KÖZÖSSÉG

Egy hely, amely segít a nehéz helyzetbe került családoknak

Az SOS Gyermekfalvak által működtetett Kecskeméti Kuckó 12 gyereknek vagy csecsemőnek és anyukának tud elhelyezést biztosítani, ha például bántalmazás, munkanélküliség, lakásuk elvesztése vagy egy betegség miatt átmenetileg nincs hol lakniuk

Link másolása

Bori furcsán kezdte érezni magát: a harmincas nő hirtelen aggasztóan lefogyott, legyengült. Végül egy kórházi kivizsgálás megállapította, hogy mellrákja van, és azonnal kemoterápiát kezdtek nála. A bajt fokozta az aggodalom: Bori ugyanis egyedül neveli hároméves kislányát, Grétit, aki Down-szindrómás.

A gyermek apja még a terhesség alatt elhagyta, azóta nem látogatja őket, csak a bíróság által megítélt tartásdíjjal vesz részt az életükben. Bori szülei pedig sajnos már nem élnek. Míg az anya az első kezeléseket kapta, Grétit az unokatestvére vállalta el két saját gyereke mellé, de ez csak átmeneti megoldás lehetett. Ekkor tudta meg Bori, hogy Kecskeméten megnyílt a nehéz helyzetbe került családoknak segítő Kuckó, ahol elhelyezheti Grétit, amíg fel nem épül.

"
Azelőtt meg voltam róla győződve, hogy én mindent meg tudok egyedül oldani, de ez gyerekkel most már más helyzet. Nem ciki a segítség, el kell fogadni.”

IMG_3177_k

A Kecskeméti Kuckó, ahol a többi gyerekek közt nevelkedik átmenetileg Gréti, hasonlóképp nehéz helyzetbe került családoknak nyújt segítséget. Hivatalosan a gyermekek átmeneti otthonának nevezik. Bori és Gréti történetéről ITT olvashattok bővebben. Az SOS Gyermekfalu területén található épület új, tiszta, családias, a bejárata akadálymentes.

Ami nagyon fontos: a gyermek ettől nem lesz állami gondozott, a szülő rendelkezhet továbbra is a sorsáról. Bekerülni nem gyámhatósági határozat, hanem a szülővel kötött megállapodás alapján lehet. Az életkörülmények rendeződéséig a Kuckó biztonságos otthont nyújt számukra.

IMG_3158_k

Ilyen életkörülmény lehet a hosszan tartó betegség, a kórházi tartózkodás, lakhatási probléma, a szülő hosszabb távolléte munka miatt, vagy ha családon belüli erőszak miatt kell menekülnie egy anyának a gyermekével. A szülők nem ismerik ezt a lehetőséget, a gyermekjóléti szolgálat tájékoztatása, civil vagy egyházi szervezet vagy ismerős ajánlása alapján érkeznek. Bekerülni legfeljebb egy évre lehet, ami még fél évvel meghosszabbítható.

A Kuckó Gyermekek Átmeneti Otthona a fenti krízishelyzetekre nyújt megoldást. A kecskeméti gyermekfalu területén található, 12 fő befogadására alkalmas ház 2015 nyarán nyitotta meg kapuit.

Várják azokat az édesanyákat és kisbabájukat is, akik máshogy nem tudnának együtt maradni. A családoknak segítséget nyújtanak az átmeneti gondozást előidéző okok megszüntetésében, hogy azt követően újra együtt lehessenek.

SOS Gyermekfalvak Alapítvány

Az SOS Gyermekfalvak eddig csak szakellátással (állami gondozott gyerekek nevelésével) foglalkozott, most a családmegerősítésbe is bekapcsolódott. Céljuk hogy a gyereket ne kelljen kiemelni a családból, hanem a segítségükkel megoldható legyen egy-egy váratlanul kialakuló probléma.

Bár a törvény szerint minden húszezer főnél népesebb város köteles gyermekek átmeneti otthonát fenntartani, a gyakorlatban ez az egyetlen Bács-Kiskun megyében, de beköltözni az egész ország területéről lehet. Az építkezés és a munkatársak kiképzése pályázati pénzből történt, kapnak állami normatívát, emellett Kecskemét városa és támogatók is segítenek a fenntartásban.

Ha gyermeked átmeneti elhelyezéséhez szükséged volna egy helyre, vagy ismersz valakit, akinek az élethelyzetén a Kuckó segíthetne, itt jelentkezhetsz:

Cím: 6000 Kecskemét, Vízmű u. 22.

Tel.: 76/500-580

E- mail: [email protected]

További részleteket az Alapítványról és a tevékenységeikről hivatalos oldalukon olvashatsz. Történeteket a gyermekvédelemről az SOS Gyermekfalvak által működtetett a Gyereksorsok blogon találsz.

A házban öt segítőt foglalkoztatnak: kisgyereknevelőt, gyermekvédelmi asszisztenst, gyermeknevelőt. A szülők nélkül bentlakó gyerekekre ők vigyáznak, bár napközben a kicsik bölcsibe vagy oviba járnak. A bentlakók teljes ellátást kapnak: élelmiszert, és ha kell, ruhát, gyógyszert.

IMG_3151_k

Az anya továbbra is megkapja a családi pótlékot a gyermek után, de térítési díjat kell fizetnie, általában az egy főre jutó jövedelem 10-15 százalékát. A szerződésben foglaltakat azonban neki is be kell tartania: ez lehet munkakeresés vagy takarékoskodás, a helyzettől függően, amiben megállapodtak. A cél az, hogy a gyermek vagy a család kikerülhessen és képes legyen önálló életvezetésre.

Ha a probléma nem oldódik meg a maximálisan itt tölthető másfél év letelte után, és a családgondozó nem javasolja, hogy hazamehessen a gyerek, akkor a gyerek szakellátásba (állami gondozásba) kerül. Persze addig mindent megtesznek, hogy a család talpra tudjon állni.

Minden szülővel folyamatosan együtt dolgoznak. A házban tartanak baba-mama klubot, szülőcsoportokat, segítenek a munkakeresésben. A bekerülésnél pszichológus méri fel a gyerekek és felnőttek állapotát, és javasol terápiát, ha ez szükséges. Mert bármilyen otthonos a Kuckó, az anya nélkül bentlakó gyerekeknek egyre nagyobb lelki terhet jelent, hogy nélkülözik a szüleiket.

Semmiképpen ne hagyd elveszni adód egy százalékát! Ezzel Te is tudod segíteni a családjuktól elszakított gyerekeket!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Kórház helyett a rendőrségre vitte az idős nénit egy győri taxis, kiderült, hogy jól tette
Korábban egy buszsofőr is megmentette már Erzsi nénit, aki nem tudta pontosan megmondani, hogy hol lakik.

Link másolása

Csak a taxis józanságán múlt, hogy nem indult el Győrből Budapestre az autóba ülő 85 éves nénivel, írja az Új Szó. Erzsi néni még kedden reggel 6 órakor intette le Krakovszki Zsolt taxiját, akinek gyanús lett, hogy nyugdíjas még soha ilyen jól fizető fuvart nem kért tőle. A Duna Taxi sőfőrje ezután a rendőrségre vitte a nénit, ahol kiderült, hogy jól döntött.

„A kórháznál vettem fel a nénit, és azt mondta: Budapestre szeretne menni, mert a kórházból oda küldték. Nem tudta megmondani, hová kellene mennie. Ekkor már szinte biztos voltam benne, hogy itt baj van. A „legnagyobb kórházba” kérte, talán a Honvéd-kórházra gondolt, de amikor azt kérdeztem, van-e esetleg beutalója vagy bármi dokumentuma, a válasz nem volt és a gyereke számát sem tudta megadni. A diszpécsernek jeleztem, hogy a Zrínyi utcába kellene mennem, jóváhagyták és odavittem a nénit a rendőrségre. Szerencse, hogy minden jól alakult”

– mondta a lapnak a győri taxis.

Miután a történetet a Facebookon is felkapták, nem sokkal később kiderült, hogy korábban egy buszsofőr is megmentette már a demens nénit. A posztban a család barátja azt írja, hogy egy utas szemtanúja volt, amint a néni a sofőrtől azt kérdezi, merre van a Kisfaludy-ház és a Belváros. A buszos útba igazította, hogy épp az ellenkező irányba, ám az indulás után rossz érzése támadt, és visszament a néniért.

Erzsi néni ekkor sem tudott válaszolni a kérdésekre, csak az derült ki, hogy egy felújított iskola közelében lakik. Némi keresgélés után végül sikerült hazajuttatni az idős hölgyet.

A posztot azzal zárják, hogy Erzsi néni állandó felügyelete még nem megoldott, ezért a jövőben könnyen keveredhet hasonló helyzetekbe.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
Örökbe fogadtak a tanárai egy amputált kisfiút, akivel teljes lett a család boldogsága
Nate egy örökletes genetikai betegségben szenved, emiatt amputálták a lábait, az egyik karját és több ujját is.

Link másolása

Örökbe fogadta amputált karú, de mindig pozitív diákját egy connecticuti tanárházaspár, írja a People. A 10 éves Nate annak ellenére örök optimista, hogy betegsége miatt három éve térd alatt amputálták a lábait, a teljes bal karját, valamint két és fél ujját a jobb kezén.

Tim Riccio szerint a kisfiú a történtek ellenére mindig nyitott és kitartót, ráadásul az amputáció ellenére mindig megtalálja a módját a boldogulásnak. Nate még akkor is optimista maradt, amikor 2019 szeptemberében sürgősségi műtétet hajtottak végre rajta, hogy elejét vegyék a karjában terjedő fertőzés burjánzásának. Tim és felesége, Jenna többször is meglátogatták a kórházban. Ott derült ki, hogy a fiút néhány nappal korábban kiemelték a családjából, mert nem gondoskodtak róla megfelelően.

Nate sarlósejtes vérszegénységgel küzd, mely egy örökletes genetikai betegség, melynek során a szervezet instabil vörösvérsejteket termel. Miközben a normális vörösvérsejteket 90-120 nap után pusztítja el a lép, ezeket már 10-20 napot követően. A felgyorsuló folyamat következtében pedig vérszegénység alakul ki.

A kórházból távozást követően az amputált kisfiút egy közeli nevelőotthonban helyezték el. Ekkor merült fel Jennában, hogy örökbe fogadná az iskolához közeli otthonában Nate-et. Három hónappal később Tim megkérte kollégája kezét, az esküvőn pedig Nate vitte az oltárhoz a gyűrűt. Tavaly februárban pedig a kisfiúnak már testvére is született.

Nate az elmúlt években szabályosan kivirágzott Jenna és Tim mellett. Míg korábban csak kerekesszékben tudott közlekedni, mostanra már műlábakon sétálgat. Ugyan még nem teljesen gyógyult meg és több műtét vár rá a jövőben, az örökbefogadó anyukája szerint napról napra jobban van.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
„Rossz volt látni, ahogy az emberek a kukából ettek” – A budapesti büfés, aki senkit sem hagy éhezni
Pintér Péter, a budapesti Bakancsos utcai bolhapiac büféjének üzemeltetője a rászorulókon kívül a gyerekeknek is kedveskedik: minden gyereknek ad egy ajándék palacsintát.

Link másolása

Nem hagy senkit éhezni, aki rászorulóként kér tőle ételt, az mind kap. A gyerekek pedig külön figyelemben részesülnek, hiszen minden gyermeket, aki nála jár, megajándékoz egy palacsintával.

Nem rég, még karácsonykor 500 adag ételt osztott ki rászorulóknak, de már újabb segítségen töri a fejét Pintér Péter, a budapesti Bakancsos utcai bolhapiac büféjének tulajdonosa. De amíg nem rukkol elő újabb ötletével, addig sem marad éhen senki, aki felé jár.

„Ez úgy kezdődött, hogy amikor másfél éve megvettem a büfét és megnyitottunk, akkor láttam embereket, ahogy a kukából ettek. Rossz volt látni, így mindig, amikor észrevettem, hogy nyitják fel a kuka fedelét, odamentem és mondtam, hogy ebből elég, nem kell a kukából enniük, jöjjenek oda hozzánk, és amit megkívánnak, azt mi szívesen odaadjuk nekik. Nem kértünk érte pénzt”

– meséli Péter.

A rászorulókon kívül jelenleg a gyermekeknek kedveskedik a 17. kerületi büfé tulajdonosa, ugyanis minden gyermek, aki nála jár, kap egy ajándék palacsintát. Közben már újabb segítségen töri a fejét, a következő terve az, hogy a nagycsaládosoknak fog majd kedvezni. A büféből egyébként mindig elégedetten távoznak az emberek. Vannak vendégei, akik messzebbről érkeznek, még a Felvidékről is jönnek hozzá enni, hiszen híresen finom többek között a lángos, a rántott hús és az adagok is hatalmasak. De egyébként magára a bolhapiacra való kilátogatás is egy jó családi program lehet.

„A piac sem volt ám mindig ilyen. Mielőtt a mostani tulajdonosok átvették volna a helyet, azért ez itt csikágó volt. De ma már teljesen normális lett a hely, családok nézelődnek itt, elég sok minden megtalálható a bolhapiacon, jó kis hétvégi program ez kicsiknek, nagyoknak”

– mondta Péter.

A büfés szívében pedig mindenkinek van helye, szeretettel fogadja a hozzá érkezőket. Egyébként nem mindig volt ez így, hiszen sokáig az éjszakában dolgozott, többek között kidobóemberként. Mára azonban felhagyott az éjszakai élettel és azon kívül, hogy a családjának él, büféje folyamatos fejlesztésén dolgozik, és közben pedig segíti a rászorulókat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
„Akkor sem fogok meghalni” – negyedszerre újult ki a 9 éves Noémi agydaganata
A daganat olyan rossz helyen van, hogy a kislány már sugárkezelést sem kaphat, és műteni sem lehet. Noémi azonban a végsőkig reménykedik.

Link másolása

Dobos-Nagy Noémi még csak két és fél éves volt, amikor 2015-ben agydaganattal diagnosztizálták - számolt be a kislány történetéről a Blikk.

Az első koponyaműtétje 2015 júniusában volt, de a nagy méretű, az agytörzs hátsó részében terjeszkedő, rosszindulatú tumort nem tudták teljes egészében eltávolítani.

Rá egy hétre Noémi gyomorvérzést kapott, a pulzusa 240-es volt, kis híján meghalt, a rengeteg vért végül egy orrszondán keresztül szívták le. 2016 januárjában az agydaganat kiújult, ezért újabb koponyaműtétje volt.

„A tumorból még kisebb darabot sikerült kiszedni, mint először. Ekkor részleges arclebénulást is kapott, két hétig lélegeztetőgépen tartották. 27 alkalmas sugárkezelést, majd kemoterápiát kapott, amitől egy hónapig küzdöttek az életéért. Aztán öt év tünetmentesen, boldogan eltöltött idő következett”

– mondta a lapnak a kislány édesanyja, Dobos-Nagy Krisztina.

Noéminak 2021 augusztusában ismét kiújult az agydaganata. A kemoterápia után azonban ahelyett, hogy csökkent vagy eltűnt volna, negyedjére is újra nőtt a daganat. Azóta ismét folyamatosan szednie kell a kemoterápiás kapszulákat.

A daganat annyira rossz helyen van az agytörzsében, hogy már sugárkezelést sem kaphat, és műteni sem tudják.

"Az orvosok nem sok jóval kecsegtetnek sajnos. Noémi nagyon okos, tudja, hogy a szakemberek sem nagyon tudnak már vele mit kezdeni, de ő a végsőkig reménykedik. »Akkor sem fogok meghalni« – mindig ezt hangoztatja..." – mondta az édesanyja a Blikknek.

A gipszkartonszerelő édesapa állandóan dolgozik, de segítségre van szükségük, hogy a csabrendeki otthonukban egy steril szobát ki tudjanak alakítani. Ez arra szolgál, ha a gyermek állapota súlyosan romlana, otthon tudja tölteni az időt.

Aki támogatná szeretné a családot, a Remény a Leukémiás Gyermekekért Közhasznú Alapítvány számlaszámára utalva megteheti: 11993001-02325172-10000001, közlemény: Noémi 694.


Link másolása
KÖVESS MINKET: