News here
hirdetés

KARÁCSONY

Sokkal többe kerülhet az idei karácsony: az édesség, a fenyőfa, a hús, a hal és az étolaj is drágult

Gyakorlatilag mindennek emelkedett az ára, amihez hagyományosan szükség van az ünnephez. Összeszedtük, mire lehet számítani.

Link másolása

hirdetés

Túl vagyunk az első adventi hétvégén, ami azt jelenti, hogy lassan aktuálissá válik az ünnepi bevásárlás. Ez pedig idén minden eddiginél jobban megterhelheti a pénztárcánkat: gyakorlatilag nincs olyan termék, ami ne kerülne valamivel többe, mint akár csak egy éve.

A drágulás mértéke persze terméktípusonként különböző, de ha összeadjuk, aligha akad olyan ember, akinek ne tűnne fel, hogy érezhetően magasabb a számla végösszege.

Inkább fokozatosan, mint drasztikusan drágulnak az édességek

Az egyik első dolog, ami a karácsony kapcsán eszünkbe juthat, az édesség. A Pénzcentrumnak Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára beszélt arról a napokban, mik a kilátások.

Jó hír, hogy a szakember szerint drasztikus drágulásra idén nem kell számítani, az pedig terméktől és gyártótól függően eltérő lehet, milyen mértékű áremelkedést tapasztalhatnak az idei szezonban a vásárlók.

A drágulás hatását nem is biztos, hogy az ünnepek alatt fogják érezni: azon termékek esetében is, amelyeknél az áremelés érvényesül, nem valószínű, hogy ennek mértéke az 5-10 százalékot meghaladná. Nemcsak az édességárak, hanem általánosságban az élelmiszerárak emelkednek – globális szinten is –, ezért tűnhet a kisebb drágulás is jelentősebbnek idén

– fogalmazott Intődy Gábor, hozzátéve: nehéz lenne megjósolni, meddig tart majd az áremelkedés meddig, azonban nem valószínű, hogy már jövő év elején megáll. Ugyanakkor inkább fokozatos lesz a drágulás, mint egyszeri, jelentős mértékű.

hirdetés

A jövőre nézve aggasztó az a tendencia is, amiről a szövetség elnöke beszélt egy július végi sajtótájékoztatón. Sánta Sándor a Blikk cikke szerint elmondta, hogy az édesipari alapanyagok árait ma még döntően tőzsdei tényezők befolyásolják, de hamarosan számolni kell az éghajlatváltozás következményeivel is.

Az érdekképviselet vezetője rossz előjelnek tekintette azt is, hogy a kakaóbab legfőbb termőterületein, Afrikában, Indonéziában és Dél-Amerikában a többszörösére nőtt az aszályfenyegetettség. Hosszú idő után drágulni kezdett a cukor, a munkaerő költségei szintén emelkednek, emellett a csomagolóanyagok beszerzése és a nemzetközi szállítás is egyre nehezebbé válik.

Méterenként 8000 forintba is kerülhet idén a nordmann fenyő

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt – közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete az MTI-vel múlt héten.

A közlemény szerint a legnépszerűbb fajta, az import nordmann fenyő az árfolyamváltozás miatt akár 20 százalékkal is drágulhat, méterenkénti ára így elérheti a 7000-8000 forintot. A lucfenyő méterenként 4000-5000 forintba, az ezüstfenyő 5000-6000 forintba kerül majd, de egyre több helyen darabárat határoznak meg az eladók.

Magyarországon az emberek évente 1,8-2 darab millió karácsonyfát vásárolnak, a szervezet abban bízik, hogy a koronavírus-járvány nem befolyásolja majd a vásárlási kedvet, és zavartalanul folyhat az árusítás is.

A szakmaközi szervezet úgy véli, célszerű őstermelőknél, bejáratott, megbízható árusítóhelyeken megvásárolni a fenyőfákat, mert azokat csak decemberben vágják ki, ezért tartósabbak, szebbek.

Felhívták a figyelmet a műfenyőkre is, amelyek zömében Kínából érkeznek, így rendkívül nagy az ökológiai lábnyomuk, ráadásul a tapasztalatok szerint általában 5-6 év elteltével leselejtezik ezeket, miközben legalább 20 évig kellene használni egy műfenyőt évről-évre ahhoz, hogy valóban környezetkímélőbb alternatíva legyen.

Közel 30 százalékkal drágult a hal tavaly óta

Karácsonyig várhatóan már nem drágul a hal, viszont átlagosan már most 27 százalékkal többe kerül, mint tavaly – nyilatkozta október elején Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője a Növekedés.hu oldalnak.

Elmondása szerint egy éve az élő ponty kilónkénti ára 1200 forint körül volt, míg most 1400-1450 forint, a pontyszeletért pedig átlagosan 2100 helyett már 2300-2400 forintot kérnek.

A drágulás egyik fő oka, hogy a kiadások is növekedtek: többe kerül a takarmány és a gázolaj, valamint a munkabér költsége is magasabb. A másik tényezőt pedig az időjárási anomáliák jelentik: van, ahol az aszály, máshol pedig a villámárvizek okoznak súlyos problémákat.

Lévai Ferenc szerint vannak térségek, ahol a forróság okozta párolgás miatt a tavak üzemi vízszintje a felére csökkent, oxigénhiányos állapotok alakultak ki, amelyek miatt már több tíz tonna hal pusztult el. A szakember ugyanakkor leszögezte azt is: lesz elég hal karácsonykor, nem szorulunk importra.

Hús, tojás, étolaj: nincs megállás

A KSH adatai szerint mintegy 10 százalékkal emelkedett a baromfi ára a tavalyi adatokhoz képest – derült ki az RTL Híradó október végi riportjából. Akkor már több mint fél éve drágult a csirkehús, emellett a kacsa és a liba is többe kerül. A fő ok emögött, hogy a takarmány ára is kilőtt.

Az áremelkedés a tojást is elérte: az előző évi adatokhoz képest 5 százalékkal nőtt az ára. Szép Imre, a Tojásszövetség elnöke szerint május óta a termelőknek 5-6 forint vesztesége van tojásonként, emiatt kénytelenek voltak emelni az átadási áron.

Raskó György agrárközgazdász ugyanebben a riportban elmondta, hogy a termelési költségek legalább 25-30 százalékkal emelkedni fognak, ami a hús árának további több mint 10 százalékos növekedésével járhat jövő tavaszig.

A fenti termékekhez képest is kiugró az étolaj drágulása: másfél év alatt durván a másfélszeresére emelkedett – derül ki a 24.hu szeptember végi cikkéből.

A KSH 2017 januárja és 2020 februárja között még stabilan 480-490 forint körüli literenkénti árat jegyzett fel, tavaly márciusban azonban elkezdődött egy negatív spirál: előbb 500 forint fölé drágult, decemberben 571 forint volt az átlag, februárban már több mint 600 forint, augusztusban pedig már 701 forint szerepelt a statisztikákban.

Raskó György akkori becslése karácsonyig további 3-5 százalékos drágulást valószínűsített, ami azt jelenti, hogy az ünnepi bevásárlás során akár a 720-735 forint körüli literenkénti étolajárat sem zárhatjuk ki.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KARÁCSONY
Videó: Így kívántak boldog karácsonyt politikusaink
Volt aki csak az összekötözött fával fotózkodott, de láthattunk családi képet, vagy pihenős bejelentkezést is.

Link másolása

hirdetés

Gondosan komponált családi fotók, vagy egyszerű szelfik. Idén is változatos posztokkal kívántak boldog ünnepet a politikusok. Orbán Viktor öt unokájával, Márki-Zay Péter pedig népes családjával fotózkodott.

Jellemzően otthon készültek a képek, de akad munkahelyi is. Van, aki a csillogó karácsonyfáját mutatta be, más pedig az összekötözött fát örökítette meg.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KARÁCSONY
Már december 25-én leszedi a karácsonyfát egy angol nő, a TikTokon azt is elárulta, hogy miért
Schofieldéknél évek óta hagyomány a karácsony esti pakolászás. A háttérben egy másnapra eső családi ünnep áll.

Link másolása

hirdetés

Évek óta minden december 25-én este 11-kor ugyanaz a programja Georgia Schofieldnek: a hartlepooli nő nekiáll leszedni a karácsonyfát és eltüntet minden ünnepi dekorációt a házból, írja a Daily Star. A fiatal angol nő a TikTokon magyarázta el több videóban, hogy miért szabadul meg ilyen gyorsan az összes karácsonyi díszítéstől.

Az elsőben az látszik, ahogy pillanatok alatt szétszedi a műfenyőt, majd visszaállítja a karácsony előtti állapotot órákkal az ünnepi ebédet követően:

@bruh.georgia Time to get on with the birthday decorating ? #schofieldfamily ♬ 100 Ways - Jackson Wang

A második videóból kiderül, hogy a kislányának karácsonyi második napjára, vagyis december 26-ra esik a születésnapja. Georgia pedig annál rosszabbat el sem tudna képzelni, ha neki is ugyanaznap lenne a szülinapja, minthogy a házban még ott áll a feldíszített fenyő és mindenki a karácsonnyal van elfoglalva, nem pedig az ő születésnapjával:

@bruh.georgia Reply to @dayandaya #schofieldfamily ♬ original sound - Georgia Schofield ♥️?

A fiatal nő szerint nincs ezzel semmi gond, náluk már igazi családi hagyomány lett a karácsony esti karácsonytalanításból.

hirdetés

A kommentelők egy része csodálja az odaadó anyát, amiért a saját érdekeit háttérbe szorítva még a karácsonyt is a gyereke születésnapjának rendeli alá. Mások szerint viszont túlzás a karácsony ilyen gyors felszámolása. Sokan például kifejezetten örülnének, ha még a feldíszített fa mellett ünnepelhetnék a születésnapjukat is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KARÁCSONY
Dwayne Johnson egy gyönyörű autóval lepte meg édesanyját karácsonyra
A színész édesanyja elsírta magát, amikor meglátta az autót.

Link másolása

hirdetés

Bizony van eset, amikor a zord külső érző szívet takar. Dwayne Johnson, a Szikla szolgáltatott a napokban erre ékes bizonyságot. A 49 éves színész ugyanis egy autóval lepte meg karácsony alkalmából az édesanyját. Ráadásul nem is akármilyen járgányt kapott, pontosan egy Cadillac CT5-ös terepjárót.

Dwayne Johnson két kislányával együtt adta át a csodás ajándékot édesanyjának. A megható pillanatot videóra vették, amit színész meg is osztott a közösségi oldalán.

Ez aztán jólesett. Meglepni anyut egy új autóval karácsonykor...lesokkoltam! Még sírt is egy picit. Aztán mikor behuppantak mellé az autóba az unokái, na, az volt a tiszta boldogság neki. Még Hobbs, a kutyám is kíváncsiskodott a kocsi után, szájában a gumicsirkéjével. Rettenetesen hálás vagyok, hogy anyukámat ilyen ajándékokkal lephetem meg, hiszen pokoli nehéz élete volt. Ahogy ő, úgy én sem veszek semmit magától értetődőnek az életben. Ennél sokkal többet is érdemel

- írta posztjában a színész.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KARÁCSONY
Olyan élethű lett egy mozgó karácsonyi dekoráció, hogy a szomszédok kihívták a tűzoltókat az ereszen ragadt férfihoz
A Karácsonyi vakáció című családi vígjáték egyik jelenetét szerette volna megidézni a ház tulajdonosa a mozgásérzékelőre bekapcsoló ereszmarkoló robottal.

Link másolása

hirdetés

Örökre emlékezetes marad egy New Jersey államban élő férfi idei karácsonyi dekorációja a környéken élőknek és a tűzoltóknak egyaránt. Doug Peterson arra gondolt, hogy ebben az évben megidézi Chevy Chase emlékezetes szerencsétlenkedését a Karácsonyi vakáció című vígjátékból, amikor a Clark Griswoldot alakító színész a háztetőre próbál rögzíteni több ezer izzót, de a művelet közben lezuhan és az ereszen lógva jajveszékel, írja az Indy100.

Peterson semmit nem bízott a véletlenre: olyan bábot készített, aminek kapálózását és segítségért könyörögését egy közeli fára szerelt mozgásérzékelő aktiválta. A tökéletes hatás kedvéért a díszlethez tartozott még egy eldőlt létra és a tetőről össze-vissza lógó égősor is.

A különleges dekoráció működését a YouTube-ra felöltött videóból lehet a legjobban megérteni:

A karácsonyi tréfa olyan élethűre sikerült, hogy a szomszédok még a tűzoltókat is kihívták a háztetőbe kapaszkodó férfihoz.

Peterson a TikTokra is feltöltött több videót a mára világhírűvé lett karácsonyi dekorációról. Az egyikben még a báb készítésének fázisait is bemutatja, majd a felvétel végén láthatók a tűzoltók, amint szirénázva a házhoz érkeznek:

hirdetés

@survivordiet

##ChristmasLightsGoneWrong ♬ original sound - survivordiet

A kommentelőket megosztja az ötletes karácsonyi dekoráció, bár többen nem értik, miért riasztották egyből a tűzoltókat ahelyett, hogy segíteni próbáltak volna a bajba jutott férfinak. Akad olyan hozzászóló, aki szerint eddig egy halloweeni díszítés vitte a prímet, amikor valaki a ház tetejére tett egy élethű műhullát. Szerinte Peterson izgő-mozgó karácsonyi ereszmarkolója még ennél is sokkal jobban sikerült.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: