hirdetés

KÖZÖSSÉG

Anyáméknak nem tudtam elmondani

A gyermekek elleni erőszakra hívják fel a figyelmet a Centrál Színházban. Megrendítő, személyes történeteket olvasnak fel.

Link másolása

hirdetés

A Centrál Színházban történetfelolvasó maratonra készülnek. A szervezők úgy gondolják, hogy a gyermekeket a családon belül érő bántalmazás olyan téma, amiről többet kell beszélni, mint amennyit egyszerre, általában szoktak. Több órán át személyes történeteket felolvasni és azokat hallgatni, túlmegy az elviselhetőség határán, túl az általános ingerküszöbön - és ez a szándékuk.

"A mennyiséggel szeretnének áttörni a hallgatáson."

A gyerekbántalmazásnak három fajtája van: lelki, fizikai és szexuális. Az esetek nagy részénél, ha szexuális erőszak áldozatául esik a gyermek, akkor egyben lelki és fizikai bántalmazás áldozatává is válik. Egy 1997-es amerikai felmérés szerint 3,1 millió a bántalmazott gyermekek száma. 18 éves korig a lányok negyede, a fiúk hetede válik szexuális erőszak áldozatává. Az elítélt gyilkosok 33%-át gyermekkorában bántalmazták.

Magyarországon 80 000 olyan nő él, akit fizikailag és szexuálisan is bántalmaztak gyermekkorában. A Heim Pál Gyermekkórház 2004-es felméréséből kiderült, hogy a lányok 21%-a, a fiúk 79%-a bántalmazott. A bántalmazók legnagyobb százalékban az apák, majd őket követi más gyermek, rokon, testvér.

hirdetés

Megdöbbentő gyermekrajzok a családi erőszakról korábbi cikkünkben ITT láthatók.

A szervezők így írtak az eseményről: Téma a gyerekeket a családon belül érő bántalmazás és erőszak. Az, amiről csak felnőtt korukban mernek mesélni, ha egyáltalán. A szövegeket a Beszélj róla honlaptól kaptuk, de kértünk néhány szöveget a Terézanyutól és a Patent Egyesülettől is kaptunk egy írást. A felolvasók: a Centrál társulata és barátai. Szakmai támogató az Unicef Magyarország. A belépés ingyenes.

Felolvasók:

Ágoston Katalin, Almási Éva, Básti Juli, Béres Ilona, Bíró Kriszta, Borbás Gabi, Bozsik Yvette, Cserna Antal, Für Anikó, Gryllus Dorka, Halmágyi Sándor, Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Hernádi Judit, Igó Éva, Kovács István, Kovács Krisztián, Kováts Adél, Lázár Kati, Mácsai Pál, Nagy Zsolt, Papp János, Pogány Judit, Pokorny Lia, Polyák Lilla, Puskás Tamás, Rada Bálint, Rudolf Péter, Sajgál Erika, Schell Judit, Scherer Péter, Schmied Zoltán, Simon Kornél, Stefanovics Angéla, Szabó Éva, Szabó Kimmel Tamás, Szalay Kriszta, Szalay Mariann, Szegvári Kati, Szervét Tibor, Szilágyi Csenge, Takács Katalin

Időpont: április 14., 18:00–április 15., 0:00

Helyszín: Centrál Színház, Budapest, Révay utca 18.

Az eseményről még többet ITT olvashattok.

rajz2

Emily esete - Básti Juli olvassa fel (részlet):

"A mai napig emlékszem minden csókjára, minden érintésére. A parfümje keserű íze itt van a nyelvemen. Egy másodpercet sem élveztem a találkozóból, az öleléséből, az érintéséből, és ő látta, hogy nem élvezem, hogy szabadulni próbálok, hogy menekülnék, ez tüzelte fel. Végül a szüzességem nem vette el..."

eroszak1

Ágnes esete - Szabó Kimmel Tamás olvassa majd fel (részlet):

"A családja tisztes polgári, kisvárosi család, jónak tűnő szülőkapcsolat, valamint egy számára is kiemelten fontos fiatalabb fiútestvér. Sok nagyszülő, nagynéni, nagybácsi van jelen minden családi összejövetelen. Ágnes kilencéves, amikor is egyik nagybátyja, aki református pap az ebédlő melletti másik szobában megkörnyékezi. Eleinte csak megcsókolni próbálja, később falhoz is szorítja a kislányt..."

rajz1

Anoni Mara szövegének részlete, amit Pokorny Lia olvas majd föl (részlet):

"Anyáméknak végül nem tudtam elmondani a történetemet. Annyi derült ki számukra, hogy az abúzus hosszú ideig tartott – többet nem hagytak elmesélni, nem adtak rá módot, és nem kérdeztek. Amikor rájuk borítottam a bilit, nagyon sokat segített volna, ha mindent elmondhatok, ha beszélhetek az érzéseimről, ha elmagyarázhatom, milyen volt az abúzus utóélete, hogyan tette tönkre a gyerekkoromat és az ifjúságomat..."

Marionett - Rudolf Péter olvassa fel (részlet):

"Szerintem 5-6 éves lehettem, mikor még közös szobánk volt a bátyámmal. Nem emlékszem, hogy kezdődött az egész, részletekre emlékszem. >>Játszottunk<< olyat, hogy nekem kellett őt simogatni. Olyat, hogy ő felvilágosított, milyen részei vannak a nemi szerveknek. Aztán olyat, hogy aki elkapja a másikat, bármit tehet vele... természetesen esélyem nem volt megmenekülni."

Mácsai Pál olvassa majd fel (részlet):

"Pszichológus szakértői kihallgatás. Ha lehet, felejtsék el, anyuka, de ne nagyon, mert a bíróságon is el kell majd mondani. Bírói meghallgatás: ügyes kisfiú vagy, hazamehetsz, próbáld meg elfelejteni, de ne nagyon, mert még kirendelünk egy pszichiáter szakértőt is, majd értesíti önöket. Hazafelé a gyerek különösen csöndes, akarsz róla beszélni, mi történik velünk, kérdezem. Nem anya, nem akarok, feleli halkan. Nagyon szeretném már elfelejteni ezt az egészet, ha hagynák végre..."

eroszakUnicef

Az UNICEF-től kapott rajzok egyike

Részlet Királyliliom szövegéből, Béres Ilona olvassa majd fel:

Az öreglány berohan.

-Mit csináltok?, kérdezi, erre az öreg: csak játszunk. Gusztustalanul vigyorogva. Én meg csak álltam ott némán az öreglány rám sandított.

-Halkabban játsszatok, mondta és kiment.

Hogy ezután a szörnyűség után mi történt, arra nem emlékszem. Csak arra, hogy jött értem anyu és elvitt haza. Az esti fürdetésnél nem akartam levetkőzni. Emlékszem, hisztiztem. Persze anyu nem tűrte ezt az engedetlenséget és ő is egy mozdulattal lerántotta rólam a ruhát, egy segges kíséretében. Meg se kérdezte miért nem akarok levetkőzni. Nem emlékszem többre, arra se, hányszor voltam még ezután kettesben az öreggel. Nem is akarok rá emlékezni.

Ha te is segítenél, nyomj egy megosztást!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Az Év Digitális Oktatóját keresi a Hankook
Február 2-ig te is szavazhatsz!

Link másolása

hirdetés

Már lassan két éve, hogy az életünk teljesen a feje tetejére állt. Az otthonunk vált az elsődleges életterünkké, a digitális kapcsolattartás pedig átvette a baráti kávézások, laza összejövetelek, illetve a kollegiális lazító alkalmak helyét. Bár az ember fennmaradásának kulcsa a nagy koponyák szerint az alkalmazkodás képessége, a pandémia alatt sokaknak nehézséget okozott a bezártság és az, hogy az életünkben egyetlen dolog állandó: a járványhelyzet bizonytalansága. Nehéz hónapok sora áll mögöttünk, de vannak, akiknek a helytállása mindannyiunk számára példa lehet, és még szupererő sem kellett nekik ehhez.

Ha bárkit megkérdeznénk, melyek azok a szektorok, ahol emberfeletti igyekezet kellett a talponmaradáshoz, a közoktatás biztosan ott lenne a top 3 említés között. A pandémia és a növekvő fertőzésszámok az óvodákat és iskolákat is nagymértékben sújtották, ezért a tantermi oktatás helyett ingoványos terepre kellett, hogy lépjenek az intézmények dolgozói. A digitális oktatás merőben új és cseppet sem könnyű helyzetet teremtett, ahol megfordultak az erőviszonyok. Az online térben készségszinten mozgó diákság számára ez hazai pálya volt, azonban a pedagógusok egy része nehezebben vette az akadályokat ezen a játéktéren. Az oktatók előtt hirtelen kettős dilemma állt: vajon hogyan küzdjek meg a digitális technológia kihívásaival úgy, hogy mellette a tananyagot is át tudjam adni?

Üdv az online térben

Mit is kezdjünk ezzel a helyzettel – merült fel teljes joggal a szülők, a tanárok és a gyerekek fejében is a kérdés a digitális oktatás kezdetén. De ahogy mondani szokás, a szorult helyzetek szülik néha a legötletesebb megoldásokat. Ki hitte volna 2020-ban, hogy egy vasalódeszkán szuperül lehet gyakorolni a mellúszást, vagy hogy egy játékos kvíz, mint a Kahoot! megszerettetheti egész iskolai évfolyamokkal még a legnehezebb tantárgyakat is. A pedagógusoknak tehát minden kreativitásukra szükség volt ahhoz, hogy a jelenleg közoktatásban tanuló diákok számára a nehézségek ellenére is biztosítsák a megfelelő ismeretanyag elsajátítását, és a személyes kontaktus hiánya miatt kicsit szórakoztatóbbá tegyék a tanulást.

A mindennapi tanulás eszközévé válhattak egyes videójátékok, online kvíz platformok, és a videós tartalmak is kiemelkedő szerepet kaptak az órák során. A bizonytalanságok és nehézségek ellenére elindult egy olyan folyamat a hazai közoktatásban, amely nagy hangsúlyt fektet a szemléltetésre, az élményalapú tanulásra és a digitális technológia ismeretére, ami hosszú távon, az osztálytermekbe visszatérve is része maradhat a mindennapi oktatói munkának.

Hősök köpeny nélkül

Az online megoldások mögött a digitális oktatás során azonban mind hús-vér pedagógusok álltak. Az ő emberfeletti helytállásukat igyekszik elismerni a Hankook Tire Magyarország kezdeményezése. A Hankook Oktatási Pályázati Programban (HOPP) kifejezetten olyan, a 2020/2021-es tanévben alkalmazott online módszertanok és azok kitalálói versenyeznek, akik hatékonyan tudtak élni a digitális technológia adta lehetőségekkel.

hirdetés

A vállalat a programba olyan, a közoktatásban dolgozó pedagógusok jelentkezését várta, akik készség szinten használják és alkalmazzák oktatói munkájuk során a digitális platformokat, ismerik, valamint hatékonyan beépítik a tananyag feldolgozásába az internet adta lehetőségeket, és valamilyen egyedi módszerrel színesítik a digitális oktatást diákjaik számára.

A Hankook 4 kategóriában hirdet majd győztest: „Az év digitális oktatója” kategóriában díjazza az általános iskola alsó és felső tagozatos, valamint a középiskolai tanárokat, emellett online szavazás segítségével egy közönségdíjast is választ. Ezen felül a HOPP Program keretében a nyertes pedagógusok mellett az őket foglalkoztató oktatási intézmény is külön jutalomban részesül.

A szakmai zsűri mellett a vállalat arra is lehetőséget ad, hogy a digitális tanulásban a tanárokkal igazi csapatként együttműködő szülők és gyerekek, valamint a nagyközönség is kifejezhesse az elismerését a legkreatívabbnak ítélt megoldások és azok értelmi szerzői felé.

A közönségszavazás keretében az érdeklődők január 13-ától tekinthetik meg a pályázati anyagokat és voksolhatnak az általuk legötletesebbnek tartott módszer kitalálójára a www.hankookpalyazat.hu/kozonsegszavazas felületén.

A voksolás egyszerű, a felhasználóknak mindössze egy email címet kell megadniuk a folyamat során. Fontos, hogy egy email elérhetőségről csak egy szavazat adható le a pályaművekre, az email címek érvényességét pedig ellenőrzik. A közönségszavazás február 2-án zárul, az eredményhirdetésre még ugyanebben a hónapban kerül sor.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Életveszélyben van a Magna Cum Laude egykori zenésze, gyűjtést szerveztek a túléléséért
Magda Lajost, a zenekar korábbi billentyűsét mélyaltatásban tartják.

Link másolása

hirdetés

Már három hete mélyaltatásban fekszik Magda Lajos billentyűs, aki korábban a Magna Cum Laude zenekarral is dolgozott. A felesége gyűjtést indított, amiben a zenekar is a segítségére sietett, az ő Facebook-oldalukon is megosztották a segítségkérő posztot.

Néhány hete mind a ketten egyszerre kerültünk kórházba kétoldali tüdőgyulladással és tüdőembóliával. Engem a Covid-osztályon ápoltak, Lajost azonnal az intenzívre vitték. Röviden, én már itthon folytatom a gyógyszeres kezelést. Lajos tüdejének 80 százaléka gyulladásban volt mire az osztályra került. Két nap múlva lélegztetőgépre kapcsolták. Az állapota tovább romlott a következő napokban, a műtüdős kezelés mentette meg az életét. Azóta a tüdeje 100 százaléka éritett a gyulladásban, nem maradt ép felület. Nagyon súlyos, életveszélyes állapotban van

- áll a bejegyzésben.

Magda Lajos gyógyulásához kezelésekre van szükség, hosszú ideig tarthat, a tartalékaik pedig végesek. A felesége ezért arra kéri a rajongókat, hogy aki tudja, segítse meg őket ezekben a nehéz időkben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Felesége lélekjelenléte mentette meg egy férfi életét Bács-Kiskun megyében
Az 50 év körüli férfi váratlanul lett rosszul az otthonukban. Felesége azonnal mentőt hívott és megkezdte az újraélesztést.

Link másolása

hirdetés

Felesége lélekjelenléte mentette meg egy férfi életét Bács-Kiskun megyében. A történetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán számoltak be.

Az OMSZ közleménye szerint a házaspár férfi tagja teljesen váratlanul, beszélgetés közben lett rosszul a saját otthonukban. Az 50 év körüli férfi lefordult a székről, ekkor a felesége mentőt hívott hozzá.

"Mentésirányító bajtársunk utasítása szerint a bejelentő megvizsgálta férjét, aki már nem lélegzett. Miközben több mentőegység, köztük egy mentőhelikopter indult a helyszínre, a telefonon kapott instrukciók alapján az asszony megkezdte az újraélesztést, amit a perceken belül kiérkező bajtársak emelt szinten folytattak. Az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően, az életmentés sikerre vezetett, a férfit végül stabil állapotban, légi úton szállíthatták kórházba a mentők"

– írják.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
5 hét után látta először a kisfiát egy apa, miután a születése napján kómába esett
Elmondása szerint megrendítő élmény volt a találkozás.

Link másolása

hirdetés

Csak több héttel fiuk születése után láthatta gyermekét egy brit férfi, aki a szülés napján esett kómába, írja a Yahoo News.

A Boltonból származó, 32 éves Andrew Allen tavaly július 19-én kezdte el rosszul érezni magát, miután egy munkatársának a koronavírus-tesztje pozitív lett.

A feleségét július 27-re írták ki a kórházba, a férfi állapota pedig rosszabbodott, ezért nem volt ott a szülésnél. Kisfiuk, Oliver másnap kora reggel született meg, addigra azonban a férfi állapota annyira súlyosbodott, hogy alig néhány órával fia születése után kórházba szállították.

"Emlékszem, hogy folyton azt próbáltam mondani a mentősöknek, hogy megszületett a fiam. De ők leszidtak, amiért levettem az oxigénmaszkomat" - emlékezett vissza a férfi. A kórházban mesterséges kómába helyezték, és lélegeztetőgépre tették.

Amikor augusztus 11-én felébredt, egy fotót pillantott meg, amin öt éves lánya volt - kezében egy újszülöttel. "Emlékszem, azt gondoltam: ez biztos a baba!"

A férfit további három hétig megfigyelés alatt tartották, így végül találkozhatott öthetes kisfiával. "Áthelyeztek a sürgősségi osztályról, miután jobban lettem, és segítettek, hogy a folyosón találkozhassak velük" - mondta.

hirdetés
Fotó: Northfoto/Andrew Allen/SWNS

"Ez volt az első alkalom, hogy találkoztam Oliverrel. Megrendítő volt - nemcsak az a tény, hogy először láttam a fiamat, hanem az is, hogy a lányomat sem láttam már három és fél hete" - emlékezett vissza.

Mint elmondta, mostanra már újra teljes munkaidőben dolgozik, de még mindig érzi a koronavírus utóhatásait. "Még mindig nem vagyok 100 százalékos. Azt hiszem, körülbelül 25 kg-ot fogytam öt hét alatt, amíg a kórházban voltam."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: