hirdetés
vitezy.png

Kiírták a tendert az 5-ös metró első ütemének tervezésére

Kép: Facebook, Vitézy Dávid - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Vitézy Dávid arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tervezési feladat tartalmazza például a H6-os (ráckevei) és a H7-es (csepeli) HÉV teljes felújítását, megállóinak akadálymentesítését, az utastájékoztatás megújítását, az állomások környezetének rendezését, P+R parkolók létesítését, a vonalon a sebességkorlátozások megszüntetését és a sebesség emelését, valamint Csepelen vonalhosszabbítási tervek készítését az Erdősor útig.

A tervek között szerepel, hogy a H6-os és a H7-es vonalát - összefonódva - a Közvágóhíd állomástól a föld alatt, Boráros téri megállással a Kálvin térig meghosszabbítják, új átszállási kapcsolattal a 3-as és a 4-es metróra, megteremtve ezzel a közvetlen belvárosi kapcsolatot.

A beruházási program része a csepeli HÉV felszíni, Duna-parti nyomvonalának kiváltása után új Duna-parti sétány tervezése a Boráros tér és a Déli Városkapu fejlesztési terület között, valamint a fejlesztés által érintett fontos budapesti közterek, csomópontok rendezése (Boráros tér, Közvágóhíd).

A H5-ös (szentendrei) HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállókat és Békásmegyertől Szentendréig teljesen felújított vasúti pályát terveznek a sebességkorlátozások megszüntetésével, az állomások környezetének rendezésével - közölte a vezérigazgató.

Mindezen fejlesztések együttesen adhatják az 5-ös metró koncepciójának első ütemét. A koncepció lényege a H5-ös, a H6-os és a H7-es HÉV összekötése a belváros alatt, ezzel egy észak-déli, gyorsvasúti rendszer létrehozása, amelyen akár az Esztergom felől és Kunszentmiklós-Tass felől érkező elővárosi MÁV-vonatok is közlekedhetnek majd a jövőben.

Az 5-ös metró koncepciójának befejezését jelentő új, összekötő alagutat vizsgáló megvalósíthatósági tanulmány is készül a most megrendelendő munkák részeként, ez kijelöli ennek a távlati fejlesztésnek a nyomvonalát és megállóit.

"A mai elővárosi vasúti utasszám akár meg is duplázható, pusztán azzal, hogy az autóhoz képest versenyképes alternatívát kínál a kötöttpályás közlekedés. Ennek egy fontos lépése a HÉV-ek fejlesztése" - mondta Vitézy Dávid.

A beruházást a Budapest Fejlesztési Központ a MÁV-HÉV Zrt.-vel konzorciumban valósítja meg


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
budapest-kihalt-koronavirus.jpg

Baljós hangulatú videó mutatja be a járvány miatt kihalt Budapestet

Szinte csak madarakat lehet látni a főváros egyébként forgalmas, népszerű helyein.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 23.


hirdetés

Maradj otthon! - erre kérnek mindenkit már hetek óta, mivel a koronavírus-járványt csak úgy tudjuk lelassítani, ha minél kevesebb esélyt adunk a vírus terjedésének.

Mivel aki teheti, otthon marad, így a városok, falvak utcáin, közösségi terein sokkal kisebb a forgalom. Vannak még ugyan kivételek, például akiket a járvány sem riaszt el attól, hogy bemenjenek egy lezárt játszótérre.

De azért szembetűnő a változás, főleg tavaszhoz képest, amikor általában az emberek sokkal szívesebben mozdulnak ki a téli időszak után. Most viszont a főváros is szinte teljesen kiürült.

Ezt mutatja be egy rendkívül látványos videó is, amit Nahimi Botond készített és töltött fel a YouTube-csatornájára.

hirdetés

A 444.hu szúrta ki a baljós hangulatú felvételeket tartalmazó videót, amiben láthatjuk, hogy

a kedvelt turistacélpontok, például a Váci utca és a Vörösmarty tér, vagy az általában tömött helyek, például a metróállomások vagy a Deák tér teljesen kihalt most.

A 444.hu érdeklődésére az alkotó elmondta, hogy egyetlen hosszabb alkalommal forgatta a felvételeket, körülbelül öt óra alatt, reggel 6-tól délelőtt 11-ig. A Széll Kálmán térről indulva lefilmezte például a Kossuth teret, a Szent István Bazilikát, a Deák teret, a Keleti Pályaudvart, a Váci utcát, a Vörösmarty teret, a Hősök terét és a Budai Várat. Mint elmondta, tényleg nem találkozott sok emberrel, csak egy-két helyen kellett várnia egy kicsit, vagy cselesebb szöget választania, hogy üres területeket vehessen videóra.

"Tényleg tök nagy üresség volt mindenhol. A kutyasétáltatók, varjak és galambok városa Budapest"

- mondta Nahimi Botond.

Múlt héten mi is megörökítettük képeken az egyébként forgalmas, de most üres budapesti helyekről:


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
galamb2-Copy.jpg

Galambok utaztak a szinte teljesen üres négyeshatos villamoson

Budáról tujáztak át Pestre, miközben békésen sétálgattak az ülések között.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 26.


hirdetés

Kiürültek a tömegközlekedési eszközök Budapesten a koronavírus-járvány miatt. Egyre kevesebben utaznak buszon, villamoson, ezért a BKK csökkentett a járatai számát.

A még közlekedő járműveken azonban furcsa utasok jelentek meg. Erről az Index tett közzé egy videót, melyet egy olvasójuk küldött meg a szerkesztőségnek.

Ezen jól látszik, hogy a szerelvényen a felvételt készítőn kívül

két galamb utazik még. A madarak békésen totyognak az ülések között.

hirdetés

Julcsi, aki a négyeshatoson ült, arról számolt be, hogy a Móricz Zsigmond körtéren szálltak fel a galambok, majd a Corvinnál szálltak le.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
annyira-csokkent-a-budapesti-kozlekedes-hogy-csokkentik-a-jaratok-szamat-bkk.jpg

Olyan kevesen utaznak tömegközlekedéssel Budapesten, hogy tovább csökkentik a járatok számát

Április elsejétől a szombati menetrendhez hasonlót vezetnek be hétközben is.
MTI, Fotó: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. március 26.


hirdetés

Április elsejétől szombati menetrenden alapuló, de számos frekventált vonalon annál sűrűbb közlekedést biztosító menetrendet vezetnek be munkanapokra a fővárosi közösségi közlekedésben a koronavírus-járvány miatt lecsökkent utasszámhoz igazodva - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

A BKK közleménye szerint a 80-90 százalékkal visszaesett utasszám nem indokolja a tanszüneti közlekedési rend további fenntartását, ugyanakkor csúcsidőben a metró-, valamint a nagyobb forgalmat bonyolító villamos- és buszvonalakon továbbra is a forgalomhoz mérten sűrű járatindulásra lehet számítani.

Az iskolák bezárása, a fővárosi cégek jelentős részénél elrendelt otthoni munkavégzés miatt egy-egy tömegközlekedési járművön általában 4-6 ember, vagy még kevesebb utazik.

A BKK közölte: az új menetrend bevezetésével továbbra is biztosítja, hogy a járműveken ne legyen 30 százalék feletti kihasználtság. Ezt a maximális értéket alkalmazzák a nemzetközi gyakorlatban is a járvány terjedésének megakadályozására.

Az április 1-től érvényes menetrendben csúcsidőben a 2-es, a 3-as és a 4-es metró, az 1-es villamos, a kiskörúti villamosok 5 percenként, a metrópótló busz 1-2 percenként, a nagykörúti villamosok 3-4 percenként, a Thököly úti buszjáratok 2-3 percenként járnak majd.

hirdetés

A közösségi közlekedési járatok a szombati menetrendjük szerint indulnak, amely a csúcsidei járatsűrűséget a tanszüneti menetrendhez képest további 25-30 százalékkal mérsékeli.

A szombati menetrendnél sűrűbb járatkövetést biztosítanak csúcsidőben több frekventált vonalon: gyakrabban indul majd az 1-es villamos, az újpalotai gyorsjáratok vonalán a 7E, a rákoskeresztúri nyomvonalon a 97E busz, a kőbányai lakótelepre tartó 85-ös járat, a Káposztásmegyerre közlekedő 20E gyorsjárat, valamint közlekedik a Füredi úti lakótelep felé a 80-as mellett a 81-es trolibusz is.

A 3-as metró pótlását segítő 194M, 223M és 254M busz továbbra is közlekedik.

Az új menetrend szerint munkanapokon továbbra is jár a szombaton egyébként nem közlekedő csepeli 179-es, az Albertirsai utat kiszolgáló 10-es busz, továbbá a rákoskeresztúri vasúti kapcsolatot is biztosító 269-es, 297-es és 298-as Telebusz.

Közölték az utasok biztonsága érdekében, hogy a megfelelő távolságtartáshoz a megszokottnál nagyobb csuklós járművek közlekednek az Örs vezér terei 31-es, 161-es, 168E, a zuglói 77-es, 82-es, 130-as, a kőbányai 95-ös, 202E, a budai 33-as és 109-es, a dél-pesti 36-os, 123-as, 148-as vonalon, a 14-es villamos pedig háromkocsis szerelvényekkel indul.

A 100E reptéri gyorsjárat közlekedését ideiglenesen szüneteltetik, de Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér azonban továbbra is megközelíthető marad a Nagyvárad térről induló 200E busszal. Mint írták, a repülőtér forgalma csaknem teljesen leállt, és ezzel párhuzamosan a reptéri buszjáratokat szinte senki nem használta.

A hétvégén továbbra is a szombati, illetve a vasárnapi menetrendet kell figyelni.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
90744474_10158239876089374_8555368012301991936_o-1000x576.jpg

Szív alakban világítják ki ablakaikat a dunaparti luxusszállodák, így üzennek az egészségügynek

A kedves gesztust azoknak szánják, akik áldozatos munkával küzdenek a járvány megfékezésén.
Fotó: InterContinental Budapest Facebook-oldal - szmo.hu
2020. március 22.


hirdetés

A dunaparti luxusszállodák közül kettő, a Marriott és az InterContinental is megtalálta a módját, hogyan fejezzék ki hálájukat az egészségügyi dolgozók irányába áldozatos munkájukért. Néhány napja látható, ahogy a szállodák pont úgy kapcsolják fel szobáikban a villanyokat, hogy kívülről egy szívet formázzanak.

Az InterContinental Hotel Facebook-oldalán is megerősítette, hogy ezzel az apró jellel szeretnék megköszönni azoknak a munkáját, akik önzetlenül segítenek.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!