News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Egy éjszakán át küzdöttek az ismeretlen cicáért

A súlyos balesetet szenvedett kandúrt egy járókelő vitte be a rendelőbe. Az állatorvos-házaspár egész éjszaka küzdött az életéért.

Link másolása

hirdetés

Papp Hajni, a budapesti Talpas Állatorvosi Rendelő orvosa szívmelengető történetet posztolt a rendelő Facebook-falán, április 8-án, szerdán reggel arról, hogy kollégájával - egyben férjével - hogyan mentették meg egy "névtelenül" hozzájuk került kandúr életét.

Kedd esti csoda

20 óra elmúlt, végeztünk. Hajni ne haragudj keres egy hölgy, szólt a kollégám. De hát mi történt?

- Kérem segítsen!

- Parancsoljon.

hirdetés

- Találtunk egy cicát a Bartók Béla úton a járdán vergődik... Láttuk kiesni egy ablakból.

- Jaaaaaaaj szegény, hozzák el!

- Nem a miénk... és hát az anyagiak...

- Nem számít, most az ÉLETE A TÉT - különben is, hátha meglesz a gazdi...

Ezután a kedves hölgy visszaült az autójába, és 20 perc múlva már vissza is tért kezében a pórul járt macskával.

Most hajnali 1 óra van. Órák óta küzdünk az életért, az életben maradásért.

Béla a cica Úr, aki aktív kandúr PTX-es (légmelles) lett az esés illetve az ütés következtében. Nyelve szétszakadt, lába vérzik, de törés nincs.

Férjem, Papp Antal a légmell megszüntetésével küzdött, amíg én lélegeztettem. Akupunktúra segítségével a tüdő és a légutak meridiánjait kérleltem a spontán légzés beindulására. Közben energyvetes(Energyvet - állatgyógyászati márka - a szerk.) szerekkel támogattam. Közben, csak telik, múlik az idő...

Történés-mozaikok a rendelőből:

- Kontroll, röntgen rendben!

- Pupilla tág, fénymerev... neeeeeeeeeeeeem...!

- Béla nem adhatod fel! Istenem :(

- Tubust ki kellene venni, ok próba.

- Ezaaazzzz, spontán légzés!

- Energyvet Kingvetből 1 csepp a száj nyálkahártyára.

l1

Nagyobb méretért katt a képekre!

l2

(Az idő meg csak múlik...)

- Tűk a helyükön!

(Tovább múlik az idő...)

- Igeeeeeen légzés,szív ok, szeme reagál! KÖSZÖNÖM, ISTENEM!

Az éjszaka hátra lévő része nagy rizikó, lementem kétszer i a rendelőbe, de csak feküdt a melegítőpárnán, szinte nem volt változás. Aztán felmentem a lakásba, elaludtam az asztalnál...

Hajnali 5:30, rohanok le... Nézem Bélát: mi van vele??? ÉÉÉL IGEN ,JÓL VAN!!!!!

l3

l4

Várjuk a gazdiját!

Szép napot mindenkinek!

Nekem már csodálatos,

Papp Hajni

A történet olvasóit nagyon meghatotta az orvos házaspár hősies helytállása. Néhány hozzászólás a poszt után:

- "Minden tiszteletem a megmentésért!"

- "Le a kalappal. Minden elismerésem... és a Cicának, hogy élni akart és erős... Nekem is van cicám, kutyusaim, és ahogy ezt elolvastam, elsírtam magam. Ezek az állatok ránk vannak utalva. Minden szeretetet tőlünk kapnak, és vissza is kapjuk tőlük:) Csak szeretni lehet őket ;)"

- "Szép szakmád van, amit hivatásként művelsz! Sajnos már kétszer vittem sérült állatot úgy, hogy az orvos nem adott esélyt, és elaltatta egy pár perces külső szemrevételes vizsgálat után! Az első esetnél 17 voltam pályaválasztás előtt, ölben vittem el egy kollégium előtt elütött tacskót, a legfontosabb orvosi kérdés az volt hogy az enyém-e a kutya... Így lett belőlem mérnök, állatorvos helyett."

- "Köszönet és hála azért amit tettetek, és nagyon sok erőt és egészséget kívánok a további munkátokhoz!"

- "Ti igazi állatbarátok vagytok! Jobbulás a szegény cicusnak!!nektek köszönet!!!"

- "Gratulálok! Most bőgök egy sort! :) ♥"

- "Hát igen, vannak igazi állatszerető állatorvosok is, mint Te és a párod. Köszönet a kitartásért és a gyógyításért. Egy idegen cicáért is ennyit megtenni nem volt kevés. Egy életet mentettetek, ahogy az a nagykönyvben elő van írva. Az esküt végre valaki be is tartja. Ritka példányok vagytok."

- "Amíg ilyen emberek vannak,még érdemes élni. Szorítok a kiscicusnak!"

- "Végigsírtam. Köszönet hogy vannak jó emberek. Meglett a gazdi?"

Az utolsó kérdésre még szerdán este megérkezett a válasz: Hajni örömmel posztolta a rendelő falán az alábbi képeket, és a jó hírt: megkerült a közben Bartók Béla névre keresztelt cica gazdája. Miközben nagy örömmel és hálával telve átvette a cicát, kiderült, hogy a kandúr "becsületes neve" Mikkamakka.

m1

m2

(A poszt javított, szerkesztett változatát tettük közzé.)

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

hirdetés

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

hirdetés
„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Több mint 50 milliót gyűjtöttek a kiszabadított ukrán hadifogolynak, akinek a karjából 4 centiméter csont hiányzik
Mikhajlo Dianov testvére indított gyűjtést, hogy fizetni tudják az orvosi számlákat, rengetegen szeretnének segíteni a katonán.

Link másolása

hirdetés

Az ukrán hadifogoly, Mikhajlo Dianov megdöbbentette az internetet, amikor kiderült, milyen szörnyű kínokat kellett átélnie és milyen kínzásokat végeztek a testén az orosz fogságban. Az Ukrán Védelmi Erők által közzétett bejegyzésben Dianov az első képen erőtől duzzad egyenruhájában, a második képen viszont rá sem lehet ismerni a csontsovány, eltorzult karú katonára, akinek úgy tűnt, hogy a jobb karja is eltört.

A Pravda ukrán hírügynökségnek azt nyilatkozva Aljona Lavrusko, hogy testvére karsérülése annak a következménye, hogy

„rozsdás fogóval” húztak ki egy idegen tárgyat Dianov karjából, mindezt úgy, hogy nem használtak érzéstelenítőt.

Lavrushko úgy nyilatkozott a lapnak a Ladbible beszámolója szerint:

hirdetés
„Mikhajlo lelkileg nagyon erős és rendkívül boldog, hogy visszatért."

Azt is elmondta, hogy Dianovnak meg kell műteni a karját, amelyből állítólag 4 cm csont hiányzik.

Lavrusko kifejtette:

"Problémák vannak a karjával: valószínű tályog lehet. Meg kell műteni, a műtét során pedig egy lemezt kell elhelyezni a csontra, mert 4 cm csont hiányzik a karjából, amit mindenképpen korrigálni kell."

A testvér PayPal-adománygyűjtést indított, hogy Dianov orvosi számláit kifizethesse. Illia Ponomarenko, a Kyiv Independent újságírója szerint

eddig több mint ötmillió ukrán hrivnyát (kb. 54 millió forint) gyűjtöttek össze neki.

Az ukrán védelmi minisztérium először szeptember 24-én osztott meg Dianovról készült képeket (az egyik a fogság előtt, a másik pedig a fogság után).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hét csütörtökön megerősítette, hogy több mint 200 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból. Túlnyomó többségük az Azovstal és Mariupol védője volt, de akad köztük határőr, rendőr és tengerészgyalogos is. Az Azov-ezred öt kiszabadított parancsnoka pedig Törökországban maradhat a háború végéig.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Él és virul a Közút munkatársai által megmentett kiskutya, akinek nevét szavazással döntötték el
A Magyar Közút munkatársai nemrég egy csepp, alig 4 hetes kölyökkutyát mentettek meg munka közben. Azóta teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.
Címlapkép: Magyar Közút Facebook oldala/Pesti József - szmo.hu
2022. szeptember 16.


Link másolása

hirdetés

A Magyar Közút jászberényi mérnökség dolgozói nemrég egy mindössze négyhetes, kevesebb mint egy kilós kiskutyát találtak, amikor a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő útszakaszon dolgoztak. A 930 grammnyi állatot azonnal szárnyai alá vették a brigád tagjai.

Mint kiderült, a kutyust testvérével hagytak az út melletti árokban, aki viszont már nem élt, amikor rátaláltak. Magukkal vitték, és annyira szívükhöz nőtt a kedves kis eb, hogy megtartották mint a mérnökség új házikedvencét.

A nevéről online szavazással döntöttek és nagy többséggel az Emká nevet kapta, ami tulajdonképpen a Magyar Közút, azaz MK rövidítése kiejtve.

A Közút folyamatosan videós beszámolót tett közzé arról, mi történik Emkával.

Emká szépen gyarapszik, a legutóbbi mérésen már 5,5 kilót nyomott, és továbbra is kiváló egészségnek örvend. Az első fürdetésén is túl van a négylábú.

hirdetés
Emkának minden szempontból nagy szerencséje van, ugyanis a statisztikák szerint a fekete keverék kutyák a legkevésbé népszerűek, emiatt ők azok, akik a legkisebb eséllyel kerülnek ki a menhelyekről.

Emká rengeteg szeretetet ad és kap, teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.

Íme egy videó arról ahol a Közút munkatársai elmesélik, hogyan találták meg Emkát:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: