KÉK HÍREK
A Rovatból

Egy medvebőr miatt indult eljárás a Schadl-ügy egyik vádlottja ellen

Az ügy vádiratából azonban több fontos eset kimaradt.

Link másolása

Természetkárosítás bűntette miatt indult eljárás a Schadl-ügy egyik vádlottja ellen, akinél a házkutatáson egy barna medve preparált bőrét találták – tudta meg az RTL.hu.

Mivel nem tudta igazolni, hogy van engedélye a trófea jogszerű tartására, így azonnal intézkedett az ügyészség.

Ugyanakkor a Schadl György páncélszekrényében talált kompromittáló felvételek ügyében nem indult eljárás, és az sem került be a vádiratba, hogy Schadl György megpróbált elmozdítani a pozíciójából egy bírót.

„Vicc ez az egész” – mondta a portálnak a Schadl-ügy egyik alacsonyabb rendű vádlottja. Elárulta azt is, hogy neki nemcsak a fő vádpontok miatt kell majd bíróságra járnia, hanem egy medvebőr miatt is. A fő perben neki felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést ajánlott az ügyészség. Ugyanakkor a nála tartott

házkutatáson egy preparált medvebőrt találtak nála. Ez pedig a jogszabályok szerint csak megfelelő igazolással tartható. Mivel ezt a helyszínen nem tudta megmutatni, ezért az ügyészség lefoglalta a medvebőrt és nyomozást indított természetkárosítás bűntette miatt.

Az RTL.hu információi szerint az ügy még mindig folyamatban van. Ezt az ügyet az ügyészség leválasztotta a Schadl-ügyről, és áthelyezte a Készenléti Rendőrséghez. Várhatóan tárgyalást is tartanak majd róla. A férfi szerint pénzbüntetést kezdeményeztek számára (ami néhány százezer forint lehet tudommása szerint), de ezt ő nem akarja elfogadni, mert úgy véli, hogy tudja igazolni a trófea eredetét.

A Schadl György-féle ügyben viszont több fontos dolog nem került bele a vádiratba, és a kiszivárgott nyomozati anyagok alapján, némelyikben külön eljárás sem indult

- írja a portál.

A 444.hu korábban azt írta, felmerült a gyanúja, hogy Schadl György ki akart rúgatni egy bírót, mert az nem úgy döntött az egyik fegyelmi eljárás során, ahogyan azt a végrehajtói kar elnöke szerette volna. Mikor Schadl találkozott a Fővárosi Törvényszék elnökével, ő közölte, hogy a bírót nem lehet kirúgni, de diszkomfortossá lehet tenni az életét, és a csoportvezetői megbízását is vissza lehet vonni.

A vádiratban nem foglalkoznak a házkutatás során talált kompromittáló felvételekkel sem. Ezeket meg is semmisítették, mivel az ügyészség szerint nem volt bűncselekmény.

Arról sem írtak, hogy több embernek – például Rogán Antal miniszter akkori kabinetfőnökének – is segíthették a jogi vizsgáját. Bár a Blikk úgy tudja, elképzelhető, hogy ebben indult külön nyomozás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
„Soha nem ajánlottam neki Gyurin keresztül pénzt” – vallotta a bíróságon Gazdi, a Schadl-Völner-ügy kulcsfigurája
Egy magániskola, Ukrajna és állítólagos csecsen emberrablók is felmerülnek az ügyben. Gazdi ugyanakkor minden vádat tagadott.

Link másolása

Korábbi cikkünkben is írtunk már "Gazdiról", azaz R. Róbertről, akinek kulcsszerepe van a Völner Pál egykori igazságügyi államtitkár és Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar egykori elnöke elleni perben. Eredetileg őt figyelték meg a nyomozók, és rajta keresztül jutottak el Schadlhoz.

Gazdi állítása szerint legalább 18 éve ismeri Schadl Györgyöt. A bíróságra a börtönből megbilincselve érkezett férfi (aki ezúttal már nem vállalta az arcát) azt mondta: letartóztatása előtt tolmácsolásból élt, abból havonta 3-400 ezer forint bevétele volt, ezen kívül saját cége és néhány más céges érdekeltsége volt. A bíróságon minden ellene felhozott vádat tagadott.

A Telex szerint Schadl egyszer felhívta R.-t, hogy segítsen elkenni egy harmadik személy sok százmilliós áfacsalását, és a végrehajtói kar volt elnöke szerint ez a személy fizetett volna azért, hogy ne legyen belőle gyanúsított vagy vádlott: „egy százast rögtön letétbe tudunk rakatni”.

Ugyanakkor volt, hogy pont fordítva: R. kezdeményezett több olyan ügyet, amiben Schadl és a volt fideszes igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár Völner Pál megpróbáltak közbenjárni.

A vádirat szerint R.-t 2020 augusztusában kereste meg a szintén vádlott S. Etelka, aki egyrészt egy magániskolák üzemeltetésével foglalkozó alapítvány kuratóriumi elnöke, másrészt egy felnőttképzéseket szervező cég tulajdonosa volt. S. nagyon sokat keresett ezzel, ami R.-nek is feltűnt. S. Etelka eredetileg azért fordult R.-hez, mert a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elutasította magániskolájuk nyilvántartásba vételét. R. megígérte, hogy kapcsolataival elintézi a nyilvántartásba vételt, amiért 8 millió forintot kért és kapott S. Etelkától, ezt a pénzt egy az egyben megtartotta. Menet közben még több tízmillió forintot kihúzott a nőből – írja a portál.

A vádirat szerint R. egy ponton azt is elhitette S. Etelkával, hogy csecsenek rabolták el Ukrajnában, és csak akkor engedik vissza Magyarországra, ha kifizet nekik 200 ezer dollárt. S. erre is adott pénzt.

R. azt állította, soha nem használta arra az S.-től kapott pénzt, hogy azzal hivatali személyt befolyásoljon. Csak annyit ígért, hogy megkeres embereket azért, hogy „a későbbi működés akadálymentes legyen, de ez egy esetben sem jelentett lefizetést”.

R. arról is beszélt, hogy

filozófiája szerint a vesztegetés nem működőképes eljárás.

Állítása szerint a felvett pénzek nem kenőpénzek voltak, hanem felkért szakértőket és jogászokat, és őket fizette belőle. Szerinte csak kölcsönről volt szó, és ez S. is tudta.

Beszélt arról is, hogy természetes volt, hogy a régóta ismert Schadl Györgyhöz fordult tanácsért, ahogy az is megfordult a fejében, hogy saját iskolát alapít, mert lehetőséget látott az oktatási szegmensben.

Gazdi elmondta:

Völner Pált nem ismeri személyesen, soha nem beszélt vele, de tudta, hogy Schadl és Völner jó kapcsolatban állnak.

Csütörtökön R. Róbert mellett Völner Pál és Schadl György is megjelent a bíróságon.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
Saját otthona előtt fojtogattak egy nőt, a külföldi támadót mégis elengedték a rendőrök, mert indult a repülőgépe
A fiatal nőt traumatizálták a történtek, és nem sok esélyt lát arra, hogy a bántalmazásnak bármilyen következménye lesz.

Link másolása

Egészen elképesztő esetről számolt be az rtl.hu: egy fiatal nőt a lakása előtt támadtak meg, de a helyszínre kiérkező rendőrök elengedték a külföldi férfit, mert hamarosan indult a repülőgépe Brüsszelbe.

Az áldozat elmesélte a honlapnak, hogy végig kellett néznie, amint az erőszakos bántalmazó egyszerűen csak elsétál a tett helyszínéről. A BRFK pedig megerősítette, hogy bántalmazás történt, azonban a korlátozó intézkedés „feltételei nem álltak fent”.

A cikk részletes leírást közöl arról, mi történt pontosan:

A fiatal nő éjjel 3 óra körül szállt le 4-es 6-os villamosról a Jászai Mari téren, majd a Vígszínház mögött tartott hazafelé. Az áldozat már a hazaúton gyanította, hogy valaki követi.

Amikor otthonához ért, a lépcsőházban felkapcsolta a villanyt, majd ezután megragadták hátulról. A támadó lefogta a fiatal lányt, majd percekig fojtogatni kezdte.

A cikknek még nincs vége, lapozz!Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
20 millió forint értékű régészeti leletet talált egy somogyi apa és fia, a rendőrség azonban lecsapott rájuk
Majdnem öt évig jártak hétvégente és néha munkaszüneti napokon is különböző somogyi kistelepüléseken régészeti leletek után kutatva.

Link másolása

Egy édesapa és a fia 2015 óta rendszeresen járt régészeti leletek után kutatni Somogy megyében. Ezek az önkéntes kincsvadászatok olyan jól sikerültek, hogy egy 44 darabból álló, több mint 12 millió forint értékű középkori ezüsttallér-gyűjteményt, egy 6 millió forintot érő 14. századi arany pecsétgyűrűt és számos más, kisebb értékű régészeti leletet, bronzból készült használati tárgyakat, ékszereket és érméket találtak – írta meg a Telex.

A gond azonban az volt, hogy a páros a talált tárgyak egy részét megtartotta, másik részét pedig eladta.

A vonatkozó jogszabályok szerint ezek a kincsek az állam tulajdonát képezik, és kereskedelmi forgalomba nem hozhatók.

Az apa és fia ellen eljárás is indult: a vád szerint a negyvenes éveiben járó férfi és huszonéves fia 2015 óta rendelkeztek fémkereső műszerekkel, de azok használatához szükséges hatósági engedélyük nem volt. Az illegális hobbirégészek öt évig járták hétvégente és olykor munkaszüneti napokon is különböző somogyi kistelepüléseken régészeti leletek után kutatva.

Az apánál ráadásul egy engedély nélkül tartott lőfegyvert is találtak.

A Nagyatádi Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség az apával és fiával szemben végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás, míg társukkal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság egyúttal valamennyi vádlottal szemben szabjon ki pénzbüntetést, továbbá rendeljen el vagyonelkobzást is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Jogerősen tíz évre ítélték Bróker Marcsit, plusz pénzbüntetés és vagyonelkobzás
A nő 14 éven keresztül több mint 760 sértettel kötött betétgyűjtésre szerződéseket, és a piaci kamatoknál jóval magasabb hozamot ígért nekik. Ügyfeleinek néhány millió forinttól több mint egymilliárd forintig terjedő kárt okozott.

Link másolása

Jogerősen tíz év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön a Kun-Mediátor Kft. vezetőjét, aki több mint tíz éven át gyűjtött betétet több száz ügyfelétől, majd a pénz egy részét nem fizette vissza a sértetteknek.

A táblabíróság csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a vádlottat, a szabadságvesztés mellett 5,4 millió forint pénzbüntetést is kiszabott vele szemben, és végleges hatállyal eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól.

A vádlottal és a jelenleg felszámolás alatt álló Kun-Mediátor Kft.-vel szemben külön-külön 2,079 milliárd forint, míg a vádlott két hozzátartójával szemben 16, illetve 15 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el a táblabíróság.

Az elsőfokú ítéletben meghatározott 130 millió forinton túl a vádlottat további öt sértett több mint 90 millió forintnyi kárának megfizetésére is kötelezték.

Az ítélet szerint a karcagi nő az általa képviselt gazdasági társaság vezető tisztségviselőjeként eljárva mintegy 14 éven keresztül több mint 760 sértettel kötött betétgyűjtésre szerződéseket, amelyek alapján a piaci kamatoknál jóval magasabb hozamot ígért nekik. A nőnek e tevékenység folytatására engedélye nem volt, az általa ígért magas hozamok megfizetését lehetővé tevő tényleges gazdasági tevékenységet nem folytatott, az ügyfeleinek ezáltal különböző nagyságú, néhány millió forinttól több mint egymilliárd forintig terjedő kárt okozott.

A befolyt pénzt saját és családja költségeire fordította, illetve - a jó üzletmenet látszatának fenntartásáért - az érintettek egy részének kifizetésére használta fel. "Bróker Marcsi" 2015 tavaszán eltűnt Magyarországról, végül mintegy másfél évvel később a közép-amerikai Belize-ben fogták el.

Gorzó Zita ügyész perbeszédében a vádlottal szemben a büntetési tételkeret felső széléhez, 15 évhez közeli büntetést kiszabását kérte. Az asszony ügyvédje az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta, másodsorban védence felmentését, illetve a kiszabott büntetés enyhítését kérte.

A vádlott, aki bokáján nyomkövetővel jelent meg a táblabíróság előtt, az utolsó szó jogán hangsúlyozta, nem állt szándékában, hogy kárt okozzon ügyfeleinek. A befektetők jelentős részének - csaknem 250 ügyfélnek - nem keletkezett kára, sőt jelentős nyereséget értek el a nekik kifizetett hozamok révén - mondta.

Mezőlaki Erik tanácsvezető bíró az ítélet indoklásánál kifejtette, az időmúlásra, a vádlott idős korára, több mint 6 milliárd forintnyi kár megtérülésére tekintettel a táblabíróság nem látta szükségesnek súlyosabb büntetés kiszabását. A bíróság elrendelte a vádlott szabadságvesztésének megkezdését, így az asszonyt fegyőrök vezették el a tárgyalóteremből.


Link másolása
KÖVESS MINKET: