KAPCSOLAT

Új párkeresési trend: csak hozzájuk hasonló emberekkel ismerkednének dél-koreai fiatalok személyiségteszt alapján

Szakértők szerint azonban nem egészséges túl nagy hangsúlyt fektetni a személyiségteszt eredményére, akár munka, akár barátok, akár randipartnerek kereséséről van szó.

Link másolása

MBTI – ez a négy betű határozza meg a párkeresést Dél-Koreában. Megtalálható hirdetőplakátokon, számítógépes játékokban, közösségi oldalakon, a Spotify lejátszási listáin, a társkereső alkalmazásokban, de az emberek közötti beszélgetésekben is számos alkalommal felmerül.

Ez a négy betű a Myers–Briggs-típuselmélet rövidítése, amelyet két amerikai nő, Katherine Briggs és lánya, Isabel Myers dolgozott ki Carl Jung személyiségelmélete alapján a második világháború idején. A személyiségteszt 16 típust állapít meg a különböző személyiségjegyek alapján. Eredetileg az volt a célja, hogy segítsen a nőknek a munkakeresésben, de az 1990-es évektől kezdve a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében is népszerű lett. Dél-Koreában pedig újabban a párkeresésben veszik hasznát: személyiségtípus alapján leszűkítik azoknak a körét, akikkel randizni akarnak. Ma már a társkereső alkalmazások profiljainak egyharmadában megjelenik ez a személyiségteszt - írja a CNN.

"Nem kell többet beszélnem magamról. Időt spórolok azzal, hogy elmondom, hogy ENFP típus [energikus és barátságos - a szerk.] vagyok, így egyből tudják, milyen ember vagyok. Manapság már mindenki ismeri ezeket a típusokat és az ezekhez tartozó személyiségjegyeket"

- mondja egy 23 éves szöuli egyetemista, Lee Da-hyun.

A lány saját tapasztalatai is megerősítik a személyiségtesztbe vetett hitét: barátja típusa az elmélet szerint kompatibilis az övével, ezt pedig szerinte a gyakorlatban az igazolja, hogy már több mint 2,5 éve együtt vannak, tehát valóban jól működnek együtt.

Egyes szakértők szerint azonban nem jó, hogy sokan a Myers–Briggs-típusindikátorra alapozva válogatnak a potenciális párjelöltek között, hiszen így akár olyan embereket is kizárhatnak, akikkel egyébként lehet, hogy összepasszolnának, akár jobban is, mint az általuk preferált típusokkal.

A személyiségteszt módszertanát egyébként sok pszichológus megkérdőjelezte már, mondván, hogy nincs elegendő bizonyíték az állítások és az eredmények következetlenségeinek alátámasztására. David J. Pittenger, a Marshall Egyetem pszichológiaprofesszora például 1993-ban azt írta, az adatmintázat nem azt sugallja, hogy ccsak 16 egyedi személyiségtípus létezik.

De nemcsak a tudományos érvényesség aggasztja a szakértőket, hanem az is, mit árulhat az elméletre alapozó fiatalokról az, hogy most hirtelen ismét trendi lett ezt alkalmazni, például a társkeresésben. Lim Myoung-ho pszichológiaprofesszor elmondása szerint ugyanis az MBTI népszerűsége az elmúlt években, a koronavírus időszakában nőtt meg igazán. Egyrészt azért válhatott hirtelen ismét vonzóvá, mert az emberek azzal vigasztalódtak, hogy a bizonytalan, nyugtalanító években időbesorolhatják magukat egy kategóriába mások mellé, hiszen így kevésbé stresszelnek. De nemcsak a járvány miatt kereshettek ily módon "menedéket" a dél-koreai fiatalok: a versenyképes munkaerőpiac, az emelkedő munkanélküliségi ráta, az egekbe szökött lakásárak és a mérgező munkahelyi kultúra is hozzájárulhatott ahhoz, hogy elégedetlenek és pesszimisták legyenek. Mivel a huszon- és harmincévesek kénytelenek elsősorban arra koncentrálni, hogy jó munkahelyet találjanak és eleget keressenek a megélhetéshez, a kapcsolatok kialakítására és ápolására, valamint a társkeresésre kevesebb időt tudnak fordítani. Egyesek pont azért alapoznak az ismerkedésnél az MBTI-re, mert nincs elég idejük és türelmük.

Sok szakértő szerint azonban nem egészséges túl nagy hangsúlyt fektetni a személyiségteszt eredményére, akár munka, akár barátok, akár randipartnerek kereséséről van szó. Még a hivatalos MBTI-teszt kiadója, a The Myers-Briggs Company is óvatosságra intett ennek kapcsán. A cég ázsiai-csendes-óceáni ügyvezető igazgatója elmondta, nem lenne helyénvaló a teszt segítségével az adott személy személyiségtípusának megfelelő partnert találni.

Már csak az "ellentétek vonzzák egymást" mondás miatt sem szabad csak és kizárólag erre alapozni, hiszen, ha kizárjuk a teljesen más személyiségű embereket a lehetséges párjelöltek közül, "kihagyhatunk akár egy izgalmas kapcsolatot is egy csodálatos személlyel".


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KAPCSOLAT
„Felbéreltem egy influenszert, hogy próbára tegyem a vőlegényem hűségét”
Nem lett jó vége a hűségtesztnek. A korábban egekig magasztalt férfi szinglinek hazudta magát néhány héttel az esküvő előtt.

Link másolása

Annyira biztos volt leendő férje szerelmében egy brazil menyasszony, hogy röviddel az esküvő előtt fogadást kötött az egyik barátjával, írja a Mirror. A különös fogadás tétje az volt, hogy a vőlegény nem esik kísértésbe, és minden körülmények között hűséges marad a nőhöz.

A magabiztos menyasszony ekkor kereste fel az ismert hűségtesztelő influenszert, Lídia Luizát, hogy környékezze meg a férfit. A történet nem ért jó véget, ami a csinos véleményvezér Tiktokra feltöltött videójából derült ki. Luiza videójában olvasható a teljes üzenetváltás a menyasszonnyal, aki ekkor még nagyon magabiztosnak tűnt. A képernyőfelvételekből kiderül: a nő 500 reált (31 ezer forint) tett jövendőbelije hűségére.

A hűségteszt elején Lídia előbb követni kezdte az Instagramon a férfit, majd lájkolta néhány fotóját is. Rövid idő múlva a februári esküvőre készülő mit sem sejtő vőlegény privát üzenetben kereste meg az influenszer.

Csevegés közben Lídia rákérdezett, hogy randizik-e éppen valakivel. A férfi szinte azonnal rávágta, hogy nem, majd megpróbálta rávenni egy találkára a szinte vadidegen nőt.

A teljes, portugál nyelvű videót itt lehet megnézni:

@testesdefidelidade Ig para testes @lidiabertoncello #testedefidelidade #fiscaldochifre #namoro #traicao #fyp #fypシ #fyyy ♬ Senta Com Amor - Furacão Hit

A Tiktokra posztolt videóból nem derül ki, hogy az esküvőt végül megtartották vagy szakított a pár. Az egészen biztos azonban, hogy a nő nem bízik majd a jövőben feltételek nélkül a vőlegényében.

Az influenszer egyik követője szerint a menyasszony barátja sejthetett valamit, ezért is beszélhette rá a szokatlan hűségtesztre a nőt. Ezek után pedig nem lenne túl etikus elfogadni a nyereményt. Egy másik hozzászóló szerint lehet, hogy a menyasszony most szenved, de egy napon hálás lesz majd a történtek miatt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KAPCSOLAT
Kilenc évig élt vérfertőző kapcsolatban egy apa és lánya, két gyerekük is született
Az ausztrál férfit és lányát végül a bíróság választotta szét, de utána még egy évig titokban találkozgattak.

Link másolása

Kilenc évig volt együtt lányával egy ausztrál férfi, és a vérfertőző kapcsolatból két gyerek is született, írja a LADbible.

John Deaves és Jenny korábban csak háromszor találkoztak egymással, ezért nem alakult ki köztük a szülő-gyerek kötődés. Emiatt erős szexuális vonzalmat éreztek egymás felé, amit genetikai szexuális vonzalomnak neveznek.

Az apa-lánya viszony még 2000-ben kezdődött, amikor az 53 éves férfi már harmadik feleségével élt együtt, míg a lány háromgyerekes, házas anyuka volt 31 éves korára. John Deaves később azt mondta volt feleségének, hogy ez volt a legjobb szeretkezése élete során, aminél Dorothy megalázóbbat el sem tudott képzelni.

A vérfertőző kapcsolatból két gyerek született, de az első röviddel a születés után meghalt. A pár végül 2008-ban vált szét hivatalosan, miután a bíróság is bűnösnek találta őket vérfertőzés miatt. Azonban még egy évig titokban találkozgattak.

A szakítás előtt a 60 Minutes Australiának arról beszéltek, hogy kitűnő volt a szexuális életük. Bár tisztában voltak a kapcsolat törvénytelenségével, de a közös életükkel nem ártottak senkinek. Ezzel szemben a férfi két korábbi felesége, a már említett Dorothy és Jenny édesanyja végig azon voltak többek között a rendőrség értesítésével is, hogy szétválasszák őket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KAPCSOLAT
Fizessenek 132 ezret és állítsák fel a sátrat – ezeket is elvárja az esküvői vendégektől egy jegyespár
A meghívóban hívták fel a figyelmet a meglepő elvárásokra, amiken igencsak kiakadtak a netezők.

Link másolása

Meglepően sok szabályt írt elő a vendégeknek egy amerikai jegyespár, kezdve azzal, hogy

minden jelenlévőtől 360 dollár (132 ezer forint) befizetését várják.

A Redditen osztotta meg az egyik felhasználó a bizarr meghívó részleteit, mint például azt, hogy

mindenkinek korán kell érkezni, mert segíteniük kell felállítani a sátrat és feltenni a dekorációt.

A ceremónia után pedig azt várják a férfi vendégektől, hogy bontsák le a sátrat.

Másik elvárás, hogy senki sem használhat túl erős parfümöt, mert a menyasszony nem akarja, hogy elnyomják az általa választott virágok illatát. A dresszkód sem a szokásos, senki sem viselhet "virágos" színeket, mert azok "zavaróak" lennének a fotókon.

A hab a tortán, hogy

miután véget ért a szertartás és lebontották a sátrat, a vendégeknek azonnal távozniuk kell.

Természetesen mindez felháborította a reddites felhasználókat, a legtöbben inkább el sem mennének ilyen feltételekkel.

"Gondolom, a családon kívül senki sem fog elmenni" - írta az egyik.

"Erre a válasz egy egyértelmű NEM. Ha valaki nincs pénze egy nagy esküvőre, akkor ne is akarjanak" - írta egy másik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KAPCSOLAT
„Gyerekei” temetésén jött rá az orosz férfi, hogy a felesége csak eljátszotta a terhességet és nem is szült ikreket
Halott fiai helyett játékbabák voltak a temetésen. A férfi először azt hitte, eladták a sosem volt gyerekeit, de aztán kiderült a szörnyű igazság: a felesége végig hazudott neki.

Link másolása

Nagyon bizarr dolgot történt egy orosz férfivel: azt hitte, a nemrég született gyerekeit temeti el, de kiderült, hogy az ikrek valójában csak játékbabák voltak - számolt be róla a Sun.

Daud Daudov úgy tudta, hogy felesége két ikerfiúnak adott életet, akik kedden agyvérzésben elhunytak. A haláluk pontos oka viszont nem derült ki, mert az iszlám vallás szerint a gyerekeket nem boncolhatják fel, úgy kell eltemetni, ahogy meghaltak.

A temetésen aztán sokkoló felfedezést tett: amikor utoljára meg akarta nézni a kicsiket, azt látta, hogy a hófehér lepelbe nem kisbabákat, hanem szem nélküli játékbabákat csavartak be.

Daudov azt gyanította, hogy a fiait eladhatták vagy illegálisan örökbe adhatták, és még életben lehetnek, ezért a rendőrséghez fordult, és bepanaszolta a kórházat, ahol a gyerekek születtek. Azzal vádolta a szülészeten dolgozókat, hogy a halottnak hitt fiait műanyag babákra cserélték a temetés előtt.

Az eljárás során viszont kiderült a még ennél is döbbenetesebb igazság: a férfi felesége valójában nem is szült ikreket, hiszen nem is volt terhes, végig hazudott a férjének.

A Laura nevű nő állítólag be is vallotta, hogy ő bugyolálta be a játékbabákat a temetésre. Azt viszont nem tudni, hogy tudta így és ilyen sokáig megvezetni a párját.

Egy közleményben azt írta, azért játszotta el a terhességet és a szülést, mert a férje már nagyon szeretett volna gyereket. Egyszer csináltatott egy terhességi tesztet, ami pozitív lett, de orvos nem vizsgálta meg. Mint kiderült, nem is lett várandós, de nem akart csalódást okozni a férjének. Kibérelt egy lakást egy kórház közelében, vett két játékbabát és azt hazudta a családjának, hogy az ikrek meghaltak a szülés után.

"A férjem nagyon boldog volt, amikor megmondtam neki, hogy terhes vagyok. Nem akartam, hogy csalódjon, ezért úgy döntöttem, hogy hazudok neki és a rokonainknak is, és eljátszom a terhességet. Őt és a családunkat is félrevezettem, amit borzasztóan sajnálok"

- írta Laura.

A történtektől még a sztavropoli határterület kormányzója is ledöbbent. Az újságíróknak elmondta, hogy a nőt megvizsgálták az orvosok, és megállapították, hogy nem szült, tehát tényleg végig kamuzott. A kormányzó reméli, hogy Daudov bocsánatot kér az orvosoktól, akiket tévesen vádolt meg mindenféle bűncselekménnyel.


Link másolása
KÖVESS MINKET: