KÖZÖSSÉG
A Rovatból

70 ezer forintból élnek hárman, gyakran éheznek - vesebeteg anyának, lányának és kisbabájának gyűjtenek pénzt

Rengeteg tartozásuk van, kilakoltatás előtt állnak, és ennivalójuk is alig van, ezért nagyon kell nekik a segítség.

Link másolása

Nagyon nehéz helyzetben van egy fiatal nő és családja, akiken most az Anyák az Anyákért Alapítvány igyekszik segíteni. A Facebook-oldalukon számoltak be arról, milyen körülmények között él most a fiatal, vesebeteg anyuka, a kisbabája és a szintén vesebetegséggel küzdő édesanyja.

Zsuzsi 25 éves, krónikus vesebeteg, amit édesanyjától örökölt, emiatt naponta ötször katéterezi magát. Édesanyja állami gondozottként nőtt fel, szintén vesebeteg, le van százalékolva. Zsuzsi édesanyját ápolja és gyesen van az 5 hónapos kislányával, Zselykével, aki sajnos szintén tartós beteg.

"Kilakoltatás előtt állunk, sok a tartozásunk és 2 darab zsemlénk van összesen. Küzdöttünk, megpróbáltunk mindent, de ma reggel ez maradt az utolsó esélyünk hogy felhívjuk Önöket. Utána a telefont is megpróbáljuk zálogba adni"

- mesélte a nő az alapítvány munkatársának.

Mint kiderült, 70 ezer forintból élnek hárman, de a jövedelem nagy részét elviszik a közüzemi szolgáltatók letiltásai és a Zsuzsi kezeléséhez használatos eszközök megvásárlása. Önkormányzati bérlakásban élnek, aminek a havidíjával is el vannak nagyon maradva, mióta a pici megszületett egyáltalán nem tudják fizetni. A tartozásuk elérte a 270 ezer forintot, és hétfőig kaptak időt hogy ezt rendezzék. Az alapítvánnyal való egyeztetésük után sem kaptak haladékot, sem részletet, mert nem látják biztosítottnak, hogy az aktuális díj fizetése mellett még egy törlesztőt is tudnának fizetni. A megoldás az lenne, ha a hátralék megfizetésre kerülne és a nulláról tudnának indulni.

A 40 nm2-es lakás amilyen borzasztóan lepusztult, nagyon szépen rendben tartott.

"Gyakran éhezünk" - mondta Zsuzsi.

A nagymama 32 évet dolgozott a helyi egyetemen, irodai munkát végzett. Gerincsérve és vesebetegsége olyan szintre került, hogy emiatt leszázalékolták.

"Becsülettel végigdolgoztam az életem. Miért kell mégis így élnünk?"

A lakáson a nyílászárók is nagyon rossz állapotban vannak. A lakáson átsüvítő szél miatt Zsuzsi édesanyja a télen tüdőgyulladást kapott.

Zsuzsi gyógyszerei és katéterei közgyógy ellátás alá esnek, viszont a steril kesztyű, fertőtlenítő kendő és egyéb eszközök havi 20 ezer forintba kerülnek. Tartoznak a távhő - és áramszolgáltatónak is 115 ezer forinttal. A szemétdíj és vízdíj tartozásuk 60 ezer forint. A távfűtő cég igazgatója személyesen járt közben, hogy ne kapcsolják ki a szolgáltatást, haladékot kaptak, hogy rendezzék. A lakásfenntartó puszta jóindulatán múlt, hogy egyáltalán ott lehetnek még. Egy önkormányzati képviselő is járt náluk, az adósságkezelő programot javasolta nekik. Azt viszont nem tudják vállalni, mert igen magas havi részlete lett volna havonta, nekik pedig

az aktuális kiadások mellett szó szerint kenyérre is alig jut. A megoldás az lenne, ha most ki tudnák nullázni magukat és Zsuzsi találna munkát.

Zsuzsinak állandó vesemedence gyulladása van, mely hirtelen lázakkal és rosszulléttekkel jár. Egy éve már katétereznie kell magát. Mindeközben ott van az 5 hónapos kislánya, akiről gondoskodnia kell. Éppen ezért adatrögzítést, vagy bármilyen otthonról végezhető munkát szeretne és tudna végezni.

Egy helyi vállalkozó elvállalta, hogy ingyen kicseréli nekik az ablakokat, abban az esetben, ha az önkormányzat írásba adja, hogy nem lakoltatja ki őket. Ez megtörténhet, ha hétfőig ki tudják fizetni az elmaradásukat.

Zsuzsi fiatal kora és betegsége ellenére iszonyatosan céltudatos, és erős nő. Minden nap hisz benne, hogy nekik is sikerülhet és talpra tudnak állni, lesz munkája is. Szeretne egy normális hátteret, életet, jövőt biztosítani kislányának.

Az Anyák az Anyákért Alapítvány most arra kér mindenkit, hogy aki teheti, segítsen Zsuzsinak és családjának újra talpra állni.

Így segíthetsz nekik:

Anyák az Anyákért Alapítvány

MagNet Bank 16200120-18534991

Ha külföldről utalnál:

SWIFT: HBWEHUHB

IBAN: HU 61 1620 0120 1853 4991 0000 0000

A közleménybe írd be: Új életkezdet projekt/ Zsuzsi


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Kórház helyett a rendőrségre vitte az idős nénit egy győri taxis, kiderült, hogy jól tette
Korábban egy buszsofőr is megmentette már Erzsi nénit, aki nem tudta pontosan megmondani, hogy hol lakik.

Link másolása

Csak a taxis józanságán múlt, hogy nem indult el Győrből Budapestre az autóba ülő 85 éves nénivel, írja az Új Szó. Erzsi néni még kedden reggel 6 órakor intette le Krakovszki Zsolt taxiját, akinek gyanús lett, hogy nyugdíjas még soha ilyen jól fizető fuvart nem kért tőle. A Duna Taxi sőfőrje ezután a rendőrségre vitte a nénit, ahol kiderült, hogy jól döntött.

„A kórháznál vettem fel a nénit, és azt mondta: Budapestre szeretne menni, mert a kórházból oda küldték. Nem tudta megmondani, hová kellene mennie. Ekkor már szinte biztos voltam benne, hogy itt baj van. A „legnagyobb kórházba” kérte, talán a Honvéd-kórházra gondolt, de amikor azt kérdeztem, van-e esetleg beutalója vagy bármi dokumentuma, a válasz nem volt és a gyereke számát sem tudta megadni. A diszpécsernek jeleztem, hogy a Zrínyi utcába kellene mennem, jóváhagyták és odavittem a nénit a rendőrségre. Szerencse, hogy minden jól alakult”

– mondta a lapnak a győri taxis.

Miután a történetet a Facebookon is felkapták, nem sokkal később kiderült, hogy korábban egy buszsofőr is megmentette már a demens nénit. A posztban a család barátja azt írja, hogy egy utas szemtanúja volt, amint a néni a sofőrtől azt kérdezi, merre van a Kisfaludy-ház és a Belváros. A buszos útba igazította, hogy épp az ellenkező irányba, ám az indulás után rossz érzése támadt, és visszament a néniért.

Erzsi néni ekkor sem tudott válaszolni a kérdésekre, csak az derült ki, hogy egy felújított iskola közelében lakik. Némi keresgélés után végül sikerült hazajuttatni az idős hölgyet.

A posztot azzal zárják, hogy Erzsi néni állandó felügyelete még nem megoldott, ezért a jövőben könnyen keveredhet hasonló helyzetekbe.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
Örökbe fogadtak a tanárai egy amputált kisfiút, akivel teljes lett a család boldogsága
Nate egy örökletes genetikai betegségben szenved, emiatt amputálták a lábait, az egyik karját és több ujját is.

Link másolása

Örökbe fogadta amputált karú, de mindig pozitív diákját egy connecticuti tanárházaspár, írja a People. A 10 éves Nate annak ellenére örök optimista, hogy betegsége miatt három éve térd alatt amputálták a lábait, a teljes bal karját, valamint két és fél ujját a jobb kezén.

Tim Riccio szerint a kisfiú a történtek ellenére mindig nyitott és kitartót, ráadásul az amputáció ellenére mindig megtalálja a módját a boldogulásnak. Nate még akkor is optimista maradt, amikor 2019 szeptemberében sürgősségi műtétet hajtottak végre rajta, hogy elejét vegyék a karjában terjedő fertőzés burjánzásának. Tim és felesége, Jenna többször is meglátogatták a kórházban. Ott derült ki, hogy a fiút néhány nappal korábban kiemelték a családjából, mert nem gondoskodtak róla megfelelően.

Nate sarlósejtes vérszegénységgel küzd, mely egy örökletes genetikai betegség, melynek során a szervezet instabil vörösvérsejteket termel. Miközben a normális vörösvérsejteket 90-120 nap után pusztítja el a lép, ezeket már 10-20 napot követően. A felgyorsuló folyamat következtében pedig vérszegénység alakul ki.

A kórházból távozást követően az amputált kisfiút egy közeli nevelőotthonban helyezték el. Ekkor merült fel Jennában, hogy örökbe fogadná az iskolához közeli otthonában Nate-et. Három hónappal később Tim megkérte kollégája kezét, az esküvőn pedig Nate vitte az oltárhoz a gyűrűt. Tavaly februárban pedig a kisfiúnak már testvére is született.

Nate az elmúlt években szabályosan kivirágzott Jenna és Tim mellett. Míg korábban csak kerekesszékben tudott közlekedni, mostanra már műlábakon sétálgat. Ugyan még nem teljesen gyógyult meg és több műtét vár rá a jövőben, az örökbefogadó anyukája szerint napról napra jobban van.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
„Rossz volt látni, ahogy az emberek a kukából ettek” – A budapesti büfés, aki senkit sem hagy éhezni
Pintér Péter, a budapesti Bakancsos utcai bolhapiac büféjének üzemeltetője a rászorulókon kívül a gyerekeknek is kedveskedik: minden gyereknek ad egy ajándék palacsintát.

Link másolása

Nem hagy senkit éhezni, aki rászorulóként kér tőle ételt, az mind kap. A gyerekek pedig külön figyelemben részesülnek, hiszen minden gyermeket, aki nála jár, megajándékoz egy palacsintával.

Nem rég, még karácsonykor 500 adag ételt osztott ki rászorulóknak, de már újabb segítségen töri a fejét Pintér Péter, a budapesti Bakancsos utcai bolhapiac büféjének tulajdonosa. De amíg nem rukkol elő újabb ötletével, addig sem marad éhen senki, aki felé jár.

„Ez úgy kezdődött, hogy amikor másfél éve megvettem a büfét és megnyitottunk, akkor láttam embereket, ahogy a kukából ettek. Rossz volt látni, így mindig, amikor észrevettem, hogy nyitják fel a kuka fedelét, odamentem és mondtam, hogy ebből elég, nem kell a kukából enniük, jöjjenek oda hozzánk, és amit megkívánnak, azt mi szívesen odaadjuk nekik. Nem kértünk érte pénzt”

– meséli Péter.

A rászorulókon kívül jelenleg a gyermekeknek kedveskedik a 17. kerületi büfé tulajdonosa, ugyanis minden gyermek, aki nála jár, kap egy ajándék palacsintát. Közben már újabb segítségen töri a fejét, a következő terve az, hogy a nagycsaládosoknak fog majd kedvezni. A büféből egyébként mindig elégedetten távoznak az emberek. Vannak vendégei, akik messzebbről érkeznek, még a Felvidékről is jönnek hozzá enni, hiszen híresen finom többek között a lángos, a rántott hús és az adagok is hatalmasak. De egyébként magára a bolhapiacra való kilátogatás is egy jó családi program lehet.

„A piac sem volt ám mindig ilyen. Mielőtt a mostani tulajdonosok átvették volna a helyet, azért ez itt csikágó volt. De ma már teljesen normális lett a hely, családok nézelődnek itt, elég sok minden megtalálható a bolhapiacon, jó kis hétvégi program ez kicsiknek, nagyoknak”

– mondta Péter.

A büfés szívében pedig mindenkinek van helye, szeretettel fogadja a hozzá érkezőket. Egyébként nem mindig volt ez így, hiszen sokáig az éjszakában dolgozott, többek között kidobóemberként. Mára azonban felhagyott az éjszakai élettel és azon kívül, hogy a családjának él, büféje folyamatos fejlesztésén dolgozik, és közben pedig segíti a rászorulókat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Kénytelen volt lemondani a kutyájáról egy amerikai nő, aztán váratlanul segítséget kapott
Lilót egy állatmenhely fogadta be, miután rátaláltak az utcán kóborolva. A gazdája hajléktalan lett, nem tudott gondoskodni róla.

Link másolása

Januárban egy kutya kóborolt egyedül a Tennessee államban található Chattanooga utcáin, a nyakörvére pedig egy szívszorító üzenetet rögzítettek – írja a LADBible.

„A nevem Lilo. Kérlek, szeressetek engem! Az anyukám nem tud tovább gondoskodni rólam, hajléktalan lett a két gyerekével. Mindent megtett, de nem tudta megoldani a helyzetet. Túl sokba kerülök neki. Nagyon szeret engem, nagyszerű kutya vagyok, és szeretem, ha szeretgetnek. Kérlek, ne bántsatok!”

– állt az üzenetben.

Szerencsére a megtalálója Lilót a McKamey állatmenhelyre vitte, akik megosztották a Facebookon az üzenetet, azt kérve a kutya gazdájától, hogy jelentkezzen náluk. A menhely azt írta, hogy nem ítélik el, mindent megtesznek azért, hogy új otthont találjanak Lilónak, de ha eljön érte a gazdája, akkor segíteni fognak neki megoldani a lakhatását.

Két nappal később egy újabb fotót osztottak meg, amin Lilo a gazdájával látható, aki eljött érte.

„Bár nem oszthatjuk meg a részleteket, azon dolgozunk a családdal, hogy egy biztonságos helyet találjunk nekik, ahol együtt maradhatnak és véget érhet a hajléktalanságuk” – írták.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy egy kutyát kitenni illegális, ezért ha bárki bajba kerül, jelentkezzen egy állatmenhelynél.


Link másolása
KÖVESS MINKET: