hirdetés

JÖVŐ

„Világmegváltó ereje van a kendernek” – a magyar ipari kender múltja, jelene és jövője

A kender reneszánszáról és a magyar ipari kender történetéről Vincze János kenderpropagandista, a Zengető fesztivál egyik szervezője mesél.
Gubán Mária - szmo.hu
2021. február 18.

hirdetés

Harry J. Aslinger, egy amerikai republikánus politikus 1937-ben cikket írt a marihuána-fogyasztás gyilkos hatásairól. Misszióját nagyon komolyan vette - 1957-ben addig verte az asztalt az ENSZ-nél, hogy öt év múlva már a világ majdnem minden országában illegálissá vált a kannabisz. Ezzel természetesen csak tovább növelte a növényt övező érdeklődést. Aminek a fókusza ezáltal teljesen áthelyeződött a marihuána pszichoaktív tulajdonságaira.

A kender így nem haszonnövény, hanem a fű, amitől betépsz, és egyenesen a heroin karjaiba lök (a közhiedelem szerint). Pedig ez korántsem a legjelentősebb oldala.

Vincze János kapcsolata a kenderrel már öt éve tart. A Zengető fesztivál egyik szervezőjeként került közelebb a haszonnövényhez, és azóta „kenderpropagandistaként” egyik fő célja, hogy ledöntse a sok igazságtalan tabut, ami a kannabiszt övezi. Jövőbeni aranykalászos gazdaként azon dolgozik, hogy kapudrog helyett lehetőségeket lássunk az igazságtalanul démonizált növényben. Ő mesélt arról, mit is tud valójában a kender.

„Az ipari kender minden része, a tetejétől az aljáig felhasználható. A magok étkezési célra, a virágzat a gyógyászatban, a leveleket teaként, a szár rostjából építkezéshez használható pozdorja készül, a háncsból pedig textília vagy papír” - meséli Vincze János. És senkit ne zavarjon össze az ipari kender megnevezés. Ugyanarról a növényről beszélünk. Ez a kender is ahhoz a Cannabis Sativa, Cannabis Indica vagy Cannabis Rudealis törzshöz tartozik, amit fű néven – itthon egyelőre illegálisan – szerezhet be az ember. A különbség köztük a THC tartalomban rejlik, annak a hatóanyagnak a mennyiségében, ami fogyasztást követően a megváltozott tudatállapotért felelős.

„A mai napig úgy szólnak néha a híradások, hogy 1500 tő kendert foglaltak le valakinél.” Vincze János – többek között – a fogalmak helytelen használata ellen küzd a Zengetővel együtt. „A Zengető egy közösségteremtő, összeművészeti programsorozat, ami nem csak nyáron, fesztiválként valósul meg” -fejti ki. „Elsődleges célja az oktatás. A különböző művészeti ágakon keresztül szeretnénk bemutatni a kenderben rejlő sokoldalú lehetőséget.”

A kender összemosása a kábítószerekkel ugyanis nem pontos, és még felelőtlen is. Egy egész növény egyetlen hatóanyaggá redukálásával önmagunkat és a társadalmat fosztjuk meg annak számos előnyétől.

CBD HYPE

hirdetés

A kendermarketing egyik húzó ereje a CBD-őrület. A kannabidiol a kender egyik nem pszichoaktív összetevője. Az ezt tartalmazó olaj olyan étrendkiegészítő, ami állítólag rengeteg betegség tünetét enyhíti – vérnyomás-, gyulladáscsökkentő hatása van, de egy sor más problémára is pozitív hatással lehet.

„Kicsit erőltetettnek érzem a felhajtást. Már automatákból is lehet külföldön CBD-olajat venni. Nem hiszem, hogy gyógyír lenne mindenre és mindenkinek” - foglalja össze Vincze János azt a jelenséget, ami fizetett hirdetések formájában sokunknál megjelenhetett már a különféle közösségi platformokon. Ezek a tartalmak gyakran azt sugallják, hogy a CBD-olaj egyszerűen mindenre jó. „Ez nem egy varázsnövény, ami egy csapásra megoldja az összes problémád” - folytatja. „Orvosokkal egyeztetve kell használni. Sajnos sok a nyerészkedő, ráment egy olyan kör, akik minél több pénzt akarnak szerezni rajta. A kender nem erről szól.”

Ezért fontosnak tartja azt is, hogy változatosabb spektrumban jelenjenek meg kendertermékek a piacon, mert a gyógyászat mellett életünk sokkal több területén hasznosítható ez a növény.

Ezerarcú kender

„A kenderszár külső része a háncs - ebből régen kötelet, vitorlát és egyéb erős textíliákat készítettek” - mondja Vincze. „Magas cellulóz- és rosttartalma van, így papírgyártáshoz is ideális.”

A kender szerepe az építőiparban is jelentős lehetne. „Áztatással, a víz hatására a háncsrész elválik a belső fás résztől, ami üreges, és ha kiszárad, nagyon könnyen törik. Ha ezeket összedarálják, mésszel és vízzel összekeverik, lehet belőle téglát önteni, vagy vert falat készíteni. A mész hatására folyamatosan szilárdul az évek folyamán. Tűzvizsgálati eredmények szerint akár órákig lehet égetni, mégsem gyullad meg. Nagyon jól tartja a hőt, lélegzik és antibakteriális hatása van.”

De akkor miért szorul mégis háttérbe?

Az egyik ok a kőolaijipar berobbanása lehet. A kenderből előállított biokompozit ugyanis nagy riválisa a műanyagnak – kevesebb profittal, és még kevesebb környezeti teherrel.

„Van is Magyarországon egy ilyen kezdeményezés, aminek a keretei között kukorica PLA-ból és kenderből készítenek lebomló, műanyaghelyettesítő termékeket” - meséli Vincze János. „A műanyagipar, a papíripar vagy az autógyártás beindulásának következtében bizonyos érdekek háttérbe szorították a kendertermesztést.”

Kenderzsupp, kenderszakállú ember és a kendermagos tyúkok

„Mindig mondják nekem, hogy Magyarországnak semmi köze a kenderhez! Dehogynem, rengeteg gyerekkori mondókánk szól róla!”

Hogy ezt bebizonyítsa – mármint nem a mondókák igazságtartalmát -, Vincze János kutatásba kezdett. Kendertermesztéssel foglalkozó mezőgazdászokat kérdezett. 35 személyen alapuló kutatása reprezentatívnak tekinthető, figyelembe véve a kenderrel foglalkozó gazdák számát.

„Magyarország tökéletes a kendertermesztéshez. A Trianoni békeszerződés előtt 80 ezer hektárt használtak erre. Voltak kenderkutatóintézetek, kendergyárak, feldolgozóüzemek – rengeteg ember megélhetése függött ezektől.”

Ma a kenderföldek területe hazánkban 850-950 hektár körül van. Ennek az egyik oka az, hogy bár a kender igénytelen, de „nyűgös” – ahogy Vincze János fogalmaz. „Nagyon sok elő- és utómunkálatot kíván. Nehezen lehet az egész folyamatot gépesíteni.” A kendernek emberekre van szüksége, és sokra. Ez anno a „téeszek” idején még jól működött. „Manapság már nem sokan akarnak mezőgazdasággal foglalkozni. Egyre inkább haladunk az egyszemélyes, gépesített gazdaságok felé.”

A kender - közösség

Vincze János, hiteles ipari kenderpropagandistaként a saját életének szinte minden területén használja a növényt. „A lehető legtöbb dolgom ipari kenderből készült – a zoknim, a pólóm. Most fogunk megházasodni a menyasszonyommal, és a gyűrűnk is kenderből lesz. De a konyhában is gyakran alapanyagként szolgál a hántolt kendermag, kendermagliszt és az olaj" meséli. Művészeti workshopján, a Metszegetőn is kenderpapírra nyomtatják a linóleummetszeteket.

Ahogy a kendernek sok emberre van szüksége, úgy nekünk, embereknek is sok kenderre lenne szükségünk.

„Az életünkben egyre fontosabb az, hogy mekkora ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után, és mennyire tudjuk fenntarthatóan élni az életünket” - mondja Vincze. „A kender sokkal több széndioxidot köt meg, mint a fák.” És valóban. Míg egy erdőnek évtizedek kellenek ahhoz, hogy készen álljanak a levegő tisztítására, a kender szinte ültetése napjától felveszi a levegő széndioxidját.

„A kender elősegíti az egyensúly megteremtését, ellensúlyozza a károkat, amit eddig a környezetnek okoztunk.” Teszi hozzá.

A Vincze Jánosról készült fényképet Mándoki Ádám, a kenderfonal fotókat Szvoboda Péter, a fesztiválképet Pelczéder Tamás készítette.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Leszakadt egy London méretű jéghegy az Antarktiszról

A Brunt-selfjégen pénteken észlelt jégrepedés igen ritka és feltűnést keltő a szakemberek szerint.
MTI - szmo.hu
2021. február 26.

hirdetés

Leszakadt egy hatalmas jéghegy az Antarktisz Brunt-selfjegéről közel a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) Halley kutatóállomásához - jelentették be pénteken a BAS kutatói.

A tengerbe nyúló hatalmas jégmezőn elhelyezett felszíni tudományos eszközök megerősítették, hogy a jéghegy február elején vált le a már régóta repedező selfjégről. A kutatóállomáson jelenleg senki nem dolgozik, ezért emberi élet nem került veszélybe - olvasható a BBC News honlapján.

VIDEÓ: A leszakadt jéghegy

A BAS 2017-ben elköltöztette a személyzetet a kutatóállomásról, mert a jégen keletkezett repedések fenyegetést jelentenek az emberek biztonságára.

hirdetés
A leszakadt jéghegy mintegy 1270 négyzetkilométernyi, akkora, mint London területe elővárosaival együtt.

Halley mintegy 20 kilométerre van attól a helytől, ahol a jéghegy leszakadt. A Brunt-selfjégen a kutatók GPS-eszközök sorát hagyták hátra, amelyek információt szoláltatnak a jégmozgásról a BAS Cambridge-ben lévő központjába. A Haley kutatóállomás elsősorban az ózonlyuk alakulását tanulmányozza.

A kutatók most tanulmányozni fogják a műholdas felvételeket a jéghegy leszakadásáról, hogy meggyőződjenek arról, semmilyen váratlan ingatag helyzet nem állhat elő a megmaradt selfjégen, amely a kutatóállomást tartja.

"Bár az antraktiszi selfjegek nagy darabjainak leszakadása egy teljesen normális folyamat, a Brunt-selfjégen pénteken észlelt jégrepedés igen ritka és feltűnést keltő"

- mondta Adrian Luckman professzor, aki az elmúlt hetekben a Bruntról készült műholdfelvételeket figyelte és előre jelezte a jéghegy leszakadását.

"Az elmúlt öt évben három nagy repedés alakult ki a Brunt-selfjégrendszeren, és valamennyien előre láttuk, hogy ez a látványos dolog be fog következni. Idővel megtudjuk, hogy ezek a repedések további jégleszakadásokat idéznek-e elő a következő napokban vagy hetekben" - tette hozzá.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ

2027-ben nyílhat meg az első űrhotel, amiben mozi, étterem és fürdő is várja a vendégeket

Mesterséges gravitáció gondoskodik majd az űrhotelben arról, hogy a földihez hasonló körülmények legyenek az űrben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 02.

hirdetés

2025-ben kezdik építeni a világ első űrszállodáját, ahol egyszerre legfeljebb 400 vendég tartózkodhat majd, írja a Daily Star. A földfeletti kikapcsolódásra indulókat a Voyager Űrállomáson a tervek szerint a fantasztikus kilátáson túl az edzőterem mellett mozi, éttermek és még egy fürdő is várja 2027-től.

Az űrhotel a tervezők elképzelése szerint egy hatalmas kör lesz, melynek a folyamatos forgása mesterséges gravitációt állít elő. Vagyis épp olyan logika alapján működne a szerkezet, mint Chris Nolan 2014-es filmjében, a Csillagok közöttben a csillagközi útra induló űrhajó.

A Voyager Űrállomás peremén helyezik el azokat a kapszulákat, amikben a szállodai férőhelyek és szórakoztató komplexumok mellett még űrkutatási célokra is alakítanak ki munkaállomásokat. Az űrhotel építési költségei egyelőre ismeretlenek, ahogy arról sem derült ki semmi, mennyibe kerül majd egy éjszaka az exkluzív hotelben.

A kivitelező Orbital Assembly Corporation (OAC) szerint azonban hála például az újrafelhasználható rakétáknak, egyre olcsóbbá válik az űrutazás, így a várható árak is gyorsan mérséklődnek.

A tervek szerint a Voyager összesen 24 modulból áll össze. Ezek egy részében oldják majd meg a személyzet elszállásolását, valamint az oxigén, a víz és a működéshez szükséges energia tárolását is. A többi kapszulában a szórakoztató egységek mellett a szállodai szobákat alakítják ki. Míg a maradék modulokat kormányok vagy magáncégek vásárolhatják meg vagy bérelhetik ki.

A Voyager Űrállomás ötlete először 2012-ben merült fel. A projekt ötletgazdája a Gateway Alapítvány, mely először egy kisebb, de hasonló elv alapján működő szerkezetet hoz létre az űrben. Ha a tesztépítmény beválik, egy STAR névre keresztelt ipari robottal építik meg a Voyagert az űrben.

Az alapítvány vezetője szerint vállalkozásuk egyenesen a következő ipari forradalmat vetíti előre. John Blincow hozzátette: a mesterséges gravitációt előállító technológia forradalmi, ráadásul a forgási sebesség lassításával vagy gyorsításával lehet majd szabályozni az építményben a tömegvonzás mértékét.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ

Génszerkeszett babák? Megszűnő betegségek? Örök élet? – bioetikai kérdések és válaszok

Egy CEU által szervezett online rendezvényen magyar szakemberek járták körül a géntechnológia veszélyeit és előnyeit jogi, orvosi és etikai szempontból .
Rácz Sarolta cikke, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. február 28.

hirdetés

Jennifer Doudna, a CRISPR-Cas9 génszerkesztési technológia kifejlesztéséért Nobel-díjjal kitüntetett vegyész professzor rémálomból ébredt. Álmában egyetemi előadást tartott, egyik hallgatója pedig lelkesen kérdezett, kérdezett és kérdezett a génszerkesztésről. A tudós válaszolt a diáknak, aki szinte itta a szavait. Azután észrevette, hogy a tudásra szomjas hallgató nem más, mint Adolf Hitler.

A történetet Sándor Judit, a CEU Bioetikai és Jogi Központjának igazgatója, az UNESCO Bioetikai részlegének volt vezetője mesélte el a CEU által szervezett „Szerkesztett életek – Bioetikai jövőképek” címet viselő online konferencián.

Valamilyen szinten mindannyiunkban felmerül időnként, hogy egy rosszindulatú, őrült tudós vagy akár csak egy tetteinek következményeit helytelenül felmérő kutató könnyen bajt okozhat. A génszerkesztés pedig nem alaptalanul ébreszt aggodalmakat.

He Jiankui például 2018 novemberében a Jennifer Doudna és Emmanuelle Charpentier által kifejlesztett CRISPR-Cas9 génszerkesztési technológiával génszerkesztett babákat „alkotott”, úgy változtatva meg egy ikerpár génjeit, hogy rezisztenssé váljanak a HIV-vírusra.

Tevékenysége még az emberjogi ügyekben alapból nem finnyás kínai vezetés számára is vállalhatatlanak bizonyult, jelenleg börtönben ül.

A bioetika tudománya arra törekszik, hogy megpróbálja elkerülni a hasonló helyzeteket. A bioetikát lehet jogi, orvosi vagy etikai szempontból vizsgálni. A CEU pont ezt tette, az általuk meghívott három előadó ebből a három szempontból közelítette meg a témát.

hirdetés

Sándor Judit előadása a géntechnológia jogi aspektusaira fókuszált. Előadását azzal a gondolattal indította, hogy régóta bennünk él az emberi adottságok módosítása, jobbá tétele utáni vágy. Ám a filmekben-könyvekben felvázolt sötét jövőképek azt mutatják, félelemmel tölt el minket a lehetőség, hogy tökéletesítsünk egy emberi testet.

Az orvostudomány fejlődésével, és különösen a géntechnológia újabb és újabb eredményeivel, szinte az ajtónkon kopogtat az az egyszerre csalogató és ijesztő lehetőség, hogy "tökéletesedhetünk". Ilyen helyzetben mindenképp szükség van írott jogszabályokra, amik keretet adnak a tudósok munkájának.

Az előadás alapján úgy tűnik, hogy a jog sokszor csak lohol az események után.

Az 1951-ben elhunyt amerikai Henrietta Lacksot például méhnyakrákkal kezelték. A testéből kivett szöveteket később felhasználták az úgynevezett hallhatatlan sejtvonalakhoz, úgy, hogy erre senkitől sem kértek engedélyt. A jog csak később reagált, a hozzátartozók hozzájárulását utólag szerezték be.

1978-ban világra jött az első lombikbébi. Viszont Louise Joy Brown már tizenkét éves volt, amikor a reprodukciós orvoslás kérdéseit taglaló jogszabály megfogalmazódott 1990-ben.

1997-ben nyilvánosságra hozták, hogy megszületett(?) az első klónozott emlős, Dolly birka. Erre a hírre felbolydult a világ, hiszen nyilvánvalóvá vált: a tudomány képes lenne génszerkesztést végezni emberen is. Az általános közhangulat ezt szerette volna elkerülni, de más kérdések is megfogalmazódtak, „időszerűvé váltak”. Legyen lehetőség terápiára használni? Kinek az érdekében alkalmazható? Az emberi méltóság, és az esetleges diszkrimináció kérdése szintén felmerült.

Az 1997-es Ovideói Egyezmény 13. cikkelye ugyan kimondta, hogy géntechnológiát kizárólag megelőzési, kórismézési vagy gyógyítási indokkal lehet használni, és csak akkor, ha nem célja a leszármazottak genetikai állományának megváltoztatása, de Sándor Judit legtöbb diákja mégis szupererőt, átlagon felüli IQ-t, vagy zenei tehetséget várna a génszerkesztéstől.

A tudomány fejlődése rengeteg új társadalmi kihívást hoz majd magával. Könnyen az egyenlőtlenségek növekedéséhez vezethetnek az olyan „tökéletesítések”, amiket csak a gazdagok tudnak megfizetni.

Példaként Sándor Judit egy fikciót vázolt fel. Létrehoznak egy eljárást, aminek segítségével a tüdőt nem károsítja légszennyezés. A gazdagok és a befolyásosok megfizetik, a szegények nem tudják. A továbbiak mindenkinek a saját képzeletére vannak bízva. Megjelenhet az egészséges genommal születés joga, mint alapjog, és bizonyos etikai viták elkerülhetetlenül át fognak íródni. Például eddig az életvédő álláspont szerint nem etikus „belepiszkálni” a génekbe. De most pont ez a technológia adhatna esélyt olyan embrióknak, akik amúgy kiszelektálódnának.

Sándor Judit előadását azzal a nagyon fontos gondolattal zárta, hogy a génszerkesztés óriási lehetőség az emberiségnek, de semmiképpen nem lehet magányos kutatói ambíció vagy üzleti érdek függvénye. Ennek elkerüléséért a társadalom- és a természettudományok még soha nem voltak ennyire egymásra utalva.

VIDEÓ: a teljes előadás

Dinnyés András, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a Biotalentum Kft. igazgatója az orvos álláspontja felől közelítette meg a témát. Előadása az irányított regenerációs gyógyítás új lehetőségei címet viselte.

Nyitógondolata szerint az emberiség célja boldogan és sokáig élni. A sokszor negatív kontextusban emlegetett elöregedett társadalom alapvetően jó dolog, mert jelzi, hogy az emberi élet egyre hosszabb. Viszont az öregedés folyamata, a sejtek elhasználódása olyan betegségekkel jár együtt, mint a demencia, a vakság és az infarktus. (Ezek az egészségügyi problémák kifejezetten a sejtek „használhatatlanná válásával” vannak összefüggésben.)

A regenerációs orvoslás széles területet fed le, ennek részeként jelentek meg az őssejt alapú terápiák. Talán kissé leegyszerűsítve az őssejtek olyan sejtek, melyek még képesek a környezeti hatásoktól függően bármilyen, a szervezetben speciális funkciót ellátó sejtekké alakulni. Nagyon tudománytalanul: a segítségével képesek lehetünk az elhasznált sejtek, szövetek helyett újat létrehozni.

Léteznek embrionális őssejtek, de az embriókkal való kísérletezés rengeteg problémát vet fel. Viszont léteznek őssejtek a felnőtt szervezetben is, a kutatások ebbe az irányba mozdultak el. A csontvelőben találhatóak a vérképző őssejtek, ezek felelősek a szervezet regenerációjáért, de léteznek a kötőszöveti őssejtek is. Ezen sejtekre alapozott terápiáknak a lényege, hogy a sejtek önmagukat újítják meg, az utódsejtek pedig differenciálódnak. 2002-ben Nobel-díjat „ért” a felnőtt őssejtből történő „újraprogramozás”. A technológia teljes egészében mellőzi az embrióból nyert sejteket, de így is rengeteg kérdést vet fel, például alkalmazása során előfordulhat daganatképződés vagy problémás mutáció.

Ugyanakkor, ha a remények beválnak, akkor súlyos betegségben szenvedő emberek is visszanyerhetik régi életüket.

Aktív kutatások folynak például a gerincvelő-szakadás gyógyítása érdekében. (A 2004-ben elhunyt Christopher Reeve aktívan érvelt az őssejtek felhasználásáért. A Supermanként ismerté vált színész pont emiatt került tolószékbe balesete után.)

A technológia segítségével képesek lehetünk a hasnyálmirigy működését visszaállítani, és ezzel „emlékké válna” a cukorbetegek inzulin-kezelése, de a Parkinson-kór és a makuláris degeneráció okozta vakság szintén kezelhető lenne. A sience-fiction határát súrolja az a (cseppet sem távoli) lehetőség, hogy az őssejteket a szervátültetések esetében használják. Köztudott, hogy sokkal több beteg vár új szívre, májra, tüdőre, mint amennyi beültethető szerv van. Dinnyés András szerint könnyen lehet, hogy a jövőben genetikailag módosított emlősökben fogják „megtermelni” a szükséges szervet.

Ezek még homályos jövőképek, de egy biztos: a tudomány, korábban elképzelhetetlen határokat feszeget. Komoly jogi és etikai szabályozásra van szükség, ami nemzetközi összefogás nélkül biztos nem működhet hatékonyan.

Ez azért is fontos, mert máris megjelentek különböző „csodaklinikák”, amelyek állítólagos őssejt-kúrával ígérnek gyógyulást. Ezen „intézmények” ellenőrizhetetlen „terápiákat” folytatnak, sokszor embriókból kinyert sejtekkel dolgoznak, és akár onkológiai problémákat is eredményezhetnek. A természettudományokban nem otthonosan mozgó átlagemberként nehezen tájékozódunk, sokszor nehéz eldöntenünk, ki a kuruzsló, és ki a valódi orvos. Dinnyés András szerint ennek a következménye az az elkeserítő eset, amikor Olaszországban szolidaritási tüntetés zajlott ilyen ”vajákosok” mellett.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ

A papagájfajok egyharmadát a kihalás fenyegeti, 18 faj van kritikus veszélyeztettségi állapotban

A csodálatos madarak jövője nagyban függ az erdők sorsától. Az erdők viszont nagy veszélyben vannak a közép- és dél-amerikai trópusokon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 28.

hirdetés

Amikor a biodiverzitás pusztulása miatt veszélyeztetett fajokról van szó, legtöbbször ca nagy emlősöket és a rovarokat emlegetik. Pedig a madaraknál sem jobb a helyzet, például a színeikkel, régóta felismert intelligenciájukkal népszerűvé vált papagájok esetében.

Az emberrel legtöbbet és legkönnyebben kommunikáló madár fajainak közel kétharmadát fenyegeti a kihalás

– állapították meg ausztrál és argentin kutatók, akik a Global Change Biology című szaklapban tették közzé eredményeiket.

A tudósok megvizsgálták a papagájok megóvásának globális állapotát, az élőhelyükként számon tartott területek védelmének hatékonyságát, külön a fennmaradás legfontosabb gócpontjait. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai, a populációs trendek és az erdőktől való függőség mértéke alapján négy fő gócpontot határoztak meg: az északkeleti Andokat, Ausztrália délkeleti részét, az amazonasi medence keleti felét és Új-Guineát.

A tanulmány szerint nem túl megnyugtató a helyzet az első két területen, mivel igen nagy volt az erdőirtás mértéke az elmúlt évtizedekben, és emiatt a jövőben problémát okozhat a papagájok megóvása. Ugyancsak aggasztóak az előrejelzések Amazóniában és Új-Guinea nyugati felén a 2050-ig várható fakitermelési tervek miatt.

Összességében megállapították, hogy jelenleg a védett területek az összes papagájfaj földrajzi előfordulásának mindössze 10%-át fedik.

hirdetés

Ezek a területek döntő fontosságúak a biosokféleség megőrzésében, de sokat nem úgy hoztak létre, hogy felmérték volna az egyes fajok eloszlását, vagy pedig egy-egy különleges állat- vagy növényféle ökológiai szükségleteit – írja a Mongabay

A 398 ismert papagájfajból 18 van kritikus veszélyeztettségi állapotban, 39-et a veszélyeztetett, 55-öt pedig a sebezhező kategóriába sorolt a IUCN „vörös listája.

A fenyegetések sokfélék. A Csendes-óceáni szigeteken például invazív fajok jelentek meg az őshonosok között, de legalább ilyen veszélyt jelent a kereskedelmi célú orvvadászat, az élőhely elvesztése vagy a fakitermelés.

George Olah, az Australian National University kutatója, a tanulmány társszerzője szerint a BirdLife International egy korábbi globális felméréséből kiderült, hogy a papagájok a kipusztulással leginkább fenyegetett fajok közé tartoznak.

A papagájok jövője összességében az erdők sorsától függ. Ezek a madarak több mint 70%-a erdőfüggő, ezekhez az ökoszisztémákhoz kötődik a táplálkozása, és a fák üregében rak fészket.

A nagyüzemi mezőgazdaság, a legeltetés, a váltógazdálkodások mind az erdők eltűnéséhez vezetnek, megfosztva a papagájokat élőhelyüktől. A mezőgazdaság fenyegetése különösen nagy a közép- és dél-amerikai trópusokon, amely a legtöbbféle papagáj él.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: