News here
hirdetés

JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés

Retteghetünk a nyaraktól: akár a napok fele is hőhullámos lehet a pesszimista forgatókönyv szerint

A legrosszabbul ezúttal is az Alföld délkeleti része jár, ott akár évente 32 hőhullámos nap is lehet 2100-ra.

Link másolása

hirdetés

Szép időben szívesen költjük el reggelinket óbudai panellakásunk nyugati fekvésű erkélyén. Hallgatjuk a szemben lévő park lombjainak suhogását, hallgatjuk a madarakat, várjuk az etetőnkre érkező cinkéket és közben felmérjük az aznapra várható időjárást. A minap Párom előbb ébredt, és a következő hírrel keltett: „30 fok van az erkélyen”. Reggel 6.20 perc volt. Másnap már 5.35-kor ugyanennyit mutatott a hőmérő. Hasonlóra talán több mint 40 évvel ezelőtti kubai utamról emlékszem, miként arra is, hogy egy néhány percig tartó heves zápor után az ember szinte levegőt sem kapott a párától. Csakhogy Kuba az északi 23., míg Magyarország a 47. szélességi fokon terül el. Azt már megszoktuk (megszoktuk?), hogy a négy évszakos „kontinentális” éghajlatunk a múlté, de már ott tartunk, hogy a Kárpát-medencébe beköltöztek a trópusok?

A régiónkat is egyre gyakrabban sújtó hőhullámok klimatológiai vizsgálata volt a témája a Másfélfok legutóbbi online sajtóklubjának. Vigh Péter, a Másfélfok vezetője emlékeztetett arra, hogy a tavalyi amerikai hőhullámokat és a pusztító nyugat-európai árvizeket a szakértők mind a klímaváltozással hozták összefüggésbe, továbbá arra, hogy az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) tavasszal nyilvánosságra hozott hatodik jelentése is hangsúlyozta: a szélsőséges időjárási jelenségek, különösen a hőhullámok sűrűsödése is a globális felmelegedés következménye, amelyért szintén az emberiség felelős.

Hogyan alakultak és alakulnak Magyarországon a tartós hőhullámos időszakok, és mi a szerepe ebben az emberi tevékenységnek? Erről beszéltek a sajtóklub vendégei: Pongrácz Rita meteorológus, hidrológus, az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének adjunktusa és Szabó Péter éghajlatkutató, a Tanszék doktorandusza.

A klímaváltozást jól érzékeltették a Szabó Péter által ismertetett adatok az éghajlati skáláról: 1971 és 1990 között az ország délkeleti részét kivéve nem volt nálunk egyetlen tartós hőhullámos nap sem. Ehhez képest 2001 és 2020 között országos átlagban évi 2 ilyen nap volt az Alföldön és Budapesten, illetve a nagyobb városokban, ahol a sűrű építkezés miatt a „hősziget” hatás érvényesül, 3-4 is.

Tavaly az évi átlag már 4 nap volt, az Alföld középső részén pedig 13! A jelenség okozójának megállapítására a kutatók kétféle szimulációt végeztek el: az egyikben csak természetes kényszerekkel – vulkánok, napfoltciklusok - a másikban emberi tevékenységgel is meghajtották a modelleket. Ebből kiderült, hogy a hazai hőhullámokért kb. 89%-ban mi magunk vagyunk a felelősek. A jövőt illetően két forgatókönyv létezik: az egyik egy zöldebb jövőben, a másik a jelenlegi kibocsátási trendek folytatódásából indul ki. Valószínűleg mindkét esetben növekedni fog a hőhullámos napok száma, de az optimistább verzió 2081 és 2100 között háromszoros, míg a pesszimistább 12-szeres emelkedéssel számol.

Ez azt jelenti, hogy a következő századfordulóra az országos éves átlag legalább 6 lesz, de elérheti a 21-et is. A legrosszabbul ezúttal is az Alföld délkeleti része jár, ott akár évente 32 hőhullámos nap is lehet 2100-ra.

A klímakutató figyelmeztetett: a többlethalálozás nem lineárisan, hanem annál nagyobb mértékben növekszik a hőhullámos napokkal. Ugyanakkor a hűtésre a jelenleginél is jóval több energiát kell felhasználnunk, és ha ezt fosszilis forrásból tesszük, akkor hosszabb távon éppen az ellenkező hatást váltjuk ki a kibocsátások növelésével.

hirdetés
És arról még nem is esett szó, hogy a hőhullámok idején teljes kapacitással működtetett klímaberendezések túlterhelhetik az elektromos hálózatokat, akár több órás széles körű áramkimaradásokat okozhatnak, aminek a mai túlelektronizált világban beláthatatlan következményei lehetnek.

Ezt a borúlátó képet osztotta Vigh Péter is, aki szerint

jó esetben is fel kell készülnünk olyan extrém hőségre, mint ami az eddigi csúcsévnek számító 2012-t jellemezte. Ha viszont a rosszabb változat valósul meg, akár a nyár fele is tartós hőhullámmá válhat és egy folyamatos, 27 C fok feletti átlaghőmérséklet életveszélyes lehet a kisgyermekeknek, az időseknek, például a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek.

Pongrácz Rita az éghajlati attribúciós kutatásokról beszélt, arról, hogy a klímaváltozás milyen mértékben kapcsolható az emberi tevékenységekhez, illetve mennyiben része az éghajlati rendszerben rejlő természetes folyamatoknak. A meteorológus által bemutatott szimulációs mérés-grafikonból, amely az ipari forradalom kezdeteitől napjainkig terjed egyértelműen kiderült, hogy a kétféle hatás aránya az 1970-es évektől kezdett egymástól markánsan eltérni az emberi hatás döntővé válásával. Vizsgálják, hogy mindez hogyan jelenik meg az éghajlati alapváltozók mellett a szélsőségekben a magyarországi időjárásban. Ehhez fizikai összefüggéseken alapuló klímamodell-szimulációkat alkalmaznak különböző beállításokkal, miközben elemzik a múltbeli változásokat és a jövőben várható változások trendjeit. Vizsgálják emellett az évi minimumhőmérsékletek és a fagyos napok csökkenését. A növényzettel kapcsolatos veszélyeket a vegetációs ciklusok kezdeteiből, illetve azok eltolódásaiból és a késő tavaszi fagyokból következtetik ki mind a hidegtűrő, mind pedig a melegkedvelő növények esetében.

A nyár következő részében egyszerre kell figyelniük a kutatóknak az aszályveszélyre és a nagyon intenzív csapadékhullásra. Pongrácz Rita felidézte azokat a június eleji esőzéseket, amikor Budapesten és számos más hazai településen a csatornahálózat képtelen volt elnyelni a lehullott esőmennyiséget.

Mindeközben minden évszakban hosszabbra nyúlnak a száraz időszakok. Várhatóan melegebb lesz nálunk is a szokottnál az „indián nyár” időszaka, enyhébb a tél, és több viharosan szeles napra is számíthatunk – mondta a meteorológus.

Kérdésre válaszolva Pongrácz Rita hangsúlyozta:

ha a CO2-kibocsátások jelenlegi, SSP5-8.5 jelzésű ütemét már ebben az évtizedben elkezdjük nagy arányban csökkenteni, van esélyünk arra, hogy az évszázad végére már csak 2.6 legyen és ez mintegy 80%-os kibocsátás-csökkentést jelentene. (Ezek a számok azt mutatják, hogy a felmelegedés során mennyi extra watt/m2 energia éri a Földet és a 2.6 a 2 C fokos hőmérséklet-növekedésnek felel meg).

Ha csak az évszázad közepén indul meg ez a csökkentés, akkor a 4.5-os forgatókönyv a reálisabb, ha pedig csak a 2070-es, 80-as években kapunk észbe, akkor a 6.0 verzió vár ránk. Ezért is fontos, hogy mikor kezdődik meg ez a folyamat, mert ettől függ, hogy milyen antropogén hatással kell számolnunk a következő 100 évben. Szabó Péter hozzátette, hogy létezik egy ultraoptimista 1.9-es forgatókönyv, amely még a Párizsi Egyezményben kitűzött 1,5 C-kal számol, de szerinte ezt már aligha tudjuk teljesíteni. Pongrácz Rita szerint viszont még mindig lenne erre is esély, ha mindenki mindent megtesz globális szinten és egyénileg is a kibocsátások csökkentésére, beleértve az ehhez kapcsolódó alkalmazkodási folyamatok elindítását is. Vígh Péter arra emlékeztetett, hogy az EU-bizottság Climate Action igazgatósága szerint a jelenlegi kibocsátási tendenciával 2100-ra 2,8 C fokkal lesz melegebb bolygókon.

Pongrácz Rita arról is beszélt, hogy a valóságos hőmérsékletnél is nagyobb lehet a hőérzésünk, ha tűző napon, árnyék nélküli helyen vagyunk, vagy nincsen semmi hűsítő levegőmozgás. Számít az is, hogy tudunk-e párologtatni, mert ha nem, akkor sokkal fülledtebbnek, melegebbnek érezzük a nagy páratartalmú levegőt. A meteorológus szerint ezért jobban elviselhető egy sivatagi klíma, mint egy trópusi, de szerencsére Magyarországon egyik sincsen egyelőre.

Egyelőre…hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
JÖVŐ
23 százalékkal kevesebbet fogyasztanának az autók, ha 130 helyett csak 100 km/h-val mehetnének az autópályán
A Greenpeace Magyarország az autómentes nap alkalmából a klímajegyek bevezetését sürgette.

Link másolása

hirdetés

Szeptember 22-én van az európai autómentes nap, ami kapcsán a Greenpeace Magyarország összegyűjtötte miként lehetne radikális energiatakarékosság elérni a hétköznapokban, ezzel a közlekedésben felhasznált üzemanyag mennyiségét is csökkenteni.

A szervezet szerint a közösségi közlekedés a kulcs ahhoz, hogy mindenki fenntartható módon elégíthesse ki a napi közlekedési igényeit. Ennek eléréséhez azonban európai szinten kellene bevezetni a klímajegyeket a vasútra és más tömegközlekedési eszközökre. A cél nem lehet kevesebb, mint hogy senki ne szoruljon autó- vagy repülőgép használatra pusztán azért, mert az megfizethetőbb vagy könnyebben elérhető – olvasható bejegyzésükben.

A közlekedés reformjával és szigorúbb sebességkorlátozással is nagy mértékben, uniós szinten 13 százalékkal lehetne csökkenteni az energiaigényt. Az autósok számára a leglátványosabb eredmény az autópályákon mutatkozna meg, a sebességnek 130-ról 100 km/órára való csökkentése ugyanis kb. 23%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményez.

Az autómentességet az otthoni munkavégzés támogatásával lehetne az egyik legkézenfekvőbb módon támogatni. Uniós szinten 27 és 47 százalék közé tehető a vizsgált országokban az aránya annak, amit naponta az összes megtett távolságból a munkába történő eljutás tesz ki. Erre megoldást jelenthetne, ha a kormányok folytatnák, vagy pedig újra bevezetnék azokat a szabályokat az otthoni munkavégzésre, amiket a koronavírus-járvány miatt egyszer már úgyis meghoztak. De akár az autók kihasználtságával is spórolhatnánk:

uniós szinten 1,45 utas használ átlagosan egy autót. Az autómegosztást olyan ösztönzők bevezetésével lehetne támogatni, mint az olcsóbb parkolás, vagy a buszsávok használatának engedélyezése olyan autók számára, amelyek tele vannak utasokkal.

Míg a városi közlekedés esetében a kibocsátásmentes közlekedési megoldásokat kellene ösztönözni, legyen az kerékpár, gyaloglás, vagy bármilyen más mikromobilitási lehetőség.

Az árucikkek szállítása is egy olyan terület, amely szinte teljesen az olajfelhasználásra támaszkodik. A cégeket adókedvezményekkel lehetne ösztönözni arra, hogy az utak helyett a vasutakat válasszak a szállításkor. Persze ahhoz, hogy ez itthon is reális megoldás legyen, természetesen jóval több forrást kellene fordítani a vasúti közlekedés fejlesztésére, mint jelenleg – írja a Greenpeace.

hirdetés


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
JÖVŐ
Gyorsabban süllyed több tengerparti város, mint a tengerszint emelkedése
Megdöbbentő adatok és okok, amelyek akár pár éven belül is igen komoly következményekkel járhatnak. Például Rio De Janeiro területének két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.

Link másolása

hirdetés

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.

A Nature Sustainability című tudományos lapban közzétett, műholdas felvételek segítségével készített és a világ legnagyobb városai közül 48-at vizsgáló tanulmánya 2014 és 2020 között elemezte a süllyedésüket – idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

Korábbi tanulmányok szerint

a globális felmelegedés világszerte jégolvadáshoz vezet, ez pedig emeli a tengerek szintjét, fenyegetést jelentve számos tengerparti város számára.

Sok város azonban más gonddal is küzd: a talajvíz és vagy a földgáz elvezetése miatt süllyed, az épületek óriási súlya alatt tömörödik a talaj.

A többéves vizsgálat során azt figyelték meg, hogy minden városban - különböző mértékben - süllyedt a talaj, 44 településen pedig a süllyedés nagyobb mértékű volt a tengerszint emelkedésénél.

hirdetés

Az ezt megelőző kutatások szerint

a tengerek szintje az olvadó jégsapkák nyomán évente körülbelül 3,7 milliméterrel emelkedik, a most közzétett tanulmány pedig azt írja, hogy több város egyes részei évente 20 milliméterrel süllyednek.

A kutatás Ho Si Minh-várost és Rio De Janeirót is említi, az elsőben a süllyedés 16,2 milliméter évente, az utóbbinál pedig azt jelentették, hogy – amennyiben nem hoznak megfelelő intézkedéseket - a város területének mintegy két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A Rovatból
hirdetés
Elérkeztünk a fordulópontra: visszafordíthatatlanná válhat az amazóniai esőerdők pusztulása
Az esőerdők 20%-át már kiirtották, 6% pedig nagyon rossz állapotban van. Ha szavannává változik a terület, az beláthatatlan következményekkel járó láncreakciót indíthat el az egész Földön.
Fotó: Wikimedia Commons - szmo.hu
2022. szeptember 18.


Link másolása

hirdetés

Évtizedek óta téma a „Föld tüdejének” tekintett amazóniai esőerdők esztelen irtása, amellyel a mezőgazdasági területek és a legelők terjeszkedését erőltetik, nem gondolva az ökoszisztéma végzetes felborításának veszélyére.

Most az amazóniai régió kilenc országának őslakos vezetői limai csúcstalálkozójukat adták le a legújabb vészjelzést: az esőerdők 26%-a máris elpusztult vagy súlyosan megrongálódott, és ha nem állítjuk meg az erdőirtási folyamatot, akkor a fennmaradt rész szavannává változik, előbb, mint arra a korábbi előrejelzések figyelmeztettek – írja a New Scientist.

A kutatók már régen felhívták a figyelmet arra, hogy ha az amazonasi esőerdők egy bizonyos aránya elpusztul, nem lesz képes az önmaga fenntartásához szükséges nedvességet magába fogadni és esőt generálni.

A világ legnagyobb esőerdőjének szavannásodása pedig beláthatatlan következményekkel járó láncreakciót válthat ki az egész Földön.

Egy 2018-as becslés ezt a bizonyos küszöböt 20-25%-ra tette, egy évvel később pedig megállapították, hogy az amazóniai medence elvesztette esőerdőinek 17%-át. A legújabb jelentés szerint pedig már át is léphették a küszöbértéket, mert az erdő 20%-át már kiirtották, és közel 6% állapota sokat romlott az elmúlt 35 évben.

Marlene Quintanilla és kollégái az amazonasi társadalmi-környezeti információs hálózatnál (Amazon Geo-Referenced Socio-Environmental Information Network - RAISG) az őslakos szervezetekkel együttműködve az erdő borította területekre vonatkozó adatokból kiindulva mutatták ki, hogy mennyi esőerdő veszett el 1985 és 2020 között. Megvizsgálták továbbá az erdők sűrűségét, a csapadékmintákat, és szénfelvevő képességüket is. Ez utóbbiak árulkodnak ugyanis az esőerdők túlélési képességéről, valamint az erdőtüzek lombozat alatti hatásáról, amelyet nem mutatnak ki a műholdas felvételek.

hirdetés
A jelentés megállapította: Amazónia 33%-a maradt meg ősállapotában és a térség 41%-ánál észlelhető enyhe pusztulás, amely önmagától regenerálódhat. 26%-nál azonban mindenképpen szükséges az emberi segítség a fennmaradáshoz.

„Megváltozott az erdő ökológiai válasza és elvesztette ellenálló képességét. A visszafordíthatatlanság pontjához érkeztünk” - mondta Quintanilla.

Amazónia 847 millió hektáron terül el, de tőle távoli régiók is nagy mértékben függnek tőle. Ha egy területen kipusztulnak az esőerdő fái, azt jelenti, hogy kevesebb lesz az eső, magasabb a hőmérséklet és kevesebb CO2-t tudnak elnyelni másutt is a fák. Ezáltal jobban fenyegetik őket az erdőtüzek, és kevésbé tűrik a klímaváltozást. Mindezek hosszú távon pusztuláshoz vezetnek.

Ez a változás már látható Brazíliában és Bolíviában, ez a két ország felelős az amazóniai erdőirtások 90%-áért.

Az elmúlt 20 évben a bolíviai részen 17%-kal csökkent a csapadék, a hőmérséklet pedig 1,1 fokkal emelkedett.

A korábban sűrű esőerdős területek szavannákká válnak, és az ország északi részén lévő gyümölcsfák már nem teremnek, holott ezektől függ a világtól elzárt őslakos közösségek táplálkozása.

A jelentés szerzői hangsúlyozzák: ha a mezőgazdasági terjeszkedést, a bányászatot és az erdőírtás más okait nem szüntetik meg, akkor ez a folyamat hamarosan más országokra is át fog terjedni.

Az erdőirtások 86%-a a nemzeti parkok és az őslakos rezervátumok területén kívül zajlott le, és miután Amazónia 48%-a nem védett terület, ezek az esőerdők megfelelő törvények híján végveszélybe kerülhetnek.

A bennszülöttek rezervátumai egy fokkal jobb állapotban vannak, mint a nemzeti parkok, annak ellenére, hogy kevesebb ott a kormánytámogatás. Éppen ezért a tanulmány szerzői szerint az esőerdők megvédésének legjobb módja a védtelen erdőket őslakos-területté nyilvánítása. Egyúttal komoly erőfeszítéseket kell tenni a súlyosan megrongált 6%-nyi esőerdő helyreállítására (54 millió hektáros területről van szó).

Carlos Nobre, a Sao Pauló-i egyetem kutatója három évtizeden át készített klímamodelleket, hogy kiszámítsa: mikor érkezhet el Amazónia a kritikus ponthoz. Rá kellett jönnie, hogy a korábbi modellek immár nem működnek.

Kiderült például Amazónia déli részéről, ahol az esőerdők egyharmada található, a száraz évszak ma 4-5 hónapig tart, legalább 5 héttel tovább, mint 1999-ben. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, és eléri a 6 hónapot, nincs esély a túlélésére.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
JÖVŐ
A globális felmelegedés tömeges fapusztulással fenyeget, már az ősfák sincsenek biztonságban
Az egymást követő aszályos évek a fák túlélését is veszélyeztetik, a klímaváltozás a Föld ősfáit sem kíméli. Afrikában például sorra pusztulnak a csodálatos majomkenyérfák.
Fotó: Flickr - szmo.hu
2022. szeptember 22.


Link másolása

hirdetés

Bár az elmúlt hetekben sok helyütt óriási felhőszakadások zúdultak Európára – Olaszország középső részén például több település is víz alá került – az idén nyáron pusztító hőségnek és aszálynak még komoly hatása lehet kontinensünk fáira.

A kutatásokból ugyanis az derült ki, hogy

a tömeges fapusztulás általában 1-2 évvel az aszályos időszak után jelentkezik

- írja a New Scientist című tudományos magazin.

Ezt erősíti meg a müncheni műszaki egyetem munkatársainak, Cornelius Senfnek és Rupert Seidlnek a kutatása is, akik kimutatták, hogy a 2018-as nagy aszályt az elmúlt 170 év legnagyobb fapusztulása követte. Igaz, az akkori helyzetet súlyosbította, hogy sok helyen már harmadik éve tartott a szárazság, emiatt az egyes száraz időszakok között nem volt ideje a természetnek regenerálódni.

A kutatók szerint több egymással összefüggő oka is van annak, hogy miért a szárazság utáni években lehet számítani a fák pusztulására. Egyrészt amikor kevesebb tápanyaghoz jutnak, a vízszállító szöveteik tartósan károsodhatnak. Másrészt sebezhetőbbekké válnak a kártevőkkel és betegségekkel szemben, így például könnyebben támadhatják meg a fákat különböző gombák, és nagyobb a szuvasodás veszélye is.

hirdetés
A globális felmelegedés miatt egyre több az aszályos év, és a fapusztulás Európában is egyre nagyobb mértéket ölt.

A Jan-Peter George vezette tartui kutatócsoport már tavaly arra hívta fel a figyelmet, hogy 2010 és 2020 között a norvég lucfenyők átlagosan 60%-kal nagyobb arányban pusztultak, mint 1995 és 2009 között. A skót fenyőnél 40%-kal, az európai bükknél 36%-kal, míg a tölgynél 3,5%-kal ugrott meg a fapusztulás mértéke.

A klímaváltozás még Földünk ősfáit sem kíméli. A New Scientist felidézi annak a zimbabwei majomkenyérfának a történetét, amely valamikor Kr.e. 500 körül sarjadt ki, azokban az időkben, amikor az ókori Rómában kikiáltották a köztársaságot. Túlélt királyságokat és háborúkat is. A Panke baobab 2010-ig a világ legidősebb virágzó fája volt. Akkor ledőlt és elpusztult. Sajnos nem ez volt az egyetlen tiszteletre méltó ősfa, amely erre a sorsra jutott.

Az elmúlt 12 évben Afrika 13 legöregebb majomkenyérfája elpusztult.

Pedig a majomkenyérfák a világ leghosszabb életű és legnagyobb virágzó fái. Tömegük elérheti az 500 köbmétert is. Elvesztésük katasztrófa az emberek és a vadon élő állatok számára egyaránt. Hatalmas koronájukkal menedéket, táplálékot, sőt, még vizet is adnak, mert a baobabok vastag törzse olyan, mint egy vízzel teli szivacs.

Az emberek szinte minden részüket felhasználják az ehető gyümölcsöktől a kérgükig és a gyökerekig, rostjaikból kötelet, kosarat fonnak, ruhákat szőnek. Még kulturális szerepük is van: az UNESCO világörökségébe felvett afrikai mesemondók sokszor a baobab köré gyűlteknek mondták el a sok generációra visszamenő történeteiket.

Thomas Pakenham brit történész-arbológus 2004-ben megjelent könyvében, A nevezetes baobab-ban még azt is leírta, hogy egy afrikai faluban külön temetési szertartással búcsúznak az elpusztult majomkenyérfáktól, amiket „mindannyiuk anyjának” hívnak.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: