JÖVŐ
A Rovatból

Növesztett hússal vethetnek véget az állatok szenvedésének, a rákhús lehet az első a boltokban

Fotó:Shiok Meats - szmo.hu
2020. március 02.


Link másolása

A növesztett húsnak emellett „zöld” hírneve van. Ez logikusnak tűnik, hiszen a hagyományos állattenyésztés az üvegház-hatású gázkibocsátások 15%-át adja, miközben falja a földet, a vizet, az energiát, nem is szólva a rovar- és gyomirtókról. A Future Food osztrák civil szervezet szerint a hagyományos termelésben 1 kalória ehető húshoz 7 kalória növényi bevitel kell, a szarvasmarha esetében 25, míg a növesztett hős esetében az arány 3 az 1-hez.

Csakhogy John Lynch oxfordi klímatudós szerint hosszú távon a növesztett hús termelése rosszabb lehet a klíma szempontjából, mert szén-dioxiddal váltja le a szarvasmarhák által felböfögött metánt.

A metán ugyan nagy erejű üvegház-hatású gáz, de nem marad sokáig az atmoszférában, szemben a CO2-vel. Hacsak nem szénmentes energiát használnak fel, a növesztett hús termelése nagy kockázatot jelent a globális felmelegedésre – figyelmeztet Lynch.

Ugyancsak problémát jelenthet a laboratóriumi hús tisztasága. A hagyományos hústermelésnek van egy természetes mikrobiómája, vagyis a farmokról származó hús eleve tartalmaz baktériumokat. Ezek az emberi szervezet számára ismerős baktériumok valójában védenek az ételmérgezéstől, mert kiszorítják az idegen baktériumokat. A laborban növesztett hús azonban sterilen jön ki, és így rendkívüli módon vonzza a baktériumokat. Éppen ezért szükség lehet arra, hogy beoltsák ezt a húst jóindulatú baktériumokkal.

További akadályt jelenthetnek a fogyasztásvédelmi szabályok. Szingapúr szabályozási rendszere sokkal kevésbé szigorú a húsnövésztéssel szemben. A városállamban ugyanis szinte nem létezik mezőgazdaság, élelmiszereik 90%-át importálják. Ők a húsnövesztésben egy lehetséges megoldást látnak.

Az Európai Unióban és Amerikában azonban egész más a helyzet. Sokkal komolyabban veszik az élelmiszerbiztonság kérdését, és így várhatóan nehezebb lesz meggyőzni őket arról, hogy a növesztett hús biztonságos.

És persze ott vannak még maguk a fogyasztók. A laboratóriumi húsipar iránti bizalmat ugyan erősíti a növényi eredetű húspótlók sikere, és a prototípus-kóstolóknak is pozitív visszhangjuk volt, de az ott felszolgált ételeket profi séfek készítették el, és nem biztos, hogy ezt a minőséget mindenki képes otthon produkálni. De még a kiváló minőség sem garancia, mert, ahogyan azt a génmódosítás propagálói tapasztalhatták, a fogyasztó előítélete halálra ítélheti a legjobb terméket is. Nemrégiben egy amerikai felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 60%-a hajlandó kipróbálni a növesztett húst, de 40% elutasítja „természetellenessége” miatt.

Sandhya Sririam cége tavaly áprilisban már bemutatta az első prototípust. Azt azonban a Shiok Meats-nél is tudják, hogy kockázatos elsőként kijönne a piacra, mert ha nem produkálják rögtön az elvárt ízt, minőséget és állagot, az könnyen elriaszthatja a fogyasztókat. Hogy valójában mi történik, az persze csak akkor derül ki, ha az első termék a piacra kerül.

Az elemzők szerint azonban a bizonytalansági tényezők és a hagyományos húsipar ellenkampányai sem fogják megállítani a növesztett húsok áttörését.

A Kearney tanácsadó cég előrejelzése szerint a 2040-re a növesztett hús a globális húsfogyasztás 35%-át adja majd, míg a hagyományos hús iránti kereslet 40%-ra esik vissza.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


JÖVŐ
A Rovatból
Komoly újítás jön a Facebookon és a Messengerben
A mesterséges intelligencia nagyobb szerepet kap a jövőben a Magyarországon legnépszerűbbnek számító közösségi oldalakon.

Link másolása

A tavaly szeptemberben bemutatott Meta AI-asszisztens beépül az Instagram, a Facebook, a WhatsApp és a Messenger felületébe, írja a 24.hu a Verge cikke alapján. Az asszisztens egy külön weboldalt is kap, de a meta.ai Magyarországon egyelőre nem elérhető.

Mark Zuckerberg azt mondta, ahhoz hogy felvegyék a versenyt az OpenAI fejlesztésével, a piacvezető ChatGPT-vel nekik is fejlődniük kell. Ezért továbbfejlesztették nyílt forráskódú nyelvi modelljüket, ami a Llama 3 nevet viseli. A cégvezető szerint ez a különböző teszteken már most felülmúlja vetélytársait.

A Meta AI-asszisztens jelenleg az egyetlen olyan chatbot, amely a Bing és a Google valós idejű keresési eredményeit is integrálja, és keresésenként külön dönt arról, hogy mikor melyiket használja.

A fejlesztés az Egyesült Államok mellett már több tucat országban elérhető. Magyarországon azonban még várni kell a megjelenésére, egyelőre nem tudni meddig.

Zuckerberg azt is bejelentette, hogy mielőtt a Llama 3 legfejlettebb verziója megjelenne, először több frissítésre kell számítani a kisebb modelleknél. A modell nem Meta-felhasználói adatokból épül fel, hanem nyilvános internetes adatok és szintetikus mesterséges intelligencia által generált adatok keverékét használja.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

JÖVŐ
A Rovatból
Egy mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezető, Bíró Ada vezette a Deltát a köztévén
Fejős Ádám műsorvezető bemutatta új kollégáját, a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott Bíró Adát. A következő adástól kezdve híreket fog majd felolvasni.
Fotó: M1/YouTube - szmo.hu
2024. április 16.


Link másolása

A Delta vasárnapi adásában egy bizarr történésnek lehettek szemtanúi a nézők: Fejős Ádám műsorvezető bemutatta új kollégáját, a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott Bíró Adát, aki a következő adástól kezdve a műsor híreit fogja majd felolvasni.

A Telex számolt be róla, hogy Ada egy „egy MI segítségével életre hívott nyelvi és videós modell”, de hogy pontosan milyen modellről van szó, az nem derült ki.

Ada azt is elárulta magáról, hogy az elkészítésében a legmodernebb nyelvi modellt használták, hogy szépen beszéljen magyarul.

Ada mondanivalóját „teljes egészében a Delta szerkesztői határozzák meg”, a Delta következő adásától lehet majd nézni, ahogy híreket olvas fel.

Itt lehet visszanézni Ada bemutatkozását.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
Viszlát jó idő: bejelentették, hogy véget ért a globális kánikula
Az ausztrál meteorológiai hivatal jelentette be a tavaly nyár óta tartó időjárási jelenség végét.

Link másolása

2023 június óta 2024 márciusig minden hónap középhőmérséklete rekordot döntött szerte a világon, ugyanis a Csendes-óceán középső és keleti trópusi térségének melegebb tengerfelszíni hőmérséklete éreztette globális hatását.

A meteorológusok az időjárási jelenséget El Niño (a fiú) névre keresztelték, viszont a fiú most búcsúzik és

júliusig semleges állapot következik, ami az egész világon nagyon fontos a gazdálkodók számára.

Az amerikai meteorológiai hivatal előrejelzése szerint a semleges hónapokat követően, az év második felében 60 százalék valószínűséggel érkezhet La Niña (a lány), és vele együtt a hűvösebb idő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


JÖVŐ
A Rovatból
Újabb rekord dőlt meg, most az óceánok vízfelszínén mértek olyat, amit eddig még nem láttak
Április közepe óta szinte napról napra magasabb vízhőmérsékletek születtek annak ellenére, hogy az évnek ebben a szakaszában általában csökkeni szokott a tengervizek hőmérséklete.

Link másolása

Kedden megdőlt az világóceán felszíni hőmérsékletére vonatkozó melegrekord - írja az Időkép.

Nem lassul az óceánok felmelegedésének üteme, olyannyira nem, hogy április 23-án minden eddiginél magasabb hőmérsékletet ért el globálisan a vizek felszíni hőmérséklete.

Az új rekord 21,18 fok, ami, még ha egy hajszállal is, de felülmúlta a március 1-én felállított 21,17 fokos rekordot.

Április 17. óta szinte napról napra magasabb vízhőmérsékletek születtek annak ellenére, hogy az év ezen szakaszában általában csökkeni szokott a tengervizek hőmérséklete. Ráadásul hivatalosan is véget ért az El Niño, ami az átlagosnál magasabb tengerfelszín-hőmérsékleteket eredményezett a Csendes-óceán egyenlítőhöz közeli területein.

A melegedés a mi időjárásunk szempontjából legmeghatározóbb észak-atlanti térségben is jelentős. Itt jelenleg átlagosan 21 fokos a felszíni vízhőmérséklet, ami 0,4 fokkal magasabb a tavaly ilyenkor mért értékhez képest.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk