News here

KÖZÖSSÉG

Egy éjszakán át küzdöttek az ismeretlen cicáért

A súlyos balesetet szenvedett kandúrt egy járókelő vitte be a rendelőbe. Az állatorvos-házaspár egész éjszaka küzdött az életéért.

Link másolása

Papp Hajni, a budapesti Talpas Állatorvosi Rendelő orvosa szívmelengető történetet posztolt a rendelő Facebook-falán, április 8-án, szerdán reggel arról, hogy kollégájával - egyben férjével - hogyan mentették meg egy "névtelenül" hozzájuk került kandúr életét.

Kedd esti csoda

20 óra elmúlt, végeztünk. Hajni ne haragudj keres egy hölgy, szólt a kollégám. De hát mi történt?

- Kérem segítsen!

- Parancsoljon.

- Találtunk egy cicát a Bartók Béla úton a járdán vergődik... Láttuk kiesni egy ablakból.

- Jaaaaaaaj szegény, hozzák el!

- Nem a miénk... és hát az anyagiak...

- Nem számít, most az ÉLETE A TÉT - különben is, hátha meglesz a gazdi...

Ezután a kedves hölgy visszaült az autójába, és 20 perc múlva már vissza is tért kezében a pórul járt macskával.

Most hajnali 1 óra van. Órák óta küzdünk az életért, az életben maradásért.

Béla a cica Úr, aki aktív kandúr PTX-es (légmelles) lett az esés illetve az ütés következtében. Nyelve szétszakadt, lába vérzik, de törés nincs.

Férjem, Papp Antal a légmell megszüntetésével küzdött, amíg én lélegeztettem. Akupunktúra segítségével a tüdő és a légutak meridiánjait kérleltem a spontán légzés beindulására. Közben energyvetes(Energyvet - állatgyógyászati márka - a szerk.) szerekkel támogattam. Közben, csak telik, múlik az idő...

Történés-mozaikok a rendelőből:

- Kontroll, röntgen rendben!

- Pupilla tág, fénymerev... neeeeeeeeeeeeem...!

- Béla nem adhatod fel! Istenem :(

- Tubust ki kellene venni, ok próba.

- Ezaaazzzz, spontán légzés!

- Energyvet Kingvetből 1 csepp a száj nyálkahártyára.

l1

Nagyobb méretért katt a képekre!

l2

(Az idő meg csak múlik...)

- Tűk a helyükön!

(Tovább múlik az idő...)

- Igeeeeeen légzés,szív ok, szeme reagál! KÖSZÖNÖM, ISTENEM!

Az éjszaka hátra lévő része nagy rizikó, lementem kétszer i a rendelőbe, de csak feküdt a melegítőpárnán, szinte nem volt változás. Aztán felmentem a lakásba, elaludtam az asztalnál...

Hajnali 5:30, rohanok le... Nézem Bélát: mi van vele??? ÉÉÉL IGEN ,JÓL VAN!!!!!

l3

l4

Várjuk a gazdiját!

Szép napot mindenkinek!

Nekem már csodálatos,

Papp Hajni

A történet olvasóit nagyon meghatotta az orvos házaspár hősies helytállása. Néhány hozzászólás a poszt után:

- "Minden tiszteletem a megmentésért!"

- "Le a kalappal. Minden elismerésem... és a Cicának, hogy élni akart és erős... Nekem is van cicám, kutyusaim, és ahogy ezt elolvastam, elsírtam magam. Ezek az állatok ránk vannak utalva. Minden szeretetet tőlünk kapnak, és vissza is kapjuk tőlük:) Csak szeretni lehet őket ;)"

- "Szép szakmád van, amit hivatásként művelsz! Sajnos már kétszer vittem sérült állatot úgy, hogy az orvos nem adott esélyt, és elaltatta egy pár perces külső szemrevételes vizsgálat után! Az első esetnél 17 voltam pályaválasztás előtt, ölben vittem el egy kollégium előtt elütött tacskót, a legfontosabb orvosi kérdés az volt hogy az enyém-e a kutya... Így lett belőlem mérnök, állatorvos helyett."

- "Köszönet és hála azért amit tettetek, és nagyon sok erőt és egészséget kívánok a további munkátokhoz!"

- "Ti igazi állatbarátok vagytok! Jobbulás a szegény cicusnak!!nektek köszönet!!!"

- "Gratulálok! Most bőgök egy sort! :) ♥"

- "Hát igen, vannak igazi állatszerető állatorvosok is, mint Te és a párod. Köszönet a kitartásért és a gyógyításért. Egy idegen cicáért is ennyit megtenni nem volt kevés. Egy életet mentettetek, ahogy az a nagykönyvben elő van írva. Az esküt végre valaki be is tartja. Ritka példányok vagytok."

- "Amíg ilyen emberek vannak,még érdemes élni. Szorítok a kiscicusnak!"

- "Végigsírtam. Köszönet hogy vannak jó emberek. Meglett a gazdi?"

Az utolsó kérdésre még szerdán este megérkezett a válasz: Hajni örömmel posztolta a rendelő falán az alábbi képeket, és a jó hírt: megkerült a közben Bartók Béla névre keresztelt cica gazdája. Miközben nagy örömmel és hálával telve átvette a cicát, kiderült, hogy a kandúr "becsületes neve" Mikkamakka.

m1

m2

(A poszt javított, szerkesztett változatát tettük közzé.)

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Váratlanul meghalt a szülés után egy fiatal amerikai anya, férje szívszorító sorokban írt róla
A 30 évesen elhunyt nő egy kétéves és egy alig pár napos babát hagyott hátra.
Fotó: GoFundMe - szmo.hu
2022. december 04.


Link másolása

Szörnyű tragédia történt egy amerikai családban: a 30 éves anya mindössze négy nappal második gyereke születése után meghalt - írja a Daily Mail.

Jennifer Krasna november 28-án hunyt el a Philadelphiai Egyetemi Kórházban. A halál okát nem közölte a család, csak annyit, hogy a nő váratlanul vesztette életét.

Az anyát többek közt két fia, az újszülött Cade és a 2 éves Ty, valamint férje, Jesse gyászolja. A 31 éves férfi szívszorító posztban írt felesége elvesztéséről a Facebookon. Elmesélte, hogy a középiskolában ismerték meg egymást, és rögtön észrevette, hogy Jennifer akárhová belép, beragyogja a teret. Amikor jobban megismerték egymást, Jesse arra is rájött, hogy a lány nemcsak gyönyörű, de csodálatra méltó személyisége is van. Mindig törődött a barátaival, és ha valakinek szüksége volt rá, ő tétovázás nélkül segített. Csodálatos feleség is volt, aki minden egyes nap éreztette a férjével, hogy különleges és szereti őt.

„A legjobb az volt, amikor megnevettettem, mert akkor gyakran felhorkantott, és ettől mindig zavarba jött. Ha csendben ültünk, akkor egy apró miáúval jelezte, hogy beszélgetni akar. Szeretett az erősségeimért, támogatott és segített fejlődni sok területen.

Imádott anya lenni. Boldog vagyok, hogy láthattam őt mosolyogni, amikor először a kezébe foghatta Cade-et. Az a kötelék, ami Jenn és Ty között kialakult az elmúlt több mint két évben, sosem szakadt meg. Öröm volt az arcán, amikor a fiunkkal lehetett, és imádott szórakoztató programokat szervezni számára. Alig várta a családi összejöveteleket, a nyaralásokat, a kis kiruccanásainkat, és azt, hogy csak úgy együtt legyünk otthon. Semmi sem állt az útjába ahhoz, hogy a lehető legjobb anya legyen. Mindig azt mondta, hogy szeretne egy korban hozzá közel álló kistestvért Tynak, hogy a legjobb barátok lehessenek. Ezt valóra is váltotta, mielőtt itthagyott minket.”

A tanítónőként dolgozó Jennifert nemcsak a családja, hanem kollégái és diákjai is gyászolják. Az iskola igazgatója azt nyilatkozta, sokkolta az intézmény közösségét a fiatal nő váratlan elvesztése.

A kétgyermekes anya legjobb barátnője adománygyűjtést indított, hogy támogassa a két kicsi fiúval egyedül maradt apát. Ötvenezer dollár volt a célösszeg, ehhez képest négy nap alatt már közel 300 ezer dollárt gyűjtöttek össze a családnak a GoFundMe oldalon. Összesen több mint 3600-an adakoztak számukra.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
51 év után találkozhatott újra a családjával a csecsemőként elrabolt amerikai nő
A bébiszitter vitte el a kislányt, ezután a család fél évszázadon át nem hallott róla.

Link másolása

Újra együtt lehet a családjával az az amerikai nő, akit több mint 50 évvel ezelőtt raboltak el, még csecsemőként - írja a Guardian.

Melissa Highsmith alig volt egyéves 1971-ben, amikor a texasi Fort Worthben édesanyja, Alta Apantenco újsághirdetést adott fel, amelyben bébiszittert keresett. A nő egyedül nevelte a kislányát, ezért szüksége volt valakire, aki vigyáz a kicsire, amíg ő dolgozik.

Apatenco végzetes hibát követett el, amikor felvett egy nőt bébiszitternek anélkül, hogy személyesen találkozott volna vele: a bébiszitter elrabolta Melissát, az anya pedig fél évszázadon át nem hallott a lányáról.

A család folyamatosan kereste a lányt, sőt minden novemberben születésnapi partit tartottak neki. A közelmúltban megalakult a Finding Melissa Highsmith (Melissa Highsmith megtalálása) Facebook-oldal. Szeptemberben Highsmith szerettei névtelenül kaptak egy tippet, hogy a nő Charleston környékén tartózkodik, ami több mint 1700 kilométerre van Fort Worth-től.

Végül egy DNS-teszt be is bizonyította, hogy bizony az 51 éves nő az egykor elveszett Melissa.

Képeken a megható találkozás:

A család közleménye szerint Melissa édesanyja, édesapja, Jeffrie Highsmith és testvérei - Garner, Sharon Highsmith, Rebecca Del Bosque és Jeff Highsmith - mindannyian egy egyszerű üzenetet fogalmaztak meg az eltűnt szeretteiket kereső emberek számára:

„Soha ne adjátok fel! Kövessetek minden nyomot!”

Melissa nővére, Sharon állítása szerint nem tudta abbahagyni a sírást, annyira boldog volt, amikor a húga előkerült. Anyjuk egész életében szenvedett a bűntudattól, sőt meg is gyanúsították azzal, hogy megölte saját lányát, így Sharon és testvérei különösen örülnek elveszett nővérüknek.

„Anyám a lehető legtöbbet tette meg a rendelkezésére álló korlátozott eszközökkel, nem kockáztathatta, hogy kirúgják, ezért megbízott abban, aki azt mondta, hogy vigyáz a gyermekére. Hálás vagyok... anyámat sikerült igazolni”

- mondta Sharon.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
655 grammal született csodababa kapcsolta fel az edinburgh-i gyermekkórház karácsonyi fényeit
Hectornak mindössze egy-két napot jósoltak az orvosok, de szülei nem adták fel a reményt.

Link másolása

A 655 grammal született csodababa felkapcsolta a karácsonyi fényeket abban az edinburgh-i gyermekkórházban, ahol közel 300 napot töltött születése után. Hector Tully 23 hetes koraszülöttként jött világra. Az orvosok mindössze egy-két napot jósoltak neki, azonban most egy évvel később már otthon töltheti a karácsonyt - írja a Wales Online.

Hector tavaly november 12-én született és számos orvosi komplikációval küzdött, köztük az agyvérzés miatt kialakult vízfejűséggel, krónikus tüdőbetegséggel, retinopátiával, tápszondával és központi alvási apnoéval. A szülők, Marie Clare és Angus felkészültek arra, hogy bármikor elveszíthetik babájukat.

„Életének első két hónapjában csak arra koncentráltunk, hogy eljussunk a reggelig, aztán az estéig, és imádkoztunk, hogy túlélje. 161 napot töltött a Simpsons újszülött-osztályon, majd 98 napot az edinburgh-i gyermekkórházban, ez idő alatt 15 műtéten esett át”

- mesélte Hector édesanyja.

Ugyan áprilisban hazavihették Hectort, a szülők mégsem nyugodhattak meg teljesen: szeptemberig 25 alkalommal jártak a sürgősségin. Az anya szerint azonban idén végre olyan közös karácsonyuk lehet, ami tavaly elképzelhetetlen volt.

Hector jelképesen megnyomhatta a nagy piros gombot, amely felkapcsolta a 6 méter magas karácsonyfát és a kórház környékét díszítő fényeket.

Hector ünnepélyesen felkapcsolta a fényeket szüleivel és a róla gondoskodó nővérekkel

„Az a gondoskodás és szeretet, amelyet a gyermekkórházban mindenki tanúsított irántunk, kivételes volt. Az orvosok, a nővérek, a házi gondozók, a jótékonysági szervezet, mindenki hatalmas szerepet játszott utunkban. Nekik köszönhetjük, hogy Hector itt van velünk most karácsonykor”

- tette hozzá elérzékenyülve az édesanya.

A szülők szerint nagy megtiszteltetés, hogy Hector kapcsolhatta fel a fényeket, hiszen életük már szorosan összefonódott az edinburgh-i gyermekkórházzal és a támogató jótékonysági szervezettel. Marie Clare és Angus már a kezdetekkor eldöntötték, hogy akár egy napot, akár 100 napot tölthetnek kisfiukkal, akkor is emlékezetessé teszik azt. Egy évvel később pedig végre egy családként ünnepelhetnek.

Pippa Johnston, az edinburgh-i gyermekkórház jótékonysági szervezetének igazgatója is részt vett a fénygyújtáson.

„Szeretnénk hatalmas köszönetet mondani Hectornak és csodálatos családjának, amiért segítettek emlékezetessé tenni a kórház karácsonyi fénygyújtását. Ők egy figyelemre méltó család, Hector pedig a szó minden értelmében egy hős”

- mondta Pippa.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Idén is hagyj el egy mikuláscsomagot – mosolyt csalhatsz valaki arcára
Tedd szebbé mások napját akár egy egészen apró ajándékkal.
Fotó: Northfoto - szmo.hu
2022. december 02.


Link másolása

[caption id="attachment_1933446" align="alignnone" width="2560"]

Idén is meghirdetésre kerül a „Hagyj el egy mikuláscsomagot” országos kezdeményezés.

Az esemény lényege, hogy december 6-án szebbé tegyük valaki napját, mosolyt csaljunk valaki arcára. Az esemény leírásában a szervezők pontos instrukciót adnak arra nézvést, hogyan tehetjük ezt meg.

„Készíts egy csomagot és hagyd el a parkban egy padon, buszon vagy vonaton, orvosi váróban, vagy a hivatali folyosó ablakpárkányán, az oviban, a suliban, a bolt mellett, a játszótéren – bárhol, ahol sokszor megfordulsz, ahol sok ember jár és ahol megtalálhatják.

A csomagra írj egy rövid üzenetet pl: "Én egy elhagyott csomag vagyok. Azért hagytak el, hogy szebbé tegyem a napodat. Vigyél haza!" A megtalált csomagról tölts fel egy képet a Hagyj el egy mikuláscsomagot 2022 facebook eseményhez.”

Az elmúlt négy évben közel 20.000 mikuláscsomagot hagytak el az akcióhoz csatlakozók. Idén eddig, több mint 200 településről érkezett visszajelzés az akcióra. A csatlakozó településekről készült térkép ide kattintva érhető el.

Az eseményről további részleteket EZEN A LINKEN találhattok.


Link másolása
KÖVESS MINKET: