkatársai elmesélik, hogyan találták meg Emkát:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: