News here
hirdetés

KÉK HÍREK

Kátyúmentesítés, ingyen mesekönyv óvodásoknak – erre költi kampánypénzét a Kétfarkú Kutya Párt

Pályázaton osztanak ki több mint 100 millió forintot: a fő szempont, hogy amire pénzt adnak, legyen vicces, vagy hasznos, vagy szép.

Link másolása

hirdetés

A 2010 után elfogadott választási törvény egyik újdonsága, hogy az országos listát állító pártoknak jelentős állami támogatás jár. Ennek összege attól függ, hány egyéni jelöltnek gyűjtöttek elegendő ajánlást, de minimum 149 millió forint. Ha pedig valakinek mind a 106 egyéni körzetben van jelöltje, az összeg 597 millió forint is lehet.

A Kétfarkú Kutya Pártnak – akik most indulnak először parlamenti választáson – végül 39 jelöltet sikerült állítania, így ők is 149 millió forintra jogosultak. Ezt a pénzt azonban úgy költik el, ahogy egy másik párt sem: a szó szoros értelmében vett kampányra (plakátok, matricák stb.) csak a lehető legkevesebbet fordítják.

Az összeg nagy részét visszaadják az embereknek, méghozzá pályázatos formában: létrehozták a Rózsa Sándor I. Népi Kampánypénz Tékozló Alapot (rövidítve RÓSÁNÉKATÉKA-t), ahová tavaly ősszel bárki benyújthatta ötleteit.

"A pénzt olyan projektek megvalósítására szeretnénk fordítani, amelyek minél több ember számára használhatóak, hasznosak, viccesek, egy-egy helyen hiánypótlók vagy/és jobb lesz tőlük a környék" – fogalmaztak a szeptemberben közzétett kiírásban.

Az aláírásgyűjtés lezárása után, március elején aztán el is kezdték kihirdetni, milyen kezdeményezések pályáztak sikeresen a támogatásra. Erről folyamatosan teszik közzé a posztokat Facebookon, honlapjukon pedig térképen is követni lehet, hol mi valósul meg.

hirdetés

Néhány példa a teljesség igénye nélkül: küldtek egy csomó könyvet Walesbe, hogy ott a helyi magyar közösség könyvtárat alapíthasson.

MKKP Anglia

A Walesi Magyar Könyvtár ezennel megnyílt :) Tékozlás a köbön

Országszerte ingyenesen eljuttattak egy mesekönyvet óvodákba. 4 és félmillió forint értékben búvárfelszerelést vásároltak egy Siklós környékén működő önkéntes speciális mentőcsapatnak. Gyermekotthonban élő fiatalok jógaoktatására is jutott a pénzből, ahogy arra is, hogy a Partiscum Mobil Planetárium minél több iskolába eljusson.

Létrehoztak egy bejelentő oldalt, ahol bárki rögzítheti, ha az utcájában kátyú van, egy önkéntes pályázó pedig ezután az elnyert eszközök segítségével kijavítja.

Szombathelyen ingyenes éjszakai buszjáratot indítottak, egy kis baranyai faluban pedig demonstratív célú szemétszobor-építő versenyt tartottak, mivel itt minden egyes lakosra közel 3 tonna hulladék jut. Nagykovácsiban játszótér épült, a KAPSZLI Egyesület pedig ingyenes pszichológiai estet szervezhetett.

A továbbiakat az erre a célra szolgáló Facebook-oldalon lehet követni.

Az MKKP egyébként azt tervezi, hogy ha jogosultak lesznek rendszeres állami támogatásra (ehhez az kell, hogy legalább 1 százalékot érjenek el április 8-án), azt a pénzt is hasonló módon költik majd el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
Leharapta egy nő kezét a kiszökött kutya
A kutya a véletlenül nyitvahagyott kapun szökött ki, a nő életéért küzdeni kellett a kiérkező mentőknek.

Link másolása

hirdetés

Tázláron szombat reggel egy nő éppen a falu központjába tartott biciklivel, amikor a kutya rárontott és lerántotta a földre. Az asszony a kezével próbálta védeni magát, a kutya azonban úgy összemarta, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett.

A delalfoldinfo.hu úgy tudja, hogy a kutyát nem szokták kiengedni az utcára, a véletlenül nyitva maradt kapun szökhetett ki, ami után a nőnek támadott. A helyszínre kiérkezett mentősök küzdöttek a nő életéért, aki súlyos, komplex felső végtagi sérüléseket szenvedett. Az állapotát azóta stabilizálták és jelenleg a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban ápolják, sérülése maradandó.

A kutyát időközben a helyi ebrendészeti telepre szállították, ahol két hetes megfigyelés alatt tartják. A rendőrség büntetőeljárást indított az ügyben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK
Megerőszakoltak az orosz rendőrök egy háborúellenes tüntetőt egy orosz lap szerint
Lakótársát is megverték, megmutatták neki a férfi megerőszakolásáról szóló felvételt, majd megfenyegették, hogy őt is megerőszakolják.
Címkép: svtv_news/Twitter - szmo.hu
2022. szeptember 27.


Link másolása

hirdetés

Megvertek és megerőszakoltak az orosz rendőrök egy költő-aktivistát Moszkvában - számolt be róla a Novaja Gazeta című orosz lap.

Artem Kamardin több aktivista társával együtt egy a Majakovszkij-szobornál tartott felolvasást, mely során Kijevet éltette és Putyin Oroszországát szidta.

„Éljen a Kijevi Rusz, Novorosszija leszophat” - mondta többek között.

A Novaja Gazeta szerint hétfőn rendőrök törtek rá a fiatal férfire és lakótársaira az otthonukban. Azt írják,

Kamardint durván megverték és egy súlyzót helyeztek a végbelébe, majd arra kényszerítették, hogy videóban kérjen bocsánatot azért, amiket mondott a felolvasáson.

A férfi egyik lakótársát, Alexandra Popovát szintén megverték, szuperragasztóval kenték be az arcát, megpróbálták beragasztani a száját és a haját is kitépték.

hirdetés
A nő azt is elmondta, hogy megmutatták neki a Kamardin megerőszakolásáról készült felvételt, majd megfenyegették, hogy őt is meg fogják erőszakolni. Arról is beszámolt, hogy a házkutatás után 600 dollár készpénz eltűnt a lakásukból.

Az ügyvéd - akit nem engedtek be a rendőrök a lakásba - azt mondta a lapnak, hogy Kamardint és Popovát megbilincselve vitték el, harmadik lakótársukat, Alexander Menyukov - aki szintén aktivista - keze szabadon volt. Mindhármukat őrizetbe vették, de Popovát és Menyukovot azóta már elengedték, csak Kamardin maradt őrizetben. Az nem derült ki, hogy milyen büntetőeljárásra hivatkozva mentek ki a rendőrök az aktivisták lakásához.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
A mentősök és a szurkolók is nagyot küzdöttek tegnap a magyar-olasz meccs alatt
Közösen sikerült megmenteniük egy tömegben rosszul lett férfi életét.

Link másolása

hirdetés

Hétfő este nem csak a Puskás Aréna gyepén zajlott hatalmas harc a magyar és az olasz nemzeti tizenegy között, de a stadion előtt is komoly küzdelmet folytattak szurkolók és mentősök.

Az Országos Mentőszolgálat beszámolója szerint éppen sorban állt tegnapi magyar-olasz focimérkőzés előtt az az 50 év körüli szurkoló, aki minden előzetes panasz nélkül esett össze a Puskás Ferenc Stadion bejáratában. Több szemtanú is azonnal a férfi segítségére sietett, mentőt hívtak és megvizsgálták a beteget, aki már nem lélegzett.

A telefonos utasítások szerint rögtön megkezdték az újraélesztést, amit a helyszínt biztosító mentőegység munkatársai pillanatokon belül emelt szinten folytattak.

Az időben megkezdett mellkasi nyomások végül rövid időn belül sikerre vezettek és a szurkolót stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. A szurkolók hathatós segítsége nélkül azonban a férfinak jóval kevesebb esélye lett volna a túlélésre.

A kórházba került szurkoló végül arról maradt le, hogy a végig határozottabban játszó olaszok 2-0-ra verték Marco Rossi magyar csapatát, amely végül csoportmásodikként végzett a Nemzetek Ligája "halálcsoportjában", megelőzve az angolokat és a németeket. A meccsen érzelmes jelenetek közepette 86 mérkőzés után elbúcsúzott a válogatottságtól Szalai Ádám is.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
11 éves gyerek lépett a vonat elé Gyürén, életveszélyesen megsérült
A Tények szerint a kislány a sínek melletti kukoricásban várta a vonatot, majd szándékosan a sínekre ment.

Link másolása

hirdetés

Egy 11 éves gyereket gázolt el a vonat vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyürén. A Tények beszámolója szerint

a kislány a sínek melletti kukoricásban várta a vonatot, majd szándékosan a sínekre lépett. A mozdonyvezető már nem tudta megállítani a szerelvényt, amely elütötte a kislányt. A gyerek életveszélyesen megsérült, mentőhelikopterrel vitték kórházba, ahol több életmentő műtéten esett át.

A MÁV szóvivője a tényeknek elmondta, hogy a baleset a nyílt vonalon történt, a mozdonyvezető pedig mindent az utasításoknak megfelelően tett, nagyon megviselték a történtek.

A Tények szerint a kislányt a nagyszülei nevelik, a szomszédok is szerették őt. Nem értik, hogy történhetett a tragédia, nem tudni, hogy a gyerek miért lépett – vélhetően – szándékosan a vonat elé. A rendőrség szabálysértési eljárást indított.

A Tények riportja:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: