hirdetés
the-dead-dont-die.jpg

„Kicsinyes fogyasztói vágyainkat hörögjük magunk elé” – Jim Jarmusch zombifilmje a 26. Titanic Filmfesztiválon

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 22.


hirdetés

Adam Driver és Bill Murray a rendőr-toposz. Fiatal és inkompetens törvényőr, aki kétségbeesetten szorongatja fegyverét, és az idős, sokat látott nyomozó, aki már semmin nem lepődik meg.

Az elsőként feltámadt Iggy Pop emberlakomáját kávéval öblíti le, és utána kávéskannával parádézik végig a városkán különböző emberekből falatozva. Ha valaki megkínálja, biztos szívesen rá is gyújtott volna utána.

Selena Gomez, a clevelandi hipszter, a lány, akire mindenki vágyik. Szép, fiatal, veterán Pontiackel furikázik, kilóg a feneke a kényelmetlenül szűknek tűnő farmernadrágból, egy milleniál femme fatale. Ő, és a barátai (Austin Butler és Luka Sabbat) csak azért kerültek a filmbe, mert Jarmusch szeretett volna szép, fiatal embereket, akik úgy néznek ki, mintha egy divatreklámból csöppentek volna a kisváros lakói közé – árulta el egy interjúban a rendező.

Chloé Sevigny viszont igazán kaphatott volna valami karakteresebb szerepet. Mindy, a rendőrnő egy kirakatdarab, unalmas és sztereotíp, de így volt kire ráépíteni a film egyetlen igazán megható és megrázó jelenetét, ami aztán jelentéktelen epizódként tökéletesen elsikkad. Mindy a film első perceitől kezdve az összeomlás szélén áll, aztán meglátja halott nagymamája arcát a rendőrautó ablakára tapadva. Az öreg zombi unokája nevét recsegi, mire a lány, bár tudja, mi vár rá, a zombik közé veti magát. A nagymama az egyetlen olyan élőhalott, aki nem valami anyagi dolog nevét mantrázza, hanem a szeretett unokájáét. De ez nem gátolja meg abban, hogy lerágja a fél arcát.

Tom Waitset önkéntes száműzetésben élő hobóként látjuk, tökéletes összhangban a természettel. Az egyetlen karakter, aki kívül rekedt a társadalmon, és így a zombik étlapján is. Nem köti a kapitalizmus, nem száll be a hétköznapi emberek játékaiba. Nem is hal meg.

És persze Tilda Swinton, a rejtélyes külföldi nő, aki magán viseli a külföldiség minden vonását. Szamuráj, buddhista, és pop-art stílusban sminkeli a hullákat temetkezési vállalkozóként.

És mivel tehetjük még sokkolóbbá zombis filmünket, ha bélszürcsölés és belsőszerv-csámcsogás nem lenne elég? Játsszuk az egész film alatt ugyanazt a countrydalt. Az azonos címet viselő szám Sturgill Simpson muzsikája, aki maga is feltűnik gitárját ráncigáló zombiként.

A film narratíváját folyton megtörik a valóságba visszarángató kiszólások, a folyamatos hivatkozás a forgatókönyvre, és magára Jimre is. Ez jó eszköz arra, hogy egy másodpercig se vegyük komolyan, amit látunk. Nézzünk körül, és gondolkodjunk el egy kicsit.

Ez a hozzáállás a film zenéjében is megnyilvánul.

A szereplők tudják, hogy a rádióban újra és újra felcsendülő szám a főcímdal, és még cd formájában is elő-előkerül. Zoe (Selena Gomez) veszi meg a benzinkúton, aztán Ronnie teszi zsebre, miután lefejezi az élőhalott lányt, és Salomeként lengeti annak testetlen fejét, hogy aztán egy drámai koppanással dobja maga mögé.

Jarmusch fárasztóan és fáradhatatlanul süti el ugyanazokat a poénokat, legalább hárommal többször, mint érdemes lenne. De nem ugyanez a helyzet a zombifilmekkel is?

De miért is kelnek életre a halottak pont most? Természetesen, szorosan összefügg a klímaváltozással, az önző hataloméhes emberekkel, akik kizsákmányolják a bolygónkat, és olajat próbálnak kitermelni olyan helyekről, ahonnan nem szabadna. Ezért kibillen a Föld tengelye! Ha eddig rettegtünk a méhek, és különböző állatfajok kihalása, a sarkvidék olvadása miatt, itt van még egy dolog, ami aggodalomra ad okot. Vajon hogyan reagálnak majd a halottak egy esetleges klímakatasztrófára?

„Elbaszott egy világ ez.” - fogalmazza meg a hobó Tom Waits a végső tanulságot. És milyen igaza van! Mára már majdnem minden ember tudja, hogyan nyírjon ki egy zombit, esetleg egy vámpírt, de arról fogalmunk sincs, hogyan tegyük a világot egy élhetőbb hellyé.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
meghalt-kelly-preston.jpg

Meghalt Kelly Preston színésznő, John Travolta felesége

Szervezete feladta a rákkal vívott küzdelmet. 57 éves volt.
Fotó: Youtube/képernyőfotó - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Meghalt Kelly Preston színésznő, John Travolta felesége

Az amerikai színésznő 57 éves volt - közölte szóvivője a People magazinnal.

Kelly Preston a mellrákkal vívott kétéves harc után vasárnap hunyt el.

A színésznő legutóbb férje mellett szerepelt a Gotti című maffiafilmben, ahol a főnök feleségét játszotta.

1962. október 13-án született. 16 éves volt, amikor felfedezte egy divatfotós, így indult a modellkarrierje. Érettségi után Los Angelesbe költözött és színjátszást tanult.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
000001.jpg

Palkovics: lefújhatják azokat a fesztiválokat is, amelyek augusztus 15. után engedélyt kaptak, ha jön a második hullám

Veszélybe kerülhet az augusztus 20-i tűzijáték, és a nyár végi fesztiválok. Az újabb korlátozás nemcsak a fesztiváloknak ártana, hanem az összes budapesti szórakozóhelyet megviselné.
Címkép: Mervai Márk - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter véleménye szerint megvan rá az esély, hogy Magyarországon is nőni fog a fertőzöttek száma, ami maga után vonja azt is, hogy újra be kell iktatni a korábbi korlátozásokat és óvintézkedéseket.

Ha a helyzet súlyosbodna, az egyet jelentene azzal, hogy továbbra sem tarthatnák meg az 500 főnél nagyobb rendezvényeket, illetve azokat is lefújhatnák, amelyek augusztus 15-től engedélyt kaptak.

Egyelőre úgy tűnik, az augusztus 20-i tűzijátékot meg lehet tartani, azonban a legtöbb nagyhírű nyári fesztivált nem. Az már biztos, hogy elmarad a turisták tömegét vonzó Sziget, a Volt, és a Balaton Sound is.

A kisebb fesztiválok még megkísérelték áttenni augusztus utolsó két hétvégéjére az eseményeiket, így tett például az EFOTT, a Strand, a B. My Lake, a Fishing On Orfű, a Kolorádót, és a Szegedi Ifjúsági Napok is.

Az újabb korlátozás nemcsak a fesztiváloknak ártana, hanem az összes budapesti szórakozóhelyet megviselné. Ez alól nem kivétel a Budapest Park sem, amely a tömeges jegyvisszaváltástok miatt a tavaszi koncertek egy részét nyárra tette át. Az újabb korlátozások okozta pénzkiesés természetesen a zenészeken kívül érintené a szervezőket, a háttérmunkásokat, a pultosokat és mindenkit, aki közreműködik a nagyszabású rendezvények lebonyolításában.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
carrie_fisher_harrison_ford_starwars.jpg

23 év után újra A birodalom visszavág vezeti a mozis bevételi listát

Akár félmillió dollárt is termelhet a második Star Wars-film vasárnap estig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 12.


hirdetés

Legutóbb 1997 februárjában vezette a mozis bevételi listákat A birodalom visszavág, amikor az eredeti film digitális felújított változatát mutatták be a mozik - írja a Variety.

Mivel a koronavírus-járvány miatt továbbra sincsenek mozipremierek, ezért korábbi sikerfilmeket adnak a már nyitva tartó mozik. Néhány hete a Jurassic Park, most pedig a második Star Wars-film állt a bevételi lista csúcsán.

A birodalom visszavág 175 ezer dolláros (közel 56 millió forint) bevétellel kezdte a hétvégét, becslések szerint vasárnap estig 4-500 ezer dollárt is termelhet az eredetileg 40 éve bemutatott film.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tankcsapda-ochomacho-magnacumlaude-hooligans-majka.jpg

„Ne legyen kettős mérce!” - Egyre több zenész kéri, hogy ne lehetetlenítsék el a koncertek megtartását

A Tankcsapda, az Ocho Macho és a Magna Cum Laude is Majka kezdeményezése mellé állt, Facebookon üzentek a döntéshozóknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 14.


hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, Palkovics László miniszter interjút adott a Világgazdaságnak. Ebben azt mondta, véleménye szerint megvan rá az esély, hogy Magyarországon is nőni fog a fertőzöttek száma, ami miatt újra be kell iktatni a korábbi korlátozásokat és óvintézkedéseket.

Ha a helyzet súlyosbodna, az egyet jelentene azzal, hogy továbbra sem tarthatnák meg az 500 főnél nagyobb rendezvényeket, illetve azokat is lefújhatnák, amelyek augusztus 15-től engedélyt kaptak.

Erre reagált Majka Facebookon egy videóban. Többek közt azt nehezményezte, hogy meccsre, ahol sokan vannak, el lehet menni, 500 fő alatti rendezvényt, ahol heringként zsúfolódnak össze az emberek, meg lehet tartani, de a szabadtéri koncertek például veszélyben vannak.

hirdetés

Elmondta, úgy gondolja, az egyéni felelősségnek és a karanténnak óriási szerepe volt abban, hogy meggátolják a vírus terjedését.

"Az viszont, hogy a könnyűzenei iparág ilyen mértékben van megszívatva, az megér egy misét" - mondta.

"Már mindenki csinálhat mindent" Majka szerint, de a könnyűzenei ipar ki van véreztetve. Azt kérte: "Ne legyen kettős mérce! Indítsuk be a zeneipart is!"

Majka poszjának és felhívásának nagy visszhangja lett, egyre több zenész reagál hasonlóan a problémára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!