KÉK HÍREK
A Rovatból

Túszdráma zajlott órákig egy vonaton, a rendőrség agyonlőtte az elkövetőt Svájcban

Négy órán keresztül tartotta fogva egy vonat utasait a 32 éves iráni férfi Svájcban. A túszejtővel WhatsAppon keresztül is kommunikáltak, de nem értettek szót vele. 

Link másolása

Szúró- és vágóeszközökkel felfegyverkezve, egy férfi csaknem négy órán át túszként tartotta fogva egy régiós vonat 14 utasát és az egyik mozdonyvezetőt Svájcban. Az utasok az ország fővárosától, Berntől körülbelül 65 kilométerre nyugatra fekvő Essert-sous-Champvent megállóhelyről riasztották a rendőrséget és azt közölték, hogy túszul ejtették őket. A vonat ajtajai ekkor már zárva voltak. A rendőrök gyorsan a helyszínre értek. Több mint hatvanan vették körül a szerelvényt. A túszejtővel, akiről kiderült, hogy egy 32 éves iráni állampolgárságú menedékkérő, tolmács segítségével, részben WhatsApp alkalmazáson keresztül vették fel a kapcsolatot.

A férfi hajthatatlan volt, így amikor rövid időre eltávolodott a túszoktól, akcióba lendültek a rendőrök.

Robbanóanyaggal terelték el a figyelmét, ezt követően azonban baltával megtámadta meg az egyik rendőrt, aki végül agyonlőtte a támadót.

Az iráni férfi indítékáról egyelőre nincsenek információk. A csütörtökön 22 óra 15 perckor végrehajtott rendőri akciót követően az utasok sértetlenül hagyták el a vonatot – írta az RTL.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Megfojtott két magyar nőt Kaposváron egy izraeli férfi, életfogytiglant kaphat
Izrael 2021-ben adta ki őt Magyarországnak, később újrakezdődött a per, amelyben idén márciusban hirdettek ítéletet. Akkor több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek, és életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték úgy, hogy legkorábban 40 év múlva szabadulhat.

Link másolása

Még 2018 októberében lakástűzhöz riasztották a kaposvári katasztrófavédelmet. Az égő lakásban két halott nőt és egy életben maradt férfit találtak.

A férfi 2018 februárjában, Németországban ismerkedett meg egy magyar lánnyal, akivel hamar összejöttek, és Kaposváron béreltek lakást a lány édesanyjával.

A Telex cikke szerint a magyar nők (anya és lánya) a szobáikban, az ágyon fekve voltak, míg az izraeli állampolgárságú, de a sajtó szerint arab származású férfi az erkélyre menekült a tűz elől.

A férfi azt mondta, hogy tűz ütött ki a lakásban, amit a hatóságok először el is hittek. Később azonban arra jutottak, hogy a nők nem a tűztől haltak meg, hanem azért, mert álmukban megfojtották őket. Mire ez kiderült, az izraeli férfi elszökött az országból, és visszautazott Izraelbe.

A szakértők megvizsgálták az esetet, és arra jutottak, hogy az anyát és a lányt az izraeli férfi fojtotta meg. Ezt támasztja alá, többek között hogy:

- a lakáson belül három egymástól független tűzgóc volt, ami arra utal, hogy valaki szándékosan gyújtogatott;

- a nők az ágyukban feküdtek, amikor megtalálták őket, márpedig nem valószínű, hogy ne ébredtek volna fel arra, hogy a lakás kigyulladt;

- a halálukat fojtás okozta.

Izrael 2021-ben adta ki őt Magyarországnak, később újrakezdődött a per, amelyben idén márciusban hirdettek ítéletet. Akkor több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek, és életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték úgy, hogy legkorábban 40 év múlva szabadulhat.

A férfi végig tagadta a vádakat, ügyvédjével a felmentésért fellebbeztek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÉK HÍREK
A Rovatból
Balog Zoltán zárt körben beszélt arról, hogy meg akart menteni egy letartóztatással fenyegetett lelkészt
A püspök március 9-én a budapesti Ráday Ház dísztermében rendezett gyülekezeti konferencián közel négyszáz ember előtt beszélt egy olyan ügyről, ami számos bűnügyi kérdést is felvet. Egy ideje már terjed a beszéd leirata a református körökben.

Link másolása

Balog Zoltán a kegyelmi botrány közepette, március 9-én a budapesti Ráday Ház dísztermében rendezett gyülekezeti konferencián közel négyszáz ember előtt beszélt arról, hogy ő hogyan látja a Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit igazságügyi miniszter lemondásához vezető eseményeket.

A 444 megszerezte azt a leiratot, ami a zárt körben elmondott beszédet tartalmazza.

Református körökben már egy ideje terjed ez a beszéd. A leirat szerint egy olyan ügyben is fontolgatta a közbelépést, amely számos bűnügyi kérdést is felvet.

"Amikor lelkipásztor társammal megkaptam a jelzést azokról, akiket jól ismertem a politikából, a közéletből, hogy ezt az embert a rendőrök fogják elvinni, mert a pályázati elszámolás nem úgy sikerült, s volt egy álmatlan éjszakám, másnap reggel bementem a püspöki hivatalba, és mondtam a helyettesemnek, hogy baj van, most mit csináljak? Végig azon gondolkoztam, hogy most kit kellene felhívni, hogy kéne elrendezni úgy, hogy ne legyen törvénytelen; de azért van valami mozgástér, hogy visszafizessék, másképp csináljuk, adunk hozzá, csak hogy megmentsük azt az embert – mondom, hogy most mit csináljunk? S azt mondta, hogy először imádkozzunk! Na, ez a különbség! Hogy valaki közéletileg és politikailag közelít meg valamit, még ha a cél helyes is, vagy pedig lelkileg közelít meg. Ez kerül mérlegre."

- áll a leiratban.

A szövegből nem derült ki, hogy kiről és milyen pályázatról van szó, és az sem, hogy mit tett végül Balog Zoltán az ügyben. A lap megkereste kérdéseivel püspököt, de nem kaptak választ.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
58 ember meghalt, amikor egyszerűen kettétört alattuk a fából készült komp
A több száz ember éppen egy temetésre tartott, amikor kettétört alattuk a hajó a Közép-afrikai Köztársaságban. Még sokan maradhattak a víz alatt.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 21.


Link másolása

Legalább 58 ember meghalt pénteken a Közép-afrikai Köztársaságban, amikor felborult egy túlzsúfolt komp, írja a BBC. A fedélzeten tartózkodó 300 ember többsége egy temetésre tartott, amikor a hajó elsüllyedt. A baleset a főváros, Bangui közelében lévő Mpoko folyón történt.

Thomas Djimasse, a polgári védelem vezetője szombaton a Radio Guira helyi rádióállomásnak nyilatkozva elmondta, hogy a mentők „”58 élettelen testet” húztak ki a vízből, de hozzátette: „nem tudjuk, hogy összesen hányan vannak a víz alatt”.

A közösségi médiában terjedő felvételek alapján a rossz állapotú, fából készült hajó egyszerűen kettétört, miközben az emberek a vízbe ugrálnak a fedélzetéről és a part felé úsznak:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
„A végsőkig harcolok a halott lányom igazáért” – újra nyomoznak a fiatal nő ügyében, akit zuhanyzás közben ért halálos áramütés
Kétszer is megszüntették a 27 éves nő halála miatt indult büntetőeljárást, ám most másodszor is újraindították azt. Az áldozat édesanyja is megszólalt.

Link másolása

Nemrég másodszor is megszüntettek, majd újraindították a büntetőeljárást, ami egy 27 éves nő halála miatt indult – írja a Blikk. Tóth Katalint tavaly februárban szülei házában érte halálos áramütés, zuhanyzás közben.

A nyomozást megszüntető határozatban az áll, hogy az igazságügyi műszaki szakértő szerint a beázott előszoba miatt történhetett tragédia. Tóth édesanyja, Szoboszlai Katalin ezzel nem ért egyet:

„Amikor hivatalból cserélték a villanyórát a ház előtt, ugyan kötelességük lett volna, de véleményem szerint nem vizsgálták meg kellőképpen, nem ellenőrizték, hogy a földelés nem volt jó, megszakadt”

– magyarázta a Blikknek Szoboszlai, aki a történtek óta képtelen tovább élni a saját házában. Nemrég jócskán áron alul megszabadult az ingatlanjától, és inkább egy albérletben húzza meg magát, noha azt nem sokkal a baleset előtt milliókért újították fel. Azt mondta a lapnak az egyre húzódó ügyről:

„A végsőkig harcolok a halott lányom igazáért”.

A család egyik jogi képviselője szerint készült egy szakértői véleménykiegészítés, ami egyértelműen megnevezte a felelősöket: a szakembereket, akik az árambekötést végezték, illetve azt, aki az ellenőrzést elmulasztotta.

A szerencsétlenül járt nő a férjével élt, akivel három hónappal a halála előtt házasodtak össze. Egy családi vállalkozásban dolgoztak együtt, közösen tervezték a jövőt.


Link másolása
KÖVESS MINKET: