News here

KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Egy hely, amely segít a nehéz helyzetbe került családoknak

Az SOS Gyermekfalvak által működtetett Kecskeméti Kuckó 12 gyereknek vagy csecsemőnek és anyukának tud elhelyezést biztosítani, ha például bántalmazás, munkanélküliség, lakásuk elvesztése vagy egy betegség miatt átmenetileg nincs hol lakniuk

Link másolása

Bori furcsán kezdte érezni magát: a harmincas nő hirtelen aggasztóan lefogyott, legyengült. Végül egy kórházi kivizsgálás megállapította, hogy mellrákja van, és azonnal kemoterápiát kezdtek nála. A bajt fokozta az aggodalom: Bori ugyanis egyedül neveli hároméves kislányát, Grétit, aki Down-szindrómás.

A gyermek apja még a terhesség alatt elhagyta, azóta nem látogatja őket, csak a bíróság által megítélt tartásdíjjal vesz részt az életükben. Bori szülei pedig sajnos már nem élnek. Míg az anya az első kezeléseket kapta, Grétit az unokatestvére vállalta el két saját gyereke mellé, de ez csak átmeneti megoldás lehetett. Ekkor tudta meg Bori, hogy Kecskeméten megnyílt a nehéz helyzetbe került családoknak segítő Kuckó, ahol elhelyezheti Grétit, amíg fel nem épül.

"
Azelőtt meg voltam róla győződve, hogy én mindent meg tudok egyedül oldani, de ez gyerekkel most már más helyzet. Nem ciki a segítség, el kell fogadni.”

IMG_3177_k

A Kecskeméti Kuckó, ahol a többi gyerekek közt nevelkedik átmenetileg Gréti, hasonlóképp nehéz helyzetbe került családoknak nyújt segítséget. Hivatalosan a gyermekek átmeneti otthonának nevezik. Bori és Gréti történetéről ITT olvashattok bővebben. Az SOS Gyermekfalu területén található épület új, tiszta, családias, a bejárata akadálymentes.

Ami nagyon fontos: a gyermek ettől nem lesz állami gondozott, a szülő rendelkezhet továbbra is a sorsáról. Bekerülni nem gyámhatósági határozat, hanem a szülővel kötött megállapodás alapján lehet. Az életkörülmények rendeződéséig a Kuckó biztonságos otthont nyújt számukra.

IMG_3158_k

Ilyen életkörülmény lehet a hosszan tartó betegség, a kórházi tartózkodás, lakhatási probléma, a szülő hosszabb távolléte munka miatt, vagy ha családon belüli erőszak miatt kell menekülnie egy anyának a gyermekével. A szülők nem ismerik ezt a lehetőséget, a gyermekjóléti szolgálat tájékoztatása, civil vagy egyházi szervezet vagy ismerős ajánlása alapján érkeznek. Bekerülni legfeljebb egy évre lehet, ami még fél évvel meghosszabbítható.

A Kuckó Gyermekek Átmeneti Otthona a fenti krízishelyzetekre nyújt megoldást. A kecskeméti gyermekfalu területén található, 12 fő befogadására alkalmas ház 2015 nyarán nyitotta meg kapuit.

Várják azokat az édesanyákat és kisbabájukat is, akik máshogy nem tudnának együtt maradni. A családoknak segítséget nyújtanak az átmeneti gondozást előidéző okok megszüntetésében, hogy azt követően újra együtt lehessenek.

SOS Gyermekfalvak Alapítvány

Az SOS Gyermekfalvak eddig csak szakellátással (állami gondozott gyerekek nevelésével) foglalkozott, most a családmegerősítésbe is bekapcsolódott. Céljuk hogy a gyereket ne kelljen kiemelni a családból, hanem a segítségükkel megoldható legyen egy-egy váratlanul kialakuló probléma.

Bár a törvény szerint minden húszezer főnél népesebb város köteles gyermekek átmeneti otthonát fenntartani, a gyakorlatban ez az egyetlen Bács-Kiskun megyében, de beköltözni az egész ország területéről lehet. Az építkezés és a munkatársak kiképzése pályázati pénzből történt, kapnak állami normatívát, emellett Kecskemét városa és támogatók is segítenek a fenntartásban.

Ha gyermeked átmeneti elhelyezéséhez szükséged volna egy helyre, vagy ismersz valakit, akinek az élethelyzetén a Kuckó segíthetne, itt jelentkezhetsz:

Cím: 6000 Kecskemét, Vízmű u. 22.

Tel.: 76/500-580

E- mail: [email protected]

További részleteket az Alapítványról és a tevékenységeikről hivatalos oldalukon olvashatsz. Történeteket a gyermekvédelemről az SOS Gyermekfalvak által működtetett a Gyereksorsok blogon találsz.

A házban öt segítőt foglalkoztatnak: kisgyereknevelőt, gyermekvédelmi asszisztenst, gyermeknevelőt. A szülők nélkül bentlakó gyerekekre ők vigyáznak, bár napközben a kicsik bölcsibe vagy oviba járnak. A bentlakók teljes ellátást kapnak: élelmiszert, és ha kell, ruhát, gyógyszert.

IMG_3151_k

Az anya továbbra is megkapja a családi pótlékot a gyermek után, de térítési díjat kell fizetnie, általában az egy főre jutó jövedelem 10-15 százalékát. A szerződésben foglaltakat azonban neki is be kell tartania: ez lehet munkakeresés vagy takarékoskodás, a helyzettől függően, amiben megállapodtak. A cél az, hogy a gyermek vagy a család kikerülhessen és képes legyen önálló életvezetésre.

Ha a probléma nem oldódik meg a maximálisan itt tölthető másfél év letelte után, és a családgondozó nem javasolja, hogy hazamehessen a gyerek, akkor a gyerek szakellátásba (állami gondozásba) kerül. Persze addig mindent megtesznek, hogy a család talpra tudjon állni.

Minden szülővel folyamatosan együtt dolgoznak. A házban tartanak baba-mama klubot, szülőcsoportokat, segítenek a munkakeresésben. A bekerülésnél pszichológus méri fel a gyerekek és felnőttek állapotát, és javasol terápiát, ha ez szükséges. Mert bármilyen otthonos a Kuckó, az anya nélkül bentlakó gyerekeknek egyre nagyobb lelki terhet jelent, hogy nélkülözik a szüleiket.

Semmiképpen ne hagyd elveszni adód egy százalékát! Ezzel Te is tudod segíteni a családjuktól elszakított gyerekeket!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Egy kislányt is örökbefogadhatott A család az család mozgalom társalapítója és párja
Pál Marci leírta, milyen nehézségeket kellett leküzdeniük annak érdekében, hogy a kis Hanna hivatalosan is a családjuk tagja lehessen.

Link másolása

Pál Marci, A család az család mozgalom társalapítója és a Szivárványcsaládokért Alapítvány kurátora a közösségi oldalán árulta el, hogy tovább bővült a családjuk, egy kislányt fogadtak örökbe. Mint írja:

"Egy hosszas jogi procedúra során sikerült örökbe fogadnunk kislányunkat, Hannát. Andris csodálatos nagytestvér és imádják egymást, Walter még szokja az új helyzetet, mi pedig egyre kevesebbet alszunk, de minden perc megéri!

Persze közben senkiben nem szeretnénk felesleges illúziókat kelteni, hogy meleg pároknak (vagy meleg egyedülállóknak) lehet ma itthon örökbe fogadni, mert a mi ügyünk sok szempontból egyedi és különleges".

Pál Marci azt is elárulta, hogy a kislány a születése óta a családjukban él, de arra, hogy hivatalosan is a gyermekük legyen, sokat kellett várni. Férjének „még a 2020-as törvénymódosítás előttről volt érvényes határozata (engedélye), amivel törvényesen, még miniszteri jóváhagyás nélkül” tudtak volna örökbe fogadni. A kislány úgy került hozzájuk, hogy a kicsi édesanyja megkereste őket azzal, hogy nem tudja felnevelni a gyerekét, ezért rájuk bízná Hannát. Így közösen jártak tanácsadásokra és a gyermekvédelmi szakszolgálathoz, ami előfeltétele volt a nyílt örökbefogadásnak.

A bökkenőt az jelentette, hogy a gyámhivatal külön indoklás nélkül a baba születésekor visszavonta a korábbi örökbefogadási engedélyt. Ez ellen a pár fellebbezett és nyertek is, de a gyámhivatal megtámadta a döntést, ezért végül a Kúria döntött az ügyükben - az ő javukra. Az egész folyamat kilenc hónapig tartott, amit Pál Marci életük egyik legszebb, de legnehezebb időszakának nevezett.

„Egy ilyen procedúrának kitenni egy kisgyermekes családot, egy krízisben lévő anyát, illetve egy újszülöttet semmiképp sem mondható családbarát magatartásnak”

- véli Pál Marci.

A boldog szülők szerint "a szeretet a legnagyobb sötétségben is utat tör magának, még akkor is, ha lehetetlennek tűnik. A szeretet mindig győz!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
Senki nem segített az idős bácsinak, amíg meg nem jelentek Budapest legjobb fej rendőrei
Példaértékű, amit a hatóság emberei tettek.

Link másolása

Budapesten az Üllői úton, a Kőér utcánál található felüljáró alatt egy idős férfi próbálta eltolni a vélhetően meghibásodott autóját az út közepéről. A felvételen jól látható, hogy senki nem sietett az idős úr segítségére, ezért egyedül próbálta a belső sávból kitolni a járművet, hogy ne akadályozza a forgalmat.

Ezt azonban észrevették az arra járó rendőrök, akik nem tétlenkedtek.

A külső sávban a hatóság emberi megálltak, és azonnal kipattantak a szolgálati autójukból, hogy segítsenek az idős férfinak, aki jól láthatóan nem boldogult egyedül.

A rendőrök segítségével végül sikerült biztonságos helyre tolni az autót – derült ki a Bp-i Autósok YouTube-csatornán közzétett videó alatti kommentből.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Karácsony Gergely egy szál szegfűvel búcsúzott a Pléh Csárda rántotthús-királyától
A főpolgármester szerint Budapest elvesztette egy legendáját.

Link másolása

Ahogy azt hétfő este mi is megírtuk, elhunyt Bábel István, a brutális adagjairól és tradicionális magyar ízeiről híres rákospalotai étkezde, a Pléh Csárda alapítója.

A híres szakácsról megemlékezett egy Facebook-posztban Karácsony Gergely is, aki el is ment a Pléh Csárdába.

„Budapest elveszítette egy legendáját, meghalt Bábel István vendéglős, a Pléh Csárda alapítója, a rántotthúskirály. A Zugló és a 15. kerület határán található Kolozsvár utcai piacon, a Bádog Gundelnek is becézett kifőzdében gyakran megfordultam magam is. A gyerekfej nagyságú cordon bleu-k és a tálca méretű rántott szeletek mellett az ízig-vérig vendéglős Bábel úr magával ragadó személyisége is lenyűgözött”

– írta posztjában a főpolgármester.

Hozzátette azt is, hogy annak idején a legendás, azóta szintén elhunyt gasztroújságíró, Anthony Bourdain is járt a helyen, egy csapásra még híresebbé téve azt.

2017-ben a Szeretlek Magyarország stábja is meglátogatta a helyet:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Fél testtel és egy karral született a csernobili sugárzás miatt egy orosz férfi, így is teljes életet él
Az árvaházban azt hitték, sosem fogják örökbe fogadni, de a már 25 éves fiatal rácáfolt a kételkedőkre.

Link másolása

Fut, főz, táncol, kutyát sétáltat és képes önálló életet élni egy 25 éves férfi, aki fél testtel és egy karral született, írja a Daily Mail. Tim Mason még fiatalkorában lemondott a protéziseiről, amelyek szerinte csak hátráltatták az életben.

Mason édesanyját még 1986-ban érte nagy dózisú sugárzás, amikor felrobbant a csernobili atomerőmű. Az orosz kisfiú ezért született mindössze egyetlen működő végtaggal. Tim árvaházba került, ahol azt hitték, hogy soha nem fogadják majd örökbe. Végül egy amerikai nő utazott Oroszországba, miután olvasott a nehéz sorsú gyerekről és úgy döntött, hogy vállalja az akkor hároméves fiú felnevelését.

Pedig az árvaház igazgatója óva intette a gyerek örökbe fogadásától a most 80 éves Virginia Masont. Azt mondta, hogy a kisfiú várható életminősége semmi jóval sem kecsegtet. Tovább fokozta a nehézségeket, amikor Tim hétéves korában meghalt az asszony párja, és onnantól egyedülálló anyaként nevelte a gyereket.

Tim ma már 25 éves és a Connecticut állambeli Hartfordban él, miközben a Napa-völgy borakadémiájának dolgozik. A férfi alaposan rácáfolt azokra, akik azt hiszik, hogy a hozzá hasonló fogyatékkal élők semmilyen mozgásra sem képesek és csak ülnek a szobájukban. Ezzel szemben Tim imád sportolni, és mindent megtesz, hogy egészséges maradjon testileg és lelkileg egyaránt.

Már kiskorában is nagyon aktív volt, rengeteg időt töltött a játszótéren. De a művégtagok folyamatosan akadályozták abban, hogy kiteljesedjen az élete. Ahogy a legtöbb tininek, Timnek sem volt egyszerű a felnőtté válás. A középiskolában kikezdték a többiek fogyatékossága miatt. Mostanra azonban rendeződtek a dolgai és családja mellett a barátai veszik körül, miközben a munkáját is nagyon szereti.

Bár eleinte sokan féltették attól, hogyan tud majd gondoskodni a kutyájáról, ma már ez sem okoz gondot neki és naponta háromszor sétálnak. Tim ezen felül imád edzeni, ami esetében 10-30 perc eltöltését jelenti a futópadon. Ilyenkor a szalagon bukfencezik és saját súlyát emelgeti. Annyira belejött a sportolásba, hogy tavaly 18 kilogrammot adott le.

Egyedül a randizásban akadnak gondjai. Elsősorban az interneten próbál ismerkedni, de nem egyszerű a helyzet, mert ahogy észreveszik a fogyatékosságát, azonnal tovább is lapoznak a társkeresőn regisztráltak.

„A képek viszont nem adják vissza azt az erős embert, amilyen az életben vagyok”

- mondta a fél testtel született, de teljes életet élő férfi.


Link másolása
KÖVESS MINKET: