News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

„Rettentő veszélyt” jelent az emberiségre a Facebook metaverzuma a kritikusok szerint

Mark Zuckerberg azt mondta, a metaverzum maga lesz a „testet öltött” internet.

Link másolása

hirdetés

Mark Zuckerberg nemrégiben bejelentette, hogy közösségimédia-hálózatból „metaverzum céggé” fejlesztené a Facebookot a következő öt évben. Zuckerberg a metaverzumot úgy jellemezte, mint a „testet öltött” internetet, amiben nemcsak tartalmat fogyaszthatunk, hanem valóban „benne lehetünk”.

A projekt célja tehát az, hogy létrejöjjön egy olyan magával ragadó virtuális valóság-béli környezet, amelyben az emberek kapcsolatba léphetnek egymással, illetve az őket körülvevő mesterséges világgal. Nos, aki azt gondolja, hogy ez az ötlet olyan, mintha egyenesen a Black Mirror című disztópikus sorozat írói szobájából jött volna, az nincs egyedül: az elmúlt időszakban többen is kifejezték aggodalmukat az ötlettel kapcsolatban – írja az IFLScience.

Az egyikük Dr. David Reid, a Liverpool Hope Egyetem mesterséges intelligencia és térbeli számítástechnika professzora volt, aki azt mondta: úgy véli, hogy a metaverzum izgalmas lehetőségekkel szolgálhat az emberiség számára, de fennáll annak a veszélye, hogy drasztikusan elmélyíti a közösségi médiával és az internettel kapcsolatos, jelenleg is meglévő problémákat, például az adatvédelmi aggályokat és az internetes zaklatást.

„A metaverzum hatalmas változásokat hozhat – fantasztikus előnyökkel, ugyanakkor félelmetes veszélyekkel is jár. És egy rendkívül összetett rendszerre van szükségünk ahhoz, hogy felügyelni tudjuk”

– mondta Dr. Reid.

hirdetés

„Az emberek már most aggódnak amiatt, hogy a Twitter milyen nagy befolyást gyakorolhat a politikára… De gondoljunk bele: egy teljesen magával ragadó környezetben mennyivel nagyobb befolyással lehetünk az emberekre?” – tette fel a kérdést a professzor, arra utalva, hogy a metaverzum lehetőséget nyújthat arra is, hogy valakit „elszállítsunk” egy háborús övezetbe, és megmutassuk neki, pontosan mi folyik ott.

Dr. Reid azzal kapcsolatban is kifejtette az aggályait, hogy a metaverzum a jelenleginél is jobban megemelheti a közösségi média használatával töltött időt, valamint az online zaklatások számát is.

„Megvan benne a lehetőség, hogy sokkal, de sokkal szélsőségesebb legyen. Az elmélyülés zsigeri élménye kivételesen érzelmes lehet” – mondta.

De, ami szerinte a leginkább aggasztó, az az, hogy ez a technológiai fejlődés elmoshatja a határvonalat a virtuális világ és a valóság között. „Bárki lesz ennek a valóságnak a mestere, soha nem látott mennyiségű adathoz férhet hozzá – és rendkívül sok hatalomhoz” – jegyezte meg, majd hozzátette: „Aki a metaverzumot irányítja, alapvetően az egész valóságot fogja irányítani.”

„Sok jelenlegi MR (Mixed Reality, vagyis kevert valóság) prototípus rendszer rendelkezik arc-, szem-, test- és kézkövető technológiával. Legtöbbjük kifinomult kamerával működik, sőt néhányan még elektroenkefalogramos (EEG) technológiát is alkalmaznak az agyhullám-mintázatok felvételére. Más szóval, minden, amit csinálsz, nyomon követhető az MR-ben. Az így generált adatok hatalmasak lesznek… És rendkívül értékesek” – hangsúlyozta a professzor, majd azt mondta: „Ezért van szükségünk egy olyan rendszerre, amely ezt az egészet ellenőrzi. Egyetlen vállalat sem gyakorolhat teljes ellenőrzést.”

Dr. Reid nincs egyedül az aggodalmaival. A metaverzum másik hangos kritikusa Roger McNamee, a Facebook egy korai befektetője, aki a novemberben Lisszabonban tartott webes csúcstalálkozón azt mondta: szerinte a metaverzum projekt legfőbb célja, hogy a Facebook elterelje a figyelmet egykori alkalmazottja, Frances Haugen vallomásáról, aki azt állítja, a cég pontosan tudja, mennyire károsak a termékei, de a kutatási eredményeket a nagyobb profit érdekében eltitkolja.

„Nem szabad megengedni, hogy a Facebook disztópikus metaverzumot hozzon létre” – mondta McNamee a BBC-nek. „Nem szabadna engedni, hogy a Facebook mindentől függetlenül hozzon döntéseket. Ott kellene állnia mellette egy szabályozó szervezetnek, hogy előzetesen jóváhagyja mindazt, amit a cég tesz. Az általuk okozott kár mértéke ugyanis már most felbecsülhetetlen” – tette hozzá.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Szinte biztos, hogy 30 éven belül cunami fogja sújtani Marseille-t, Isztambult és Alexandriát
Az UNESCO cunamiszakértője szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e szökőár a Földközi-tengeren, hanem az, hogy mikor. A veszélyeztetett településeknek pedig fel kell készülniük a katasztrófára.

Link másolása

hirdetés

Közel 100 százalék az esély arra, hogy a következő 30 évben cunami csap le a Földközi-tenger közelében lévő városokra – figyelmeztet az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

Az előrejelzések szerint ugyanis a Földközi-tenger part menti településein a szökőár veszélye fokozatosan nőni fog a tengerszint emelkedésével párhuzamosan. A térségből jövőre már öt város is a veszélyeztetett kategóriába kerül: Marseille, Alexandria, Isztambul, Cannes és Chipiona.

Ezeknek a városoknak el kell kezdeniük felkészülni egy esetleges cunamira, ebben az UNESCO is segíti őket. A szervezet cunamira felkészítő programjának célja az, hogy minden veszélyeztetett város lakossága pontosan tudja, mit kell tennie, ha szökőár sújtja a lakóhelyét.

Bernardo Aliaga, az UNESCO cunamiszakértője szerint a 2004-es indiai-óceáni cunami (amely becslések szerint 230 ezer ember halálát okozta 14 országban) és a 2011-es tóhokui cunami (amelyben 18 ezer ember halt meg) intő jel volt a világ számára, azóta viszont sokkal nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. Azonban még így is vannak hiányosságok a felkészültségben, ezen pedig dolgozni kell. Elsősorban azon, hogy a figyelmeztetéseket megértsék az emberek. Aliaga jelezte azt is, hogy a legtöbb területen alábecsülik a szökőár kockázatát, például a Földközi-tengeren is, mert ez a természeti katasztrófa nem gyakori ebben a térségben. Ez azonban változni fog.

A szakértő szerint már nem az a kérdés, hogy lesz-e cunami a Földközi-tengeren, hanem az, hogy mikor.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a megfelelő figyelmeztetés mellett az is fontos, hogy az emberek képesek legyenek megfelelően reagálni cunami esetén. Felidézte, hogy a 2004-es szökőár idején egy 10 éves brit kislány 100 embert, köztük a családját is biztonságos helyre vitte, mert a földrajztanárától azt tanulta az iskolában, hogy azonnal meneküljön, ha azt látja, hogy a víz visszahúzódik.

Aliaga szerint a marseille-i, az isztambuli, az alexandriai, a cannes-i és a chipionai hatóságok már megkezdték a felkészülést egy esetleges szökőár elleni védekezésre. Dolgoznak az evakuálási procedúrákon, a turisták figyelmeztetésének módjain, gyakorlatokat fognak végrehajtani és a riasztási procedúrát is fejlesztik.

Körülbelül 10 perccel a földrengés után megkezdődnek a riasztások, a szirénától kezdve a WhatsApp-üzenetekig számos módon igyekeznek majd figyelmeztetni az embereket. A gyorsaság azért fontos, mert ha a lakóhelyed közelében csap le a cunami, maximum 20 perced van menekülni, mielőtt az első hullám megérkezik. A második, nagyobb hullám 40 perccel követi az elsőt, így még mindig megvan a lehetőség a biztonságos helyre jutáshoz – jelezte a szakértő.

hirdetés

Vlagyimir Rjabinin, az UNESCO Kormányközi Oceanográfiai Bizottságának ügyvezető titkára azt mondta, 21 ország több mint 40 közössége már most nagyobb biztonságban van, miután végrehajtották a szervezet cunamira felkészítő programjának intézkedéseit.

„Ha 2030-ig fel akarunk készülni erre a globális kihívásra, nagyon gyorsan kell bővíteni a programunkat”

– tette hozzá.

Forrás: Guardian

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Már idén elkezdik árulni a világ első napelemes autóját, borsos ára lesz
Több mint 600 kilométert tesz meg egy feltöltéssel, és akár hónapokig használhatjuk egy huzamban.

Link másolása

hirdetés

Már novemberben megkezdi a Lightyear nevű holland cég a világ első, sorozatgyártásra kész napelemes autójának a kiszállítását – írja a Guardian.

A Lightyear 0 elnevezésű napelemes szedán 250 ezer euróba, átszámítva több mint 100 millió forintba fog kerülni az első vevőknek.

Az autót 5 négyzetméternyi, ívelt napelem borítja, amely vezetés- vagy várakozás közben tölti a kocsi akkumulátorát.

Roel Grooten, a cég vezető mérnöke szerint nagyon gondosan kellett kialakítani az autót, hogy az a lehető legnagyobb energiahatékonysággal tudjon működni. „Ha azt a mennyiségű energiát, amit ezeken a paneleken gyűjteni tudunk, bármelyik olyan autóhoz használnák fel, amelyik háromszor annyi energiát igényel, használhatatlanná válna” – fogalmazott.

A cég szerint a Lightyear 0 átlagosan kb. 624 km-t tud megtenni két töltés között. A Lightyeart jelenleg Hollandiában tesztelik. A tesztelők átlagosan kevesebb mint 35 km-t tesznek meg naponta. Így két hónapig tudják vezetni a kocsit anélkül, hogy hálózatról tölteniük kéne. De olyan helyeken, ahol többet süt a nap, mint például Portugáliában vagy Spanyolországban akár hét hónapig is használható a jármű egy feltöltéssel. .

Az azonban kérdéses, hogy megtérül-e a cég innovatív, de kockázatos projektje.

„A kérdés az, hogy a valóságban megéri-e [megvenni]? A koncepció nem rossz. De nem tudjuk, hogy a technológia alkalmas-e arra, hogy gazdaságilag fenntartható legyen” – mondta Jim Saker, a Loughborough Egyetem oktatója.

hirdetés
Videó: A jármű tesztelése


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A jövő hotele egy mesterséges intelligencia által vezérelt repülő lehet, amely 5000 vendéget képes fogadni
A repülő szálloda megálmodója impozáns videóban mutatja be ötletét. Sokak szerint azonban ezt nem lehet és nem is szabadna megvalósítani, mert borítékolható lenne a katasztrófa.

Link másolása

hirdetés

Egészen futurisztikus szállodaötlettel állt elő egy jemeni tudományos kommunikátor és videóproducer. Egy égi hotelt álmodott meg, amely valójában egy óriási repülő, amely akár 5000 vendéget is képes elszállásolni.

Hashem Al-Ghaili Sky Cruise névre keresztelt szállodájának alapja egy 20 nukleáris meghajtású motorral felszerelt, mesterséges intelligencia által vezérelt gép lenne, amely soha nem szállna le.

Vagyis az utasok csak úgy juthatnak fel rá, ha egy hagyományos repülő odaszállítja őket. Sőt, még a javításokat is repülés közben végeznék el a gépen.

A fedélzeten a szobák mellett egy hatalmas bevásárlóközpont, több moziterem, edzőterem és medence is helyet kapna, de esküvői helyszínként is szolgálhatna.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor indulhat újtára az első „felhők feletti futurisztikus hotel” (ahogy a megálmodója nevezi), de már készült róla egy promóvideó, ami igencsak lenyűgözte az embereket. Számos kommentelő azonban úgy véli, hogy a Sky Cruise esetében borítékolható lenne a katasztrófa. Többen is felvetették, hogy nem lenne okos dolog nukleáris reaktort tenni olyasmire, amely elromolhat és lezuhanhat. Más azt írta, hogy a hotelt valószínűleg csak a leggazdagabbak tudják majd megfizetni, talán egy ilyen gépen akarják majd megúszni az apokalipszist. Sokak szerint viszont a repülő hotel ötletét soha nem lehet megvalósítani, már csak a fizikai korlátok miatt sem.

Forrás: LadBible

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Atomreaktort telepítene a Holdra a NASA, ami a holdbéli élet alapja lehetne
Mini atomreaktorok töltenék a holdjárókat és holdbázisokat, de innen lenne energia a különböző kutatások lebonyolításához is.
Fotó: NASA - szmo.hu
2022. június 26.


Link másolása

hirdetés

Egy lépéssel közelebb került a NASA ahhoz, hogy hamarosan elérhető legyen az atomenergia a Holdon, írja a New York Post. Az űrügynökség és az amerikai energiaügyi minisztérium háromra szűkítette azokat a koncepciókat, melyek közül majd kiválasztják a Földtől 384 ezer kilométerre megvalósuló energiarendszert.

A tervek szerint ezek az atomreaktorok teszik majd lehetővé a holdjárók töltését, biztosítják az energiát a kutatásokhoz és általában a holdi élethez. A tudósok szerint a technológia már az évtized végére, az Artemis-űrprogram keretében elkészülhet.

A NASA elképzelései szerint olyan 40 kW-os, egyenként 5 millió dollár (1,9 milliárd forint) értékű rendszer terveznének, mely legalább tíz évig működne a holdi körülmények között. Az ilyen teljesítményű atomreaktor nagyjából harminc háztartás teljes körű ellátáshoz elegendő tíz éven keresztül.

A NASA szakértője szerint a kellő mennyiségű energia nélkülözhetetlen lesz a jövő űrkutatásában. Jim Reuter úgy véli, hogy a felszíni maghasadásos energiaellátó rendszer viszonylag kicsi és könnyű lesz a szóba jöhető többi megoldáshoz képest. Ráadásul állandó energiaellátást biztosítanak függetlenül a napfénytől, a helytől vagy egyéb környezeti feltételektől függetlenül.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: