KÉK HÍREK

Schadl György vallomása: csak kölcsönöket kapott vissza, Völner Pálnak pedig legfeljebb szeszes italt adott

A végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnöke tagadta, hogy korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pál volt igazságügyi államtitkárral – tudta meg az RTL.hu.

Link másolása

Tagadta az ügyészségnek tett vallomásában Schadl György, a végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnöke, hogy korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pál volt igazságügyi államtitkárral – tudta meg az RTL.hu.

A kihallgatásokon többek között azzal védekezett, hogy azért kapott időnként különböző összegeket a végrehajtóktól, mert korábban kölcsön adott nekik. Völner Pálnak viszont nem adott pénzt, legfeljebb italt ajándékoztak egymásnak. Azt vallotta, hogy egy másik államtitkár felelt a végrehajtói kinevezésekért.

A kihallgatáson Schadl azt mondta, hogy döbbenten olvasta az elé tett állításokat – derül ki az RTL.hu által megismert kihallgatási papírok alapján. A végrehajtói kar elnöke tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Szóbeli vallomásában pedig arról beszélt, hogy Völner Pál volt igazságügyi államtitkár sem vádolható semmivel.

Az ügyészség egyik vádpontja szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke több emberrel is megállapodott arról, hogy Völner Pál segítségével elintézi nekik a végrehajtói kinevezésüket, cserébe pedig a végrehajtói iroda későbbi osztalékának teljes egészét vagy egy részét kérte.

A Főügyészség pedig korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot.

Schadl György a letartóztatása után a kihallgatásán többek között azzal védekezett, hogy az egyik végrehajtóval csak annak kinevezése után találkozott először. Völner Pálról pedig azt mondta, nem tudja, hogy került az ügybe.

Egy másik esetben arról beszélt, hogy a végrehajtói kinevezésekről nem ő döntött. Völnerhez hasonlóan ő is azt mondta, hogy az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkárságra delegálták a kinevezési jogkört, azaz szerinte nem Völner Pál felelt ezért a területért, hanem egy másik államtitkár. Szerinte Völnernek, mint miniszteri biztosnak beleszólása volt az MBVK ügyeibe, de a kinevezéseknél a döntést nem ő hozta meg.

Schadl azt állította, hogy soha nem volt személyes kérése a kinevezésekkel kapcsolatban, nem próbálta befolyásolni, hogy melyek legyenek azok a pályázatok, amelyek biztosan bekerülnek a minisztériumhoz felterjesztett öt közé. Annyit elárult, hogy volt eset, amikor kérték a kinevezésben a közreműködését, de már nem emlékszik mindenre. De volt, hogy

„határozottan elmondtam, hogy a kinevezésbe én nem tudok beleszólni, mert a meghallgatáson nem az elnökség viszi a prímet”.

Arra kérdésre, hogy kapott-e a végrehajtóktól készpénzt, Schadl azt mondta, hogy „ha valakinek én adtam kölcsönt, azt visszakaptam”. Az ügyészség vádirata szerint Schadl György összesen több mint 920 millió forintot vett át különböző személyektől.

Arról, hogy adott-e készpénzt Völner Pálnak, vagy volt-e közöttük valaha pénzügyi tranzakció, Schadl azt állította, hogy nem volt ilyen. Azt állította, hogy csak italt vitt neki, ezzel viszonozva, hogy Völner több alkalommal is házibort ajándékozott neki.

A lehallgatási jegyzőkönyvek szerint aznap Schadl György arra kérte a sofőrjét, hogy vigyen neki egy „hármast”, mert el kell mennie a „szokásos barátunkhoz”. A telefonbeszélgetés során a végrehajtói kar elnöke hozzátette: tegyen mellé „valami viszonylag normális piát” is. Schadl György a vallomásában azt mondta, hogy az átadott italok csak szokásos hétköznapi mértékű figyelmességek voltak – írja az RTL.hu.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Fényes nappal vertek meg úgy egy férfit a Kosztolányi Dezső téren, hogy újra kellett éleszteni
Az áldozat az ütések miatt elborult a padon, majd a kapucnija fennakadt annak a háttámláján. A rendőrök és a mentők élesztették újra.

Link másolása

Vasárnap 14 óra után riasztották a rendőröket, mert a XI. kerületben, a Kosztolányi Dezső téren két férfi bántalmazott egy harmadikat.

A helyszínre kiérkező rendőrök megtalálták a három férfit.

Az egyikük a bántalmazás miatt elborult egy padon. A sértett a kapucnijánál fogva fennakadt a pad háttámláján és már nem lélegzett. Ezért azonnal megkezdték az újraélesztését, amit átadtak a kiérkező mentősöknek.

A sikeres újraélesztést követően a férfit kórházba vitték, míg a másik két férfit elfogták és előállították a kerületi rendőrkapitányságra. Elszámoltatásuk jelenleg is folyamatban van - írja a Police.hu.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja a történteket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
Hármas tragédia: egy testvérpár kizuhant egy emeletes házból, és egy gyerek is meghalt ugyanott Pozsonyban
Előbb a férfi esett ki, majd a nő. Miután mindketten meghaltak, csak utána kezdték átkutatni a házat, így találtak rá a halott gyerekre. Sok a kérdés az üggyel kapcsolatban.

Link másolása

Vasárnap délelőtt 10 órakor Pozsony Ligetfalu nevű részén egy hételemeletes lakóház előtti betonparkolóra zuhant egy férfi, aki a kórházba szállítás után meghalt - írja a Paraméter.

Még aznap délután ugyanebből a társasházból kizuhant egy nő, akinek szúrt sebei voltak. Ő a helyszínen meghalt.

A rendőröknek ezután drón segítségével megállapították, melyik lakásból esett ki a nő.

Itt megtaláltak a 10 éves kifiát, akinek szintén szúrt sebei voltak

a Joj TV szerint.

Az is kiderült, hogy a korábban kizuhant férfi a nő testvére volt.

Az ügyet a pozsonyi rendőrség vizsgálja. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a férfi délelőtti kizuhanása után miért nem kutatták át a házat, még mielőtt a nő meghalt volna.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
„A fiam úgy megégett, hogy csak az igazolványáról lehetett azonosítani” – mondta az M1-es tömegbalesetben elhunyt férfi édesapja
N. Ádám kétéves kisfiával és feleségével utazott, ők túlélték a szerencsétlenséget. Összesen négy gyermeke volt.

Link másolása

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az M1-es autópályán történt tömegszerencsétlenségnek egy halálos áldozata volt: egy 44 éves, négygyermekes családapa.

"A baleset idején három kisunokánk velünk volt otthon, a fiammal és a párjával csak a legkisebb, kétéves gyermekük utazott. A felesége elmondása szerint az ütközés után ő csak arra koncentrált, hogy a fiukat kimentse, az ajtót ki kellett rúgnia, közben a kabátja is megégett. Vélhetően a nagy füsttől és a portól a fiamat nem is látta a kavarodásban. Így ő is csak késő este értesült a haláláról a kórházban, ahova beszállították őket. Abban a hitben volt, és abban bízott, hogy Ádámot egy másik intézménybe vihették, és jó ideig a rendőrök sem tudtak róla mit mondani"

- mondta a Blikknek az elhunyt N. Ádám édesapja.

Az özvegyét és a begipszelt lábú kisfiút pár nap után kiengedték a kórházból.

"A fiam úgy megégett, hogy csak az igazolványáról lehetett azonosítani. Nem lehetett felismerni Ádámot, az arca is összeégett. Ugyan a menyem zúzódásos sérülésekkel megúszta, de lelkileg - érthető módon - ő is nagyon rosszul van. Nekünk kell most a családot összetartani ebben a nehéz helyzetben. Ez a legfőbb feladatunk. Pótolhatatlan ember volt a fiam, de próbálunk mindent megtenni, hogy a gyerekek minél kevésbé érezzék a hiányát"

– folytatta a nyugdíjas férfi.

N. Ádám és a thaiföldi származású felesége régóta ismerték egymást. Legnagyobb nyolc-, a legkisebb kétéves.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Madeleine McCann-ügy: arcfelismerő szoftverrel vizsgálták a lengyel nő és az eltűnt kislány fotóit
Ez alapján szinte biztos, hogy Julia Wendellnek semmi köze a 15 éve Portugáliában eltűnt kislányhoz.

Link másolása

Arcfelismerő szoftver segítségével próbálta kideríteni egy svájci cég, hogy a nemrég felbukkant Julia Wendell valóban a 15 éve eltűnt Madeleine McCann lehet-e, írja a Daily Star. Az Ava-X mindkét lány arcát alaposan tanulmányozta a fotókon, ezután jutott arra a következtetésre, hogy az állítás nagy bizonyossággal nem igaz.

„Gyakorlatilag kizárható, hogy a fiatal lengyel legyen az eltűnt Maddie”

– közölte Christian Fehrlin.

Az Ava-X vezetője elmondta, hogy a szoftver talált egyezést, amikor Julia Wendell gyerekkori és felnőttkori képeit vizsgálta, ellenben nem jelzett, amikor Madeleine McCann gyerekkori felvételeit vetették össze a lengyel lány felnőttkori fotóival. Fehrlin szerint ez azt jelenti, hogy 90 százalékos biztonsággal kijelenthető: Julia és Maddie két külön ember.

Az elsősorban bűnözők azonosítására és eltűnt személyek felkutatására használt svájci arcfelismerő programhoz hasonló eredményre jutott a DNS-vizsgálat is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: