hirdetés

KÉK HÍREK

Budapesten keresztül utazhatott két orosz titkosügynök a 2014-es csehországi robbantás helyszínére

Alekszej Kapinosz és Jegvenyij Kalinin Moszkvából először a magyar fővárosba utaztak hivatalos diplomáciai kiküldetésben.
Címkép: illusztráció (Ato 01/Wikimedia Commons) - szmo.hu
2021. április 21.

hirdetés

Mint megírtuk, Andrej Babis cseh miniszterelnök szerint erős a gyanú, hogy az orosz titkossszolgálatok (GRU) képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 decemberében történt robbanásban, ezért múlt szombaton bejelentette, hogy tizennyolc orosz diplomatát kiutasítottak Csehországból.

Vasárnap pedig Jan Hamácek kormányfő-helyettes, belügyminiszter beszélt arról, hogy a decemberi robbanást megelőző első, 2014 októberében történt robbanás valószínűleg nem volt tervezett, annak vélhetően nem Csehországban, hanem Bulgáriában kellett volna bekövetkeznie a rendőrség szerint.

Azt is kijelentette, hogy Csehország elég bizonyítékkal rendelkezik arra nézve, hogy az orosz titkosszolgálatoknak szerepük volt a 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban.

A Bellingcat nevű "nyomozó" oldal most újabb részleteket közölt az ügyről - írja a 444.hu.

hirdetés

Az elemzők szerint az orosz katonai titkosszolgálat hat képviselője vehetett részt a csehországi merényletben, köztük a 21955-ös ügyosztályának (amely a fedett külföldi akciókat szervezi) vezetője, Andrej Avernajov, aki csak nagyon ritkán hagyja el Oroszországot. Ez is azt bizonyíthatja, hogy ez egy kitüntetett akció volt. A Bellingcat információi szerint a csapat tagjai 2014. október 7-én a GRU egyik moszkvai irodájában találkoztak, és még aznap délelőtt megvették a repülőjegyeiket, hogy Közép-Európába utazzanak.

Két ügynök, Alekszej Kapinosz és Jegvenyij Kalinin Moszkvából először Budapestre utaztak hivatalos diplomáciai kiküldetésben, azzal az indokkal, hogy küldeményt visznek a Bajza utcai orosz követségre.

Egy harmadik ügynök, Nyikolaj Jezsov október 11-én repült Bécsbe, két másik, Alekszander Miskin és Anatolij Csepiga Prágába pedig ugyanazon a napon Prágába utazott. A csapat vezetője, Averjanov szintén az osztrák fővárosba ment, október 13-án érkezett meg. Miskin és Csepiga ezen a napon jelentkezett be egy szállodába Ostravában, amely alig egy órányi autóútra van attól a raktártól, ahol a robbanások történtek. Még aznap csatlakoztak hozzájuk az először Bécsbe és Budapestre érkezett csapattagok is.

A kulcsszereplők Miskin és Csepiga lehettek, akik álnéven, hamis személyazonossággal érkeztek Ostravába: tádzsik, illetve moldáv állampolgároknak adták ki magukat, akik potenciális vevőkként érkeztek a fegyverraktárba azzal az indokkal, hogy egy tádzsik rendvédelmi szervnek akarnak fegyvert vásárolni. Hivatalosan be is jelentkeztek, október 13-17. között volt érvényes a belépési engedélyük, de a cég hivatalos nyilvántartása szerint nem léptek be a raktárba.

Amikor az 16-án fél tíz előtt 5 perccel felrobbant, a két ügynök már messze, egészen pontosan a bécsi repülőtéren járt, ahol délelőtt 10-kor felszálltak egy Moszkvába tartó gépre.

A csapat vezetője is aznap délután repült el Bécsből az orosz fővárosba, míg Jezsov csak november 3-án szállt fel egy hazafelé tartó gépre.

A budapesti különítmény két ügynökének, Kapinosnak és Kalininnak volt egyedül előre megváltott visszafelé szóló jegye a csapatból, de végül egyikük sem szállt fel arra a Budapestről Moszkvába tartó járatra október 15-én.

A Bellingcat szerint ez arra utalhat, hogy a merénylet szervezése valamilyen nehézségbe ütközhetett, és legalább egy napot csúszott az akció. Az elemzők úgy gondolják, hogy a lőszerek közé helyezett távirányítású bombával robbanthatták fel a fegyverraktárat - egyelőre nem világos, hogy miért.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK

Botokkal verték, huzalokkal kínozták a Jemenben elrabolt magyar férfit – újabb borzalmas részletek derültek ki

„Majd csak akkor hívjatok hozzá orvost, ha meghalt!” – hangzott el állítólag a helyszínen. Rabtársai próbáltak segítséget kérni neki, de hiába.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 12.

hirdetés

Mint megírtuk, elraboltak, majd halálra kínoztak egy magyar férfit Jemenben. Egy helyi aktivista szerint a 43 éves férfit arra akarták kényszeríteni, hogy segítsen nekik váltságdíjat kiharcolni az elengedéséért cserébe. Ő azonban ezt megtagadta, ezért fogvatartói végeztek vele. Ez még áprilisban történt, de csak most derült fény a szörnyűségre.

Azóta az is kiderült, hogy az áldozat egy Koltai György néven született férfi, aki később felvette a muszlim vallást és Abdul Karim Faresként kezdett új életet Jemenben. Mindezek előtt a Parázsló Hamvak nevű skinhead zenekar énekese volt.

Most újabb részletek derültek ki Koltai György meggyilkolásával kapcsolatban. A Blikk azt írja, az egyik kiszabadult rabtárs szerint a férfit egy hotelben tartóztatták le a biztonsági erők Áden városában, majd 2-3 hónapon át tartották fogva a város titkos, kínzásokról elhíresült börtönében.

A SAM emberi jogi szervezet szerint

hirdetés
a magyar férfit botokkal verték, huzalokkal kínozták, s több fogát is elvesztette a vallatószobában. A bántalmazások mellett ráadásul koronavírus-fertőzéssel is küzdött. Egy idő után pedig olyan súlyos állapotba került, hogy vér kezdett folyni a testnyílásaiból.

A rabtársak próbáltak segítséget kérni neki, de az őrök nem voltak hajlandóak bármit is tenni, csak azt mondták:

„Majd csak akkor hívjatok hozzá orvost, ha meghalt!”

Koltai végül 2020. május 19-én hunyt el. Azt nem tudni, mi lett a holttestével, feltehetően eltemették valahol.

A Blikk megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt közölte: „A jelzett esettel kapcsolatban sem a KKM, sem a területileg illetékes magyar külképviselet eddig hitelt érdemlő tájékoztatást vagy közvetlen hozzátartozói megkeresést nem kapott. A hozzánk eljutott állítások igazságtartalmát vizsgáljuk.”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Leszakadt a lift a Nemzet Színésze alatt, tűzoltók mentették ki

Lehoczky Zsuzsa alatt beszakadt a lift, és két emelet között ragadt, a tűzoltók siettek a megmentésére.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Alig egy nappal azután, hogy megválasztották a Nemzet Színészének, a tűzoltóknak kellett kimenekíteniük egy beszakadt liftből Lehoczky Zsuzsa színművésznőt. A sikeres mentésről a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egy fotót is posztolt, ahol a tűzoltók a mosolygós színésznővel pózolnak.

Lehoczky éppen egy tévéinterjúra sietett azt követően, hogy kedden őt választották a nemrég elhunyt Törőcsik Mari helyére a Nemzet Színészei. Nem jutott sajnos messzire, mert a lakóházban leszakadt alatta a lift, és két emelet között rekedt. Kiszabadítására végül a tűzoltóság erői érkeztek, akik sértetlenül mentették ki a színésznőt a liftből.

"Művésznő! Miénk volt a megtiszteltetés!"

– írták a tűzoltók.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK

Curtis testvére lehet a Katzenbach-gyilkosság egyik gyanúsítottja, aki korábban Terence Hill és Ronaldinho testőre is volt

A Blikk információi szerint egy biztonsági cég három munkatársát vette őrizetbe a rendőrség kedden.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 12.

hirdetés

Mint megírtuk, kedd hajnalban a Terrorelhárítási Központ kommandósai Budapesten és Gyömrőn elfogtak három férfit, akiknek a gyanú szerint közük lehet Katzenbach Imre meggyilkolásához. A 49 éves Sz. Lajost és az 51 éves L. Istvánt a gyilkossággal, míg harmadik társukat, a szintén 51 éves H. Lászlót, mint felbujtót gyanúsították meg kedden a nyomozók.

Sajtóhírek szerint az egyik gyanúsított, Sz. Lajos nem más, mint Széki Attila, azaz Curtis testvére,

erről értesült a Pesti Srácok, a hvg.hu és a Blikk is.

A bulvárlap most arról is ír, hogy

Sz. Lajos egy biztonsági szolgálat tagjaként világhírű sztárok sokaságát kísérte budapesti látogatásuk során, például Terence Hill, Ronaldinho és Carles Puyol testőre is volt.

A Blikk többször is kereste kedden Curtist, de nem volt elérhető.

Azt is írják, hogy a gyilkosság elkövetésével gyanúsított másik férfit, L. István kidobóként tevékenykedett korábban, jól ismerték az éjszakai életben. Régebben több eljárás is indult ellene, egyszer például jogszerűtlen eszközökkel próbált távol tartani taxisokat a repülőtértől.

hirdetés
A bulvárlap információi szerint mindhárom gyanúsított ugyanannak a biztonsági cégnek a munkatársa. L. Istvánt a Ferihegyi repülőtérről vezették el a nyomozók, a másik két személyt pedig az otthonukban vették őrizetbe.

Katzenbach Imre, az MTK volt focistája 2009. szeptember végén tűnt el rejtélyes módon budapesti, XVII. kerületi otthonából. A rendőrség a kezdetektől gyanította, hogy nem csupán eltűnésről van szó, a sportoló nem saját elhatározásából tartózkodhat ismeretlen helyen, hanem bűncselekmény áldozata lett.

2019-ben olyan információk jutottak a rendőrség birtokába, hogy a férfit megölték. A nyomozók végül Baranyajenő térségében megtalálták, és azonosították Katzenbach földi maradványait. Egy már börtönben ülő férfit, az 51 éves H. Attilát emberölés megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK

Videó: elmebeteg manőverrel előzött a kamionos a Maglódi úton

Simán lehetett volna baleset a szituációból, amit fél perc türelmetlenség okokozott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Őrült és életveszélyes manőverről számolt be a Budapesti Autósok Közössége egy olvasójuk jóvoltából.

A videó beküldője szerint május 11-én délelőtt 10 óra körül a Maglódi úton, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház előtti megállóban egy busz szabályosan várakozott, amíg az utasok felszálltak. Egy nagyobb utánfutós teherautó azonban nagyjából fél perc után elunta az egy helyben állást, és veszélyes manőverre szánta el magát.

Annak ellenére kezdett előzésbe, hogy a kétszer egy sáv miatt ezt csak a szembesávban tudta megtenni, ráadásul az sem zavarta, hogy a busz előtt egy zebrán is át kellett robognia.

A felvételen jól látható, hogy szemből ráadásul érkezett egy kisteherautó is, az előzésből így kis híján baleset is lett. A kamion dolgavégeztével lassítás nélkül továbbhajtott a helyszínről.

A "slusszpoén" (már amennyiben egy ilyen szituációban poénról beszélni lehet), hogy a megelőzött busz néhány másodperc múlva amúgy is elindult.

A Bp-i Autósok Közösségének videóján két másik, hasonlóan hajmeresztő felvétel kíséretében tekinthetjük meg az esetet:

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: