News here
hirdetés

KÉK HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Újabb megrázó részletek: szörnyű állapotban volt a kétéves csepregi kisfiú, akit a szülei hagytak meghalni

Napokig nem fürdették, és ugyanabban a pelenkában volt, mielőtt gennyes tüdőgyulladásban meghalt. A szülők a többi gyereküket is elhanyagolták, egy lánccal bezárt szobában tartották őket.

Link másolása

hirdetés

Csütörtökön megírtuk, hogy különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítják annak a kétéves kisfiúnak a szüleit, akit februárban holtan találtak csepregi otthonukban. A gyanú szerint a gyereket rendszeresen verték, sokszor nem kapott enni, és bár látták, hogy romlik az állapota, nem vitték orvoshoz. Végül tüdőgyulladásban halt meg. A szülőket kedden a bizonyítékok alapján őrizetbe vették őket, csütörtökön pedig a bíróság el is rendelte letartóztatásukat. A gyanú szerint súlyosabb bűncselekményt követhettek el, mint korábban gondolták.

A Szombathelyi Törvényszék csütörtökön még megrázóbb részleteket közölt a kétéves gyerek halálával kapcsolatban.

A szülők rendszeresen ütlegelték a gyerek arcát és fejét, az anyja többször bele is rúgott, amikor a földön feküdt. A kisfiút a szoba hideg padlózatán, egy pelenkában, ruha nélkül fekve hagyták aludni, megfelelő táplálását pedig legalább négy hónapon keresztül tudatosan elmulasztották.

Ez a gyerek testi leromlásához, gennyes tüdőgyulladás kialakulásához vezetett. Bár a szülők észlelték a tüdőgyulladás tüneteit, illetve a kisfiú romló állapotát, nem kértek segítséget, nem biztosítottak orvosi ellátást.

A gyerek február 7-én, éjszaka meghalt. Halála megfelelő gondozás, ápolás és ellátás esetén minden kétséget kizáróan elkerülhető lett volna, amennyiben a gennyes légúti gyulladást időben kezelték volna, megmenthették volna az életét.

Azzal, hogy a szülők éheztették, bántalmazták, illetőleg részére orvosi segítséget nem kértek, a fizikális, mentális leépülés, sorvadás valamint az ezek miatti halál a gyereknek szörnyű szenvedést, fájdalmat, kínt, gyötrelmet okozott. A szülők gondozási, ápolási kötelezettségüket szándékosan elmulasztották, mert gyerekük halálát kívánták.

Összesen öt gyereket neveltek, akiknek testi, értelmi, erkölcsi és érzelmi fejlődését súlyosan veszélyeztették.

hirdetés
Egy lánccal bezárt szobában tartották őket, onnan csak levegőzés céljából engedték ki. Az ételt beadták a szobába, azonban nem ellenőrizték, hogy azt elfogyasztják-e.

A négy gyereknek az alapvető higiéniai feltételeket nem biztosították, a szobájukban nem takarítottak. A padlózat és a gyerekek ágya szeméttel, rothadó ételmaradékkal, vizelettel, és széklettel volt szennyezett, amely miatt fertőzésveszély állt fenn. A gyerekek levegőzésére szolgáló udvar szeméttel, ételmaradékkal, rozsdás vashulladékkal volt tele, amely miatt ugyancsak fertőzésveszély állt fenn és balesetveszélyes is volt. A szülők kétéves kisfiukat csupán két alkalommal vitték el a számára előírt fejlesztő gyógytornára, de az otthoni gyakorlatokat nem végezték el vele.

A halálát megelőző öt napban nem fürdették a gyereket, pelenkáját pedig utoljára a halála előtt négy nappal cserélték le.

A bíróság végzése ellen az anya és védője jelentett be fellebbezést, míg az apa és védője tudomásul vették azt.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
Meghalt egy nevelőszülőkhöz került 3 éves kisfiú, édesanyja tudni akarja, mi történt vele
Az anya nem kapott hivatalos tájékoztatást fia halálának előzményeiről. A rendőrség testi sértés miatt indított büntetőeljárást.

Link másolása

hirdetés

Azért küzd egy ötgyermekes anya, hogy megtudja, hogyan halhatott meg három éves kisfia, akiről nevelőszülők gondoskodtak - írja a Blikk.

Nagy Lászlóné Vivien nevelőintézetben nőtt fel, mindig is tudta, hogy szeretne gyerekeket. Született is öt gyermeke, akiket elmondása szerint a legjobb tudása szerint nevelt. Februárban azonban elvették őket tőle, mert - mint mondta - "állítólag nem voltak megfelelőek a körülmények". A gyerekek különböző nevelőszülőkhöz kerültek, de az anya amikor csak tudta, látogatta őket. Közben pedig a párjával azon dolgozott, hogy visszakaphassa a gyerekeit.

A hároméves Józsika egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településre került. Az anya azt hitte, jó dolga van a fiának az ideiglenes családnál, a férfi, akivel beszélt, "normálisnak tűnt". Aztán július végén kapott egy "kurta-furcsa" telefonhívást, amikor is egy gyámügyes nő tájékoztatta, hogy Józsika kórházba került.

"Mint az őrült csomagoltam, riasztottam a páromat és az apámat, indultunk Debrecenbe a klinikára. Az a látvány, ami ott fogadott, szavakkal leírhatatlan. A kicsikém testéből csövek lógtak ki, látszott, hogy már csak pislákol benne az élet. A doktornő nagyon kedves volt, látszott, hogy mindent megpróbál, de még ez is kevés volt. Aztán július 28-án örökre elaludt. Azóta nem térek magamhoz. Én azt hittem biztonságban van a nevelőszülőknél, erre ilyen tragédia történik. Mit tettek a nevelőszülők, hogy meghalt a kisfiam?"

- tette fel a kérdést a Blikknek nyilatkozva.

A kisgyerek halálának előzményeit Vivien mozaikokból, szófoszlányokból, odavetett félmondatokból próbálja összeszedni. Úgy tudja, Józsika július 13-án elesett egy kismotorral a nevelőszülőknél, két napra rá pedig elájult, epilepsziás rohama volt. A mentők 40 percig küzdöttek az életéért, és miután újraélesztették, helikopterrel Debrecenbe szállították. Az anya azóta sem kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy pontosan mi történt, pedig szerinte joga van ahhoz, hogy tudja az igazságot.

hirdetés
"Nagyon szeretném visszakapni a gyerekeimet, hiszen látható, nincsenek biztonságban. Hiába nem ott vannak a többiek, ahol ő élt, ki tudja mi történik velük? Egyedül a rendőrségtől kaptam tájékoztatást, hogy nyomoznak az ügyben, senki mástól"

- mondta.

A Blikk megkeresésére a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt közölte, testi sértés miatt indítottak büntetőeljárást, szakértők bevonásával vizsgálják az esetet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK
Belefulladt a Balatonba egy két és fél éves kislány
Rendőrök, mentők, helyi dolgozók és strandolók is a keresésére indultak, de mikor megtalálták, már nem tudták megmenteni az életét. Csehországból érkezett nyaralni a családjával.

Link másolása

hirdetés

A Balatonba fulladt a badacsonylábdihegyi kemping strandjánál augusztus 6-án szombaton egy két és fél éves kislány, aki Csehországból érkezett nyaralni a családjával – írja a Sümegi Szó.

A lap hatósági forrásból úgy értesült, hogy a gyermek 16 óra 30 perc körül merült el a Balatonban, egy matracról esett a vízbe.

A helyszínen rendőrök, mentők, helyi dolgozók és strandolók is keresni kezdték a kislányt, akit délután 6-kor találtak meg. Már nem tudták megmenteni az életét.

A lap kiemeli, hogy vízügyi szakemberek rendszeresen felhívják rá a figyelmet, hogy kiskorú gyermeket kizárólag szigorú felügyelet és az időjárás figyelembe vétele mellett engedjünk a vízbe.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Megmentették egy férfi életét a felesége és a lányai – egy budapesti benzinkúton lett rosszul
Egymást váltva végezték a mellkasi nyomásokat, amíg kiért a mentő.

Link másolása

hirdetés

Vasárnap délután kérték a mentők segítségét ahhoz az 50 év körüli férfihez, aki egy fővárosi benzinkúton lett rosszul a kasszánál - írja Facebook-oldalán az országos Mentőszolgálat (OMSZ). A férfi hirtelen mellkasához kapott, majd felesége és két gyermeke szeme láttára összeesett.

Miután mindannyian egészségügyi dolgozók, az asszony megvizsgálta férjét, aki már nem lélegzett. A mentésirányító riasztotta a legközelebbi mentőegységet, miközben

a család megkezdte az újraélesztést, és egymást váltva végezték a mellkasi nyomásokat.

„Perceken belül helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten küzdöttek tovább a családfő életéért, amíg az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek, és a férfit stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők” - írták.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
11 embert mentettek ki a vízirendőrök a Balatonból szombaton
Az erős szél miatt elsodródott sup-ozónak, szörfdeszkázónak és csónakok, illetve műszaki hibás vitorlás utasainak segítettek, hogy biztonságosan partra jussanak.

Link másolása

hirdetés

A police.hu oldalon vasárnap azt írták: a másodfokú viharjelzés idején öt esetben tizenegy embert mentettek ki a tóból a rendőrök.

Az erős szél miatt elsodródott sup-ozónak, szörfdeszkázónak és csónakok, illetve műszaki hibás vitorlás utasainak segítettek, hogy biztonságosan partra jussanak.

"Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.

Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!"

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: