hirdetés

KÉK HÍREK

Tarnabodi csecsemőhalál: 650 ezres pénzbüntetés elsőfokon

Azért halt meg egy 6 hónapos kislány, mert össze-vissza küldözgették a magas lázával.

Link másolása

hirdetés

Megszületett az elsőfokú ítélet a tarnabodi csecsemőhalál ügyében: megismételt eljárásban foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt az elsőrendű vádlottat 450 ezer forint, mígy a másodrendű vádlottat 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte az Egri Járásbíróság.

2013 januárjában halt meg egy hat hónapos csecsemő Heves megyében, mert nem látták el megfelelően az orvosnál. A tarnabodi kislánynak 41 fokos láza volt. A szüleit egyik helyről a másikra küldték, végül téves diagnózissal engedték haza. Másnapra olyan súlyos lett az állapota, hogy az akkor kiérkező mentősök már hiába vitték az egri kórházba, a kicsi meghalt a fertőző agyhártyagyulladás miatt.

A gyerek születése után többször volt beteg, felső légúti fertőzéssel és vashiánnyal is kezelték, tápszert írtak fel neki. Szülei 2013. január 3-án elvitték orvoshoz, antibiotikumos kezelést kapott, így jobban lett, ezért a szülők január 5-én elmentek otthonról, és rábízták a kicsit a nagymamára, de aznap este belázasodott. 41 fokos láza miatt a nagymama felhívta az ügyeletben lévő orvost, az elsőrendű vádlottat, aki mindössze telefonon adott tanácsot.

Mivel a baba állapota nem javult, a család ismételten telefonált, mire az orvos lázcsökkentő terápiát javasolt, kórházba azonban nem utalta a gyermeket, és nem is ment ki hozzá.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja a lázas gyermek ellátásánál kimondja, hogy 6 hónapos korig 39 vagy annál magasabb láz fennállása esetén a csecsemőt kötelező gyermekgyógyász szakorvosi vizsgálatra vagy szakintézetbe utalni.

hirdetés

Ezt a kötelezettségét megszegte az orvos.

Miután a kislány állapota az éjszaka folyamán sem javult, a család bevitte őt az egri Markhot Ferenc Kórház Sürgősségi Osztályára, majd a gyermekosztályára. Az eljárás során nem derült ki, hogy a gyermekosztályon miért nem fogadták a gyermeket. Ezt követően a család a gyermeket az Agria Ügyelet Kft. egri ügyeletére vitte, ahol a másodrendű vádlott ügyeletes orvos megvizsgálta őt, lázcsillapító injekciót adott neki. Meghallgatta a szülőktől a gyermek további tüneteit, majd hazaküldte a családot. Ő ezzel szegett szabályt, mivel a kapott információk alapján nem utalta kórházba a csecsemőt. Ha ez megtörtént volna, előbb kapott volna megfelelő kezelést, így nagyobb esélye lett volna az életben maradásra.

A kislány hajnalban lett még rosszabbul, ekkor bevitték az egri ügyeletre, ahonnan azonnal kórházba utalták őt, azonban az ellátás ellenére délután fél egykor elhunyt.

Az elsőfokú bíróság a megismételt eljárás során beszerzett szakértői vélemények alapján megállapította, hogy a vádlottak megszegték a foglalkozásuk szakmai szabályát. A gyermek testén lévő kiütéseket a másodrendű vádlottnak ellenőriznie kellett volna és a lázzal együttesen kellett volna értékelnie. A bíróság szerint nem vizsgálta meg a kislányt az elvárható, kellő alapossággal.

A vádlottak fenti mulasztásaikkal a csecsemő életét és testi épségét közvetlen veszélynek tették ki.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész, valamint az elsőrendű vádlott a fellebbezés bejelentésére három nap gondolkodási időt kért, míg a másodrendű vádlott felmentés érdekében fellebbezést jelentett be.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK

Megvertek egy biztonsági őrt Kecskeméten, mert rászólt egy családra a maszkviselés miatt

Egy 43 éves nő és két gyereke támadt rá a biztonsági őrre: ököllel ütötték és karmolták a férfit.

Link másolása

hirdetés

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság kedden a rendőrség honlapján közölte az esetet: egy nő és két gyereke rátámadt egy helyi áruház biztonsági őrére, miután az felhívta a figyelmüket a helyes maszkhasználatra.

A tájékoztatás szerint az egyik kecskeméti áruház üzletvezetője tett bejelentést hétfőn arról, hogy egy 43 éves nő, 22 éves fia és 15 éves lánya rátámadt az áruház biztonsági őrére: ököllel ütötték és karmolták a férfit. Az alkalmazott előzőleg figyelmeztette a családot arra, hogy az áruház területén viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot

– írja az MTI.

A dulakodás odáig fajult, hogy közben még az áruvédelmi kaput is kidöntötték, ezzel több százezer forintos kárt okozva az üzletnek.

A család tagjait gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök. Az asszonynak kiskorú veszélyeztetése és könnyű testi sértés, két gyerekének pedig csoportosan elkövetett garázdaság miatt kell felelnie.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Pénzért cserébe mobilt és csomagot csempészett be egy rabnak a bv-őrmester – rá is börtön várhat

A biztonsági felügyelő hamar lebukott, hivatali vesztegetés miatt kell bíróság elé állnia, akár 8 évig is a rácsok másik oldalára kerülhet.
MTI - szmo.hu
2021. november 29.


Link másolása

hirdetés

Korrupciós bűncselekmény miatt letartóztattak egy büntetés-végrehajtási őrmestert és egyik rokonát – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn az MTI-vel. Az ügyben a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást – írták a közleményben.

A megalapozott gyanú szerint egy büntetés-végrehajtási intézetben biztonsági felügyelőként dolgozó férfi 2021. november elejétől egy rokonán keresztül illegális kapcsolatot tartott fenn az intézetben fogva tartott férfival.

Ennek során a büntetés-végrehajtási őrmester a rokona közvetítésével jogtalan előnyként készpénzt fogadott el azért, hogy a fogvatartott igényének megfelelően tiltott tárgyakat – mobiltelefont, ahhoz tartozó töltőt és egyéb tárgyakat – vigyen be neki az intézetbe.

Az őrmester a 2021. november 25-én kezdődő szolgálata megkezdésekor hivatali kötelességét megszegve egy, a szokásosnál kisebb méretű mobiltelefont és egy – számára is ismeretlen tartalmú – csomagot vitt be a büntetés-végrehajtási intézetbe. A biztonsági felügyelő a tiltott tárgyakat azzal a szándékkal rejtette el, hogy azokat a szolgálata alatt a fogvatartottnak átadja.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben az ügyészség több helyszínen összehangolt bűnügyi akciót tartott, lefoglalta a megtalált tárgyakat és elrendelte a bűncselekményt elkövető biztonsági felügyelő és rokona őrizetét. A nyomozási bíró elrendelte mindkét gyanúsított letartóztatását.

A büntetés-végrehajtási őrmester terhére rótt bűncselekmény miatt kiszabható büntetés 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés – közölte az ügyészség.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK

Egy 22 évvel ezelőtti gyilkosság gyanúsítottját hozták haza Magyarországra

Európai elfogatóparancsot adtak ki a két szlovák állampolgár ellen.
Címkép: - szmo.hu
2021. december 01.


Link másolása

hirdetés

Egy 1999-ben elkövetett emberölés egyik gyanúsítottját hozták Magyarországra német és osztrák rendőrök, írja a Police.hu.

A gyanú szerint 1999. február 2-án a XV. kerületi Szent Korona útján található egyik vendéglátóhelyen ismeretlen tettesek megöltek egy magyar és egy bolgár állampolgárságú férfit, a Telex cikke szerint Döcher Györgyöt és bolgár testőrét. A Nemzeti Nyomozó Iroda életvédelmi osztálya emberölés gyanúja miatt nyomozott a szlovák állampolgárságú D. Alex és B. Karol ellen.

A két gyanúsított ellen európai elfogatóparancsot adtak ki, amelynek alapján idén október 8-án D. Alexet Budapesten, míg B. Karolt ugyanazon napon Németországban fogták el a rendőrök.

A német hatóságok B. Karol kiadatásáról döntöttek, majd – az osztrák rendőség közreműködésével – 2021. november 30-án Hegyeshalomnál átadták a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Terrorelhárítási Központ munkatársainak, ahonnan a TEK műveleti egységei szállították Budapestre.

A szlovák férfit 2021. november 30-án a KR NNI Életvédelmi és Célkörözési Főosztály munkatársai gyanúsítottként hallgatták ki a fenti ügyben, majd őrizetbevételét követően letartóztatására tettek előterjesztést.

Videó: A gyanúsított Magyarországra szállítása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK

14 éves fiú késelhetett halálra egy 12 éves kislányt a karácsonyi ünnepségen Liverpoolban

A kislányt azonnal kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét.

Link másolása

hirdetés

Liverpoolban november 25-én tartották az első nagy karácsonyi eseményt, amikor felkapcsolták a város ünnepi fényeit. Ilyenkor sokan vannak az utcákon, rengeteg család ment ki megnézni a fényeket, amikor megkéseltek egy 12 éves kislányt - írja a The Sun.

A támadás valamikor este nyolc után történt, mire a rendőrök és a mentősök a helyszínre értek, a tömegből már többen is próbáltak segíteni az összeesett, eszméletlen Ava White-on,

A kislányt azonnal az Alder Hey Gyerekkórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét.

Az eseményen elfogtak négy tinédzserfiút. Egy 13 évest, két 14 évest és egy 15 évest.

A nyomozók később az egyik 14 éves fiút gyanúsították meg Ava White halálra késelésével.

A gyerekeket őrizetben tartják.

A rendőrség kérése, hogy senki ne posztoljon a gyilkossággal kapcsolatos neveket a közösségi médiában, mert az hátráltatná a nyomozásukat, illetve Ava White családja is szeretne névtelen maradni. A nyomozók azt is elmondták, hogy igyekeznek időnként információt közzétenni az ügyről.

hirdetés

A kislány barátai és osztályfőnöke is megszólalt. Elmondásuk alapján Ava hihetetlenül népszerű lány volt fantasztikus barátokkal.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: