KÉK HÍREK
A Rovatból

Saját fizetését nyirbálja meg először Libéria aranylabdás elnöke

Negyedével csökkenti saját fizetését George Weah, Libéria újonnan megválasztott elnöke.

Link másolása

Az 1995-ben Aranylabda-győztes futballista, aki pályafutása legszebb éveit a Paris-St.Germainben, illetve az AC Milanban töltötte, az ország lakosságához intézett üzenetében jelentette be szándékát.

„Az ország gazdaságával, amit kormányom örökölt, nagyon sok a tennivaló, ezért fontos döntéseket kell hozni – mondta George Weah, aki „megtörtnek” nevezte hazáját – Pénzünk szabadesésben zuhan, egyre nő az infláció, a munkanélküliség példa nélküli módon magas, devizatartalékaink pedig történelmi mélyponton vannak”

Weah, akit egy héttel ezelőtt iktattak be a nyugat-afrikai ország fővárosának, Monroviának egyik stadionjában több ezer lelkes híve előtt, az országban elharapózott korrupció letörését ígérte. Egyelőre azonban nemigen tudta megmutatni, hogy miként lát neki ennek a nehéz feladatnak. Vélhetően azért jelentette be saját illetményének csökkentését, illetve annak 25%-ának a libériai fejlesztési alapnak való átutalását, mert az előző kormányzat magas rangú tisztviselői rendszeresen igen magas fizetéseket és juttatásokat szavaztak meg maguknak.

weah aranylabda

 Weah Afrika első és eddigi egyetlen Aranylabdása  - fotó: Facebook

Libériában 1989 és 2003 között polgárháborúk pusztítottak, több százezer ember esett áldozatul a vérontásoknak. Az újjáépítés elmúlt másfél évtizedét az ország fő exporttermékeinek, a vasércnek és a guminak alacsony világpiaci ára, valamint a 2014-2016 között tomboló Ebola-járvány is sújtotta.

Afrika legrégibb köztársaságát az Egyesült Államokban felszabadított és hazatért rabszolgák alapították 1847-ben. Ma is érvényben van az alkotmánynak az a passzusa, mely szerint csakis „színesbőrűek” lehetnek libériai állampolgárok és csak ők rendelkezhetnek az országban saját tulajdonnal.Weah ezeket a rendelkezéseket „szükségtelennek, rasszistának és alkalmatlannak” nevezte és megígérte: a jövőben munkálkodni fog azért, hogy bárki folyamodhasson állampolgárságért és külföldieknek is lehessen tulajdonuk Libériában.

Weah elődét, a Nobel-békedíjas Ellen Johnson Sirleafet, az első afrikai női államfőt, aki nem indulhatott újraválasztásáért, bár elismerték a békéért tett erőfeszítéseit, gyakran bírálták a korrupció elszabadulása, valamint saját köreinek pazarlása miatt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Tragédia a szalagavatón: a fellépése után meghalt a kiskunhalasi középiskola egyik tanára
A mentők hosszasan küzdöttek az oktató életéért, de már nem tudták megmenteni. Az iskola saját halottjának tekinti.

Link másolása

Rosszul lett egy oktató a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium pénteki szalagavató ünnepségén. A kiérkező mentők hosszú időn keresztül próbálták stabilizálni az állapotát, de nem tudták megmenteni az életét - írja a baon.hu.

Az intézmény közleményében azt írta, hogy

az oktató a fellépését követően lett rosszul.

„Az Iskola a nagy tisztelettel övezett Tanárát saját halottjának tekinti” - tették hozzá.

A baon.hu úgy tudja, hogy a rendezvények helyet adó Dékáni Árpád Technikum sportcsarnokához egy másik mentőt is hívtak, mert egy diák is rosszul lett. Őt a kiérkező mentők a helyszíni ellátást követően a kiskunhalasi kórház sürgősségi osztályára szállították.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
Elvittek a kórházból egy ismert orvost a rendőrök Salgótarjánban az asszisztensével együtt
Az a gyanú ellenük, hogy hálapénzt fogadtak el. A rendőrség megerősítette a történteket.
SZMO, fotó: Police.hu - szmo.hu
2023. december 08.


Link másolása

Egy ismert orvost és asszisztensét vitték el a rendőrök hálapénz elfogadása miatt a salgótarjáni kórházból, írta meg a nool.hu.

A történteket a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette:

"A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályán folyamatban lévő büntetőeljárásban munkatársaink vesztegetés elfogadása miatt december 7-én állítottak elő egy orvost az egyik Nógrád vármegyei kórházból."

A rendőrség a nyomozás érdekeire való tekintettel más információt egyelőre nem hoz nyilvánosságra.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Rémálom a sípályán: nyolc métert zuhant az anya és fia, amikor kizuhantak a sífelvonóból Ausztriában
Az anya súlyos hát- és medencesérüléseket szenvedett. A fiú és a férj is megsérült, de róluk a rendőrség nem adott bővebb tájékoztatást.

Link másolása

A sífelvonó, amelyben a család ült, hirtelen meglazult, és hátracsúszott, majd összeütközött a következő üléssel. A baleset Schwendauban történt: egy 38 éves nő és 11 éves fia a körülbelül nyolcméteres mélységbe zuhantak.

A Blikk összefoglalója szerint a négyüléses székben az anya és a fiú mellett a családfő is ott volt, amikor eddig ismeretlen okból a baleset bekövetkezett.

Az anya súlyos hát- és medencesérüléseket szenvedett. A fiú és a férj is megsérült, de róluk a rendőrség nem adott bővebb tájékoztatást.

A családot mentőhelikopterrel szállították az innsbrucki kórházba.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
128 késszúrással ölte meg 19 éves feleségét – akár életfogytiglant is kaphat
Első fokon októberben a férj 14 év börtönt kapott, de ezt az ügyészség kevesellte, ezért fellebbeztek.

Link másolása

Élete végéig börtönbe kerülhet az a 22 éves férfi, aki két éve 128 késszúrással végzett 19 éves feleségével Jászladányban. A házaspár tagjai aznap hangosan veszekedtek, ez fajult el a vád szerint. A gyilkosság után a férfi elrejtette felesége holttestét a lakásban, később a rokonai ott találtak rá - hangzott el az RTL híradójában. A párnak két kisgyereke van. Első fokon októberben a férj 14 év börtönt kapott, de ezt az ügyészség kevesellte, ezért fellebbeztek.


Link másolása
KÖVESS MINKET: