News here
hirdetés

KÉK HÍREK

Index: kamu feladatsor terjed a magyar érettségiről a neten


Link másolása

hirdetés

Az 1989-es érettségi botrány adta az alapötletet a Török Ferenc rendezte, Moszkva tér című filmhez, amely Petya, Kigler, Zsófi és a többiek történetén keresztül idézte fel az akkori eseményeket - írja a Tantrend.hu. Arról, hogy valami nem stimmel az érettségivel, már május 22-én, hétfőn értesülhetett az ország. Bár az állami hírügynökség azt írta, hogy hétfőn mindenhol rendben megkezdődtek a közös érettségi-felvételi írásbeli vizsgák, a művelődési tárca jelezte, hogy a hét végi telefonügyeletre több bejelentés érkezett, de egyik sem volt konkrét, a tételek előzetes ismeretére vonatkozó jelzés.

A hírek szerint minden középiskolában ismerték a tételeket, amelyekhez állítólag pénzért lehetett hozzájutni. Május 24-én aztán robbant a bomba, az Országos Pedagógiai Intézet főigazgatójának bejelentése nyomán rendőrségi vizsgálat indult a matematika-tételek ügyében. A BRFK vizsgálatának megállapítása szerint „a fehér boríték anyagának vékonysága következtében a tételsort tartalmazó, nyomdai úton sokszorosított feladatlap a boríték felbontása nélkül is olvasható. Ily módon lehetővé vált, hogy illetéktelen személyek is megismerjék a tételeket.” Az érettségit végül érvénytelenítették, de nem kellett újraírni, sokak megkönnyebbülésére a bizonyítványokba az év végi matematikajegy került. A botránynak ezzel még nem volt vége, hiszen fizikából és kémiából (ezeket a matematikával egy napon tartották) új tételsort állítottak össze, mert azok is kiszivárogtak.

1998-ban a Rádió 1 nem sokkal a matematika érettségi tételek kihirdetése után beolvasta a feladatok megoldókulcsait. Az információáramlás abban az időben más volt, mint manapság (képzeljük el, ha ugyanez mondjuk a legnépszerűbb közösségi oldalon történik), a Művelődési és Közoktatási Minisztérium tájékoztatása szerint az iskoláktól nem érkezett bejelentés arról, hogy az érettségizők közül bárki hallhatta volna a rádió adását.

A kereskedelmi rádió akkori ügyvezető igazgatója szerint rengeteg kérés érkezett hozzájuk, hogy a tételek megoldásait az írásbeli vége előtt tegyék publikussá, ők pedig csak a maturálókért aggódó szülőket és barátokat próbálták megnyugtatni azzal, hogy a vizsgáról kijövő diákokat a szülők, illetve ismerősök tájékoztathatták a helyes megoldásokról. A tárca az Országos Rádió és Televízió Testülethez fordult az ügyben, ám az ORTT kijelentette, hogy a hatályos törvény nem ad felhatalmazást arra, hogy híradásokat elbíráljanak. A matematika érettségit végül most sem kellett újraírniuk a diákoknak.

2000-ben azzal szembesültek a tanulók, hogy az általuk tavalyról már jól ismert nyelvi teszteket kell idén is megírniuk olasz nyelvből. A fordítási feladatot rejtő boríték kinyitásakor persze kiderült, hogy kapitális hiba történt - írja a Tantrend.hu.

A tárca vizsgálta a tévedés okát, míg végül az oktatási miniszter úgy döntött, hogy nem kell újra megírniuk a tesztet a diákoknak, mondván, a fordítandó szöveg nem egyezett meg az előző évivel. A hírek szerint nem szándékosság történt, valószínűleg figyelmetlenségből került az 1999-sel azonos tesztsor a lepecsételt borítékba. Az OKSZI akkori igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy hiába az azonosság, különösebb előnyhöz senki nem jutott, ahogy hátrányt sem szenvedtek a tanulók: legkésőbb a fordításnál úgyis kiderül, ha valakinek gyengébb a nyelvtudása.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
A város egyik kedvenc kozmetikusa halt meg ablakpucolás közben Siófokon
Reflexből egy kiejtett tárgy után nyúlt, ekkor történt a tragédia.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, tragédia történt Siófokon vasárnap: egy középkorú nő ablakpucolás közben lezuhant és életét vesztette.

A Blikk kiderítette, hogy Viktória nagyon népszerű volt a siófokiak körében, hisz kozmetikusként sok embert ismert. Akik beszéltek róla, nemcsak munkáját dicsérték, de kedves, barátságos természetét is.

A lap információi szerint a végzetes baleset a város Fokihegy nevű részén történt, ahol Viktória kilenc méteres magasságból zuhant a mélybe. A szomszédos lépcsőházban lakó nyugdíjas asszony így nyilatkozott a balesetről:

„Negyed 12 múlt, amikor egy hatalmas csattanásra lettem figyelmes ebéd után. Amikor kinéztem a konyhaablakon, láttam, hogy a hölgy arccal lefelé, hason feküdt a betonon és nem mozdult. Először még kettőt jajgatott, aztán elhallgatott.

Sosem felejtem el azt a pillanatot, a torkomban dobogott a szívem. Azonnal hívtam a 112-es segélyhívót és elkezdtem kiabálni a szomszédoknak.”

hirdetés

Mások is úgy tudják, hogy a nő az esés után még magánál volt, sőt kommunikálni is tudott a kiérkező mentőkkel és rendőrökkel, utána azonban elvesztette az eszméletét.

„Sokkot kaptam, amikor először megláttam a földön, egy aknafedélen fekve. Borzasztóan megviselt, egész nap nem tudtam, mit csináljak, mihez kezdjek. Mindenkit nagyon megdöbbentett és megviselt, hiszen csupán ablakot tisztított, nem szándékosan ugrott ki. Tiszta szívemből sajnálom őt” – mondta el a szomszédasszony.

A 46 éves nőt tinédzser korú gyerekei gyászolják. Zsófia és Kristóf a közösségi médiában is közzétettek egy megemlékezést. Ebben azt írják:

„Fájdalommal tudatjuk, hogy Édesanyánk a mai napon az angyalok közé távozott.”

Az elhunyt asszony szüleit is sokkolta lányuk halála. Úgy tudják:

lányuk az ablakpucolás közben valamit kiejtett a kezéből, reflexből próbált a tárgy után nyúlni, ezért vesztette el az egyensúlyát és kizuhant.

A rendőrség közigazgatási rendtartás keretében vizsgálja tovább a haláleset körülményeit.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK
Leharapta egy nő kezét a kiszökött kutya
A kutya a véletlenül nyitvahagyott kapun szökött ki, a nő életéért küzdeni kellett a kiérkező mentőknek.

Link másolása

hirdetés

Tázláron szombat reggel egy nő éppen a falu központjába tartott biciklivel, amikor a kutya rárontott és lerántotta a földre. Az asszony a kezével próbálta védeni magát, a kutya azonban úgy összemarta, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett.

A delalfoldinfo.hu úgy tudja, hogy a kutyát nem szokták kiengedni az utcára, a véletlenül nyitva maradt kapun szökhetett ki, ami után a nőnek támadott. A helyszínre kiérkezett mentősök küzdöttek a nő életéért, aki súlyos, komplex felső végtagi sérüléseket szenvedett. Az állapotát azóta stabilizálták és jelenleg a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban ápolják, sérülése maradandó.

A kutyát időközben a helyi ebrendészeti telepre szállították, ahol két hetes megfigyelés alatt tartják. A rendőrség büntetőeljárást indított az ügyben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Megerőszakoltak az orosz rendőrök egy háborúellenes tüntetőt egy orosz lap szerint
Lakótársát is megverték, megmutatták neki a férfi megerőszakolásáról szóló felvételt, majd megfenyegették, hogy őt is megerőszakolják.
Címkép: svtv_news/Twitter - szmo.hu
2022. szeptember 27.


Link másolása

hirdetés

Megvertek és megerőszakoltak az orosz rendőrök egy költő-aktivistát Moszkvában - számolt be róla a Novaja Gazeta című orosz lap.

Artem Kamardin több aktivista társával együtt egy a Majakovszkij-szobornál tartott felolvasást, mely során Kijevet éltette és Putyin Oroszországát szidta.

„Éljen a Kijevi Rusz, Novorosszija leszophat” - mondta többek között.

A Novaja Gazeta szerint hétfőn rendőrök törtek rá a fiatal férfire és lakótársaira az otthonukban. Azt írják,

Kamardint durván megverték és egy súlyzót helyeztek a végbelébe, majd arra kényszerítették, hogy videóban kérjen bocsánatot azért, amiket mondott a felolvasáson.

A férfi egyik lakótársát, Alexandra Popovát szintén megverték, szuperragasztóval kenték be az arcát, megpróbálták beragasztani a száját és a haját is kitépték.

hirdetés
A nő azt is elmondta, hogy megmutatták neki a Kamardin megerőszakolásáról készült felvételt, majd megfenyegették, hogy őt is meg fogják erőszakolni. Arról is beszámolt, hogy a házkutatás után 600 dollár készpénz eltűnt a lakásukból.

Az ügyvéd - akit nem engedtek be a rendőrök a lakásba - azt mondta a lapnak, hogy Kamardint és Popovát megbilincselve vitték el, harmadik lakótársukat, Alexander Menyukov - aki szintén aktivista - keze szabadon volt. Mindhármukat őrizetbe vették, de Popovát és Menyukovot azóta már elengedték, csak Kamardin maradt őrizetben. Az nem derült ki, hogy milyen büntetőeljárásra hivatkozva mentek ki a rendőrök az aktivisták lakásához.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
A mentősök és a szurkolók is nagyot küzdöttek tegnap a magyar-olasz meccs alatt
Közösen sikerült megmenteniük egy tömegben rosszul lett férfi életét.

Link másolása

hirdetés

Hétfő este nem csak a Puskás Aréna gyepén zajlott hatalmas harc a magyar és az olasz nemzeti tizenegy között, de a stadion előtt is komoly küzdelmet folytattak szurkolók és mentősök.

Az Országos Mentőszolgálat beszámolója szerint éppen sorban állt tegnapi magyar-olasz focimérkőzés előtt az az 50 év körüli szurkoló, aki minden előzetes panasz nélkül esett össze a Puskás Ferenc Stadion bejáratában. Több szemtanú is azonnal a férfi segítségére sietett, mentőt hívtak és megvizsgálták a beteget, aki már nem lélegzett.

A telefonos utasítások szerint rögtön megkezdték az újraélesztést, amit a helyszínt biztosító mentőegység munkatársai pillanatokon belül emelt szinten folytattak.

Az időben megkezdett mellkasi nyomások végül rövid időn belül sikerre vezettek és a szurkolót stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. A szurkolók hathatós segítsége nélkül azonban a férfinak jóval kevesebb esélye lett volna a túlélésre.

A kórházba került szurkoló végül arról maradt le, hogy a végig határozottabban játszó olaszok 2-0-ra verték Marco Rossi magyar csapatát, amely végül csoportmásodikként végzett a Nemzetek Ligája "halálcsoportjában", megelőzve az angolokat és a németeket. A meccsen érzelmes jelenetek közepette 86 mérkőzés után elbúcsúzott a válogatottságtól Szalai Ádám is.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: