GASZTRO
A Rovatból

A legfinomabb dzsem őszi gyümölcsökből

Tévedés, hogy csak nyáron lehet dzsemet készíteni: íme a bizonyíték.


Ízek, illatok, színek üvegbe zárása folytatódik... már nem is tudom hányadik variánsban. Ezúttal csupa őszi csemegét házasítottam össze egy üvegbe...

oszi2

oszi3

Hozzávalók

2 kg körte

2 kg füge

6 db szilva

6 db őszibarack

80 dkg nádcukor

1 citrom leve

1 tk őrölt szegfűszeg

kevéske friss gyömbér,

éppen csak az aroma kedvéért :D

1 cs 2:1 gyümölcs zselésítő

Elkészítés

Gyümölcsöket alaposan megmosva, megtisztítva, darabolva feltesszük főni egy nagy edényben, ízlésünknek megfelelően citrom levével, frissen reszelt gyömbérrel és szegfűszeggel fűszerezve.

Amikor puhára párolódtak a gyümölcsök, kézi mixerrel pürésítünk és cukorral tovább ízesítünk. A zselésítőt a megadott módon és ideig főzzük az illatozó mályva színű dzsemünkkel.

oszi1

oszi5

oszi6

Csíramentes, száraz üvegekbe töltve, lezárva fejre állítjuk,majd a kamra polcra rendezgetve várjuk az üveg bontás és kóstolás pillanatát!

Pirítós, rukkola, friss füge szeletek, pirított idei dió, mozzarella sajt... a meleg napsugarakat élvezve kenegettem a dzsemet minden egyes sós falatra...

Mit mondjak? Mennyei élmény...

Nyomj egy lájkot, ha tetszett az őszi dzsem!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
7 budapesti panorámás étterem, ahol a finom falatok mellé mesés kilátást is kapsz
Fedezd fel Budapest legszebb panorámás éttermeit, ahol a kulináris élményeket lenyűgöző kilátás koronázza meg.


Budapest egyszerre kínál gasztronómiai élményeket és látványos városképet – a kettő pedig a panorámás éttermekben találkozik a legszebb formájában. Akár a Duna hullámairól, akár egy történelmi épület tetejéről, akár a Gellért-hegy oldalából nézünk a városra, minden évszakban más arcát mutatja, és az élményt egy finom vacsora vagy egy pohár bor csak tovább fokozza.

Ebben a válogatásban hét olyan budapesti éttermet mutatunk be, ahol az ízek mellett a kilátás is csodás. A Spoon The Boat a Duna vizén ringatózva kínál romantikus vacsorát és különleges hétvégi programokat. A Városliget Café & Restaurant a Vajdahunyad várára és a Városligeti-tóra nyit panorámát minden évszakban. A Séf Asztala a Parlamentre néző teraszával és magyaros comfort food fogásaival várja a vendégeket. A 360 Bár a Párisi Nagy Áruház tetejéről ad teljes körpanorámát, mediterrán hangulattal és látványos fogásokkal. A Búsuló Juhász a Gellért-hegyről mutatja meg a város egyik legszebb panorámáját, klasszikus vendéglátással. A Halászbástya Étterem világörökségi környezetben kínál magyar hagyományokra épülő konyhát. Végül az Esetleg Bisztró a Duna-parti bisztróhangulatot és a Szabadság híd látványát hozza közel.

Spoon The Boat

Ha vízparti élményre vágysz a belváros szívében, kevés különlegesebb helyet találsz, mint a Spoon The Boat, amely közvetlenül a Dunán ringatózik a Vigadó térnél.

Innen pazar kilátás nyílik a Lánchídra és a Budai Várra – a látvány önmagában is felejthetetlen, de a kellemes dunai szellő, a frissen készült fogások, a hűsítő koktélok és a gyümölcsös fagyikelyhek csak tovább fokozzák az élményt.

A belső tér elegáns, modern, mégis barátságos. A nagy üvegfelületeknek köszönhetően szinte minden asztalt a kilátás ural, a nyári hónapokban pedig a külső fedélzet a legkedveltebb hely.  A Spoon fedélzetén minden érzékünket kényeztetik: tökéletes választás egy hétköznapi ebédre, egy romantikus vacsorára vagy egy különleges hétvégi programra. Utóbbiakból pedig nincs hiány – hétvégén a családi ebédmenühöz vagy a Rum Adventure rumkóstoló programhoz exkluzív dunai városnéző hajózás is társul, amelyre közvetlenül a Spoon saját pontonjáról szállhatsz fel. A kínálat a nemzetközi és magyar konyha fogásait ötvözi modern tálalással. Könnyed előételek, szezonális főételek és látványos desszertek alkotják az étlapot.

Munka után is érdemes célba venni a hajót, hiszen szerdától péntekig elindul a Day&Night hangulat: a délutáni chill zenéket este felpörgő lounge-ritmusok váltják. A Spoon The Boat több mint egy vízen ringatózó étterem – igazi nyári élmény, ahol a Duna hullámain, Budapest szívében vacsorázhatsz. A hely mottója pedig könnyen valósággá válik: "Szerelembe ejtünk Budapesttel."

Városliget Café & Restaurant

A Városliget Café a Műjégpálya épületében található, ahonnan az étterem minden ablakából

tökéletes kilátás nyílik a Városligeti-tóra és a Vajdahunyad várára.

A Hősök tere, a Műcsarnok és a Néprajzi Múzeum szomszédságában megbújó étterem igazi városi menedék: madárcsicsergés, finom ételek és hűsítő italok várnak, miközben pillanatok alatt úgy érzed, mintha nyaralni érkeztél volna. Akár egy frissítőre, akár könnyed ebédre vagy vacsorára ülsz le, a nyugodt, zöld környezet rögtön kiszakít a városi nyüzsgésből.

A belső tér elegáns, tágas és világos, a nagy ablakok keretként foglalják magukba a tó és a vár látványát. A Tavirózsa terem különösen kedvelt fotópont, ahol a vendégek szívesen készítenek képeket magukról és a háttérben magasodó várkastélyról. A hangulat nyugodt, családbarát, ugyanakkor a természet közelsége és az intimebb asztalok miatt romantikus vacsorákhoz is ideális.

A konyha sokoldalú, a nyári étlap friss és kreatív fogásokkal vár. Könnyed saláták, szezonális levesek, tartalmas főételek és házi desszertek közül válogathatsz, a kávékínálat pedig kifejezetten figyelemre méltó. A forró napokon a házi limonádék adják a legjobb frissítést, esténként pedig szerdától vasárnapig élő gitárzene kíséri az étkezéseket. A Városliget Café & Restaurant egyszerre nyugodt, elegáns és barátságos – egy olyan hely, ahová mindig jó érzés visszatérni.

Séf Asztala

Budapest szívében, a Parlament közvetlen szomszédságában, a Duna-part fölött találod a Séf Asztalát – egy helyet, ahol az étkezés mellé a város egyik legszebb panorámája jár.

A Kossuth téri teraszról szinte karnyújtásnyira magasodik a Parlament impozáns épülete, miközben a tér eklektikus házai és a budai oldal panorámája csak tovább emelik a látvány különleges hangulatát.

A Séf Asztala egyszerre deli, kávézó és pékség, de leginkább egy gasztronómiai menedék, ahol a jól ismert magyar fogások új, letisztult formában, mégis elérhető módon kerülnek eléd. A koncepció mögött Wolf András séf áll, aki évtizedek óta dolgozik azon, hogy a magyar konyha hagyományos ízei – a szaftos gulyás, a házi nudli vagy akár egy jó rántott hús – ne csupán nosztalgiából éljenek, hanem a modern városi étkezés részei legyenek. Az étlap könnyed, magyaros, mégis nemzetközi szemléletű: friss péksütemények, kovászos szendvicsek, minőségi saláták és meleg fogások sorakoznak rajta. A reggeli kínálatban tojásételek, Shakshuka, a krémes Egg Benedict, a ropogós lángos és az édes New York roll is helyet kapott.

A teraszon ülve olyan, mintha Budapest képeslapja elevenedne meg előtted – ez az élmény pedig egy bőséges, magyaros comfort food fogás vagy egy finom olasz kávé mellett válik teljessé. A Séf Asztala nemcsak a turisták célpontja: a környék irodáiból érkező dolgozók, a helyiek és a visszajáró vendégek is felfedezték maguknak. Legyen szó egy kiadós ebédről, egy nyugodt délutáni kávéról vagy akár az augusztus 20-i tűzijáték előtti vacsoráról, igazi pihenőhely a város közepén, ahol az étel, a panoráma és a hangulat egyaránt maradandó élményt kínál.

360 Bár

A 360 Bar a történelmi Párisi Nagy Áruház tetején, az Andrássy út legmagasabb pontján vár, ahonnan tényleg teljes körpanoráma nyílik a városra.

Innen egyszerre pillanthatod meg a Parlamentet, a Bazilikát, a Citadellát, a Hősök terét és Budapest számtalan ikonikus épületét.

Nappal kristálytisztán kirajzolódnak a részletek, este pedig a kivilágított város fényei ragyognak körbe. Nyáron a csillagos égbolt alatt, open air hangulatban, nyitott bárpulttal és mediterrán nyaralásokat idéző, meghitt fényekkel várják a vendégeket.

A tetőterasz atmoszférája fiatalos és pezsgő: égősorok, buja növényzet, színes textilek és élő DJ-szettek gondoskodnak arról, hogy mindig történjen valami. A közönség vegyes – helyiek és turisták egyaránt felbukkannak –, sokan pedig kifejezetten a naplemente miatt érkeznek, így ha ezt az élményt szeretnéd elcsípni, érdemes előre asztalt foglalni. A magasból érkező friss szellő a legforróbb nyári napokon is üdítő, így a terasz még a hőségben is kellemes.

Ha megéheznél a panoráma és a nyári hangulat mellé, a bár klasszikus fogásokkal is készül: választhatsz szaftos burgert, bőrén sült lazacot vagy megosztásra szánt két fős mediterrán fogásokat is – bőven van miből falatozni, akár egy könnyed vacsorára is. A házi készítésű buciával és fűszeres mango chutney-val készült Rooftop Special Burger kihagyhatatlan, de a kétfős Tomahawk Steak vagy a Brazil Rib-Eye (amely egy fűvel táplált brazil marha rib-eye-ból készül) chimichurri szósszal is komoly rajongótáborral bír. A széles borkínálat és a signature koktélok tökéletesen illenek a látványhoz, így a 360 Bar nemcsak a szemnek, hanem az ízlelőbimbóknak is igazi élmény.

Búsuló Juhász Étterem

A Gellért-hegy tetején, a város fölé magasodva találod a Búsuló Juhászt, amely 1937 óta része Budapest éttermi életének.

Innen a főváros teljes panorámája tárul eléd: a Dunán átívelő hidak, a Parlament, a pesti belváros és a budai hegyek mind egyszerre láthatók.

A kilátás évszaktól függetlenül magával ragadó, télen a hófedte város, nyáron pedig a zöld lombok és a fényben fürdő utcák adják a látvány alapját.

Az étterem belső tere klasszikus, elegáns, a múlt értékeit megőrizve, de a modern igényekhez igazítva. Fekete-fehérbe öltözött pincérek és bárzongora teremti meg az ünnepélyes hangulatot. A vendégkör változatos: családok, turisták és üzletemberek egyaránt megfordulnak itt. A nagy ablakok minden asztalt a panoráma felé fordítanak, így a látvány mindig része az étkezésnek.

A konyha a polgári magyar gasztronómiára épít, hangsúlyos borkínálattal. A fogások között megtalálhatók a klasszikus húsételek, friss halak és szezonális zöldségköretek, mind igényesen tálalva. Az étterem rendszeresen ad otthont különleges eseményeknek – leánykéréseknek, esküvőknek, ünnepi vacsoráknak –, ami nem véletlen, hiszen a helyszín eleganciája és a kilátás párosítása ritka értéket képvisel.

Halászbástya Étterem

A Halászbástya Étterem a Budai Vár szívében,

világörökségi helyszínen található, közvetlen kilátással a Parlamentre és a Dunára.

A panoráma a város egyik legismertebb képeslapmotívuma: a folyó fölött ívelő hidak, a pesti belváros sziluettje és a Gellért-hegy látképe egyszerre jelenik meg a vendég előtt. Különösen naplementekor varázslatos, amikor a fények lassan átváltanak az esti ragyogásba.

A belső tér a történelmi környezethez méltóan elegáns és impozáns, modern kiegészítőkkel. A nagy ablakok és a terasz minden évszakban élvezhetővé teszik a kilátást. Az étterem nem véletlenül kedvelt helyszín eljegyzésekhez, esküvőkhöz és születésnapi vacsorákhoz, hiszen egyszerre sugároz romantikát és exkluzivitást.

Szabó Barna konyhafőnök vezetésével a menü a magyar hagyományokból merít, de modern köntösben. A szezonalitás fontos szerepet kap, az ételekhez felhasznált alapanyagok frissen, gondos válogatással érkeznek. A Halászbástya Étterem minden szempontból teljes élményt kínál: az elhelyezkedés, az építészeti környezet, a gasztronómia és a kiszolgálás együttese emeli a város legkülönlegesebb éttermei közé.

Esetleg Bisztró

A Bálnában, közvetlenül a Duna-parton található Esetleg Bisztró egyszerre nyújt városi pezsgést és vízparti nyugalmat.

A nagy teraszról tökéletes rálátás nyílik a Szabadság hídra és a Műegyetem épületére, ami különösen naplementekor látványos.

A folyó közelsége miatt a nyári esték itt hűvösebbek, a téli időszakban pedig a belső térből, hatalmas ablakokon keresztül élvezheted a panorámát.

A belső kialakítás a loft stílust és a francia vidéki hangulatot ötvözi: fa felületek, kék árnyalatok és otthonos részletek teszik barátságossá a teret. Az étterem akusztikus koncertekkel, élő zenével és tematikus estekkel is várja a vendégeket, így nemcsak gasztronómiai, hanem kulturális élményt is nyújt. A vendégkör változatos, a lazább hangulat miatt baráti összejövetelekre és hétvégi családi ebédekre egyaránt ideális.

A bisztrókonyha szezonális, friss alapanyagokra épül, amelyeket a közeli Vásárcsarnokból szereznek be. Az étlap rövid, de minden fogás igényesen elkészített, a levesektől az előételeken át a főételekig és desszertekig. A bor- és fröccskínálat nyáron kifejezetten kedvelt, a téli időszakban pedig a forró italok és a tartalmasabb ételek dominálnak. Az Esetleg Bisztró egyszerre adja a Duna-parti panoráma nyugalmát és a városi élet pezsgését.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
Meglepően jó dolgokat találsz, ha elszakadsz az olcsó sörtől – Kóstold végig Magyarországot a Magyar Ízek utcáján
A Magyar Ízek utcája ma és holnap is egész nap várja a látogatókat. A háromnapos fesztiválon több mint 150 kiállító mutatja be portékáit, és mintegy 400.000 látogatóra számítanak.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2025. augusztus 19.



Idén tizenötödik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját a Várkert Bazárnál, amely mára a Szent István-napi ünnepségek egyik legnagyobb gasztronómiai eseménye lett.

A háromnapos fesztiválon több mint 150 kiállító mutatja be portékáit, és mintegy 400.000 látogatóra számítanak.

A rendezvény célja, hogy megmutassa a Kárpát-medence gasztrokultúrájának gazdagságát, sokféle technológiát és ízt, a hagyományostól az egészen modern megoldásokig. Az idei év kiemelt tematikája a „Vadat és halat”, a díszvendég pedig Kárpátalja, így a magyarországi vad- és halételek mellett a kárpátaljai konyhával is találkozhatnak az érdeklődők.

A programkínálat szintén változatos: a színpadon könnyűzenei koncertek, világzene és blues váltják egymást, családoknak bábelőadásokkal és gyerekprogramokkal készültek, a rakparton pedig kézműves foglalkozások, állatvédő szervezetek és kulturális bemutatók egészítik ki a gasztronómiai felhozatalt.

Amikor hétfőn kilátogattunk a rendezvényre, még nem lehetett megkóstolni Magyarország Tortáját és a Magyarország Cukormentes Tortáját, de mától déltől ezek is elérhetők a látogatók számára. Idén a Dobos-torta merész újragondolása, a „DCJ Stílusgyakorlat” lett Magyarország Tortája, a cukormentes kategóriában pedig az „Álmodozó” nyert, amely csokoládéval, meggyel és fahéjjal készült.

Hasonlóan nagy érdeklődés kíséri a Magyar Pékszövetség idei versenyének győzteseit is. Három kategóriában hirdettek nyertest: a Szent István-napi kenyér címet az „Alföldi pajta kenyér – tönkölyliszttel” nyerte el, az innovatív kenyerek között a Mediterrán Kenyér bizonyult a legjobbnak, míg

a leveles sétáló sütemények versenyének első helyezettje a Három Tarka Macska Kézműves Pékség „Augusztusi Álom” nevű édessége lett.

Ez utóbbit mi is megkóstoltuk, és bár az ára (2950 forint) elsőre meghökkentő lehet, a minősége és kidolgozottsága sok mindent megmagyaráz.

A Három Tarka Macska eddig is híres volt igényes, különleges péksüteményeiről, de az Augusztusi Álom talán még ezeket is felülmúlja. A laminált croissant-tészta belsejében meggyszósz és brownie-töltelék rejtőzik, ami különleges textúrát és gazdag ízt ad a süteménynek. Nem arról van szó, hogy egy-egy kiskanálnyi töltelék kerül a közepébe: minden falat tele van meggyes és csokoládés rétegekkel, így a roppanós tészta és a puha, gazdag belső együttese valóban ünnepi élményt ad.

Mi egy különleges desszertként tekintettünk rá, amit egyszer valóban érdemes kipróbálni.

A Szent István-napi rendezvénysorozathoz idén is kapcsolódnak a kedvezményes SZIN pontok, ahol meglepően baráti árakon lehet italokat és rágcsálnivalókat venni.

A fél literes ásványvíz például 250 forint, a csapolt sör 380 forint, a pogácsa pedig 275 forintba kerül. Ilyen árakat a rakparton máshol nemigen találni.

Két ilyen bódéval mi is találkoztunk a Magyar Ízek utcáján: egy a bejáratnál, egy pedig a végén kapott helyet. Az egyetlen kérdés csak az, hogy a rendezvény három napja alatt vajon kitartanak-e majd a készletek, hiszen több százezer látogató fordul meg ilyenkor.

Fontos azonban látni, hogy ez a vásár nem elsősorban a kedvezményes árakról szól, hanem az újdonságokról, a különleges ételek felfedezéséről. Éppen ezért talán nem is érdemes összehasonlítani a SZIN pontok árszintjét a Magyar Ízek utcáján kínált termékekével. A kettő teljesen más célt szolgál.

A szervezők egyébként praktikus szempontokra is gondoltak:

a kedvezményes bódék közelében kaptak helyet a kihelyezett mosdók, egy az utca elején, egy a végén.

Itt is felmerül bennünk a kérdés, hogy a várható tömeghez mérten ez a két helyszín elég lesz-e.

Kínálat és árak a Magyar Ízek utcáján

A színpad közelében rögtön a Pécsi Sörfőzde standja áll, így azonnal képbe kerültünk a sörös vonal árazásával: a csapolt sör 850 Ft-tól indul, de egy prémium búza már 1800 Ft. Ha valaki inkább alkoholmentesre vágyik, egy dobozos radler 800 Ft-ért vihető. Nem messze innen egy kávés pultnál a presszó 800 Ft, a jeges kávé pedig 1600 Ft. Náluk egészen elvetemült kávés-sörös kombinációk is kaphatóak.

Annál a standnál, ahol a Szent István-napi kenyeret is meg lehet vásárolni (2200 Ft), házi réteseket is kínálnak (1400 Ft), valamint klasszikus süteményeket (1200 Ft).

Innen csak pár lépés a Három Tarka Macska pultja, akikről már szó esett a díjnyertes sétálódesszertjük miatt. De ha valaki náluk szeretne kóstolni, nem muszáj rögtön a borsosabb árú különlegességet választania: a crookie (croissant + cookie) 1490 Ft, míg egy sajtos pogácsa 690 Ft. Az édességkínálatot színesíti egy erdélyi csokis stand is, ahol hatalmas házi csokitömbökből tördelnek szeleteket, 100 grammonként 2300 Ft-ért.

Rengeteg olyan csemege is akad, amit kifejezetten otthonra vásárolhat az ember. Teák, kolbászok, szörpök, csiliszószok és mézek váltják egymást. Itt az árak azért elég változóak, de általánosságban elmondható, hogy a szokásos áraikkal települtek ki a termelők.

A sós falatok között igazi sláger a sajttál: 1500 forintért már kapható egy kis méretű válogatás, a nagyobbak pedig 2000–2100 forintért vihetők. Ha viszont valami igazán tartalmasra vágyunk, a street food vonalon a „gulyásbomba” (kiflibe töltött pörkölt) 2500 Ft, a „hundog” pedig 3800 Ft.

Csehország is képviselteti magát a rendezvényen, így a prágai pultnál egy korsó világos láger 1000 Ft/3 dl, de kóstolhatunk kofolát is (a csehek gyógynövényes üdítőjét) 700 forintért.

A magyar klasszikusok közül a töltött káposzta és a sült kolbász is kapható, mindkettő 4500 Ft körül mozog. A vadhúsok kedvelői pedig szarvaspörköltet vagy vadász aprópecsenyét találhatnak 4800 Ft-ért.

A édesebb vonal különlegességei közül is kiemelkedik a Boldogi Nagyrózsa (1600 Ft), ami olajban sült, ropogós fánkféle, többféle ízesítéssel.

És erdélyi lepények (2500 Ft-tól), kárpátaljai cseburék (2000 Ft), vagy épp lekváros csörögefánk (2000 Ft/adag) is várják a kóstolni vágyókat.

És hogy ne maradjon ki a nagy összehasonlítási alap: egy sima lángos 2500 Ft.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk




Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Megkóstoltuk az ország tortáit: videón az első benyomások
Augusztus 19-től elérhető az Ország Tortája és az Ország Cukormentes Tortája. Stábunk már meg is kóstolta az ünnepi finomságokat.
F. O. - szmo.hu
2025. augusztus 19.



A Magyarország Tortája címet idén a DCJ Stílusgyakorlat fantázianevű torta nyerte el, mely az eredeti dobostorta mesterének – Dobos Carl Józsefnek – monogramját viseli. A torta készítői Balogh László és Kis Roland, a gyulai Kézműves Cukrászda cukrászmesterei,

A Magyarország Cukormentes Tortája címet 2025-ben az Álmodozó elnevezésű tortának ítélte oda a zsűri, amely a meggy és a csokoládé dominanciájával felidézi a Lúdláb vagy a Rigójancsi ízvilágát. A torta megalkotója Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza.

A Pénzcentrum több száz cukrászdát megkérdezett arról, hogy mennyiért adják majd a tortákat. Elemzésük szerinta leggyakoribb említett ár 1500 forint, a legalacsonyabb összeg 1200 forint, a legmagasabb pedig 2500 forint volt. Rossz hír, hogy mire a győztes tortákat kiválasztották és kihirdették, a két fő alapanyag jelentősen drágult: a csokoládé és a meggy is.

A két győztes tortát már meg is kóstoltuk. Íme az első benyomásaink:

@szeretlekmagyarorszag.hu Megkóstoltuk az ország tortáit! @IDEÁL DESSZERT #orszagtortaja #dobostorta #cukraszda #szmo #budapest ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk