Varázslatos vidék Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize - A Fertő tó osztrák oldalán jártunk
Magyarországra is átnyúlik Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, a nyaralásra, sportolásra, kikapcsolódásra is ideális, gyönyörű, ám talán kevéssé felkapott Fertő tó. A különleges értékekkel bíró tó legnagyobb része Ausztriához tartozik, így nem véletlen, hogy közösen kerültünk fel az UNESCO Világörökségek listájára és a két ország közösen vállalta a nemzeti park védelmét. A táj sokféle szépséget, érdekességet, és látnivalót tartogat.
Mi most arra voltunk kíváncsiak, mit lehet tenni a határ túloldalán, az osztrák tóparton. Burgenlandnak ez a része szorosan kapcsolódik a magyar vidékhez. Nem csak a történelem, hanem a tó, valamint az Alpokalja, az Írott-kő vagy a Soproni- és Kőszegi-hegység is összekapcsol minket.
Akár egy napra is érdemes átruccani az osztrák partra, mert pár kilométeres területen rengeteg mindent megélhetünk. A híres szőlővidéken pezsgőzhetünk, majd lábat lógathatunk a tényleg szuper strandon és végül tátott szájjal nézhetjük csendesen egy madárlesben megbújva a tóban élő madarakat.
Borfalu a Fertő-tónál
Első utunk Golsra (Gálos) vezetett. Ez a kőkorszak óta lakott vidék a tó északkeleti partján fekszik, és többek között szőlőiről híres, a vidék borkultúrájának központjaként is említik, és
Észak-Burgenland legjelentősebb szőlőművelő településeként tartják számon.
A Borkultúra Házát a falu legöregebb épületében alakítottak ki, egy régi, burgenlandi parasztházban, ahol az eredeti borospincében 100 borász 400 féle bora közül lehet válogatni.
Ráadásul szobrot is emeltek egy soproni uradalmi intézőnek, aki azzal mentette meg a fertői szőlőket a filoxérától, hogy amerikai szőlőoltványokat ültetett a beteg szőlők helyett.
A Fertő–Fertőzug Nemzeti Park szívében lévő faluban remek fürdő is található és kiváló lehetőséget nyújt a kerékpáros turistáknak is, hogy bejárják a környéket.
Ha pedig szereted a pezsgőt, vagy érdekel a pezsgőkészítés, akkor kihagyhatatlan hely a Szigeti pezsgőpincészet.
Peter Szigeti szívesen és nagy lelkesedéssel mesél a pezsgőkészítés titkáról, amely már ott elkezdődik, hogy honnan származik a szőlő. A környékbeli gazdáktól kerül be a szőlő hozzájuk, de már a tőkén is figyelik, és közösen döntenek a szükséges tennivalókról. A must fahordókba és acéltartályokba kerül, majd a pezsgő fajtájától függően palackokban erjesztik és a végeredmény annyira kiváló, hogy számos díjat kaptak már értük. Van pár különlegességük is, a parafadugóval lezárt 200 ml-es kis pezsgő, vagy a mamut méretű 12 literes ital. No és persze a látogatás végén jön a kóstolás, így mindenki vidáman, feldobódva folytathatja útját.
Bővebben ITT
Lapozz a továbbiakért: